arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maak boel en je komt op de VRT!

by Cecile Harnie Monday, Nov. 11, 2002 at 7:26 PM

Ik dacht gisterenavond, bij het zien van de VRT-reportage van de betoging, zit ik hier, terug alleen aan het nagelbijten?

Ik dacht gisterenavond,
bij het zien van de VRT-reportage van de betoging,
zit ik hier, terug alleen aan het nagelbijten?

Dit had ik nog maar gepeinsd of telefoons rinkelden…
…een moeder van mijn collega SMS'te zeer ongerust na het zien van de TV-beelden,
…mijn vrouw probeerde me verschillende keren te bellen, maar had mijn GSM niet gehoord. Ze was ongerust bij het zien van die beelden,
… een syndicalist die op de betoging was, belde kwaad… Hij had de VRT-beelden gezien, maar niet alles (is anderstalig) begrepen. Was het juist dat iemand in een interviews over handen afkappen had gesproken…
… 3/4 van de bijna 2 minuten werden ingevuld door beelden van geweld, chaos, politie
… het interview van Han Soete was klaar, duidelijk en goed.


Het effect van dergelijke berichtgeving mogen we niet onderschatten!
Mijn bekommernis ging/gaat vooral uit naar al die mensen, ook een hele boel syndicalisten die deze beelden op hun netvlees houden…

Ik schreef (de eerste keer in mijn leven) naar de VRT. Hierbij het resultaat van een nog zeer vriendelijk briefje!


"Beste mensen van de VRT-nieuwsdienst,

Wij gaan naar zoveel mogelijk mensen foto's versturen van de betoging. Wij zullen op die manier bewijzen dat het niet een grote rotzooi was van een aantal relschoppers en extremisten!
Wij willen in tegenstelling met jullie verslaggeving aantonen dat er wel degelijk heel veel JONGEREN !!!!, vrouwen, kinderen, groepen en organisaties waren die zich op een positieve en creatieve manier verzetten tegen de verschrikkingen van een mogelijke oorlog!

Is het niet beter dat VRT een advertentie plaats:
MAAK BOEL EN JE KOMT IN BEELD!

A.u.b bekijk eigen verslaggeving nog even?
Wat was eigenlijk jullie bedoeling?

Namens een heleboel mensen die mij telefoneerden,
Cecile Harnie"


Doe je mee?
Heb een heleboel mensen en syndicalisten, die niet op de betoging aanwezig waren, gemaild en hen aangeraden de PRACHTIGE FOTOREEKSEN op Indymedia te bekijken en ook de reportages en interviews te lezen…

Dank u werkers van Indymedia!!!

Cecile Harnie

laat het niet aan je hart komen, doe wat moet

by pat Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:44 AM

Beste,

Ook wij kunnen van dergelijke pers getuigen.
Blijkbaar heeft de pers iets met macht en te weinig met objectiviteit.
Maar ook Lappersfronters moeten een "gemuilkorfde" of "meelopende" pers ervaren.
Is ons protest dan niet noodzakelijk? Ja, meer ons protest is juist daarom nog belangrijker.
Het is duidelijk dat we goed en juist bezig zijn.
Hopelijk kan je "achterban" dit ook ervaren.


