arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : De Aanklacht tegen de antiglobalistische beweging
by lize Friday November 15, 2002 at 09:21 PM

Zijn aangehouden in Italië op basis van : "politieke samenzwering via lidmaatschap aan een organisatie die zich tot doel stelt het gewone functioneren van de regering te verstoren, en dit door subversieve propaganda te verspreiden en op een gewelddadige manier de economische stabiliteit in het land om ver te werpen. De gearresteerden worden eveneens beschuldigd van een aanslag tegen de wettelijke instituties, van het in bezit zijn van aanvalsobjecten, van het verspreiden van subversieve propaganda, van het aansporen tot ongehoorzaamheid aan de publieke instellingen, van het bestormen van gebouwen en van het zich verzetten tegen publieke ambtenaren"

Dit is een zeer ernstige aanklacht die een duidelijk precedent wil scheppen om via het artikel 270bis het protest tegen de neoliberalistische wereldorde de kop in te drukken, ongeacht de manier waarop dit protest wordt geuit.

Newsfeature Indymedia Italië :

"Vandaag is er een zware slag toegebracht aan de vrije meningsuiting en het protest van de sociale bewegingen. De gevangenis lijkt de enige manier te zijn waarop de Italiaanse regering in staat is een antwoord te geven aan de roep om meer gelijkheid, sociale rechtvaardigheid, een schoner mileu en betere werkomstandigheden."

"Slachtoffer van de repressie is een netwerk in het Zuiden van Italië dat werd opgericht om iets te doen aan de reële sociale noden van de streek. Deze criminalisering van de beweging komt juist op het moment dat de beweging in een rijpe fase was gekomen en duidelijk werk maakt van haar standpunten m.b.t. werkgelegenheid, recht voor iedereen op huisvesting, op watervoorziening en gezondheidszorg."

"Het is duidelijk dat de arrestaties in samenspel verlopen met de mainstream media, die de gearresteerden als terroristen in beeld brengen en één voor één de namen en voornamen van de gearresteerden noemen, als waren ze misdadigers."

"Razzia's zoals vannacht hebben duidelijk de bedoeling om de werklozen, de studenten, de immigranten en de strijdende arbeiders van Fiat ‘het mes op de keel' te zetten. Laten we duidelijk zijn : op basis van de criteria en de wetten waarop de aanhoudingen plaatsvonden, kan ieder van ons potentieel worden veroordeeld als ‘lid van een subversieve organisatie'. Het is duidelijk dat de vage manier waarop artikel 270bis kan worden toegepast, de regering in staat is om op een lukrake manier massale arrestaties te verrichten."

"Het is eveneens duidelijk dat de regering de term ‘black bloc' gebruikt om dit soort repressieve acties te verrechtvaardigen en zogezegde ‘banden' met het black bloc wil aantonen door bewijsmateriaal op een fictieve manier te construeren. Het ‘in huis hebben van een bivakmuts' is misschien wel het meest belachelijke voorbeeld."