Oorlog centraal op internationale Tweedaagse `Globalisering en gezondheid' by Bert De Belder Saturday November 16, 2002 at 11:40 AM |
Oorlog tegen Irak, tegen Palestina, tegen arbeiders op de werkvloer, met het ene dodelijke arbeidsongeval na het andere. Gezondheidsactivisen willen er wat aan doen.
Hossein Habid Ali, een Iraakse jongen van vier jaar met leukemie. Door het embargo tegen Irak kan Hossein de noodzakelijke chemotherapie niet krijgen. Er is weinig kans dat hij zijn ziekte overleeft. Als hij al niet vroeger sterft, door de bommen van Bush... Mohamed al-Doura, een kleine Palestijn, stierf in de armen van zijn vader, door Israëlische kogels. Leonardo Vento en Kadour Ben Chehida kwamen om bij een arbeidsongeval in Cockerill (Luik). Dokwerker Günther Maes werd verpletterd in de Antwerpse haven.
Maakt dat je ook zo razend kwaad? Wil je de ware oorzaken van hun dood kennen, ontmaskeren welk moorddadig systeem hierachter zit? Wil je hiertegen in actie schieten? Kom dan naar de Internationale Tweedaagse `Gezondheid en Globalisering' van Geneeskunde voor de Derde Wereld en Geneeskunde voor het Volk, op 7 en 8 december in Dworp. Wat daar zoal te beleven valt? Enkele medewerkers lichten een tipje van de sluier op.
Op zondag 8 december kunt u de ploeg van het centrum C-DAST ontmoeten, het Centre de défense et d'action pour la santé des travailleurs, een project van Geneeskunde voor het Volk in de arbeidersgemeente Seraing. Het is C-DAST die samen met arbeiders en delegees van Cockerill Sambre (Arcelor) op 31 oktober de herdenking organiseerde voor de 21 dodelijke slachtoffers die er sinds 1 januari 2002 al gevallen zijn in de Europese staalmultinational, nadat er op 22 oktober in de cokesfabriek van Cockerill Sambre 2 doden en 26 gewonden waren gevallen bij een vreselijke ontploffing.
Psychologe Cathy Craen werkte veertien jaar als arbeidster en veiligheidsredenen in de Sherwood-fabriek bij Verviers en is nu verantwoordelijke van C-DAST: "Op dinsdag 22 oktober waren onze dokters Hans Krammisch et Jilali Laaouej vijftig minuten na de eerste berichten al ter plaatse, om met de getuigen van het ongeval te spreken. De arbeiders waren getraumatiseerd door de verschrikkelijke scènes op de plaats van de ramp. Het moest er van komen, zeiden ze. C-DAST heeft dat trouwens al van in het begin gezegd, bij de opening van hun centrum, in mei."
"Arbeiders en delegees van het bedrijf hebben samengewerkt met C-DAST om de echte oorzaken van verschillende dodelijke en ernstige ongevallen bloot te leggen. Die verschillende onderzoeken tonen duidelijk de onmenselijke brutaliteit van het patronaat. Want ze kennen de gevaren, ze weten dat meer werken met minder personeel tot stress leidt, en tot fatale ongelukken. C-DAST klaagt de onmenselijke werkomstandigheden aan, en de winstzucht van de multinationals. Het kapitalisme zit in een wereldwijde crisis en verklaart de oorlog aan de arbeider en aan de volkeren van de derde wereld."
Op de herdenking van de dode staalarbeiders, zei Dr. Johan Vandepaer: "Luister goed, heren patroons, we hebben genoeg van jullie onrechtvaardige oorlogen. Jullie oorlog voor staal, jullie oorlog voor olie, jullie oorlog voor winst. Gedaan ermee. Pas maar op, heren patroons, de wereld zal veranderen. Jullie zullen niet altijd ons leven blijven beheersen."
