arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA/Mediawatch : Betoging is bijzaak voor de media
by StopUSA/Mediawatch Wednesday November 13, 2002 at 07:11 PM

De Belgische media behandelden de StopUSA-betoging van 10 november zeker niet als een prioriteit. Dat is het minste dat je moet zeggen na een screening van de kranten en de TV-journaals. Op televisie bij voorbeeld komen de terugkeer naar de aarde van de Belgische astronaut Frank De Winne, de gebroken enkel van koning Albert en de moordzaak in het Brusselse Brugmann-ziekenhuis veel prominenter in het nieuws.

StopUSA/Mediawatch : Betoging is bijzaak voor de media

De Belgische media behandelden de StopUSA-betoging van 10 november zeker niet als een prioriteit. Dat is het minste dat je moet zeggen na een screening van de kranten en de TV-journaals. Op televisie bij voorbeeld komen de terugkeer naar de aarde van de Belgische astronaut Frank De Winne, de gebroken enkel van koning Albert en de moordzaak in het Brusselse Brugmann-ziekenhuis veel prominenter in het nieuws. Volgens de Amerikaanse MediaWatchers van FAIR hebben Headlines in TV-journaals en kranten (op de frontpagina) het meeste invloed op de publieke opinie.

Laten we dus maar met de TV-avondjournaals beginnen.Vlaamse en Franstalige TV-journaals leggen andere accenten maar de echte Headlines van zondag 10 november is Frank De Winne.Alle journaals (behalve RTL) beginnen met een uitgebreid hoofdstuk over zijn terugkeer op aarde - "in de steppen van Kazakstan" - na een ruimtereis van 9 dagen. VTM besteedt in totaal gedurende 8min59sec aandacht aan het onderwerp,RTBf gedurende 9min6sec, RTL gedurende 9min42sec (bij de opname van het VRT-journaal liep er iets fout).

StopUSA zit ergens midden in het journaal. Bij VTM is het item nr.6 (na De Winne, de gebroken enkel van koning Albert, de moordenaar van Brugmann, brand in een meubelbedrijf in Harelbeke en een politie-actie tijdens een I Love Techno-megafuif in Gent). Bij RTBf is het item nr.8, na De Winne, Albert, het congres van de politieke partij MR in Luik, Brugmann, maatregelen in verband met varkens in Haspengouw, nog sterkere controle in de havens naar "illegalen" en een herdenking in Luxemburg van de slachtoffers van de Luxair-ramp. Bij RTL is het item nr.10 ! na Albert, Brugmann, De Winne, MR, een RTL-debat over homo-huwelijken, een actie van gezonheidswerkers, kritiek op het gezondheidsbeleid, Luxemburg en de Irak-resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Bij VTM duurt het StopUSA-onderwerp bijna 2 minuten, bij RTBf duurt het 2min6sec en bij RTL 1min41sec.


En dan de kranten van dinsdag 12 november (op maandag 11 november waren er geen kranten).De Standaard speelt een stunt klaar. De betoging staat er bovenaan op pagina, maar op bladzijde 5 wordt er meer tekst gespendeerd aan de "top EU-Poeting" en meer woorden aan de tegenbetoging van "honderden" mensen in verband met Tsjetsjenie.En vervolgens op pagina 6 staat er nog een foto van de betoging van "een half miljoen mensen tegen oorlog" in Firenze. De Firenze-foto heeft ongeveer het formaat van het artikel en de bijhorende foto over StopUSA in Brussel.

Het Laatste Nieuws begint klein, onderaan op de voorpagina, onder de titel : "Abou Jahjah roept op tot gewapend verzet tegen VS", en verwijst dan naar het artikel op pagina 6. Het artikel krijgt een relatief goede plaats op pagina 6, boven de veel gelezen rubriek Dialoog (met lezersbrieven) en naast de overlijdensberichten. De Morgen zet een artikel over de "anti-Amerikaanse" betoging onderaan op pagina 9, weliswaar naast het vervolg over het wedervaren van Frank De Winne dat met een kleurenfoto begint op de voorpagina.

Le Soir begint het hoofdstuk-Irak met een kleurenfoto op pagina 1 (Bagdad souffle le froid, is de titel) en verwijst daar naar pagina 6. Het nieuws over Brussel ("casseurs en tete de la manif") zit daar weggestopt naast een lange bijdrage met foto over de vredesbetoging na het Europees Sociaal Forum in Firenze.

Voor La Libre Belgique is StopUSA niet eens een kwart van een kolom waard (nietszeggende titel : "Choc a Bruxelles") op pagina 11 naast een landkaart en artikel over de Irakese aarzelingen na de VN-resolutie. La Derniere Heure pakt het ook zo aan : een stuk op pagina 9 over "incidents a Bruxelles" (met een foto van politie-agenten die een persoon onder hun knie gekneld houden) naast een artikel over de positie van Irak.

Verwachtingen.
by KaM Thursday November 14, 2002 at 01:19 PM

Had je verwacht dat de burgerlijke pers aandacht zou besteden aan een betoginske van ,extreem, linksen en moslim,fundamentalisten,? Nog een ,geluk, dat er relletjes waren want anders zou er helemaal geen aandacht zijn geweest in de media. Waarom waren al die cameramensen daar? Om de betoging te filmen of hoopten ze op relletjes?

KaM, hallo?
by guido Thursday November 14, 2002 at 02:09 PM

De boodschap van deze comment?

Dat jij het normaal vind dat betogingen gecensureerd worden?

Mijn virendin en ik waren daar ook, wij zijn gewonen mensen en vallen niet onder de etiketjes die jij uitdeelt. Waar was jij?

""Waarom waren al die cameramensen daar? Om de betoging te filmen of hoopten ze op relletjes?"

Lees eens een boek van Chomsky of lees meer indymedia-sites!