pat


mA.f@pandora.be

rellen helpt

by Pieter L. Tuesday, Nov. 12, 2002 at 10:02 AM

Je bekijkt die ongeregeldheden te negatief. Relletjes op een demo zijn niet persé slecht. Er is tegenwoordig zoveel geweld op tv dat veel mensen blijkbaar afgestompt zijn en pas aandacht besteden als er ongeregeldheden zijn. Dit is misschien een pervers effect van de massamedia maar het speelt wél. Mensen krijgen een reactie van 'oei is het al zo erg ?' en denken erover na ipv. één oor in, ander oor uit. Ook als je de groei van de antiglobaliseringsbeweging bekijkt, zul je merken dat de media-aandacht bijna recht evenredig is aan de relletjes en sabotage op de betogingen. In de slipstream van die aandacht worden ook de inhoudelijke punten belicht. Sorry, maar het is dankzij de relletjes dat de inhoud aan bod komt. Brave betogingen krijgen bijna geen aandacht. Ik krijg het er dan ook serieus van op mijn heupen als mensen daarvoor lijfelijke en juridische risico's nemen en anderen vanuit hun luie zetel daar wat op zitten te zeiken. Wees hen dankbaar dat jij niet moet in de bak gaan zitten om een punt op de publieke agenda te pushen. En de sabotages (geweld is tegen mensen, niet tegen goederen)? Beschadiging van Unique Interim dat discrimineert en Mc Donalds: moet ik daar rouwig om zijn ? Zet liever een steuncomité op voor die gasten dan mee te huilen met de wolven in het bos.

geweld/sabotage/...

by TUc Tuesday, Nov. 12, 2002 at 2:18 PM


Beste Pieter (hehehe),
Inderdaad gaat de aandacht in onze westerse media primair naar de manifestaties waarin geweld voorkomt. Da's spijtig, maar inderdaad een feit.
Echter, zijn er geen gradaties in onze tactieken? Zijn al onze daden geoorloofd om media-aandacht te krijgen? Hoeven we sowieso bij elke actie media-aandcht te krijgen?

De vaststelling dat geweld/sabotage/... de pers-aandacht trekt lijkt me geen vrijgeleide om alles uit te spoken wat ins ons opkomt en al helemaal geen dooddoener om alle ethische vragen rond onze tactieken op voorhand de mond te snoeren.

Want hoe je het ook draait of keert: rellen e.d. zijn regelmatig niet het resultaat van een tactische afweging, maar van het onverantwoord gedrag van een minderheid. En dat is een gevaarlijke situatie, waarin het beeld dat de media creëert in grotere mate afhangt van haar politiek en economisch referentiekader. En als we niet al te naïef zijn, weten we dat dát kader niet in ons voordeel is.

Kortom, mij lijkt niet elke rel of elke geweldpleging of sabotagedaad welkom, zeker niet als ze zich afspelen in de context van eergisteren.

En het zijn niet wij, als blanke middenklasse, die daar de nadelen van moeten gaan dragen (mochten die er zijn). In die zin legt dat nog een grotere verantwoordelijkheid op de niet-migranten die gisteren ergens aan participeerden waarover niet tactisch nagedacht was.

groeten,
TUc
* the Tactical Uprising Crew* hahaha

Dear Tuc

by Pipi Langkous Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:57 PM

Join the salvation army !

discussie i.v.m. geweld en media

by Mohammed Tuesday, Nov. 12, 2002 at 11:12 PM

vrede
by Mohammed 1:22pm Mon Nov 11 '02


Kan er niet vreedzaam meer betoogd worden en zonder maskers? Zo wordt er verraad gepleegd aan de eigen boodschap, die er één tégen geweld is!


mohammed
by guido 5:18pm Mon Nov 11 '02


Zonder de twee ruiten en drie stenen was dit nooit in de media geraakt.

Nu weten mensen globaal dat er een betoging was in Brussel met geweld, anders haden ze niets geweten. En de beter geïnformeerde lezers weten dat dit geweld weer eens overroepen is.

Ik denk dat het Westerse luxe is, zich kunnen drukmaken over een paar ruiten die gesneuveld zijn bij een betoging.

Vreedzaam was ze niet in het nieuws geweest, ongelooflijk toch wat twee gebroken ruiten voor effect kunnen hebben? ;)


Opbod geweld voor meer vrede?
by Mohammed 9:56pm Mon Nov 11 '02


Jullie spelen een gevaarlijk spel. Geweld wordt beantwoord met geweld. Dit is niet het goede voorbeeld geven. Dit is al evenmin praat voor op 11 november. Schaam U.

