arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA/MediaWatch : Hoe de media keken naar de betoging ?
by StopUSA/MediaWatch Wednesday November 13, 2002 at 07:28 PM

Op zondag 10 november betoogden zo'n 5000 mensen in Brussel tegen een Amerikaanse oorlog tegen Irak. Met Indymedia organiseerden we een MediaWatch om na te gaan hoe kranten en tv-journaals over deze betoging berichtten. Volgende zondag, wanneer een tweede Irak-betoging door Brussel trekt, doen we dat opnieuw. Hieronder nog eens de feiten zoals wij ze zagen, en twee woorden uitleg over onze aanpak.

StopUSA/MediaWatch : Hoe de media keken naar de betoging ?

 Op zondag 10 november betoogden zo'n 5000 mensen in Brussel tegen een Amerikaanse oorlog tegen Irak. Met Indymedia organiseerden we een MediaWatch om na te gaan hoe kranten en tv-journaals over deze betoging berichtten. Volgende zondag, wanneer een tweede Irak-betoging door Brussel trekt, doen we dat opnieuw. Hieronder nog eens de feiten zoals wij ze zagen, en twee woorden uitleg over onze aanpak.

 

De StopUSA-betoging

Op zondag 10 november betoogden zo'n 5000 mensen in Brussel tegen een Amerikaanse oorlog tegen Irak.De manifestanten verzetten zich ook tegen het embargo dat Irak nu al ruim 10 jaar in zijn greep houdt è n ze eisten ook een onafhankelijke Palestijnse staat. Het initiatief voor de betoging was genomen door een coordinatie die zich StopUSA noemt.

De voornaamste organisatoren waren de Arabisch-Europese Liga (AEL) en de communistische Partij van de Arbeid. Bij hen sloot zich echter een waaier van andere organisaties en groepen aan, zoals Kristenen voor het Socialisme, de 11.11.11-groep uit Grimbergen, de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieu-actie, Rage, vakbondsmensen van FGTB-Caterpillar en ACV-Brussel en de medestanders van delegee Roberto D'Orazio van de Forges de Clabecq, radio Al Manar uit Brussel, sportclub FireGym enz. Het viel vooral op dat het een zeer heterogene betoging was met ook zeer veel migrantenvrouwen en -mannen.

En vooral die migrantengroepen met hun Palestijnse en Irakese vlaggen gaven de manifestatie haar militante karakter. Zij lieten met hun slogans geen twijfel bestaan over de boodschap van de betoging. We noteerden "Bush-Sharon moordenaars", "Wie miserie zaait, zal woede oogsten /Qui s ème la misère, récolte la colère". We hoorden ook slogans van steun aande verzetsorganisaties Jihad en Hamas en Hezbollah. Ook jonge animatoren zorgden vanop radiowagens voor de nodige animo.

In de toespraken maakten onder meer Dyab Abbu Jahjah van de AEL en Han Soete, media-activist bij Indymedia, duidelijk dat de Verenigde Staten uit is op oorlog. De kopstukken van StopUSA betitelen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad - die bepaalt dat Irak wapeninspecteurs onbeperkt in het land moet laten rondsnuffelen - als een voorwendsel, dat hoedanook door de Verenigde Staten misbruikt zal worden om Irak aan te vallen. Het werkelijke Amerikaanse motief voor een oorlog tegen Irak is de petroluem in de Irakese ondergrond, zo benadrukken de organisatoren.

Ondanks duidelijke afspraken met de politie, was die niet discreet maar zeer openlijk en met groot materiaal aanwezig. Dat werkte van bij het begin van de betoging op de zenuwen van een kleine groep jonge manifestanten. Er kwamen schermutselingen van aan het Rogierplein, de Beurs en de Zuidlaan. Politiemannen in burger, zonder armbanden of enig herkenningsinsigne, gingen daar telkens met telescopische matrakken tekeer. Na de ontbinding van de betoging drongen ze ook binnen in een tram waar ze mensen arresteerden. De Legal Teams noteerde een lange lijst van getuigenissen over de politie-brutaliteiten, en vernam ook dat enkele mensen van de beeldpers door de politie werden geviseerd.

 

Onze aanpak

In een half dozijn artikelen bekijken we hoe de Belgische kranten en de TV-journaals van de Vlaamse en Waalse openbare en commerciele omroepen verslag hebben uitgebracht over de de StopUSA-betoging. We hebben daarvoor de vuistregels gevolgd die voor dit soort van MediaWatch zijn opgesteld door de Amerikaanse groep FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting). FAIR steunt daarbij zelf op haar eigen jarenlange ervaring. De methode heet : How to Detect Bias in News Media (hoe vooringenomenheid opsporen in nieuwsmedia) en is terug te vinden op de FAIR-website http://www.fair.org/activism/detect.html.

Wie zijn we?

De StopUSA/MediaWatch werd samengesteld door Raf Custers, Christoph Callewaert, Mara Van Riet en han Soete
Met de medwerking van : Mieke & Lieven, Greet, Protesta, Mieke, Nico en Guido
 

Aan alle indymedia-medewerkers
by Paul Potte Wednesday November 13, 2002 at 09:10 PM

Als indymedia.be niet zijn verantwoordelijkheid opneemt in de berichtgeving/aankondiging van de belangrijke betoging de 17de , dan vrees ik dat de maskers gevallen zijn.

Op hoop van zege!

belangrijk
by guido Wednesday November 13, 2002 at 09:27 PM

"belangrijke betoging de 17de"
Waarom belangrijk?

Paul Potte= Pol Pot?

Dankzij STOPUSA werd ze al aangekondigd in de media, mooiere reclame kan men toch niet wensen?

Aankondingen, waarom? Je moet al buiten België leven om niet te weten dat er op 17-11 een betoging is.

Zoveelste poging om aan te tonen dat indyemdia.be van de PVDA is?

Voor alle duidelijkheid:

"Met de medwerking van : Mieke & Lieven, Greet, Protesta, Mieke, Nico en Guido"
De laatste naam is niet ik.