arch/ive/ief (2000 - 2005)

Buitenlandse pers over betoging STOPUSA

by Guido Monday, Nov. 11, 2002 at 10:01 AM

Meestal komen kleine betogingen niet in het buitenlands nieuw, deze wel en het geweld krijgt extreem veel aandacht. benieuwd of volgende week ook de buitenlandse pers haalt. ;)

"Police helicopters were monitoring the demonstration and water-canon trucks were on standby as officers tried to contain the violence.

Police said 1,500 protesters comprising pro-Palestinian and anti-capitalist groups joined the demonstration led by a banner reading "Stop USA." March organizers said some 5,000 people took part.

"We are against President Bush's policies in Afghanistan and Iraq," said Han Soete, a march"

http://www.cbsnews.com/stories/2002/11/10/world/main528797.shtml

"Witnesses said some of the march organizers tried to stop others from attacking the shops. Police said many of those arrested were charged with damaging private property and rioting.

They said 1,500 people took part in the rally. Organizers said 5,000 people took part."

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/news/archive/2002/11/10/international1419EST0497.DTL

en meer van dat op:

http://www.austin360.com/aas/news/ap/ap_story.html/Intl/AP.V0542.AP-Belgium-Riot.html

http://europe.cnn.com/2002/WORLD/europe/11/10/belgium.protest.ap/

http://www.canoe.ca/WinnipegNews/ws.ws-11-11-0029.html

http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,1280,-2160144,00.html

http://abcnews.go.com/wire/World/ap20021110_747.html http://news.google.com/news?hl=en&q=brussels++iraq

vrede

by Mohammed Monday, Nov. 11, 2002 at 12:22 PM

Kan er niet vreedzaam meer betoogd worden en zonder maskers? Zo wordt er verraad gepleegd aan de eigen boodschap, die er één tégen geweld is!

Active links ...

by red kitten Monday, Nov. 11, 2002 at 12:52 PM

... Guido, i took freedom to edit your text into HTML, so the links are actives.

Well, actually, the same Associated Press (AP) everywhere ...

Capitalist '''free''' press: 10.000 channels, 1 source.

NOPE

by AELer Monday, Nov. 11, 2002 at 12:53 PM

Luisterd manneke, wat is er verkeerd met een Macdonnald, een marriot Hotel en een stomme interim die geen werk geeft aan makkaken te vernielen?????? Ik zeg meer van da.... das toch een deel van de boodschap, fuck globalisation........

mohammed

by guido Monday, Nov. 11, 2002 at 4:18 PM

Zonder de twee ruiten en drie stenen was dit nooit in de media geraakt.

Nu weten mensen globaal dat er een betoging was in Brussel met geweld, anders haden ze niets geweten. En de beter geïnformeerde lezers weten dat dit geweld weer eens overroepen is.

Ik denk dat het Westerse luxe is, zich kunnen drukmaken over een paar ruiten die gesneuveld zijn bij een betoging.

Vreedzaam was ze niet in het nieuws geweest, ongelooflijk toch wat twee gebroken ruiten voor effect kunnen hebben? ;)

Opbod geweld voor meer vrede?

by Mohammed Monday, Nov. 11, 2002 at 8:56 PM

Jullie spelen een gevaarlijk spel. Geweld wordt beantwoord met geweld. Dit is niet het goede voorbeeld geven. Dit is al evenmin praat voor op 11 november. Schaam U.

Wat gaat er gebeuren als er 5 betogingen tegelijkertijd plaatsvinden en in het nieuws en de gazetten is er maar plaats om er 2 in aan bod te laten komen? Enkel de meest gewelddadige worden besproken. Dit leidt tot een opbod van geweld. En dat allemaal voor de vrede. Jullie spelen een gevaarlijk spel.

Aan AELer: In Sint-Niklaas is er een Marokkaan eigenaar van een MacDonaldsrestaurant. Ga eens met hem praten om in het reine te komen met uzelf en uw probleem.

Aan Guido: de meer geïnformeerde lezer is sterk in de minderheid, de minder geïnformeerde lezer is de massa en die ziet gewelddadige bruine mannen die hun gezicht met arafatsjaals bedekken. Die stemt waarschijnlijk in het vervolg extreem rechts. En zo zullen uiteindelijk brave inwijkelingen (waartoe ik mijzelf reken) mee gestraft worden met de oproerkraaiers onder hen. U bewijst de migrantengemeenschap geen dienst. Waar is uw verantwoordelijkheidsgevoel? Denk aan onze kinderen.

