arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het eerste E.S.F. in de Belgische pers

by jpe Monday, Nov. 11, 2002 at 8:58 AM

Overzicht pers- en av-berichtgeving over ESF in Firenze

1) De Standaard + LDH: 0

De 'kwaliteitskrant' De Standaard heeft het vorige week gepresteerd om het Eerste Europees Sociaaal Forum in Firenze, compleet dood te zwijgen. Zelfs Mia Doornaert, anti-antigloblalistisch passionaria, zweeg in alle talen.

Daarmee scoort De Standaard even goed als de Franstalige populistische krant 'La Dernière Heure'.

2) De Morgen: too little, too late

De Morgen pakte pas op zaterdag 9 november uit met nieuws over het Europees Sociaal Forum. Op de coverpagina: een foto van een zoenend koppel met een kort tekstje eronder: 'Zoenen voor een andere wereld'. Binnenin legt 'LD' in zijn artikel op pagina 11 de nadruk op twee aspecten. In het begin van het artikel focust 'LD' op de verwachte "150.000 betogers tegen Amerikaanse inval op Irak". De hoofdbrok van zijn artikel gaat echter over de tegenstand tegen het forum, de sfeer van psychose én een hatelijke uitspraak van alweer Oriana Fallaci. Van de eigenlijke inzet van het Forum komen we bijna niets te weten.

3) Le Soir: superbe

Van de vier Belgische kranten die we volgen, was het Le Soir die het goede voorbeeld gaf. Op donderdag 7/11 bracht de krant al een groot artikel getiteld: "Un Porto Alegre éuropéen à Florence (Florence is de Franse benaming voor Firenze). Het artikel werd geschreven door Philippe Regnier, 'envoyé spécial' !

Regnier had het over de verwachte opkomst (20.000 inschrijvingen, 170 Belgen) en de inzet ('pour une autre Europe, contre la guerre en Irak'). In een kadertje beschreef hij de tegenkanting door de regering Berlusconi en "une partie des médias".

Vrijdag 8/11 lag de nadruk in Regniers verslag op de aanwezigheid van de Franse landbouwleider José Bové. Het Forum was duidelijk een succes aan het worden, met al 28.000 deelnemers. "Les Belges en force" titelde Regnier boven een nevenartikel, waarin hij meldde dat "Flamands et francophones sont également réprésentés". Behalve wat de media betreft dan wel ...

Zaterdag 9/11 bracht Regnier zijn beste artikel. Geïnspireerd wellicht door het succes van de top ("plus de 60.000 personnes", "la participation passe toutes les esperances des organisateurs") gaf hij op pagina 8 een gestructureerd overzicht van 7 belangrijke thema's: 'la guerre' (Irak), 'le rapport avec le monde politique', 'les rapports Nord-Sud', 'le capitalisme', 'l'Europe', 'l'information' et 'la révolution'.

Citeren we twee opmerkelijke stukjes uit het overzicht. Het eerste citaat komt van de Belg Francois Houtard, één van de stichters van het Sociaal Forum in Porto Alegre. Die stelde: "S'il y a eu dans le passé un socialisme qui faisait peur (le stalinisme), il y a aujourd'hui un socialisme qui fait rire: les différentes 'troisièmes voies'".

Onder het titeltje 'L'information' schreef Regnier: "Les altermondialistes s'inquiètent de la concentration croissante des moyens de communication de masse aux mains de grands groupes commerciaux, qui occulteraient, ou déformeraient, leur message. (...) La diversité de l'information est en péril, malgrè la floraison d'une myriade de 'cyber-média-activistes'."

4) Televisiejournaals van 9/11

Zaterdag 9 november werd er in Firenze betoogd tegen de dreigende Amerikaanse aanval op Irak.

VTM meldde in zijn journaal van 19.00 u (op ongeveer de 18de minuut) dat er een half miljoen betogers waren, 300.000 volgens de politie. De betoging was gekant "tegen de oorlog om Irak en tegen de mondialisering". En natuurlijk werd er vergeleken met het geweld eerder in Genua.

De RTBF (19 u 30) bracht een zeer kort verslag (geen 30 seconden) waarin het aantal betogers al was opgelopen, naargelang de bron, van 400.000 tot 1 miljoen !