Dat het inderdaad anders kan, bewijst het Cubaanse voorbeeld. "In Cuba is veiligheid op het werk een prioriteit", zegt Katrien Demuynck. Ze werkte zes jaar als verpleegkundige in Nicaragua, werkt sinds twee jaar bij Geneeskunde voor de Derde Wereld. Ze coördineert ook het Initiatief Cuba Socialista, en schreef mee het boekje `Cuba, een andere wereld ís mogelijk'. "In Cuba gaat men ervan uit dat de belangrijkste rijkdom van het land de arbeiders zijn! Punt één in de Cubaanse arbeidswetgeving is de eliminatie van elke vorm van uitbuiting. Werk is een basisrecht en de veiligheid op het werk is een prioriteit. Dat zijn de basisprincipes bij de planning van het werk, de leiding van de productie en het organiseren van de veiligheid en gezondheid in de bedrijven."
"Dankzij de nationale planeconomie kan de overheid het nodige geld vrijmaken voor veilige arbeidsomstandigheden. De bedrijfsleiding is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan, onder toezicht van de vakbond. Vindt een arbeider dat zijn werk onveilig is, dan heeft hij wettelijk het recht om dat werk te weigeren tot de nodige maatregelen zijn genomen. Als hij wegens ziekte of ongeval _ al dan niet in verband met zijn job _ zijn vroeger werk niet meer aankan, heeft hij recht op een aangepaste job. Een eventueel verschil in salaris wordt bijgepast door de sociale zekerheid."
Op het weekend `gezondheid en globalisering' geeft dr. Doris Bordado, hoofd van de Dienst Arbeidsgeneeskunde in de Cubaanse provincie Cienfuegos, hierover tekst en uitleg. En in het zaterdagavondprogramma `Gedreven Levens' - de herdenking van dokters Michaël De Witte en Hilde Vanobberghen - brengt zij een hommage aan Che Guevara."
Dr. Sofie Blancke is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Voordien werkte ze voor Geneeskunde voor de Derde Wereld in Mexico, in een project van basisgezondheidszorg bij indianengemeenschappen. Ze coördineert het Medical Team, dat actief was op de antiglobaliseringsbetogingen van O19 en D14. "We houden een interactieve workshop over het Medical Team. We bekijken hoe een geneeskundestudent een `Medical Teamer' wordt, en we ontdekken wat EHBA inhoudt: `eerste hulp bij actie'. We brainstormen over wat te doen als de oorlog tegen Irak begint: als getuigen voor vrede naar Bagdad trekken, actie voeren tegen de oorlog, een anti-oorlogsvaccin op de (ludieke) markt brengen,…? Er is ook een workshop over de gevolgen van Agent Orange in Vietnam, of over hoe je als huisarts omgaat met beroepsrisico's. En, last but not least, onze tweedaagse gaat ook leuk zijn, met ijsbrekende animatie, informele babbels en zaterdagavond een keineige Wereldfuif."
Dr. Stéphanie De Maesschalck maakt deel uit van de vakgroep huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Gent. In april trok ze met 120 andere vredesinspecteurs naar Irak. Op de tweedaagse animeert ze een atelier `gezondheid en oorlog', met Sophie en Joke, studenten geneeskunde. "Op internet is ongelooflijk veel informatie te vinden over dit thema. Ik heb een selectie gemaakt die ik wil doorgeven aan de deelnemers van de workshop. Ik wil werken in quizvorm, bvb. `Per seconde wijzer over oorlog en gezondheid'. Verschillende groepjes kunnen het tegen elkaar opnemen, in inhoudelijke en praktische proeven rond dit thema. Ik denk dat dit een welkome afwisseling is met de conferenties."
En er is nóg meer… Ook Dr. Naïm Abu Their van de Palestijnse Health Work Committees zal er zijn, en Hillel Cohen uit de VS. Cohen is doctor in de volksgezondheid, vakbondsdelegee en vredesactivist bij het International Action Center. Verder komen ook Dr. Jojo Carabeo, Dr. Leni Jara en Obeth Mataro-Montes uit de Filippijnen.
Volledig programma, info en inschrijven: http://www.g3w.be of tel. 02/504.01.47.