arch/ive/ief (2000 - 2005)

Terroristische organisatie in België?/ Organisation terroriste en Belgique?
by Guido Friday November 15, 2002 at 05:53 PM

Hier wat meer info over de Club van Lotharingen. Alleen D'Orazzio heeft hiertegen eens geprotesteerd. En Davignon is er ook weer bij. Ici quelque info sur la Cercle de Lorraine. Seulement D'Orazzio a manifesté contre ce club. Et encore une fois, qui est la? Davignon Etienne.

Terroristische organ...
logoppj9w0.gif, image/gif, 234x227

Geschiedenis:

De vzw Club van Lotharingen werd op 5 maart 1998 opgericht op initiatief van de Brusselse uitgever en immobiliënmakelaar Stéphan Jourdain. De Club dankt haar naam aan de oorspronkelijk uitgekozen locatie : De Dreef van Lotharingen te Ukkel. Op huisnummer 41 van deze prestigieuze locatie bevindt zich een eigendom van ongeveer 4 ha groot met daarop de « Viola Cornuta ». Een elegante optrek gebouwd op initiatief van de Nederlandse industrieel Stokuis in 1910. De eigendom, die tot in 1997 in handen was van de verzekeringsmaatschappij AG, werd sedert 12 jaar niet meer gebruikt. Van 1950 tot 1985 had het gebouw dienst gedaan als sportcentrum voor deze verzekeringsmaatschappij.

De plek « Viola Cornuta » was onderworpen aan een grondige renovatie. De Club zou er in onder worden gebracht en de officiële openingsdatum – die ondanks de omstandigheden toch kon worden gehandhaafd – werd vastgesteld op 23 april 1998. In de nacht van 1 op 2 april 1998 woedde jammer genoeg een hevige brand die het gebouw voor een groot deel vernielde. De directie van de Club van Lotharingen werd voor een dilemma geplaatst : ofwel het begin van de activiteiten van de Club voor onbepaalde duur (de tijd om het gebouw te herstellen) uitstellen, ofwel onmiddellijk een andere plaats vinden. De tweede keuze werd weerhouden.

Het Kasteel Fond'Roy

Op enkele honderden meters van de Dreef van Lotharingen, aan de overzijde van de Waterlosesteenweg, ligt kasteel « Fond'Roy », dat in 1997 eveneens door Stéphan Jourdain werd aangekocht die het vervolgens weer verder verkocht. Het was Maarschalk Stichtend President Joseph Désiré Mobutu Sese Seko Kuku Nbengu Waza Banga (letterlijke vertaling : de onoverwinbare haan die geen enkele kip gerust laat) die in het bezit van het kasteel was geweest. De man die tweeëndertig jaar lang met ijzeren hand de oude Belgische kolonie had geleid (Kongo is twintig keer zo groot als ons landje), werd op 17 mei 1997 gedwongen in ballingschap te gaan in Rabat. Hij werd van de macht verdreven door verzetstrijder Laurent Désiré Kabila.

Het kasteel Fond'Roy, gelegen aan de Prins van Oranjelaan te Ukkel in een park van 3,8 hectare, werd voltooid in 1910, één jaar na de dood van Koning Leopold II die opdracht gaf tot de bouw ervan voor één van zijn geliefden. De eigendom ging vervolgens over in handen van de familie Poelaert, verwanten van de beroemde architect van het Justitiepaleis te Brussel, en ging daarna over naar de familie Vermeulen. In 1948 maakte deze laatste het kasteel over aan de verzekeringsmaatschappij Royale Belge die het tot sportcentrum omvormde (het staat wellicht in de sterren geschreven dat de Club van Lotharingen zich zou vestigen in een voormalig Ukkels sportcentrum van een Belgische verzekeringsmaatschappij). Daarna, in 1973, werd het afgestaan aan Mobutu.

Grappige anekdote : de persoon die de aankoopakte bij notaris Snyers d'Attenhoven te Brussel ondertekende, was Jacqueline Devleeschouwer, echtgenote Pierre Davister, die lange tijd dicht bij Mobutu had gestaan. Deze had haar fondsen voorgeschoten om in België een geïllustreerd tijdschrift op te richten – dat concurrent wilde zijn van het voormalige « Pourquoi Pas ». Het blad kreeg de naam « Spécial » mee, maar een groot satirisch donderdagblad doopte het om tot « L'Echo de la Brousse » of, afhankelijk van de omstandigheden « La voix de son Nègre ».

Tussen 1 en 23 april 1998 werden alle meubilair en de persoonlijke spullen die Maarschalk Mobutu samen met de eigendom had overgelaten, uit Fond'Roy weggehaald. Bij het vervroegd gedwongen aftreden van Mobutu, had diens intendant in België geen instructies gekregen om de inhoud van het gebouw te evacueren. Bijgevolg waren meubels, de persoonlijke garderobe, de archieven, wijnkelders en het wagenpark van de overleden dictator op het domein achtergebleven. In de drie weken die de jammerlijke brand aan de Dreef van Lotharingen scheidden van de officiële opening van de club gingen de vakmannen en andere werklieden die zopas « Viola Cornuta » hadden voltooid, onverwijld opnieuw aan de slag. In een opwelling van solidariteit werkten ze ‘s zaterdags, ‘s zondags, ‘s nachts en zelfs tijdens het Paasweekend verder om dit prestigieuze gebouw om te vormen tot een luxueus oord, klaar voor de activiteiten van de Club van Lotharingen. Belofte maakt schuld … !


De feestelijke opening van de Club van Lotharingen, op 23 april 1998, in aanwezigheid van meer dan achthonderd van de toen duizend ingeschreven leden was een fantastisch succes. De al vrolijke sfeer werd op het einde van de avond nog beter toen we vernamen dat de ordediensten een verdacht individu dat onze instellingen een weinig positief beeld had bezorgd in het buitenland, en dat enkele uren eerder was ontsnapt uit de gevangenis, opnieuw kon worden ingerekend : het betrof Marc Dutroux. Dit pittige detail zal ieder clublid eraan herinneren dat de club weer een jaartje meer telt wanneer de pers op 23 april deze merkwaardige ontsnapping opnieuw onder de aandacht brengt…

Vervolgens verzochten de leden van de nog jonge Club van Lotharingen die inmiddels hun stek hadden gevonden in Fond'Roy de directie van de Club om niet te verhuizen naar de oorspronkelijke « Viola Cornuta » dat inmiddels gerenoveerd was. Aan dit verzoek werd een gunstig gevolg gegeven en er werd dus besloten om in Fond'Roy te blijven. Het gebouw werd dus verder zeer grondig ingericht en aangekleed – we herinneren ons nog de oorspronkelijke configuratie van de plaatsen ! –. Tijdens de werken werd er alle aandacht aan besteed dat de activiteiten van de Club niet zouden worden verstoord.