Wat gaat er gebeuren als er 5 betogingen tegelijkertijd plaatsvinden en in het nieuws en de gazetten is er maar plaats om er 2 in aan bod te laten komen? Enkel de meest gewelddadige worden besproken. Dit leidt tot een opbod van geweld. En dat allemaal voor de vrede. Jullie spelen een gevaarlijk spel.

Aan Guido: de meer geïnformeerde lezer is sterk in de minderheid, de minder geïnformeerde lezer is de massa en die ziet gewelddadige bruine mannen die hun gezicht met arafatsjaals bedekken. Die stemt waarschijnlijk in het vervolg extreem rechts. En zo zullen uiteindelijk brave inwijkelingen (waartoe ik mijzelf reken) mee gestraft worden met de oproerkraaiers onder hen. U bewijst de migrantengemeenschap geen dienst. Waar is uw verantwoordelijkheidsgevoel? Denk aan onze kinderen.


Mohammed
by guido 1:06pm Tue Nov 12 '02


"Wat gaat er gebeuren als er 5 betogingen tegelijkertijd plaatsvinden en in het nieuws en de gazetten is er maar plaats om er 2 in aan bod te laten komen? Enkel de meest gewelddadige worden besproken. Dit leidt tot een opbod van geweld. En dat allemaal voor de vrede. Jullie spelen een gevaarlijk spel."

Rare logica, allez, wat gebeurt er als er vijftig betogingen zijn en...

"En zo zullen uiteindelijk brave inwijkelingen (waartoe ik mijzelf reken) mee gestraft worden met de oproerkraaiers onder hen. U bewijst de migrantengemeenschap geen dienst. Waar is uw verantwoordelijkheidsgevoel? Denk aan onze kinderen."

En vorig jaar op 14-12 was het de fout van de anarchisten,...

Verdomme Mohammed, waarom denk je dat je elke dag beelden ziet van de Palestijnen op TV?

Om een positief imago over Arabieren te geven?

Straks is het nog de fout van de betoging van gisteren dat alle moslims ons land uitgezet worden, komaan, niet overdrijven hé?

Mohammed, het is niet omdat wat dikkoppen in maatpak 11 novermber hebben uitgeroepen als een dag om te onthouden dat ik dat ga volgen.

Binnenkort zullen we zien hoe wel ze het toen meenden.

Het was géén 11-11 voor de 37.000 kinderen die gestorven zijn van honger, de 800 die omgekomen zijn door geweld, de 2.500.000 die leven van minder dan één dollar per dag en de mensen die ik vergeten ben.

hetzelfde met de rechten van de mens, de rechten van het kind,... allemaal teksten en verdragen om ons zand in de ogen te strooien.

Echt Mohammed, klaag de media aan, niet enkele jongeren.

De media moet dit niet tonen. Welk nut, welke boodschap geeft het?


Guido: media en geweld
by Mohammed 11:49pm Tue Nov 12 '02


"Verdomme Mohammed, waarom denk je dat je elke dag beelden ziet van de Palestijnen op TV? Om een positief imago over Arabieren te geven?"

Ik kan je verzekeren, Guido, de westerse media verslaan heel genuanceerd in vergelijking met de Arabische, hoor. In veel moslimlanden zendt de staat iedere avond documentaires uit tegen de joden (en ook het westen). De klok van het westen wordt daar nooit oprecht geluid. Hier doet men ten minste zijn best om de verschillende klokken eerlijk te doen luiden. Ooit al een demonstratie tégen het geweld van 11/9 geweest in de islamitische landen? Ik denk het niet. Hoe komt dat?

"Echt Mohammed, klaag de media aan, niet enkele jongeren.
De media moet dit niet tonen. Welk nut, welke boodschap geeft het?"

Eerst gewelddadig zijn om in het nieuws te komen en dan willen dat ze niets zeggen over dit geweld. Ook een vreemde logica, hoor.