arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Bush-administratie" wordt almachtige junta
by raf Friday November 15, 2002 at 11:02 AM
raf.custers@euronet.be

Om een juist beeld te krijgen van president Bush en zijn directe entourage is correcte terminologie nodig (en studie van wat Bush aan het uitspoken is, natuurlijk). De term "Bush-administratie" schiet in dat opzicht tekort. Junta is meer op zijn plaats.

De term 'Bush-administratie' klinkt neutraal maar wordt een zwaar Understatement.Als je ziet hoe de Amerikaanse staat zich, onder leiding van de president zelf, aan het reorganiseren is in functie van een "decennia durende oorlog", is de term "administratie" onbruikbaar. Ter verduidelijking de stand van zaken in verband met het beruchte ministerie van Homeland Security.

In de foulee van de verkiezingsoverwinning van vorige week hebben het Amerikaanse parlement en het Witte Huis eergisteren een akkoord bereikt over dit "super-ministerie". Het brengt ambtenaren samen uit 22 bestaande overheidsdiensten, waaronder de Amerikaanse federale politie FBI, douane, accijnzen, en grenspolitie. Alles tesamen gaat het over 170.000 mensen.

Het initiatief voor Homeland Security is een jaar geleden genomen door de senaatscommissie voor Regeringszaken onder leiding van de Democratische senator Lieberman. Deze club stelde zich toen reactionairder op dan president Bush die aanvankelijk het plan niet zag zitten.
Maar deze zomer kwam Bush met een bijgewerkte versie van het plan voor een "super-ministerie" en tijdens zijn verkiezingstournee van de voorbije weken was Homeland Security een van zijn voornaamste slagzinnen.

De consequenties van de oprichting van Homeland Security is totale paranoia aan de buitengrenzen en absolute sociale afbraak in het binnenland. Totale Homeland Insecurity dus. Fort Europa , met de gekende repressie tegen inwijkelingen onder andere, zal Plopsland zijn in vergelijking met Homeland Security.
En wat de sociale afbraak betreft : de 170.000 werknemers van het nieuwe ministerie zullen geen collectieve arbeidsovereenkomsten meer mogen afsluiten en ontslagen kunnen worden (of bevorderd) op bevel van president Bush himself.Het verbod op CAO's moet om de vier jaar vernieuwd (of opgeschort) worden, andermaal door de president in persoon. Bush, en zijn kernkabinet, trekt dus op alle vlakken de macht naar zich en wordt nu ook de opperste Human Ressources Molestor. Dat wijst op de vorming van een oorlogsjunta.

Nu parlement en Witte Huis het licht op groen zetten voor de oprichting van Homeland Security, kan ook nieuwe "anti-terrorisme"-wetgeving worden doorgevoerd. Dat gebeurt vermoedelijk vandaag vrijdag.

Nog dit. Homeland Security bestaat formeel nog niet als ministerie maar heeft wel een minister. Hij heet Tom Ridge en hij is al volop bezig met zijn internationale mollenwerk. Ridge was onlangs in Rotterdam (allicht in verband met militaire transporten door de haven) en London. In de Britse hoofdstad liet hij een kwakkel verspreiden in verband met "mogelijke terroristische aanslagen" op ferry-boten op het Kanaal. Het "nieuws" dat "terroristen" met een vrachtwagen vol springstof een aanslag zouden plegen op een overzetboot zocht zijn weg naar de publieke opinie via televisie en kranten. Die citeerden "bronnen bij de Nederlandse en Britse inlichtingendiensten". De havens van Dover en Calais verscherpten de politie-bewaking. Maar nu blijkt alles dus op verzinsel te berusten (zie : International Herald Tribune 14 november). Homeland Security betekent dus ook : verhoging van het gevoel van onveiligheid.