En voor « Viola Cornuta » aan de Dreef van Lotharingen loopt er sedert 1999 een project geleid door de Britse groep Whitbread dat in de loop van 2003 beëindigd zal worden : het betreft de oprichting van een groot en prestigieus sportcentrum uitgerust met binnen- en buitenzwembaden, binnen- en buitentennisbanen, kinderopvangmogelijkheden en andere comfortabele installaties. Ook de leden van de Club van Lotharingen zullen er aan gunsttarieven terecht kunnen voor de uitoefeningen van talloze sportactiviteiten.


Voorstelling van de Club.

De Club van Lotharingen opende in de lente van 1998 haar deuren te Brussel. Op initiatief van een groep privé-partners werd een V.Z.W. opgericht die met de vriendschappelijke steun van vooraanstaande en zowel Nederlands- als Franstalige personaliteiten uit de financiële gemeenschap boven de doopvont werd gehouden. Al deze stichters zijn verenigd in een erecomité.

Al van bij het prille begin stelde de Club van Lotharingen zich tot doel een uitzonderlijke, elitaire plek te creëren, voorbehouden voor een beperkt aantal representatieve personaliteiten uit de zakenwereld, en voor een aantal vrije beroepen. Alle kandidaten werden geselecteerd door een stemcomité.

Tot deze groep behoren ook een vijftigtal vrouwen die hoge posten bekleden aan de balie of in grote ondernemingen. Deze voorzitters, afgevaardigde bestuurders, bedrijfsleiders, titularissen van vrije beroepen en leden van het diplomatieke corps verenigen zich in de Club van Lotharingen in een prestigieus kader dat volledig werd gerenoveerd. De Club is ondergebracht in een park van 4,5 ha, aan de Prins van Oranjelaan te Ukkel, één van de prestigieuze gemeenten van de Europese hoofdstad.

Gelegen in de onmiddellijke buurt van het Forêt de Soigne, is het kasteel van Fond'Roy makkelijk toegankelijk. Bovendien bevindt het zich op een steenworp van het centrum van Brussel en van de Louizawijk.

Deze uitzonderlijke locatie is eveneens een recreatieoord waar leden en hun gasten in de zomer op het schitterende terras dat uitgeeft op het park, kunnen lunchen.


Raad van Bestuur:

Functie binnen de raad: Voorzitter

Functie: Baron
Voornaam: Paul
Naam: de Meester
Titel: Voorzitter
Firma: Besix


Functie binnen de raad: Vice-Voorzitter

Functie: Graaf
Voornaam: Jean-Pierre
Naam: de Launoit
Titel: Voorzitter
Firma: Axa-Royale Belge

Functie binnen de raad: Afgevaardigd bestuurder

Functie: Burggraaf
Voornaam: Yves
Naam: de Jonghe d'Ardoye d'Erp
Titel: Gedeputeerde – Vice-voorzitter
Firma: COCOF

Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Evelyn
Naam: Gessler
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: Decitime


Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Etienne
Naam: de Woot de Trixhe de Jannée
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: A.C.J.

Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Michel
Naam: de Laminne
Titel: Directeur
Firma: Brico International


Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Roland
Naam: de Lathuy
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: Christies Belgium


Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Michel
Naam: Malschaert
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: Challenger & Publisystems


Functie binnen de raad: Bestuurder

Voornaam: Jean-Paul
Naam: van der Rest
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: OP Management

Functie binnen de raad: Directeur en kapitein jachtpartijen

Directie:

Voornaam: Eric
Naam: van der Schueren
Titel: Voorzitter
Firma: Golf Club de Mont Garni


Functie binnen de raad: Algemeen secretaris

Voornaam: Bernadette
Naam: Beeckmans de West-Meerbeeck
Titel: Algemeen secretaris
Firma: Club van Lotharingen


Functie binnen de raad: Kapitein Bridgeclub

Functie: Burggraaf
Voornaam: Michel
Naam: Berryer
Titel: Bestuurder
Firma: EC Consultants

Functie binnen de raad: Kapitein Golfclub

Voornaam: Jean
Naam: Verougstraete
Titel: Afgevaardigd bestuurder
Firma: Ancre

Functie binnen de raad: Kapitein Investeringsclub

Functie: Graaf
Voornaam: Philippe
Naam: de Broqueville
Titel: Bestuurder
Firma: Petercam
Secretariaat:

Voornaam: Charlotte
Naam: Wouters

Voornaam: Catherine
Naam: Benijts
Titel: Secretaris
Firma: Club van Lotharingen

Voornaam: Sophie
Naam: Mélard
Titel: Secretaris
Firma: Club van Lotharingen

Erecomitée:

Het erecomité, dat zijn vriendschappelijke steun toezegde aan het project van de Club van Lotharingen, wordt voorgezeten door Baron Jacobs, en geeft blijk van het elitaire karakter van de Club. Dit erecomité is eigenlijk het equivalent van een prestigieuze tafel van een Raad van Bestuur.

Voorzitter erecomité Club van Lotharingen,
Baron Georges Jacobs,
Voorzitter uitvoerend comité UCB

Andere mandaten: Voorzitter UNICE, Bestuurder Bekaert, Bestuurder Spadel, Bestuurder LVI, Lid van het Bestuurcomité Brussel Fortis Bank, Lid van het Directiecomité VBO, Voorzitter vzw Quartier des Arts.


