arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spoedactie Antwerpse haven zaterdag 16 november 14u: Yankees Out !
by Peter Mertens Wednesday November 13, 2002 at 09:33 PM
p.ter@skynet.be 0474.98.55.16

Massaal oorlogstransport in Antwerpse haven IS begonnen ! Kernkabinet met Agalev en SP.A heeft toelating aan Amerikaans leger gegeven om Antwerpse haven te gebruiken. Zo wordt België medeplichtig aan oorlog. Afspraak zaterdag 16 november om 14u op de Groenplaats in Antwerpen. Van daar vertrekken we naar de haven voor de actie.

Spoedactie Antwerpse...
portantwerp.jpg, image/jpeg, 300x274

Van: Jongerenbeweging van de PVDA
Voor: Pers
Betreft: offensieve prikaktie aan de Antwerpse Haven nu zaterdag 16 november

Massaal Amerikaans oorlogstransport in Antwerpse haven is begonnen !
Wij pikken dit niet en voeren actie

1. We kregen vandaag een telefoontje van Bart, een jonge dokwerker. Hij werkt aan het Vrasenedok in de haven van Antwerpen op de linkeroeverhaven.
"De Amerikanen zijn effectief geland in de haven", zo getuigt hij. Ons weekblad Solidair bracht nog maar net het nieuws uit dat in de haven alles in gereedheid wordt gebracht voor massaal troepentransport, maar dat is ondertussen oud nieuws. "Het oorlogstransport is nu bezig. Massaal.", zo zegt Bart.

2. "Sinds maandag 11 november worden in de grootste geheimhouding 3.000 Amerikaanse militaire voertuigen en trucks gereden op reusachtige roll-on roll-off schepen. Dat gebeurt aan het Vrasenedok op de Linkeroeverhaven. (plannetje bovenaan - bolletje drie, pm) Dat is een gigantische hoeveelheid. Vanaf vorige week hebben ook tien Amerikaanse militaire officieren en vier Nederlandse militairen zich gevestigd in een gebouw op het Vrasenedok. Op de kaai van die enorme auto-terminal. Het zijn Belgische para's die de zone rond het Vrasenedok afgrendelen en het gebied dag en nacht bewaken. Wij dokwerkers krijgen geen enkele informatie. Het zijn de Amerikaanse GI's en Nederlandse militairen die het logistieke werk zelf doen, dat betekent dat ze zelf de militaire voertuigen op de RoRo-schepen rijden.", zegt Bart. "En dat gaat trouwens heel traag ze hebben drie dagen voor 300 voertuigen gedaan. Ze zijn dat niet gewoon, ze zijn niet zo efficiënt als wij", voegt hij er lachend aan toe.

3. Agalev en SP.A steunen de oorlog. Voor zulke grote militaire operaties moét het kernkabinet met ondermeer Tavernier (Agalev) en Vandelanotte (SP.A) haar toelating geven. Dat wordt ons én bevestigd door de Havenautoriteiten én door de Dienst Gevaarlijke Goederen van de Antwerpse haven. Terwijl beide partijen een platform hebben ondertekend waarin ze zeggen "geen enkele logistieke steun aan de oorlog tegen Irak te leveren". De leugenaars ! Ze maken België medeplichtig aan de Amerikaanse oorlog. No way !

4. Wij van Chenge the World, de Jongerenbeweging van de PVDA roepen op tot een offensieve prikactie nu zaterdag in Antwerpen. Afspraak zaterdag 16 november om 14u op de Groenplaats in Antwerpen. Van daar vertrekken we naar de haven voor de actie. Meer details kunnen we nog niet geven. "Geen Amerikaanse troepen in de Antwerpse haven". Just Be There !

