arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlogsdreiging blijft
by Anti Oorlogsplatform Irak Thursday November 14, 2002 at 12:39 PM
ludo@vrede.be

Persmededeling van het Anti Oorlogsplatform Irak Het Anti Oorlogsplatform Irak, dat oproept voor een nationale manifestatie zondag 17 november in Brussel, vraagt België en Europa om duidelijk afstand te nemen van elke oorlogsdreiging en –handeling tegen Irak.

De VS lijken de nieuwe VN-resolutie 1441 te interpreteren als een vrijgeleide voor een grootschalige militaire operatie tegen Irak, indien daar de minste ‘onwil' wordt getoond. Onder geen beding mag België daaraan zijn steun verlenen. België moet alles in het werk stellen om een oorlog, in het nu al zeer onstabiele Midden-Oosten, te vermijden.

VS-functionarissen hebben via verschillende mededelingen duidelijk laten verstaan dat als Irak weigert resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad consequent uit te voeren, dit voldoende is om een militaire strafcampagne te ondernemen. Collin Powell zei zelfs dat de VS zich ‘niet gebonden achten' door de VN-veiligheidsraad als die geen groen licht geeft voor een militaire campagne (interview CBS 10 november). Dat is onaanvaardbaar.

Resolutie 1441 is er gekomen onder zware druk van de VS, die nu de andere leden van de VN-veiligheidsraad overtuigd hebben Irak strenge voorwaarden op te leggen rond de wapeninspecties. Deze nieuwe resolutie is in uitermate dubbelzinnige bewoordingen opgesteld, waardoor de VS er een voldoende opening in zien om desnoods eenzijdig tegen Irak op te treden.

Het Anti Oorlogsplatform Irak stelt bovendien vast dat op het terrein de oorlogsvoorbereidingen verder worden opgevoerd. Dat blijkt onder andere uit de massale ontplooiing van troepen en militair materieel in de regio.

De brede coalitie van meer dan 120 organisaties (vakbonden, derdewereldbeweging, Arabische organisaties, vredes-, milieu- en jeugdorganisaties) die samen het Anti Oorlogsplatform Irak vormen, vindt het dan ook des te belangrijker dat er zondagnamiddag 17 november in Brussel massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep om deel te nemen aan de nationale vredesbetoging: ‘Geen oorlog tegen Irak'.

******************

17 November zeggen we Neen aan een Oorlog tegen Irak
GA MEE DE STRAAT OP EN PROTESTEER!
Afspraak: 14u00, Noord-station, Brussel
Ordewoorden: Geen oorlog tegen Irak - Geen enkele Belgische of Europese deelname - Stop alle massavernietigingswapens in de hele wereld - Geen embargo - Vrede en gerechtigheid in Palestina - Toepassing van het internationale recht door alle landen - Geen oorlog voor olie - Frankrijk en Groot-Brittannië : stel uw veto

Minister Michel : reactie op de VN-resolutie over Irak
by De Belgische regering (posted by christophe) Thursday November 14, 2002 at 12:52 PM

Minister Michel : reactie op de VN-resolutie over Irak
Brussel, 8 november 2002,

Reactie Michel op de VN-resolutie Irak:

Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel is verheugd over de goedkeuring door de Veiligheidsraad van de VN van de resolutie over de wapeninspecties in Irak. "De tekst is het resultaat van wekenlange, intense diplomatieke onderhandelingen en stemt overeen met de uitgangspunten die ik steeds heb verdedigd, zowel in de VN als tegenover mijn iraakse gesprekspartners: Irak moet de onvoorwaardelijke terugkeer van de inspecteurs aanvaarden, de inspecteurs moeten ongehinderd hun werk kunnen doen en het komt toe aan de Veiligheidsraad - en de Veiligheidsraad alleen - om hieruit de gepaste conclusies te trekken".

De Minister vindt het bovendien belangrijk dat deze cruciale resolutie met consensus werd aangenomen. Volgens de minister versterkt dit de rol en het aanzien van de VN, wiens eerste opdracht het behoud van de internationale vrede en veiligheid is.

Gelet op de systematische niet-naleving van de voorgaande resoluties door Irak, merkt de Minister op dat het inspectieregime streng, maar billijk is. "Voor mij was het evenwel van het grootste belang dat er geen automatisme was tussen de niet-naleving van de resolutie en het gebruik van geweld. Deze benadering in twee stappen verplicht de VN-Veiligheidsraad tot een nieuwe evaluatie".

Voor Minister Michel ligt de bal nu duidelijke in het kamp van Irak: "De opening voor een vreedzame oplossing is reëel. Irak moet deze ultieme kans met beide handen grijpen".

Michel besluit: "Kortom, deze resolutie is een goede zaak voor de geloofwaardigheid en het gezag van de VN. Zij is de sleutel voor een vreedzame oplossing van dit conflict".

.
by . Thursday November 14, 2002 at 01:10 PM

.