De leden:

Dhr.
Luc Bertrand Voorzitter Directiecomité Ackermans & Van Haaren

Dhr.
Karel Boone Voorzitter/Afgevaardigd Bestuurder Lotus Bakeries

Baron
Daniel Cardon de Lichtbuer Erevoorzitter Bank Brussel Lambert

Baron
Dominique Collinet Voorzitter Carmeuse Groep

Burggraaf Etienne Davignon
Vice-Voorzitter Generale Maatschappij van België

Baron Paul De Keersmaeker
Voorzitter Interbrew

Graaf Jean-Pierre de Launoit
Voorzitter Axa-Royale Belge

Dhr.Jean-Marie Delwart
Voorzitter Floridienne

Baron Paul de Meester
Voorzitter Besix

Dhr.Ric De Nolf
Voorzitter Roularta Media Group en VTM

Dhr. Claude Desseille
Président du comité de direction Groupe Winterthur

Graaf Diego du Monceau de Bergendal
ice-Voorzitter GIB Group

Baron Donald Marc Fallon
Voorzitter/Afgevaardigd Bestuurder Cimenteries CBR

Baron Albert Frère
Voorzitter Groep Brussel Lambert

Dhr. Jean Gandois
Voorzitter toezichtsraad Suez

Dhr. Gérard Mestrallet
Voorzitter directoire Suez Lyonnaise des Eaux

Dhr. Baudouin Michiels
Voorzitter Kraaft Foods

Mevr. Christine Marin-Postel
Afgevaardigd directeur belast met H.R Suez Ondeo

Barones Solange Schwennicke
Voorzitster Groep Delvaux-Dujardin

Dhr. Michel Tilmant
Vice-Chairman ING Group

Dhr. Christian Van Thillo
Afgevaardigd bestuurder De Persgroep

Dhr. Roland Vaxelaire
Afgevaardigd bestuurder Carrefour Belgium

Baron Maurice Velge
Voorzitter Velge International

Dhr. Luc Willame
Afgevaardigd bestuurder Glaverbel

Dhr.Philippe Willmès
Voorzitter directiecomité Investeringsmaatschappij

Over D'Orazzio:

Verstopte Dutroux zich in de Cercle de Lorraine?
Pantserwagens tegen "staatsvijand nummer één"
Woensdag 22 april 1998 in de late namiddag. Het hele land staat op stelten. In de bossen van Ciney volgt een radioverslaggever de klopjacht op staatsvijand nummer één, Marc Dutroux. Op hetzelfde moment vindt de officiële oprichtingsceremonie plaats van de Cercle de Lorraine, in het kasteel Fond'Roy, het nieuwe trefcentrum van de Belgische financiële elite.
Op één kilometer daarvandaan staan een waterkanon en vier overvalwagens en overal rijkswachtcombi's. Rijkswachters communiqueren voortdurend met hun hoofdkwartier en met de interventieteams. Is Dutroux misschien al tot in Brussel geraakt? Heeft hij zich hier ergens verstopt? De oprit naar het kasteel is afgesloten, politieagenten houden er de wacht, mét een hond. Aan de overkant van de straat een wagen met enkele BOB'ers...
Alles wordt plots duidelijk. Voor het kasteel staat de man die volgens de rijkswacht en de machthebbers in dit land veel gevaarlijker is dan Dutroux: Roberto D'Orazio. Maandenlang kon hij genieten van een persoonlijke begeleiding door de rijkswacht. Telkenshij de arbeiders van Clabecq toesprak, mobiliseerde die honderden manschappen. Een helikopter hing bijna voortdurend boven Tubize, de plaats van zijn hoofdkwartier. Zijn telefoon werd permanent afgeluisterd. D'Orazio is gevaarlijk: hij wist 70.000 werkers bijeen te brengen, hij legde hen uit dat het niet normaal is dat er zoveel werklozen en armen zijn, terwijl anderen niet weten wat gedaan met hun geld. Hij eiste dat de rijkdommen die door de werkers werden voortgebracht, ten goede komen van de werkers. Hij riep hen op hun lot en dat van de kinderen in eigen handen te nemen in plaats van het toe te vertrouwen aan de leugenaars van de PS en consoorten.
Voor kapitaal en regering is de echte staatsvijand nummer één D'Orazio. Dutroux laten ze bewaken door twee ongewapende rijkswachters maar als D'Orazio met een handvol delegees van Clabecq komt protesteren tegen deze schandelijke bijeenkomst, dan laten ze massaal troepen aanrukken.
"Als Dutroux kon ontsnappen, dan moeten wij dat kasteel toch binnengeraken..."
Een uur lang komen er leden van de Cerlce aan, de meesten samen met een (jonge) secretaresse. Zij hebben allemaal 65.000 frank entreegeld tot de club betaald, plus 45.000 frank jaarlijkse bijdrage. Tientallen splinternieuwe Chrysler Voyager-wagens met getinte ruiten, versierd met het kenteken van de Cercle de Lorraine brengen de crême van de Belgische kapitalisten aan. Terwijl de hoge genodigden - samen moeten ze vele honderden miljarden waard zijn - zo binnenschuiven, toont D'Orazio de pers zijn boterhammendoos. "Als Dutroux kan ontsnappen, dan moeten wij toch dat kasteel binnengeraken!", zo begint hij. "Maar om die lui te beschermen tegen de werkers, daarvoor heeft de rijkswacht nooit manschappen te kort. Dat gebeurt alleen wanneer het volk moet beschermd worden tegen de criminelen."
We vernemen dat de ministers Vande Lanotte en De Clerck ontslag nemen. "Uw chef is het afgebold, gij kunt nu ook naar huis", zegt D'Orazio tegen de agenten. Dat doen ze niet. Een verandering van minister brengt nog geen andere politiek. Zeker niet wanneer de nieuwe rijkswachtchef Tobback heet.

Solidair nr. 18/1998 - 29 april 1998


Histoire:

L'asbl Cercle de Lorraine a été constituée en date du 5 mars 1998 à l'initiative de l'éditeur et promoteur immobilier bruxellois Stéphan Jourdain. Elle tire son nom de sa localisation originairement décidée : la Drève de Lorraine à Uccle. Au 41 de cette prestigieuse adresse, se trouve une propriété d'environ quatre hectares sur laquelle était érigée la « Viola Cornuta », un élégant castel construit à l'initiative de l' industriel hollandais Stokuis en 1910. La propriété, détenue par la compagnie d'assurances AG jusqu'en 1997, était désaffectée depuis 12 ans. Elle avait abrité le centre sportif de cette compagnie d'assurances de 1950 à 1985.

