arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen Oorlog tegen Irak -eerste indrukken
by Libby Sunday November 17, 2002 at 03:40 PM

De Nationale Betoging "Geen Oorlog tengen Irak" is goed van start gegaan. Er is heel wat volk, een heel gevarieerd publiek, wel een voornamelijk autochtone aangelegenheid.

De betoging is goed van start gegaan. Er is een vrij grote opkomst. Opvallend is de goede vertegenwoordiging van beide grote vakbonden, ABBV en ACV, ook de NGO's zijn goed vertegenwoordigd. het is een vrij klassieke vredesbetoging.

De overgrote meerderheid van de deelnmers zijn autochtone belgen. Duidelijk een heel ander publiek dat vorige week op de manifestatie van stop USA.
Dat er niet veel moslims aanwezig zijn hoeft niet te verwonderen als men weet dat de betoging een uur later vertrok en dat het ontbijt bijna een kwartier vroeger valt dan vorige week, het is dus moeilijk haalbaar voor mensen van buiten Brussel, of zelfs voor mensen die een eind uit het centrum wonen.

Di Rupo en nog een aantal andere politici stappen vooraan in de betoging. Heel wat van de manifestanten zijn daarover niet echt te spreken, ze vinden het behoorlijk hypocriet.

De betoging is heel gevarieerd, sommige groepen zijn heel strijdbaar, anderen wandelen gewoon voorbij.

De overgrote meerderheid van de manifestanten scandeert slogans tegen Bush en de USA. Wanneer men hen vraagt wie ze als de groottste bedreiging zien voor de wereldvrede dan antwoorden ze hetzelfde: Bush en de USA.

comparaison avec florence
by arty Sunday November 17, 2002 at 05:01 PM
arty@ARTivisme.net

d'un copain journaliste qui était à florence :
la différence est incroyable : bien sûr plus nombreux à florence (c'était le forum social européen), mais surtout plus jeune et beaucoup beaucoup plus festif : pleins de dj's, les gens dansent, sont habilléEs coloréEs, etc

bref les manifs belges sont un peu chiantes, ce qui est problématique car les manifs sont une occasion idéale pour s'initier à l'activisme politique