arch/ive/ief (2000 - 2005)

La Dernière H., Le Soir en De Standaard over de betoging van 10/11
by jpe Tuesday November 12, 2002 at 06:31 PM

Overzicht van de berichtgeving vandaag in de vermelde drie kranten. De Morgen kwam niet toe.

* La Dernière Heure: 'bezorgd' over rellen en privémilitie ....

La Dernière Heure was zoals we dat ook al zagen tijdens de betogingen tegen de top van Laken, het eenzijdigst contra. Op pagina 9 pakte de krant uit met een foto van agenten die iemand die onherkenbaar onder hen ligt, overweldigen. Onderschrift: "Quelques incidents ont émaillé la manifestation organisée à Bruxelles contre la guerre en Irak".

Daaronder komt het artikel: "Incidents à Bruxelles." Ondertitel: "La manif contre l'Irak a dérapé". Manif tegen Irak ??? De eerste zin van het artikel begint opnieuw met: "Des incidents violents ..." LDH zou eens wat bekwamer journalisten dan de hier aan het werk zijnde Gilbert Dupont moeten aanwerven, mensen die geen tien keer hetzelfde woord gebruiken. Enfin, de lezer van LDH had het ondertussen wel door: er was dus geweld gebruikt en daar ging dan ook heel het verdere artikel over. Volgens LDH werden de rellen uitgelokt door een 70-tal jongeren uit Antwerpen en Mechelen, jongeren van soms maar 12 tot 15 jaar. Eén agent werd gewond en 29 manifestanten werden opgepakt.

'Interessant' is nog de volgende observatie van Dupont. Die begint met te stellen dat de politie vijf 'cars' uit Antwerpen had willen intercepteren. "Dans l'un d'eux se trouvait le leader pro-palestinien Abou Jahjah. Cet intellectuel activiste libanais a beaucoup impressioné le Service Info de la police fédérale par sa façon d'être constamment entouré par huit gardes du corps impressionants tant par leur tenue que par leur physique. Rapellons qu'en Belgique, les milices privées sont en principe interdites."

* Le Soir: "Bruxelles: cassseurs en tête de la manif"

Onder de hierboven vermelde titel begon Marc Metdepenningen in Le Soir van 12/11 zijn verslag als volgt: "Une bande de jeunes (parfois très jeunes) casseurs s'est approprié, dimanche l'après-midi, la manifestation pacifiste organisée par le collectif 'Stop USA', "contre la guerre en Irak et la libération des territoires palestiniens."

Van bij het begin van de betoging waren er rellen, schreef de journalist, die ook slogans hoorde pro Osama Bin Laden ... De 'casseurs' vielen een cameraman van de Franstalige zender AB3 aan en bedreigden fotografen ... Enzoverder.

Pas op het einde van zijn korte artikel had Metdepenningen het over de eigenlijke betoging met 1.460 (volgens de politie) tot 5000 betogers die de oproep hadden beantwoord van "des organisateurs, principalement la Ligue arabe européenne et des associations d'extrème gauche parmi lesquelles le PTB et le mouvement de Roberto D'Orazio 'Chenge le Monde'. Wat de betogers nu eigenlijk wilden, wie er gesproken had en wat men gezegd had ... De lezer van Le Soir kwam er niets over te weten.

Merkwaardig genoeg bracht de krant op haar zelfde pagina 6 wel een groot artikel (+ foto dit keer) over de grote anti-oorlogsbetoging aan het eind van het Europees Sociaal Forum in Firenze op zaterdag 9/11 (met 500.000 aanwezigen, meldde de krant). Titel: "Les rebelles se préparent à la guerre d'Irak" ... Alsof zij het zijn ...

* De Standaard: "Betoging tegen oorlog relatief beheerst"

De krant De Standaard die vorige week het eerste Europees Sociaal Forum (Firenze) compleet 'rateerde', had wel oog (en meer dan de collega's van Le Soir en LDH) voor de betoging tegen oorlog in Irak. Op pagina vier publiceerde de krant op 12/11 een grote foto met een speechende Abou Jahjah (met Han Soete naast hem), omringd door zijn lijfwachten. Onderschrift: "Hoewel de manifestatie tegen oorlog in Irak door vele organisaties was georganiseerd, toonde AEL-voorman Dyab Abou Jahjah zich zondag het onbetwiste boegbeeld."

In het artikel van 'ivd' lezen we dat de manifestatie zondag "meer betogers trok dan verwacht. De verwachte relletjes, waarvoor de politie massaal was opgetrommeld, waren er ook, maar bleven beperkt." Daarna stelde de journalist dat de betoging "een initiatief was van anti-globalisten, linkse en allochtonenverenigingen". "Met de manifestatie wilden ze hun ongenoegen uiten over 'het Amerikaanse optreden in de wereld en over een mogelijke oorlog in Irak.'" Nogmaals werd gemeld dat Dyab Abou Jahjah "veel meer dan medetrekker en vakbonder Roberto D'Orazio het onbetwiste boegbeeld van de manifestatie was".

Over naar de rellen dan, die volgens de politie soms niet altijd wisten waar het om draaide. "Voor het startschot ging het al fout, toen een zeventigtal jongeren chargeerden. De ordedienst van de manifestatie werd overweldigd. De interne ordedienst die het AEL bij betogingen heeft, liet zich verrassen en de massaal aanwezige politie chargeerde." Eindbalans: twee cameralui lastiggevallen, enkele ruiten 'beschadigd' en 29 heethoofden gearresteerd.

"Maar de grote meerderheid van de betogers deed het rustig. Er was voor deze manifestatie een verrassend hoge opkomst - tussen de 1.500 van de politie en de 5.000 van de organisatie. Voor volgende zondag is een nieuwe betoging aangekondigd, zelfde tijd, zelfde plaats."