Le site « Viola Cornuta » avait fait l'objet d'une rénovation en profondeur en vue de l'installation du cercle dont la date d'inauguration prévue – et maintenue malgré les événements – était fixée au 23 avril 1998. Malheureusement, un incendie, dans la nuit du 1er au 2 avril 1998, détruisit très fortement l'édifice. Devant l'ampleur du désastre, la direction du futur Cercle de Lorraine était confrontée à une alternative : soit retarder - pour une période indéterminée, le temps de la reconstruction – le début des activités du cercle, soit trouver un autre site, au pied levé.Ce fut cette seconde option qui fut retenue.

Le Château Fond'Roy

A quelques centaines de mètres de la Drève de Lorraine, de l'autre côté de la chaussée de Waterloo, se dresse le château « Fond'Roy », également racheté en 1997 par Stéphan Jourdain qui le destinait à la revente. Cette propriété avait été acquise du Maréchal Président Fondateur Joseph Désiré Mobutu Sese Seko Kuku Nbengu Waza Banga (traduction en français : « le coq invincible qui ne laisse aucune poule tranquille ») dès lors que celui qui dirigea d'une main de fer pendant trente-deux ans l'ancienne colonie belge, le territoire congolais équivalent à quatre vingt fois la superficie de notre pays, se trouva forcé de s'exiler à Rabat, le 17 mai 1997, chassé du pouvoir par le maquisard Laurent Désiré Kabila.

Le château Fond'Roy, avenue du Prince d'Orange à Uccle, acheva d'être construit (dans un parc de 3,8 hectares) en 1910, un an après la mort du roi des Belges Léopold II qui en commanda la construction à l'attention d'une de ses proches. La propriété passa alors dans les mains de la famille Poelaert, du nom de cet architecte célèbre pour la construction du Palais de Justice de Bruxelles, avant d'arriver à la famille Vermeulen. Cette dernière la céda en 1948 à la compagnie d'assurance Royale Belge qui en fit son centre sportif (décidément, il était inscrit dans les astres que le Cercle de Lorraine devrait s'établir dans l'ancien centre sportif ucclois d'une compagnie d'assurances belge) avant de la céder au Président Mobutu en 1973.

Anecdote amusante : la personne qui signa l'acte d'acquisition, par-devant le notaire Snyers d'Attenhoven à Bruxelles, n'est autre que Jacqueline Devleeschouwer, épouse Pierre Davister, très longtemps proche de Mobutu qui lui avança les fonds pour créer en Belgique un hebdomadaire illustré – qui se voulait concurrent de feu « Pourquoi Pas » - dénommé « Spécial », qu'un grand hebdomadaire satirique du jeudi rebaptisa « L'écho de la Brousse » ou, selon les circonstances, « la voix de son Nègre »,

Fond'Roy fut, entre le 1er et le 23 avril 1998, vidé de l'ensemble du mobilier et des effets personnels que le Maréchal Mobutu avait cédé avec la propriété. Lors de son départ précipité du pouvoir, son intendance en Belgique n'avait pas reçu d'instruction d'évacuer le contenu de l'immeuble de sorte telle que l'ensemble du mobilier, de la garde robe personnelle, des archives, de la cave à vins et du parc automobile du dictateur déchu s'y trouvaient encore. Egalement pendant les trois semaines qui séparaient le malheureux incendie de la Drève de Lorraine de l'inauguration du cercle, les artisans et autres corps de métier qui venaient d'achever la « Viola Cornuta » se remirent au travail de plus belle et, dans un grand élan de solidarité, travaillèrent le samedi, le dimanche, la nuit et le week-end Pascal de façon à aménager cette prestigieuse demeure en un écrin susceptible d'accueillir les activités du Cercle de Lorraine. Pari tenu !

L'inauguration du Cercle de Lorraine, en présence de plus de huit cents de ses mille membres inscrits à l'époque fut un brillant succès le 23 avril 1998. L'ambiance y était fort joyeuse d'autant que, en fin de soirée, l'on y apprit que les forces de l'ordre avaient fièrement réussi à mettre la main sur celui qui s'était évadé quelques heures plus tôt, donnant de nos institutions une image assez peu flatteuse à l'étranger : le sinistre Marc Dutroux. Ce détail piquant doit permettre à chaque membre lorsque, chaque 23 avril, la presse rappelle cette étonnante évasion, que son cercle compte une année de plus…

Par la suite, les membres du jeune Cercle de Lorraine qui se trouvent fort bien installés à Fond'Roy sollicitèrent de la direction du Cercle que celui-ci ne déménage pas, comme c'était le cas initialement, vers la « Viola Cornuta » de la Drève de Lorraine qui devait être rénovée. Dans un souci de satisfaire à cette requête, il fut décidé de rester à Fond'Roy qui fut aménagé et redécoré, très fortement si l'on se remémore la configuration originaire des lieux, avec le souci constant de ne pas perturber les activités du Cercle.

Duant au « Viola Cornuta » de la Drève de Lorraine, un projet mené en partenariat avec le groupe britannique Whitbread depuis 1999 devrait aboutir dans le courant de l'année 2003 : la création d'un grand et prestigieux centre sportif équipé de piscines intérieures et extérieures, de tennis intérieurs et extérieurs, de garderies et autres aménagements confortables qui permettront, notamment aux membres du Cercle de Lorraine qui y seront accueillis à des conditions préférentielles, d'y exercer nombre d'activités sportives.


Introduction:

Le Cercle de Lorraine a ouvert ses portes au printemps 1998 à Bruxelles. Constitué en a.s.b.l., il a été fondé à l'initiative d'un groupe de partenaires privés et porté sur les fonts baptismaux avec l'amical soutien de personnalités parmi les plus emblématiques de la communauté financière, tant francophone que néerlandophone du pays, réunies au sein d'un comité d'honneur.

