arch/ive/ief (2000 - 2005)

actie tegen congres Verhofstadt
by Deirdre Wednesday November 13, 2002 at 11:38 AM
deirdre.maes@student.kuleuven.ac.be

Binnenkort houdt Verhofstadt opnieuw een congres over globalisering. Hij zal zich weer voorstellen als anders globalist. (Zie groot gelijk, radio 1 vorige zaterdag)die het debat met de andere andersglobalisten aan gaat. Het is dan ook noodzakelijk dat vanuit de andersglobaliseringsbeweging scherp wordt gereageerd tegen dit congres. We hebben niet veel tijd meer en daarom een oproep aan iedereen!

26 november houdt onze eerste minister Verhofstadt in Leuven een nieuw congres 'met de anderglobalisten'. Deze keer gaat het door in Leuven (in aula PDS)
Met Attac willen we reageren tegen dit congres, omdat we vinden dat dit debat eigenlijk één grote publiciteitsstunt is voor Verhofstadt, die daarmee zijn verkiezingscampagne
opstart. Bovendien is niet iedereen welkom op Verhofstadt zijn debat: enkel genodigden mogen binnen. Dit staat in schil contrast met ons streefdoel, namelijk een democratie van onderuit. Ook het Belgisch Sociaal forum heeft beslist niet mee te doen met Verhofstadt's congres.
We willen dus reageren, maar zoeken daarvoor andere organisaties, of individuen. Er zijn verschillende ideeen: een reclaim the streets (=een illegale straatfuif), een alternatief congres waar iedereen binnen mag, ...
We hebben niet veel tijd meer en kunnen daarom elke steun gebruiken!
donderdag 14 november is er een vergadering in Leuven. (in MTC (Maria Teresia College) lokaal 00.16)
Omdat niet iedereen zomaar naar Leuven kan komen, wat we zeker nodig hebben:
- muzikanten, sambagroepjes, djembespelers
- cirkusartiesten
- muziekinstalatie
- schrijvers
- mediaactivisten voor de verslaggeving

Moesten er bovendien nog andere groepen zijn die actie willen voeren, gelieve mij mailen, dat we het allemaal een beetje kunnen coördineren.
Dus iedereen die het ziet zitten iets te doen: mail mij (met concreet voorstel) (of kom naar de vergadering)

even dit:
by jpe Wednesday November 13, 2002 at 12:16 PM

Deirdre: je schrijft: "Ook het Belgisch Sociaal forum heeft beslist niet mee te doen met Verhofstadt's congres."

Om de 'finesse' van de houding van BSF te kennen: neem eens contact met Paola Peebles: paola.peebles@cncd.be

En succes gewenst met je initiatief.

circus?
by Tim Wednesday November 13, 2002 at 12:33 PM

"muzikanten, sambagroepjes, djembespelers
- cirkusartiesten
- muziekinstalatie"
pfffftttt.... ga je er een carnaval van maken?????? of een circusshow???? qua public relations tov de publieke opinie zal de boodschap duidelijk overkomen... (sick)
bezet gewoon dat forum, laat dat forum mislukken! organiseer burgerlijke ongehoorzaamheid ; sowieso zal de pers daar massaal aanwezig zijn om mooie prentjes te kunnen publiceren dus bezet dat dan gewoon
begin al die carnavalsoptochten danig beu te worden;; met hun slingertjes, toetertjes en belletjes, waw,dit zal écht een bijdrage leveren tot een andere gezondere wereld!!!!
desalniettemin, veel succes toegewenst

Succes
by Stijn O. Wednesday November 13, 2002 at 01:36 PM

Veel succes, Deirdre, ik weet niet of de nieuwste brief van Verhofstadt veel deining veroorzaakt heeft in de Belgische pers Waarschijnlijk niet, het was een flauw doorslagje van z'n vorige (met de scherpe kantjes eraf).

Wat de houding van het BSF betreft: is er beslist dat geen enkel lid (inclusief de vakbonden) de uitnodiging aanneemt?
In dat geval, is dat wel al een heel duidelijk signaal.

In ieder geval denk ik dat het goed is dat je visueel duidelijk probeert te maken waarom de beweging niet ingaat op de uitnodiging. Voor ons mag dat heel duidelijk zijn, maar voor de man/vrouw in de zetel voor de tv, is het misschien minder duidelijk waarom. Het is waarschijnlijk dat de pers ons als ondankbaar en onredelijk zal voorstellen, Hoe kunnen we dit visueel ontkrachten?

Probeer ook afspraken voor : 26 november door te geven
by han Wednesday November 13, 2002 at 01:50 PM

geeft zeker ook de concrete afspraken voor 26 november door.

Zodat mensen gewoon kunnen nkomen.

Groeten
en tot dan

han

Doe maar.
by Deirdre Wednesday November 13, 2002 at 03:54 PM

Beste Tim,
Niets houdt je tegen. Doe maar, zou ik zo zeggen. (of kan je enkel roepen?)

reactie op Tim
by Erika Wednesday November 13, 2002 at 04:56 PM

Zelfde als Deirde: doe maar als je zin hebt. Moet ook kunnen. Ieder zijn eigen aanpak. Maar je moet inderdaad vooral kunnen aantonen waarom we tegen dat debat zijn, zoals Stijn zegt. Door simpelweg de boel af te breken, zal dit niet echt lukken. Je kan het hele debat al laten mislukken door buiten met veel meer volk en lawaai te staan dan binnen... Waar zou de pers het meest aandacht voor hebben, denk je?
We vragen in de eerste plaats een écht debat met Verhofstadt. Hij weet goed genoeg wat al die bewegingen al meer dan dertig vragen en hij blijft er gewoon omheen draaien met beloften en mediagenieke stunts. Wij willen dat hij echt iets gaat DOEN!

Een goed verhaal
by frank Wednesday November 13, 2002 at 05:30 PM
frankrijk@mail.com

Een goed verhaal over de strategie die Deirde voorstelt is te vinden in: "De geschiedenis van de steen en de fluit en dat is nog niet alles..." van Hans Bemmann, het is al een tijdje geleden, maar ik denk dat het al in het eerste hoofdstuk is dat besloten wordt om een kleurrijke, vreugdevolle optocht te houden waarbij de tegenstanders smelten als sneeuw voor de zon omdat ze enkel kunnen bestaan als iedereen bedroefd en ontmoedigd is (verzuring,mestkevers?). Het blijft natuurlijk een sprookje, maar qua inspiratie kan het tellen...

wanneer
by tim Wednesday November 13, 2002 at 08:13 PM

gewoon enkele concrete vraagjes, welke dag is de 26e, welk uur begint t congres, enz
jaja, nog nen tim, lekker verwarrend nie;-)

Een voorstel
by Maarten Van Hove Wednesday November 13, 2002 at 08:19 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Dit zette ik ook al op de mail

Mijn tegenvoorstel: een kruising van de Gentse Feesten en de open universiteit die op 19 oktober 2001 in het zuidpark stond.

Op tien plaatsen in Gent organiseer je in contrast met Verhofstadts privé-vergaderingetje van mooie heren en dames een open debat rond thema's die dicht aansluiten bij de mensen. Ik denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen, intolerantie en consumentisme.

Een week tevoren plak je heel Gent vol met de coordinaten van die debatten.

Extra feedback en hulp is nodig!

M

Oeps
by Maarten Van Hove Wednesday November 13, 2002 at 08:24 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Oei sorry, had pas nu door dat het in Leuven te doen is.

Voorstel blijft, maar het initiatief moet dan wel uit Leuven komen hé?

M