Mohammed

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:06 PM

"Wat gaat er gebeuren als er 5 betogingen tegelijkertijd plaatsvinden en in het nieuws en de gazetten is er maar plaats om er 2 in aan bod te laten komen? Enkel de meest gewelddadige worden besproken. Dit leidt tot een opbod van geweld. En dat allemaal voor de vrede. Jullie spelen een gevaarlijk spel."

Rare logica, allez, wat gebeurt er als er vijftig betogingen zijn en...

"En zo zullen uiteindelijk brave inwijkelingen (waartoe ik mijzelf reken) mee gestraft worden met de oproerkraaiers onder hen. U bewijst de migrantengemeenschap geen dienst. Waar is uw verantwoordelijkheidsgevoel? Denk aan onze kinderen."

En vorig jaar op 14-12 was het de fout van de anarchisten,...

Verdomme Mohammed, waarom denk je dat je elke dag beelden ziet van de Palestijnen op TV?

Om een positief imago over Arabieren te geven?

Straks is het nog de fout van de betoging van gisteren dat alle moslims ons land uitgezet worden, komaan, niet overdrijven hé?

Mohammed, het is niet omdat wat dikkoppen in maatpak 11 novermber hebben uitgeroepen als een dag om te onthouden dat ik dat ga volgen.

Binnenkort zullen we zien hoe wel ze het toen meenden.

Het was géén 11-11 voor de 37.000 kinderen die gestorven zijn van honger, de 800 die omgekomen zijn door geweld, de 2.500.000 die leven van minder dan één dollar per dag en de mensen die ik vergeten ben.

hetzelfde met de rechten van de mens, de rechten van het kind,... allemaal teksten en verdragen om ons zand in de ogen te strooien.

Echt Mohammed, klaag de media aan, niet enkele jongeren.

De media moet dit niet tonen. Welk nut, welke boodschap geeft het?

Geweld als manifestatie

by Koen Janssens Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:16 PM

Het is dom, geweld op betogingen.
Het lijkt me een egoïstische, doch begrijpbare, uitlaat van een gevoel van onmacht. Je kwetst enkel personen, individuen, - kleine elementen - met het geweld terwijl het maatchappelijke structuren zijn, die je aanklaagt. En je voelt je opgelucht achteraf of opgehitst, je hebt een vals gevoel dat je met belangrijke - verandering brengende zaken - bezig bent.
In feite speel je mee in een straatspel, achter maskers, verdeeld in kampen, gesloten gewelddadig, dit zorg enkel voor meer verdeeldheid.
Meer moed en kracht vraagt het om je 'tegenstanders' (als die er al zo eenduidig zijn) mat 'open vizier' aan te spreken, en een veel grotere groep van mensen mee te krijgen in het verandering brengend proces.
Net zomin zou een aanslag op het persoonlijke leven van Bush weinig oplossing bieden voor de wereldproblematiek waar iets aan gedaan dient te worden.
Geweldloze sociale verandering is voor mij dan ook een veel sterkere beweging, want inderdaad: 'La haine attire la haine'.

IN PEACE

Koen.

geweld

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:57 PM

"Het is dom, geweld op betogingen.
Het lijkt me een egoïstische, doch begrijpbare, uitlaat van een gevoel van onmacht."

toen er vorig jaar ruiten van banken werden ingegooid tijdens d14 zag ik de meeste mensen glimlachend toekijken, maar zelf zouden ze geen steen werpen.

Wie is er egoïstisch?

"Meer moed en kracht vraagt het om je 'tegenstanders' (als die er al zo eenduidig zijn) mat 'open vizier' aan te spreken, en een veel grotere groep van mensen mee te krijgen in het verandering brengend proces.
Net zomin zou een aanslag op het persoonlijke leven van Bush weinig oplossing bieden voor de wereldproblematiek waar iets aan gedaan dient te worden."

Wat is met open vizier?

Aanspreken, ze verstoppen zich verdomme in rode zones!

Eerst de mensen bewust maken denk ik, is de boodschap en dat niet gebeuren door een bonte verzameling van organisaties die denken dat ze in democratieën leven en die denken dat politici nog iets beslissen en gaan rondhoppen van top tot top, dat is nu al een mediacircus geworden.

Sorry, ik heb het niet zo begrepen op individuen die samenkomen in forums om daar even te babbelen.

En ik heb al meermaals gelezen dat het vooral een mannenzaak is, en dat voor een betere wereld?

geweldloos

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 5:01 PM

Koen, wat heeft geweldloos protesteren al opgeleverd, behalve extra leden voor de organiserende partijen?