Le Cercle de Lorraine a pour objectif de s'afficher d'emblée comme endroit d'exception, élitiste, réservé à un nombre limité de personnalités les plus représentatives du monde des affaires, ainsi qu'à un certain nombre de titulaires de professions libérales, tous les candidats étant sélectionnés par un comité de ballotage.

Parmi ces personnalités, plus d'une cinquantaine des femmes occupent de hautes situations au barreau ou dans de grandes entreprises. Ces présidents, administrateurs délégués, directeurs généraux de sociétés, titulaires de professions libérales et membres du corps diplomatique se réunissent au Cercle dans un cadre prestigieux et entièrement rénové, implanté au milieu d'un parc de 4,5 hectares, avenue du Prince d'Orange à Uccle, commune parmi les plus prestigieuses de la capitale de l'Europe.

A proximité de la Forêt de Soignes, le château Fond'Roy est aisément accessible et se situe à un jet de pierre du centre de Bruxelles et du quartier Louise.

Site d'exception, il est également un lieu de loisirs où les membres et leurs invités peuvent déjeuner en été sur la superbe terrasse qui surplombe le parc.

De nombreuses activités permettent aux membres de se retrouver entre eux : déjeuners-conférences, soirées à thème, cocktails de Nouvel An, vernissages d'expositions de très haut niveau, soirées musicales, salon de jeux (bridge,…).

La propriété est, par ailleurs, à la disposition des membres qui souhaitent y organiser leurs manifestations familiales.

Conseil d'administration:


Fonction au sein du conseil: Président

Fonction: Baron
Prénom: Paul
Nom: de Meester
Titre: Président
Société: Besix


Fonction au sein du conseil: Vice-président

Fonction: Comte
Prénom: Jean-Pierre
Nom: de Launoit
Titre: Président
Société: Axa-Royale Belge


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Fonction: Vicomte
Prénom: Yves
Nom: de Jonghe d'Ardoye d'Erp
Titre: Député-Vice-président
Société: Parlement de la COCOF


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Evelyn
Nom: Gessler
Titre: Administrateur délégué
Société: Decitime



Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Etienne
Nom: de Woot de Trixhe de Jannée
Titre: Administrateur
Société: A.C.J.


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Michel
Nom: de Laminne
Titre: Directeur
Société: Brico International


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Roland
Nom: de Lathuy
Titre: Administrateur délégué
Société: Christies Belgium


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Michel
Nom: Malschaert
Titre: Administrateur délégué
Société: Challanger & Publisystems


Fonction au sein du conseil: Administrateur

Prénom: Jean-Paul
Nom: van der Rest
Titre: Administrateur délégué
Société: OP Management


Direction:

Fonction au sein du conseil: Directeur et Capitaine des Chasses

Prénom: Eric
Nom: van der Schueren
Titre: Président
Société: Golf Club de Mont Garni


Fonction au sein du conseil: Secrétaire Générale

Prénom: Bernadette
Nom: Beeckmans de West-Meerbeeck
Titre: Secrétaire Générale
Société: Cercle de Lorraine


Fonction au sein du conseil: Capitaine de Bridge

Fonction: Vicomte
Prénom: Michel
Nom: Berryer
Titre: Administrateur
Société: EC Consultants


Fonction au sein du conseil: Capitaine de Golf

Prénom: Jean
Nom: Verougstraete
Titre: Administrateur délégué
Société: Ancre


Fonction au sein du conseil: Capitaine du Club d'investissement

Fonction: Comte
Prénom: Philippe
Nom: de Broqueville
Titre: Administrateur
Société: Petercam

Sécrétariat:


Prénom: Charlotte
Nom: Wouters

Prénom: Catherine
Nom: Benijts
Titre: Secrétaire
Société: Cercle de Lorraine

Prénom: Sophie
Nom: Mélard
Titre: Secrétaire
Société: Cercle de Lorraine

Pour la liste des membres de la Comité d'honneur, voir en haut chez: erecomitée.

Sur D'Orazzio:


Dutroux s'est-il caché au Cercle de Lorraine?
Des blindés pour l'ennemi n°1 de la gendarmerie...
Mercredi 22 avril 1998, vers 17h30. Tout le pays est en effervescence. A la radio, depuis les bois de Ciney, un correspondant décrit la chasse à l'ennemi public numéro un, Marc Dutroux. Pendant ce temps, au château de Fond'Roy à Uccle, est inauguré le Cercle de Lorraine, nouveau lieu de rencontre de la haute finance belge.
A un kilomètre du lieu, nous croisons une autopompe et quatre fourgons et dans les rues voisines du château, plusieurs véhicules de gendarmerie. Des gendarmes communiquent en permanence avec leur quartier général. Dutroux se cacherait-il dans les environs? L'entrée du château de Fond'Roy est barricadée. Des policiers montent la garde, accompagnés d'un chien. De l'autre côté de la rue, est garée une voiture banalisée avec des agents de la BSR.
Tout s'explique aussitôt. Devant le château, se tient un homme que la gendarmerie et les tenants du pouvoir considèrent comme beaucoup plus dangereux que Dutroux: Roberto D'Orazio. Pendant des mois, il a bénéficié d'une surveillance personnelle de la gendarmerie. Chaque fois qu'il parlait devant les travailleurs de Clabecq, la gendarmerie mobilisait des centaines d'hommes. Son téléphone était en permanence sur écoute. Un hélicoptère circulait en permanence au dessus de la petite ville de Tubize. D'Orazio est dangereux: il a réussi à rassembler 70.000 travailleurs. Il leur a expliqué que tant de chômeurs et de pauvres, alors que d'autres ne savent que faire de leur fortune, ce n'est pas normal. Il a exigé que les richesses que produisent les travailleurs reviennent aux travailleurs. Il les a appelés à s'occuper eux-mêmes des enfants disparus, de ne pas laisser l'affaire aux mains des menteurs du PS et autres.
Pour le capital et son gouvernement, le véritable ennemi public numéro un, c'est lui. Ils estiment suffisante une escorte de deux gendarmes sans armes pour Dutroux. Mais pour surveiller Roberto D'Orazio et les quelques délégués de Clabecq venus protester contre ce rassemblement indécent, la gendarmerie a déployé un dispositif autrement impressionnant.

