arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA/MediaWatch : politiebronnen wegen door
by StopUSA/MediaWatch Wednesday November 13, 2002 at 07:13 PM

Hebben de media op een waarheidsgetrouwe manier verslag uitgebracht van de StopUSA-betoging van 10 november ? Volgens de Amerikaanse MediaWatchers van de groep FAIR valt het af te meten aan de bronnen die ze vermelden. Die moeten divers zijn en mogen niet enkel gezocht zijn aan de kant van de overheid. Zo bezien schiet de verslaggeving over StopUSA jammerlijk tekort, al zijn er gunstige uitzonderingen.

StopUSA/MediaWatch : politiebronnen wegen door

Hebben de media op een waarheidsgetrouwe manier verslag uitgebracht van de StopUSA-betoging van 10 november ? Volgens de Amerikaanse MediaWatchers van de groep FAIR valt het af te meten aan de bronnen die ze vermelden. Die moeten divers zijn en mogen niet enkel gezocht zijn aan de kant van de overheid. Zo bezien schiet de verslaggeving over StopUSA jammerlijk tekort, al zijn er gunstige uitzonderingen.

Laten we eerst eens naar de kranten kijken.

De politie van Brussel geeft in de verslagen duidelijk de toon aan. La Capitale begint zijn artikel met : La police qualifiait l'evenement de difficile a matiriser (de politie bestempelde de gebeurtenis als moeilijk te beteugelen). Had deze krant dan geen reporter ter plaatse die bovendien mans (of vrouws) genoeg is om zelf een oordeel te vellen ? Dit hele artikel ademt "flikkentaal" : de auteur - geen initialen vermeld - zegt dat de ordewoorden van tevoren al herrie impliceerden, hij heeft het over "le dispositif policier" enz. Van StopUSA komt niemand, ook niet indirect via een communique, aan het woord. De fot in La Capitale is van Belga. La Libre Belgique vermeldt de persbureaus Belga en AFP als bronnen. Hoe kort dit stukje ook is (21 regels), het haalt de ordewoorden aan. Maar ruim de helft van het stukje is "flikkentaal" met de precizering van het Brussels parket dat twee van de arrestanten (zijn het Belgen ? het stuk geeft buitenlandse nationaliteiten !) "multirecidivisten" zijn.

La Derniere Heure is blijkbaar wel zelf ter plaats geweest (kennelijk toch met een eigen fotograaf). De auteur vermeldt de ordewoorden maar besteedt ruim driekwart van zijn artikel aan incidenten vanuit het standpunt van de ordediensten. Hij schrijft dat "de ordedienst zich ongerust maakte" (hoe weet hij dat ?), dat de politie vijf auto's uit Antwerpen wilde onderscheppen (heeft hij de politie-radio gescand, of is hem dat door een "goeie" bron verteld ?) Organisator Abou Jahjah heeft volgens de auteur grote indruk gemaakt op "leService Info de la police federale" (vernomen op cafe ?). De organisatoren kondigden 5000 betogers aan, maar de politie "die eindeloos veel betrouwbaarder is" (sic !) telde er 1460 ! etceteri etcetera. De auteur heet Gilbert Dupont en staat bekend als "gerechtsverslaggever".

De man van Le Soir is, als je hem zo leest, ter plaats geweest, maar hij ziet niets anders dan "casseurs". Feitelijke info over organisatoren, cijfers (1460) en ordewoorden komt aan het einde.

Was Het Laatste Nieuws op de StopUSA-betoging ? Zeker niet met een eigen fotograaf, want de foto's komen van de agentschappen Isopress en AP. De auteur focust op de radikale stelling van AEL-voorman Dyab Abu Jahjah dat het anti-Amerikaanse verzet bewapend moet worden. Hij beschrijft de betoging kennelijk ook aan de hand van ons verslag op Indymedia ("een felle betoging, zoals de organisatoren het na afloop zelf beschreven"). De verslaggever heeft vervolgens enkele woordvoerders van StopUSA met de uitspraak van Dyab Abu Jahjah geconfronteerd. Dat geeft een varieteit aan opinies. Ook VLD-Kamerlid Hugo Coveliers - een "havik" uit het regeringskamp - spreekt zich uit. Hij gaat gerechtelijke stappen vragen tegen de AEL-voorzitter. Hier ligt, geheel terecht, dus de nadruk op inhoudelijke kwesties. De grote foto van AP toont geharrewar tussen manifestanten en de AEL-ordedienst. Een klein artikeltje is eigen nieuwsgaring over de arrestaties.

Het Volk citeert alleen "een woordvoerder van de Brusselse politie" en gaat voor de rest vooral in op de pogingen van de ordedienst van de organisatoren om "relschoppers" onder controle te houden. Deze krant had wel een eigen fotograaf ter plaatse. Dewelfde fotograaf levert ook een foto aan De Standaard (ze zitten in de dezelfde krantengroep). De DS-verslaggever citeert als zodanig alleen De Coninck van de Brusselse politie.

 
Nog kort een blik naar de TV-journaals.

De TV-journaals waren met eigen ploegen ter plaatse.Hun verslaggevers beschrijven wat ze zien. Ze interviewen geen politie-mensen voor de camera. VTM brengt Dyab Abu Jahjah van de Arabische Europese Liga en Han Soete van StopUSA voor de camera, en een jonge manifestant (met Antwerpse tongval) zonder naam of toenaam. RTBf interviewt de AEL-voorman. De reporter spreekt ook duidelijk uit eigen naam. Hij heeft, zo zegt hij, gezien dat politie-mannen in burger geen enkel herkenningsteken of armband droegen maar toch burgers uit een tram sleurden. RTL ten slotte beschrijft de betoging vanuit de eigen waarneming en interviewt verscheidene betogers waaronder er van slechts een (een vakbondsdelegee van Caterpillar) ook de naam in beeld wordt getoond. Nog een opmerking over de VRT-journaals. In het journaal van 13 uur praat de verslaggever "live" met Han Soete van StopUSA over de inhoudelijke eisen van de organisatoren. Het verslag in het journaal van 19 uur daarentegen wordt overvleugeld door aandacht voor incidenten.

Nog een laatste zijsprong naar de websites van enkele Amerikaanse media-reuzen. CNN citeert letterlijk het persbericht van het Amerikaanse persbureau Associated Press en zet een AP-foto. De aanhef zegt dat de betoging "against war in Iraq" gewelddadig werd en dat dozijnen jongeren met de politie vochten en Amerikaanse eigendommen aanvielen. CBSNews citeert letterlijk het persbericht van het Amerikaanse persbureau Associated Press en zet dezelfde AP-foto.....ainsi de suite.