arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ahmed Azzuz: Als België VS steunt, gaan wij niemand meer kunnen tegenhouden.

by Mara / Christophe Monday, Nov. 11, 2002 at 4:38 PM

Ahmed Azzuz (AEL-Antwerpen): "Als België VS steunt, gaan wij niemand meer kunnen tegenhouden."

 Ahmed Azzuz: Als Be...
ael.jpg, image/jpeg, 300x225

Ahmed Azzuz: Ik ben heel content over de betoging. Misschien hadden bepaalde dingen wat beter gekund wat betreft organisatie, maar dat kan je natuurlijk nooit voorzien dat dergelijke zaken zich zo voordoen. Maar voor de rest ben ik content: de opkomst was goed ondanks het weer en ondanks het uur, want we hadden toch wel schrik dat mensen te laat zouden vertrekken. De betoging was ook goed. De emotionele waarde was heel goed.

Hoe verliep de mobilisatie in Antwerpen?

Ahmed Azzuz: Eigenlijk toch wel heel gemakkelijk, hé. De mensen zijn daar voor gewonnen. Iedereen volgt de actualiteit ook meer dan ooit. De mensen vonden het allemaal zeer belangrijk om vandaag aanwezig te zijn. Er zijn een hele hoop mensen met de auto gekomen wat eigenlijk niet echt de gewoonte is binnen onze gemeenschap. Maar het wordt meer en meer gedaan en dat is wel positief.

Wat was volgens jou de belangrijkste boodschap om vandaag mee te geven?

Ahmed Azzuz: Voor mij is dat ten eerste naar de overheid een heel duidelijk signaal geven dat wij dit niet langer pikken. We zijn echt furieus over wat er nu gebeurt. Ook onze situatie hier in België speelt daar een grote rol in. En als de Belgische overheid meent dat ze daar in de toekomst heel snel over zullen kunnen gaan en zelfs eventueel samenwerking te kunnen bieden aan de Amerikanen, dan hebben ze de laatste druppel doen vallen in die emmer en dan gaan wij niemand meer kunnen tegenhouden en dan gaan we met iedereen tegen de overheid opstappen.

De laatste week zijn er wel berichten opgedoken dat de oorlog nu al voorbereid wordt in de haven van Antwerpen.

Ahmed Azzuz: Ik heb bepaalde informatie gekregen. Ik wil nog meer informatie want ik wil 100 % zeker zijn. Als het effectief zo is dat er daar Amerikaanse wapens gestockeerd worden, dan denk ik dat zelfs de gewone burger in Antwerpen die nu nog niet bezig is met wat er gebeurt in Irak op dat moment toch zal opstaan en zeggen dat dit toch echt niet meer kan. Het mobilisatie-effect in Antwerpen zal enorm zijn. Het zou gevaarlijk en heel dom zijn van België mochten zij toelaten dat de Amerikanen daar hun wapens stockeren in Antwerpen.

Volgende week zullen ook twee partijen die nu in de regering beslissen over samenwerking met de VS betogen tegen de oorlog in Irak. Wat denk je daarvan?

Ahmed Azzuz: Het is beter dat we meer dan één betoging organiseren. Wij hebben standpunten die heel duidelijk zijn. En natuurlijk gaan wij die betoging niet boycotten zolang dat het tegen een oorlog is. Wij roepen dan ook iedereen op om ook de 17de op straat te komen, maar dan wel met onze standpunten.

Was er voor de betoging van vandaag enige druk om niet te komen betogen?

Ahmed Azzuz: We hebben in het begin wel last gehad met de politie omdat die even de weg leken te willen op te gaan van de politie van Antwerpen op 3 april. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan en hebben ze zich over het algemeen aan de afspraken gehouden. Er zijn incidenten geweest, maar wij hebben altijd duidelijk gezegd dat als de politie de afspraken verbreekt, wij dan de ordediensten weghalen tot de politie zich opnieuw houdt aan de afspraken. Dat hebben we ook vandaag gedaan. Er zijn incidenten geweest. Er zijn gasten aan het lopen geweest in alle richtingen. Wij hebben de politie verwittigd dat dergelijke zaken konden gebeuren als zij dachten dat het noodzakelijk was om visueel aanwezig te zijn in de betoging.

Hoe verklaar je dat de beweging hier in België zo traag op gang komt als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met Italië waar gisteren 800.000 mensen betoogden?

Ahmed Azzuz: Het zit niet echt in onze cultuur om te betogen. Maar het begint nu toch stilletjes aan op gang te komen. Ik ben zelf geschrokken van het aantal dat er uiteindelijk is opgedaagd vandaag. Het zijn er meer en meer. Er bestaat ook een heel duidelijke kloof tussen eerste en tweede generatie. De eerste generatie neemt veel moeilijker de stap om op te komen voor hun rechten en ziet nog altijd niet in waarom een betoging zo belangrijk is, zeker als het gaat over Irak of Palestina. Mondjesmaat zijn we dat aan het meegeven aan de gemeenschap en mondjesmaat zijn we ook aan het organiseren binnen de gemeenschap om de informatie veel sneller te kunnen verspreiden. En ik denk dat we op de goede weg zijn.

Campagne tegen Militair Gebruik Antwerpse Haven

by Erik Demeester Monday, Nov. 11, 2002 at 5:42 PM

Beste,

De campagne tegen het gebruik door het Amerikaanse leger van de Antwerpse Haven is reeds begonnen. Een eerste actie had plaats op 19/10 aan het Steen rond de slogan Belgische Havens Wapenvrij. 70 mensen (vooral jongeren) namen daar aan deel. Het Antwerps Anti Oorlogscomité werd daarna gelanceerd.

Een volgende actie werd georganiseerd aan de gemeenteraad van 5 november.

Voor meer info bel 03/295.58.19 of email: info@vonk.org

het dossier over de wapentransporten in de Antwerpse Haven is te lezen op:

http://www.vonk.org/CallReadOnly.asp?artikelID=425