«Si Dutroux a pu s'échapper, nous pourrons bien entrer au château»
Plus d'une heure durant, les membre du Cercle arrivent, la plupart avec une (jeune) 'secrétaire'. Tous ont payé les 65.000 F de droit d'entrée au club et les 45.000 F de cotisation annuelle. Des dizaines de Chrysler Voyager, flambant neuves, vitres teintées, à l'effigie du Cercle de Lorraine, amènent le gratin des capitalistes belges. Ils pèsent ensemble plusieurs centaines de milliards. Roberto D'Orazio expose sa boîte à tartines aux photographes. «Si Dutroux a pu s'échapper, nous pourrons bien entrer au château», lance-t-il. Mais pour protéger les riches contre les travailleurs, la gendarmerie ne manque jamais de moyens.
On apprend que les ministres Vande Lanotte et De Clerck ont démissionné. «Vous n'avez plus de chef, dit Roberto aux agents, vous pouvez rentrer chez vous.» Ils ne bougent pas. Il ne faudra pas compter sur un changement de ministre pour changer de politique. Encore moins avec Tobback.

Solidaire N° 18/1998 - 29 avril 1998



agenda van dikkoppen in maatpak
by Guido Friday November 15, 2002 at 06:00 PM

De vrijdag 15 november 2002 om 8u45'

Op het programma: patrijzen en fazanten. Gravin de Liedekerke zal ons op haar kasteel ontvangen en in haar gezelschap zullen we lunchen en het vieruurtje gebruiken.
Wacht niet langer en reserveer uw post ; deze activiteit is voorbehouden voor leden. Begeleiders die niet jagen zijn eveneens welkom en moeten niet reserveren.

Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
De prijs van deze activiteit bedraagt : 750.00 € per persoon


Avant-première Cocoon : "water in al zijn toepassingen"



De vrijdag 15 november 2002 om 17u0'

De Club van Lotharingen geeft 100 uitnodigingen weg voor de avant-première van Cocoon, het salon voor het huis en de decoratie dat zal doorgaan van zaterdag 16 tot zondag 24 november.
Sedert 2000 besteedde Artexis zowel know how als aanzienlijke middelen om het imago van Cocoon weer op te blinken. Het professionalisme maar ook de kwaliteit van de exposanten liggen aan de basis van de nieuwe look. Vandaag mag Cocoon zich dan ook terecht hét Belgische salon noemen voor decoratie en algemene inrichting van het huis.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
http://www.artexis.com


De XVIde ontmoeting van Elegantie en prestige "Avond van Brusselse bedrijfsleiders"


De vrijdag 15 november 2002 om 20u0'

Van 15 tot 17 november 2002 zullen in het Jubelpark de "Ontmoetingen van Elegantie en Prestige", georganiseerd door Challenger & Publisystems, doorgaan.
Maar liefst 150 exposanten nemen deel aan deze Ontmoetingen die doorgaan in een onuitgegeven kader van prachtig versierde tenten. Op het programma : modeshows, gastronomische haltes en degustaties.
Wil u, samen met uw partner, ook graag deelnemen aan de Avond voor Brusselse bedrijfsleiders in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Laurent van België, vul dan het inschrijvingsformulier in. In samenwerking met Challenger & Publisystems kan de Club 100 uitnodigingen wegschenken.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
http://www.challenger.be


Themalunch - Chantal Couvreur - Afgevaardigd bestuurder Mediteam

De maandag 18 november 2002 om 12u30'

Toen ze in 1985 de eerste dienst voor palliatieve zorgen en in 1989 de Belgische fe-deratie oprichtte, deed Chantal Couvreur aan pionierswerk. Na haar doctoraatsthesis was ze expert voor verschillende ministeries en eveneens voor de Europese Commissie. Haar huidige activiteit is toegespitst op de relatie tussen levenskwaliteit en gezondheid.

Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 33.00 € per persoon


Wandelend buffet in de D'Ieteren Gallery


De dinsdag 19 november 2002 om 18u30'

Zoals zovelen onder ons, bent u wellicht ook een autoliefhebber. Ontdek samen met ons de saga van de familie d'Ieteren die ons van 1805 tot nu doet wegdromen bij amusante rijdende … machines. Een uitzonderlijk bezoek aan dit privé-museum dat een goed beeld geeft van de autogeschiedenis in ons land. We worden ontvangen door de verantwoordelijken van deze belang-rijke groep die hun passie met ons zullen delen…



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
De prijs van deze activiteit bedraagt : 35.00 € per persoon


Investeringsclub


De donderdag 21 november 2002 om 18u0'

Misschien wist u nog niet dat er binnen de Club van Lotharingen een investeringsclub bestaat ?
Maandelijks brengt deze activiteit een vijftigtal leden van de Club van Lotharingen samen die geboeid zijn door de evolutie van de beursmarkten en de gelegenheden die er zich voordoen.
De activiteiten en debatten worden geanimeerd door de Kapitein van de Investeringsclub, Philippe de Broqueville, Bestuurder bij Petercam.
Dankzij deze omkadering van Petercam worden er geregeld ge-specialiseerde sprekers en financiële analisten uitgenodigd tijdens de vergaderingen om de debatten wat meer te stofferen.

Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 12.00 € per persoon
http://


Laatste afspraak : Marc van Cauteren


De donderdag 21 november 2002 om 18u30'

Alvorens weer naar huis terug te keren, stellen we u een laatste afspraak voor : rendez-vous aan de bar van de Club om er een personaliteit uit de media te ontmoeten (wijn en zakouskis voorzien).
Deze maand nodigen we Marc van Cauteren uit : sedert 1999 hoofdredacteur van de Financieel Economische Tijd.
Deze econoom van opleiding (UFSIA 1971) spitste zijn carrière toe op de pers (De Standaard - Het Nieuwsblad en De Tijd), en meer in het bijzonder op de economische en financiële problemen.
Zonder twijfel zal hij een licht werpen op de conjuncturele evolutie van onze landen (Euroland) in de context van een afwachtende en sombere wereldeconomie. Al uw vragen zijn welkom. Afspraak aan de bar vanaf 18.00 u.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 11.00 € per persoon