Peter Mertens, voorzitter Jongerenbeweging PVDA
p.ter@skynet.be
0474.98.55.16

eis 3/17-11
by Guido Thursday November 14, 2002 at 12:14 AM

"3. dat België op geen enkele wijze - zelfs logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak en in de regio. Ons land moet al zijn politieke en diplomatieke macht aanwenden om ook de andere Europese partners te overtuigen om verdere oorlogsvoering te verhinderen en niet deel te nemen aan een militaire invasie."
http://www.motherearth.org/nowar/nl/platform_nl.php

Getekend: Agalev, Jong Agalev, Jong Agalev Brussel
sp.a

http://www.motherearth.org/nowar/nl/orgs_nl.php

Misschien beter de betoging zondag in Antwerpen houden?

officieel: België dictatuur!
by guido Thursday November 14, 2002 at 03:09 PM

Omdat ik graag de versie van twee kanten hoor, heb ik dit artikel opgesturd naar iemand die enkele mensen van AGALEV kent en gevraagd om een reactie.

Dit is de reactie. Daaruit blijkt, mijn inziens toch, dat we echt wel in een dictatuur leven. Blijkbaar is het doodnormaal dat er voorbereidingen worden getroffen voor oorlog en dat daar NIEMAND iets over te zeggen heeft.

Extra eis voor zondag?:

NAVO UIT BELGIE?????

"Even een reactie op het 'Haven van Antwerpen'-verhaal. Laat het duidelijk zijn dat geen enkele overheid hiertoe enige opdracht of formele toestemming gegeven heeft. Volgens defensie kaderen deze verplaatsingen, in casu het lossen en laden van schepen met materieel in de gewone afspraken die binnen de NATO van kracht zijn voor alle bondgenoten. De overheid heeft daarrond niets in de pap te brokken. Bij defensie kregen wij ook geen duidelijkheid over de eindbestemming van de ladingen, gezien daarvoor geen formele toestemming op voorhand nodig is. Het lijkt echter wel vrij duidelijk dat deze ladingen deel uitmaken van de troepenopbouw rond Irak.

Wat het materieel zelf betreft: sinds meerdere jaren heeft het Amerikaanse leger zijn stocks in ons land ontruimd. Het is echter mogelijk dat het om Duits materieel gaat dat via België versast wordt.

Wat de aanwezigheid van para's betreft: daarover kregen wij geen duidelijkheid. Volgens Defensie kadert hun optreden in de normale veiligheidsprocedures bij de verscheping van militair materieel.

Met vriendelijke groeten,

Peter


Peter Vanhoutte

tegenstrijdigheden
by SlowMo Thursday November 14, 2002 at 05:55 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

Ik vind het vreemd dat Leo Delwaide (havenschepen A'pen, VLD) gisterenavond ontkennend antwoorde op de vraag of de geruchten kloppen dat de Antwerpse haven betrokken is bij het verschepen van militair materieel naar de Golfregio (zie Gazet van Antwerpen 14-11-2002 blz 18) terwijl Peter Vanhoutte vandaag beweert dat geen enkele overheid opdracht of toestemming gegeven heeft en dat de eindbestemming onduidelijk is.
Eén van beide heren verkoopt onzin.

De Havenautoriteiten en door de Dienst Gevaarlijke Goederen van de Antwerpse haven beweren dat voor dergelijke militaire operaties het kernkabinet toestemming moet geven. Peter Vanhoutte ontkent (geen enkele overheid ...). Wederom een tegenspraak. Het ware beter geweest (doch achteraf commentaar geven is gemakkelijk) dat de PVDA-jongeren die toestemming hadden bemachtigd, die er toch al moest zijn vermits de militaire operatie reeds aan de gang is. Nu bestaat het gevaar dat ze door de havenautoriteiten op het verkeerde been zijn gezet.

Toen België in april laatstleden een Amerikaans marineschip verving tijdens de coup in Venezuela, was het antwoord van de minister van defensie ook dat dit kaderde binnen eerder gemaakte afspraken (zie artikel van Raf Custers daarover op indymedia). Toen was België in feite medeplichtig aan staatsgreep.
Ik denk dat Vanhoutte gelijk heeft: er is vermoedelijk geen toestemming nodig van om het even welke overheid omdat alles binnen de NATO reeds geregeld is. Da's handig voor de zogenaamde progressieven binnen de Belgische regering: zo kunnen ze tegen oorlog zijn naar de publieke opinie toe en onderwijl de noodzakelijke medewerking verlenen aan de voorbereidingen voor de nakende oorlog.

Don't let them fool you!