Geweldloos manifesteren is niet stilzitten! (soms wel misschien)

by Koen Tuesday, Nov. 12, 2002 at 8:46 PM

Ik pleit niet voor een eenzijdige maatpakken, resolutie, forum, lobbyende aanpak. Dat is maar een van de aspecten van wat voor mij een geweldloze verandering brengende beweging is. En ja ook het werk dat sommigen BINNEN de politiek uitvoeren kan ik best wel appreciëren. Belangrijker nog zijn directe geweldloze acties: blokkades van gebouwen, transporten; ontwapeningsacties (ploegscharen, ...), juridische acties,... En vooral sensibiliseren van zoveel mogelijk mensen, en dat doe je volgens mij vanuit een naieve open, geweldloze houding en niet door mee te gaan in een onderverdeling van mensen en dan ten strijden te trekken tegen één van de verschillende kampen.
Maar belangrijk is het om steeds uit te zoeken welke vorm(en) van actie, manifestatie het best de door jou beoogde resultaten zal opleveren, enkele ruiten van een paar banken op één enkele betogingsroute (of in een paar zijstraten er van) tegen een vorm van een kapitalistisch systeem zal geen verandering brengen aan dat economisch systeem.
Althans dat vermoed ik.
Ik heb de indruk dat geweldloos protest, geweldloze beweging gelijk gesteld wordt met 'niets doen', wat me een misvatting lijkt (ik ben benieuwd waar dat idee op steunt...).
Sorry, misschien komt het gewoon omdat ik er niet in slaag haat te vinden in de verontwaardiging over dingen die ik buiten mezelf zie gebeuren.

RESPECT

koen

Guido: media en geweld

by Mohammed Tuesday, Nov. 12, 2002 at 10:49 PM

"Verdomme Mohammed, waarom denk je dat je elke dag beelden ziet van de Palestijnen op TV? Om een positief imago over Arabieren te geven?"

Ik kan je verzekeren, Guido, de westerse media verslaan heel genuanceerd in vergelijking met de Arabische, hoor. In veel moslimlanden zendt de staat iedere avond documentaires uit tegen de joden (en ook het westen). De klok van het westen wordt daar nooit oprecht geluid. Hier doet men ten minste zijn best om de verschillende klokken eerlijk te doen luiden. Ooit al een demonstratie tégen het geweld van 11/9 geweest in de islamitische landen? Ik denk het niet. Hoe komt dat?

"Echt Mohammed, klaag de media aan, niet enkele jongeren.
De media moet dit niet tonen. Welk nut, welke boodschap geeft het?"

Eerst gewelddadig zijn om in het nieuws te komen en dan willen dat ze niets zeggen over dit geweld. Ook een vreemde logica, hoor.

koen en mohammed

by guido Wednesday, Nov. 13, 2002 at 4:00 PM

"de westerse media verslaan heel genuanceerd in vergelijking "

Ja, ze halveren steeds het aantal manifestanten, overdijven bij de berichgeving over geweld wat dan discussies oplevert over die ruiten maar niet over de rol van de media bij dit alles.

Mohammed, ik heb geen steen gesmeten, ik probeer het alleen wat te minimaliseren.

Koen,

"Belangrijker nog zijn directe geweldloze acties: blokkades van gebouwen, transporten; ontwapeningsacties (ploegscharen, ...), juridische acties,..."

Geef eens resultaten, verwezenlijkingen,...

"En ja ook het werk dat sommigen BINNEN de politiek uitvoeren kan ik best wel appreciëren."

Wat doen ze dan, behalve resoluties schrijven die in de kast blijven liggen en naar acties komen om zo met hun smoel op TV te komen?

Koen, wat vind je er nu van dat mensen van AGALEV naar zoiets als bomspotting komen en tegelijkertijd er geen graten in zien om wapens te leveren aan Nepal?

En ja, er is een verschil tussen de basis en de top, kunnen we dan spreken van een dictatuur binnen AGALEV?


"Maar belangrijk is het om steeds uit te zoeken welke vorm(en) van actie, manifestatie het best de door jou beoogde resultaten zal opleveren, enkele ruiten van een paar banken op één enkele betogingsroute (of in een paar zijstraten er van) tegen een vorm van een kapitalistisch systeem zal geen verandering brengen aan dat economisch systeem"

En wat heeft er nu wel al verandering aangebracht binnen dit kapitalistisch systeem?

"Ik heb de indruk dat geweldloos protest, geweldloze beweging gelijk gesteld wordt met 'niets doen', wat me een misvatting lijkt (ik ben benieuwd waar dat idee op steunt...). "
Dat is een misvatting van uwen twege, ik vraag wat ze uithalen.