Lunch jagers


De vrijdag 22 november 2002 om 12u30'

Allemaal hebben we onze passies, die van familiale of professionele aard kunnen zijn. Soms zijn het heuse hobby's en misschien delen nog andere clubleden uw hobby zonder dat u het weet… Om dit te ontdekken en er samen over te kunnen praten, stellen we een aantal lunchontmoetingen voor tussen "fans van…"
We rekenen op uw aanwezigheid, uw suggesties en uw goed humeur, de hele
lunch lang…



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 33.00 € per persoon
http://


Karin Bioul - Magistraat en Voorzitter van de Hoge Raad van Justitie


De maandag 25 november 2002 om 12u30'

De Hoge Raad van Justitie opgericht in februari 1999, bestaat uit 44 leden, verdeeld in twee linguïstische colleges. Dit constitutionele orgaan speelt een belangrijke rol in de benoemingen van magistraten en hun vorming. Het oefent externe controle uit op de werking van het gerechtelijke apparaat, inclusief de behandeling van klachten. Deze Raad legt eveneens adviezen voor aan de politieke verant-woordelijken, zodat de werking van het gerecht alleen maar kan verbeteren.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 27.00 € per persoon


Daniel Ducarme - Voorzitter MR


De dinsdag 26 november 2002 om 12u15'

"Brussel, Euro-Metropool"
Daniel Ducarme, Voorzitter van de Mouvement Réformateur is wat men zou kunnen noemen een partijlid dat werkelijk verankerd is in Franstalig België.
In 1985 krijgt hij zijn eerste ministerportefeuille. Daniel Ducarme wordt benoemd tot minister van Leefmilieu en Landbouw van de Waalse Regio. Die post zal hij blijven uitoefenen tot in 1988, het jaar dat de PRL in de oppositie komt.
Van 1989 tot 1992 bekleedt hij het vice-voorzitterschap van de PRL. Vervolgens wordt hij vice-voorzitter van het federale parlement en nog later wordt hij achtereenvolgens verkozen tot volksvertegenwoordiger voor Wallonië en voor Europa.
Wanneer in 1999 de PRL opnieuw aan de macht komt, wordt Daniel Ducarme voorzitter ad interim van de partij. Enkele maanden later zal hij met unanimiteit van stemmen worden verkozen.
Op 24 maart van dit jaar wordt de federatie PRL FDF MCC onder impuls van Daniel Ducarme de MR, de Mouvement Réformateur.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 33.00 € per persoon


Litterair salon "De Wereld van PAN"

De dinsdag 26 november 2002 om 19u0'

Pan, een uniek fenomeen in de geschiedenis van de Belgische pers, maar ook laatste overlever van de zovele dagbladen die na de Bevrijding zijn verschenen. Pan werd in 1945 opgericht door drie cabaretiers met als doel amusement te brengen. Drie jaar later werd het blad overgenomen door een tot uitgever omgeschoolde magistraat en zou het de wekelijkse grappige maar meedogenloze, gewaagde maar slimme echo worden van alles wat in ons landje van - al dan niet vermeend - belang was.
Sedert 1945 onderging Pan een heuse evolutie en moest het enkele stormen trotseren. Je kan er immers niet om heen : ook Pan was het voorwerp van veel kritiek of spot. En in dit opzicht toont dit nieuwe boek geen genade. Toch blijft het «satirische weekblad» in het Belgische medialandschap een teken van gezondheid en een noodzakelijke acteur. Want Pan mag dan mis-schien niet ongevoelig blijven voor de zin van de geschiedenis, altijd weer is er ook de zin voor humor…
Pierre Stéphany zal ons zijn boek tijdens een maaltijd voorstellen.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
De prijs van deze activiteit bedraagt : 45.00 € per persoon


Wijndegusatie : Marchesi de Frescobaldi


De woensdag 27 november 2002 om 19u0'

De Club van Lotharingen heeft het genoegen u en uw partner uit te nodigen voor een nieuwe wijndegustatie. We zullen de gelegenheid krijgen de wijnen van de familie Frescobaldi te ontdekken. De naam van deze familie dateert reeds uit de Xde eeuw en is terug te vinden in Toscane, Italië.
Om van dichterbij kennis te kunnen maken met deze wijnen, ontvangen we dhr. Leonardo Frescobaldi. Hij zal ons volgende wijnen voorstellen : Nipozzano Riserva, Pomino Benefizio, Castel Giocondo (Montalcino)...
Voor inschrijvingen volstaat het het inschrijvingsformulier ingevuld terug te sturen.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
http://www.frescobaldi.it


Meeting lunch : Cheese & wine


De vrijdag 29 november 2002 om 12u30'

We herinneren u aan onze vaste afspraak : Cheese & Wine. Een aantal deelnemers samengebracht rond een eenvoudige, doeltreffende formule : een informele lunch met de mogelijk-heid in een minimum van tijd met andere leden een babbel te slaan, in een natuurlijke en ont-spannen sfeer.



Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden
De prijs van deze activiteit bedraagt : 14.00 € per persoon

Guido, gij zijt ne schat!
by SR Friday November 15, 2002 at 07:17 PM
voorlopig.niet@weten.be

Guido,

't Is maar om u te zeggen dat ge ne schat zijt. Uit de ledenlijst van deze club lees ik dat er iemand inzit die lid is van de Raad van Beheer van de instelling waarvoor ik werk. Omdat deze site ook gelezen wordt door de flikken zeg ik voorlopig niet over wie het gaat. Maar we kunnen dit zeker syndicaal gebruiken in de toekomst! (Het gaat echt niet om de "bekenden" in de ledenlijst...)

Bedankt.

Groet,SR

guido
by pat Friday November 15, 2002 at 07:50 PM

De lappersforters zaten op de daken van Fabricom, jij voor de pc.
't Is hetzelfde werk.
Bedankt.
Wij kunnen beter alle registers opentrekken.
groetjes
pat

ik was er ook bij, bij Fabricom!!!!!
by Guido Friday November 15, 2002 at 11:55 PM

ik was er ook bij, b...
09fabricom151102wdwsxg.jpg, image/jpeg, 550x413

Ik was er ook bij, vandaag in Gent bij Fabricom.
Zie maar naar de foto.

