arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zwijgende Studenten in Den Haag opgepakt
by Education is not for sale! Tuesday November 12, 2002 at 07:33 PM
info@education-is-not-for-sale.org

In Amsterdam demonsteren studenten. In Den Haag zwijgen de studenten. Maar zelfs dat bleek Den Haag niet te willen accepteren..

Zwijgende Studenten ...
not_20for_20sale.jpg, image/jpeg, 122x118

Vandaag demonstreren studenten in Amsterdam tegen de kabinetsplannen voor de toekomst van het hoger onderwijs. In Den Haag waren ze vandaag niet welkom. Studenten voelen zich monddood gemaakt en organiseren naast de manifestatie die verplaatst is naar Amsterdam een stille tocht door de binnenstad van Den Haag.Vandaag demonstreren studenten in Amsterdam tegen de kabinetsplannen voor de toekomst van het hoger onderwijs. In Den Haag waren ze vandaag niet welkom.

Studenten zijn natuurlijk al langer gewend dat er niet naar hun geluisterd is. Minister Ritzen schaftte met de MUB (Modernisering Universitair Bestuur) in een klap alle studenteninspraak op universiteiten af. Waar zo hard voor was gevochten in de jaren zestig werd met een wetje ongedaan gemaakt.

Sindsdien zijn studenten monddood. Ze worden behandeld op universiteiten als passieve consumenten niet langer als actieve participanten in het hoger onderwijs. Zelfs als studenten tegen dit laatste in protest komen, dan wordt dit hen verboden en moeten ze zwijgen. Met dichtgetapete monden en witgeverfde gezichten liep een groep kritische studenten vandaag door Den Haag om mensen zwijgend op hun letterlijke en figuurlijke sprakeloosheid wijzen. Dit werd meteen weer bewezen doordat 7 van deze groep direct door de Haagse politie werd opgepakt, omdat zij pamfletten hadden uitgedeeld...

Protesteer tegen het verbieden van de demonstratie en verlang de vrijlating van de 7 gearresteerde studenten! Stuur een protestmail naar deetman en een kopie naar de groep kritische studenten (de laatste ook voor solidariteits mails!)

e-mail adres burgemeester Deetman:
w.j.deetman@bsd.denhaag.nl

e-mail adres kritische studenten Utrecht:
kritischestudenten@phys.uu.nl

Mehr Info:
http://www.indymedia.nl
http://www.kritischestudenten.nl

De klok terug een eind .... vooruit draaien !
by P.I. Hublou Tuesday November 12, 2002 at 08:17 PM
nur@pandora.be

Waar is inderdaad de tijd dat de studenten de deuren van de aula's geopend hadden om alzo de infrastructuur op te eisen om te vergaderen en zaken te organiseren?
Alleen al door dergelijke ruimten onbetaalbaar te maken maakt men veel initiatieven quasi monddood. Niet alles kan nu eenmaal op de straat georganiseerd worden.

Toen de klok werd teruggedraaid moest eerst toestemming verkregen worden - wel het noemde 'een aanvraag doen' - aan een consierge die vaak onbereikbaar was.

Nadien werd het aantal beschikbaar gestelde lokalen beperkt.

Vervolgens konden enkel 'verenigingen verbonden met de universieteit een aanvraag doen. Tenzij zeer veel geld.
(800 Euro voor een avondje aula)

Een paar jaar later werd het dat enkel 'erkende studentenverenigingen' toegang konden krijgen. Tenzij heel veel geld.

....

Met het betogingsrecht is het niet anders vergaan.

Kritisch blijven kameraden ! (ook na de studies)
Succes met de strijd !

IH