arch/ive/ief (2000 - 2005)

PVDA-jongeren bezetten tijdlang Antwerpse stadhuis
by Thomas Blommaert Saturday November 16, 2002 at 05:47 PM
Thomasblommaert@hotmail.com

"Geen US-troepen in de haven". Dat stond te lezen op het spandoek dat een delegatie van de PVDA-jongeren ontrolde en uithing op het stadhuis van Antwerpen. Met deze actie eiste de groep, die een tijdlang een deel van " ‘t Schoon Verdiep" bezette, duidelijkheid over de aanwezigheid van Amerikaanse wapens in de haven van Antwerpen.

"Oorlog aan de oorlog, troepen uit de dok!", "Wapeninspecteurs aan de haven nu!". Enkele tientallen jongeren protesteerden zaterdagnamiddag luidkeels tegen de mogelijke aanwezigheid van Amerikaanse militairen en wapens in de haven. "We schuiven vier eisen naar voor", vertelt Peter Mertens, één van de organisatoren van de prikactie. "Het zenden van wapeninspecteurs naar de Antwerpse haven, het onmiddellijk verwijderen van alle Amerikaanse militaire troepen én materiaal, het investeren in veiligheid van de arbeidsomstandigheden van de dokwerkers en niet in die van de oorlogsstokers en, tot slot, het terugtrekken van België uit de Navo".
Echt honderd procent duidelijkheid over wat er nu precies aan de gang is in de Antwerpse haven bestaat er nochtans voorlopig niet. "Maar verschillende dokwerkers hebben ons gezegd dat er wel degelijk iets aan het gebeuren is", weet Peter Mertens nog. "Trouwens, we hebben zes autoriteiten gecontacteerd en we hebben zes verschillende versies te horen gekregen. Dat maakt ons ongerust. Daarom willen we ook een maatschappelijk debat op gang brengen over de aanwezigheid van Amerikaanse wapens in onze haven."
Bezetting stadhuis
Dat ‘maatschappelijk debat' kreeg, om het met een understatement te zeggen, een stevig duwtje in de rug door de bezetting van een bureau op het Antwerpse stadhuis. Het trio van de jongerenbeweging van de PVDA dat dit huzarenstukje voor elkaar kreeg, ontrolde een spandoek met als opschrift "Geen US-troepen in de haven". Bijna twee uur lang zag iedere voorbijganger op de Antwerpse Grote Markt dat er ‘iets' aan de hand was. Discussie en debat verzekerd. Tot een indrukwekkend cordon van de politie een einde maakte aan de bezetting. "Hebben ze om drie jonge gasten buiten te krijgen, zoveel machtsvertoon nodig?", schamperde een oudere, sympathiserende Sinjoor.
Positieve reacties
Machtsvertoon of niet, de balans van de actie was positief. Net als de reacties van de toevallige voorbijgangers. "Zo'n acties zijn nodig", meent Jan van Droogenbroeck (22) uit Leuven. "Op deze manier ontmaskeren de actievoerders de ministers van onze coalitiepartijen. Want die ondertekenen wel een platform van een betoging (die van 17/11 in Brussel, nvdr) tegen de oorlog in Irak waarin staat dat ze geen logistieke steun zullen geven. Maar hieruit blijkt toch weer dat ze de bevolking bedriegen." "Een prima actie", meent ook Nadine (42) uit Antwerpen. "Vooral het uithangen van die spandoek vind ik heel geslaagd. Zoiets brengt de zaak toch in de publieke opinie. De opkomst is inderdaad niet zo spectaculair, maar de oorlog is nog niet gestart, hé. De Vietnam-oorlog was al vijf jaar bezig, toen de protesten pas begonnen. (lacht) Je kan het ook op die manier bekijken, natuurlijk." "Als Amerikaan geeft dit een slecht gevoel. Niet de actie op zich natuurlijk, want die kan ik alleen maar toejuichen", grijnst Adam Trelatisky (17), een in Nederland studerende Amerikaan. "Wel het feit dat mijn land andere naties gebruikt om haar smerige oorlog voor te bereiden."
"Ik ben een publieke figuur, ik ga me dus niet laten verleiden tot politieke uitspraken", zegt televisiemaker Paul Jambers tot slot. "Maar laten we het erop houden dat ik hier alle sympathie voor heb. Ik ben trouwens een abonnee van Solidair en een vriend van Kris Merckx."