Het is omdat in een vorig artikel van Raf de cercle van lorraine stond, dat ik het nog eens opgezocht heb.

Ik heb alles gecopieerd van hun website en dat is niet moeilijk.

Weet iemand of het waar is dat PAN een extreem-rechts tijdschrift was/is?

"Litterair salon "De Wereld van PAN"

De dinsdag 26 november 2002 om 19u0'

Pan, een uniek fenomeen in de geschiedenis van de Belgische pers, maar ook laatste overlever van de zovele dagbladen die na de Bevrijding zijn verschenen. Pan werd in 1945 opgericht door drie cabaretiers met als doel amusement te brengen. Drie jaar later werd het blad overgenomen door een tot uitgever omgeschoolde magistraat en zou het de wekelijkse grappige maar meedogenloze, gewaagde maar slimme echo worden van alles wat in ons landje van - al dan niet vermeend - belang was.
Sedert 1945 onderging Pan een heuse evolutie en moest het enkele stormen trotseren. Je kan er immers niet om heen : ook Pan was het voorwerp van veel kritiek of spot. En in dit opzicht toont dit nieuwe boek geen genade. Toch blijft het «satirische weekblad» in het Belgische medialandschap een teken van gezondheid en een noodzakelijke acteur. Want Pan mag dan mis-schien niet ongevoelig blijven voor de zin van de geschiedenis, altijd weer is er ook de zin voor humor…
Pierre Stéphany zal ons zijn boek tijdens een maaltijd voorstellen.

Deze activiteit wordt voorzien voor : Leden en partners
De prijs van deze activiteit bedraagt : 45.00 € per persoon"

Ow ow Guido, niet te wild !!
by flippo Saturday November 16, 2002 at 12:33 AM

Guido,
ik was er ook !!! bij Fabricom. Maar ik heb U daar niet gezien, man !! Straks komt ge ook nog vertellen dat ge bij dat varken in dat kot gezeten hebt bij Benjamin. (Maar dan moet ge niet op da vAls bewijs presenteert ge een foto van 't straat waar gij zogezegd met wit krijt allerlei namen hebt op gekribbeld... Maar uwe naam is daar wel niet bij, ik zie geen pannekoek. En daarbij, is dat geen straat in Kuttekoven?
Geen woorden maar daden, Guido.
Hé Guido, ge kunt wel wreed schoon schrijven, en dan die moeilijke woorden: Distrigaz (wow!)

flippo
by guido Saturday November 16, 2002 at 01:01 AM

kennen wij elkaar? Ik was daar echt wel, ben niet voor niets om zes uur opgestaan vanmorgen.
En het was geen wit krijt.

groetjes, guido

Moenaert>schuldig aan belangenvermenging heeft de foto's helaas niet gehaald. ;)

toch wel
by guido Saturday November 16, 2002 at 01:21 AM

toch wel...
76fabricom151102kirs0g.jpg, image/jpeg, 550x413

Toch wel:

PAN
by Stephan Sunday November 17, 2002 at 10:07 PM

PAN is inderdaad een extreem rechts blad. Was eigendom van Vanden Boeynants.

zie bijv. op http://www.resistances.be/tueurs2.html

Aujourd'hui, les anciennes gloires du CEPIC se sont éparpillées dans la nature. Certaines ont définitivement abandonné la politique. D'autres poursuivent le combat. Ainsi, à l'heure actuelle on retrouve des "cepistes" dans les directions des principaux partis d'extrême droite. « L'esprit Cepic » se retrouve également dans le journal politico-satirique « Pan ».

en http://www.resistances.be/el01.html

Dans son édition du 7 septembre, « Pan » fait un écho sur le meeting « Pour un Ordre nouveau » organisé, le 9 septembre (à Bruxelles), par le mouvement Nation (issu du groupe néonazi l'Assaut et constitué avec des déçus des divers FN). L'hebdomadaire satirique d'ultradroite mentionne que ce dernier groupuscule est « inconnu, même de la Sûreté » (sic). Peut-être ! Ce qui n'est pas le cas de RésistanceS (constitué d'une équipe de militants sincères qui travaille, elle, bénévolement et efficacement contre les ennemis de la Démocratie et afin de garantir aux citoyens une sûreté publique pour maintenant et pour demain !). Heureusement que nous existons. Parce que la Sûreté et d'autres organismes étatiques semblent plus préoccupés par la politique d'expulsion que par la lutte contre les vrais ennemis intérieurs (d'extrême droite, certainement pas d'extrême gauche) du système. Pour plus d'informations sur le mouvement Nation, consultez notre rubrique « Les Infos » et en particulier le « Panorama de l'extrême droite francophone ».

PAN bis
by Stephan C Tuesday November 19, 2002 at 12:59 AM

Tegenwoordig is PAN eigendom van Stéphan Jourdain, 'toevallig' ook eigenaar van diezelfde bourgoisclub Cerclelorraine. Ik vond dit op http://www.6minutes.net/nl/media/0103.htm. Volgens hetzelfde artikeltje zou ook de PS nog geïnteresseerd geweest zijn (sic).

5 - Waaier van bladen
Pan staat niet meer te koop. De aandelen van het Franstalig satirisch weekblad Pan werden door de familie van de pas overleden politicus VDB (Paul Van den Boeynants) verkocht aan de andere aandeelhouders Stephan Jourdain die nu alleen-eigenaar is van het roddelblaadje. De rode jongens van PS-voorzitter Elio di Rupo grepen naast de buit. Pan kan dus rustig een rechtse koers blijven varen.
Stephan Jourdain kocht aan de andere kant het pakket van 25 procent van de aandelen van uitgeverij 'L'Eventail' over van Rik Denolf van Roularta.
L'Eventail is het sjieke Franstalige maandblad dat uitsluitend en uitvoerig informeert over alle societyevenementen zoals dure huwelijken, debutantenbals en andere gebeurtenissen waar de blauwbloedige en would-be blauwbloedige Belgen graag verschijnen. Nu vastgoedmakelaar Stephan Jourdain 50 procent van de aandelen heeft staat hij op gelijke voet met de andere aandeelhouder van L'Eventail, baron Albert Frère.