5) Voor discussies: zie Indymedia

Wie de discussies van de anti/anders-globalisten onderling, op en rond het Forum, wil volgen, moest surfen naar http://archive.indymedia.be, waar enkele Belgische aanwezigen (Lize, Elke ...) verslag uitbrachten over de diverse bijeenkomsten. Zo bv. het verslag van Elke van de bijeenkomst over de relatie van anti/anders-globalisten met politieke partijen. Elio di Rupo was daar bij aanwezig, maar er namen nauwelijks vrouwen deel aan het debat. Wat Elke deed opmerken dat men niet opnieuw de fout van mei'68 mag maken door "de problemen van de vrouw los te koppelen van de rest. De onderdrukking van de vrouw is niet te wijten aan de mannen, maar aan het kapitalistisch systeem. Voila" schreef ze. Zo simpel is dat.

(DIOGENE(S) nr 28)

schrijf je kritiek naar de kranten!!!!!

by Pieter Baets Monday, Nov. 11, 2002 at 12:06 PM

Vele boze mails naar de redactie van bv. De Standaard is de enige manier om de journalisten te veranderen in hun berichtgeving.
Op vele redacties proberen andersglobalistischgezinde journalisten hun collega's te overtuigen om bepaalde dingen te mogen schrijven of uit te zenden. Veelal tevergeefs!

DUS, Schrijf die redacties een boze mail, hoe meer ze er krijgen hoe beter!!!! Dat heeft Dirk Barrez me toch aangeraden om iets te veranderen!

Inderdaad

by Tim H. Monday, Nov. 11, 2002 at 3:39 PM

Inderdaad Pieter B.!! Misschien interessant om petities op te zetten per mail en via dit forum??!! we moeten lobbywerk verrichten!! we kunnen alles vaststellen, die vaststellingen omschrijven maar we doen er niets tegen!!! laten we massaal ons ongenoegen uiten naar de hoofdredacteur! naar mijn mening is het bedroevend, als Standaard-lezer, te moeten vaststellen hoe het ESF aan bod kwam in de krant. een klein persberichtje dat de wereld werd ingestuurd door 11.11.11. dat was het! maar niets inhoudelijk. waarom kwamen die antiglobo's daar bijeen? waarover werd er gesproken? welke workshops werden er gehouden? wat is het doel van het ESF? wat zijn de volgende stappen??? niets, niets en nog eens niets; alleen maar enkele berichtjes die weinig inhoudelijk van betekenis bezitten (veiligheid, dreiging rellen,...) én dat voor een krant die er prat op gaat dat ze een kwaliteitskrant is....
we zouden De Standaard gelijk kunnen geven indien het over een marginaal feit gaat (én dan nog!) maar het ging hem hier over het eerste ESF waar liefst 60.000 mensen aan deelnamen... begrijpen wie begrijpe kan!!!

doen die e-mail campagne

by marc Monday, Nov. 11, 2002 at 9:07 PM


wie wenst te mailen : hier het email adres van de hoofdredacteur van de standaard
mailto:peter.vandermeersch@standaard.be

Florence ipv Firenze

by Nathalie Friday, Dec. 06, 2002 at 10:08 AM

"(Florence is de Franse benaming voor Firenze)."

Hallo? Ik heb altijd gedacht dat Florence de correcte Nederlandse benaming was voor de Italiaanse stad Firenze. Ben ik dan altijd verkeerd geweest? Volgens Van Dale toch niet hoor. Dit is natuurlijk een kwestie van overeenkomst, maar tot hier toe lijkt mij daar nog altijd niets aan veranderd te zijn. Wij spreken toch ook niet over London of Paris?

Ik kom hier pas kijken op Indy. Interessante website! Ik blijf wel lezer,word hier geen berichtgever (want dat gaat hier veel te snel voor mij), maar zo'n taalfout wil ik wel graag even counteren.

Indy, nog veel succes verder!

de eer van het journalistenberoep

by patrick vleeschouwer Tuesday, Dec. 10, 2002 at 10:19 PM

Journalisten zijn niet meer 'beschermd' zoals vroeger. Het zijn freelancers die van de ene dag op de andere kunnen worden ontslagen. De werkdruk is zo groot dat ze zich nauwelijks kunnen inwerken in een thema. Ze moeten -bij manier van spreken- verslag uitbrengen van de 'miss bloemkoolverkiezing' tot een complex maatschappelijk thema. Heeft een hoofdredacteur nog iets te zeggen, of het kapitaal (belangengroep) dat er achter schuilgaat?
Patrick