arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA/MediaWatch : De media kiezen kant.
by StopUSA/MediaWatch Wednesday November 13, 2002 at 07:22 PM

Voor FAIR is het belangrijk dat je probeert te achterhalen vanuit welk standpunt de media hun berichtgeving doen."Economics coverage usually looks at how events impact stockholders rather than workers or consumers." We bekeken vanuit welke kant(en) de media de betoging van STOPUSA berichtten.

De media kiezen kant

Voor FAIR is het belangrijk dat je probeert te achterhalen vanuit welk standpunt de media hun berichtgeving doen."Economics coverage usually looks at how events impact stockholders rather than workers or consumers." We bekeken vanuit welke kant(en) de media de betoging van STOPUSA berichtten.


De Amerikaanse regering

"De ordewoorden van de betoging kondigden spanning aan : men riep immers bij hoog en bij laag neen aan een nieuwe oorlog tegen Irak, en dat twee dagen na een nieuwe resolutie van de UNO veiligheidsraad." La Capitale, 12.11.2002

Voor La Capitale zijn het de mensen die zich uitspreken tegen de oorlog in Irak die vragen om geweld. Daarmee zet La Capitale de bril op van de Amerikaanse regering. En gelijkaardig standpunt vinden we terug in het persbericht van Associated Press, dat door de meeste Amerikaanse media werd overgenomen.
Demonstrators carry a banner during an anti-war demonstration in Brussels, Sunday, Nov. 10, 2002. More than 1500 protesters marched through the streets of Brussels Sunday to demonstrate against what they believe is U.S. aggression towards Iraq.

Voor zowel AP en dus ook ABC, CNN, CBS, ..... en La Capitale is het gewoon onbegrijpelijk dat mensen zich uitspreken tegen de politiek van de USA. De Amerikaanse media citeren haast allen Han Soete : "We are against President Bush's policies in Afghanistan and Iraq" alsof iemand van een andere planeet spreekt.

Het Belgische Pro Amerikaanse standpunt.

"Abu JahJah roept op tot gewapend verzet tegen de VS"
"Men moet die man nu eindelijk eens vervolgen" reageert VLD kamerlid Hugo Coveliers op de uitspraken van Abou Jahjah. "Ik ga de minister van justitie vragen om dat te doen. Oproepen tot geweld tegen een bondgenoot is strafbaar en iedereen moet een minimum aan normen eerbiedigen" Het Laatste Nieuws, dinsdag 12 November 2002. (Voorpagina)

Het hele artikel in Het Laatste Nieuw is vanuit dit standpunt geschreven. Ook de betogers komen aan het woord, maar zij worden door de journalist van Het Laatste Nieuws gevraagd om zich te verantwoorden over deze vijandige houding tegenover een "bondgenoot".
Coveliers die het standpunt vertolkt van de Pro-USA fractie van de Belgische regering geldt voor het Laatste nieuw als het referentie kader. De reactie van Coveliers wordt gebruikt op voorpagina om het artikel in te leiden, en het doet ook dienst als slot van artikel.

 

 

Het standpunt van de Belgische regering.

"De betoging werd georganiseerd door een aantal extreem links organisaties. Ze gaat vooraf aan een betoging volgende week die georganiseerd wordt door de meerderheid van de NGO's en progressieven organisties." RTBF 10.11.2002
Zo begint op de RTBF de reportage over de betoging. Hiermee neemt de RTBF de taak op van staatstelevisie en vertolkt ze stem van de regering. Twee van de drie regeringspartijen onderschreven immers de betoging die door de RTBF wordt aangekondigd als zijnde de betoging van de meerderheid van de progressieven.
De rest van reportage is er dan ook één die de betoging minimaliseert en criminaliseert. We vragen ons af hoe de RTBF de betoging van volgende week in beeld zal brengen.

Volgens de woordvoerder van lokale Brusselse politie Christian De Coninck... "Toen we hen achteraf vroegen waarover de betoging, konden de meesten geen fatsoenlijk antwoord geven. Ze waren duidelijk met andere bedoelingen naar hier afgezakt." De Morgen 12.10.2002
Blijkbaar vindt men het op De Morgen normaal dat de politie peilt naar de politieke motivaties van betogers. De Morgen is zeker geen alleenstaand geval, La Dernière Heure doet er nog een schepje bovenop:
De betogers telden 5.000 aanwezigen. De politie die oneindig keer meer betrouwbaar is telde 1.460 betogers waarvan een honderdtal gemaskerd. De woorvoerder, commisaris Chr. de Coninck betreurde de slecht omkadering van de betoging. LDH 12.10.2002
Zowel in de De Morgen, Het Volk, als in La Dernière Heure is de hele berichtgeving gestoeld op de versie van de politie. En noch in DM noch LDH kom je te weten waarom die dag 5.000 mensen in Brussel hebben betoogd.

Als men in Het Laatste Nieuw en op RTBF nog min of meer het inhoudelijk debat aangaat, slagen La Dernière Heure en Het Volk erin om het niet eens te hebben om de redenen waarom er betoogd werd. De Morgen heeft het in één zinnetje over de inhoud van de betoging.

De betogers aan het woord?

RTL, VTM , De Standaard, trachten de betogers aan het woord te laten.
Op de VRT journaals zie je een evolutie, tijden het middagjournaal mag Han Soete op drie vragen antwoorden en krijgt hij de tijd om te vertellen waarom er wordt betoogd. In het avondjournaal krijgt ook Abou JahJah het woord. Ook RTL en VTM tracht men te vertellen waarom er die dag betoogd werd en in De Standaard geeft men inhoud van de betoging weer door Abou Jajah kort te citeren.
In La Dernière Heure vermeldt men dat de woordvoerders op het einde van de betoging het woord nemen, maar wat ze zeggen komen we nooit te weten.

Algemeen kunnen we besluiten dat de meerderheid van de media er geen probleem mee heeft om te berichtten vanuit het standpunt van Amerikaanse of Belgische regering. Enkele media doen een schuchtere poging om zich ook even op het standpunt van de blanke betogers te plaatsen. Niemand doet ook nog maar een poging om zich te plaatsen op het standpunt van de duizenden Arabische betogers, in het beste geval wordt hun standpunt aangehaald als een bijzonder extremistisch gevaarlijk standpunt van "haat en geweld".

 

.