arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA/MediaWatch : "Jongeren weten niet waarom ze betogen".
by StopUSA/MediaWatch Wednesday November 13, 2002 at 07:25 PM

In de berichtgeving sluipen vaak stereotyperingen binnen. De belangrijkste en meest opvallende stereotypering in de berichtgeving over de betoging van zondag was het verhaal over de jongeren die niet wisten waarom ze kwamen betogen. In De Morgen mag de woordvoerder van de politie het mooi komen uitleggen. "Toen we hen achteraf vroegen waarover de betoging ging, konden de meesten geen fatsoenlijk antwoord geven. Ze waren duidelijk met andere bedoelingen naar hier afgezakt."

In de berichtgeving sluipen vaak stereotyperingen binnen. De belangrijkste en meest opvallende stereotypering in de berichtgeving over de betoging van zondag was het verhaal over de jongeren die niet wisten waarom ze kwamen betogen. In De Morgen mag de woordvoerder van de politie het mooi komen uitleggen. "Toen we hen achteraf vroegen waarover de betoging ging, konden de meesten geen fatsoenlijk antwoord geven. Ze waren duidelijk met andere bedoelingen naar hier afgezakt." Dat is de eerste keer dat we zoiets meemaken: de politie die heel geïnteresseerd naar de mening van manifestanten vraagt en verrast is als ze geen volledig antwoord krijgt. Het Volk neemt dat in haar inleiding over: "Jongeren die alleen maar schade wilden aanrichten."

De journalist van De Morgen stelt zich geen vragen bij deze vreemde zaak. 70 jongeren die speciaal uit Antwerpen naar Brussel komen voor iets waar ze niets over af weten. Waarom komen ze dan niet naar de Antwerpse boekenbeurs of naar de pro-Tchetcheense betoging? Of nog beter: waarom gaan ze er volgende week niet zijn? Op Indymedia vind je een reeks van dertien interviews. In totaal werden er 16 interviews afgenomen. Twaalf daarvan met mensen die niet tot de organisatie behoorden. Allen wisten ze zeer goed waar het over gaat. Zelfs een meisje van pakweg 14 jaar wist te vertellen wat het verschil was tussen deze betoging en een eerdere Palestina-betoging waar ze had aan deelgenomen. Enkel drie interviews werden niet gepubliceerd omdat er technisch wat fout liep. De politie maakt handig gebruikt van het clichébeeld "migrantenjongeren = relschoppers". De meeste media nemen dit beeld met veel gretigheid over.

Een ander opvallend clichébeeld was dat van Abou Jahjah omringd door zijn bodyguards. Het Volk heeft het over "een legertje bodyguards". La Dernière Heure geeft een beschrijving van die bodyguards: "impressionants tant par leur tenue que par leur physique." LDH geeft ook nog een tip mee aan de gerechtelijke overheden: "Rappelons que les milices privées sont en principe interdites." De Standaard vermeldt het heel sec: "Abou Jahjah, omringd door bodyguards". Misschien even in herinnering brengen dat enkele jaren geleden precies hetzelfde werd verteld van D'Orazio die nu maar "een medetrekker" was (De Standaard) en een figurantenrol speelde (Het Volk). Bij stakingsleiders is het heel normaal om zich te laten omringen door enkele struise mannen. Een vakbond als het Franse CNT brengen altijd een uitgebreide ordedienst mee. Geen enkele krant schetst de context van de veiligheidsvoorzieningen rond de voorzitter van de AEL. Hij wordt bestookt met doodsbedreigingen en als hij ergens gaat spreken, stuurt het Vlaams Blok er zijn stoottroepen naar toe. In die omstandigheden is het maar normaal dat hij zich laat omringen. Van de politie moet hij waarschijnlijk niet al te veel verwachten.

Ze kwamen dus doelbewust vandaliseren.
by Flipper Thursday November 14, 2002 at 10:25 AM

Die migranten kwamen dus doelbewust de boel kort en klein kloppen en jullie geven nu ook toe dat het politieke vrienden waren. Bedankt voor de info.

flipper
by guido Thursday November 14, 2002 at 11:16 AM

gelieve enige duiding te geven, ik vind argumenten voor jouw opmerking niet terug in de tekst.

Tewaar dat je het heilige woord van de politie gelooft.