arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jongeren van Rzoezie: "Een duidelijke stem tegen de oorlog."

by Mara / Christophe Monday, Nov. 11, 2002 at 12:28 AM

Jongeren van Rzoezie: "Een duidelijke stem tegen de oorlog."

Jongeren van Rzoezie...
rzoezie.jpg, image/jpeg, 300x225

We zijn hier omdat we achter het platform staan van 10 november. Het is tijd dat er ook in Belgiƫ eens gereageerd wordt tegen de plannen van de VS die op dit moment een ethnische zuivering aan het organiseren zijn in de Palestijnse gebieden. En ook tegen de oorlog in Irak willen we een duidelijke stem laten horen dat we hier niet mee eens zijn.

Is dat iets dat leeft in jullie jeugdhuis?

Eigenlijk wordt daar heel veel over gebabbeld. Jongeren komen samen in het jeugdhuis. Zij stellen de vragen die onvermijdelijk zijn en daar wordt dan een heel goed antwoord op gegeven. De jongeren leven mee met de jongeren van Palestina die het heel moeilijk hebben.

Welke vragen leven er dan zoal bij de jongeren?

Vragen over de oorlog, over Bush, vragen over welke maatregelen wij kunnen nemen

Organiseren jullie daar dan debatten rond?

Ja, we hebben daar al een paar keer iets rond georganiseerd, want iedereen zit met vragen, niet alleen de jongeren, maar ook de jeugdwerkers: hoe komt het? waarom wordt er niet gerageerd? waar blijven de mensenrechtenorganisaties? waarom doen de democratische landen die beweren dat er geen oorlogmag gevoerd worden niets? De agressie van de VS tegen de Palestijnen en de Irakezen gaat toch enorm ver. Daar vallen jaarlijks tienduizenden doden. Oorlog dat is het laatste dat mensen willen. Mensen willen een toekomst of dat nu in de Palestijnse gebieden is of in Irak of ergens anders in de wereld iedereen wil een goed leven hebben voor zijn familie. De oorlog die er aankomt maakt veel mensen bang. Ze weten niet meer wat ze moeten doen. Ik denk dus dat we heel snel de VS moeten tegenhouden.

Wat vinden jullie van de berichtgeving over wat er gebeurt in Palestina en Irak?
Het is heel duidelijk dat de media een heel grote invloed hebben. Al Jazeera, de Arabische zender heeft onlangs gezegd dat ze hun eigen standpunt willen duidelijk maken in Europa en dat ze daarom een Engelse zender willen lanceren. Ik vind dat een heel goed initiatief. Want nu moeten de mensen hun mening vormen op basis van eenzijdige propaganda. Mensen moeten goed weten wat er aan de hand is. Er is tegenwoordig zoveel verwarring. Het is echt heel moeilijk.

Denk je dat de Engelse Al Jazeera veel bekeken zal worden?

Wel, ik denk dat heel veel mensen de waarheid willen leren kenen. Ik denk dus wel dat heel veel mensen zullen openstaan voor zo'n zender. Heel veel mensen kijken nu al naar Al Jazeera via de satelliet en als je dan hun nieuws vergelijkt met het VTM-nieuws, dan zie je dat er een enorme kloof bestaat.

Wat vond je van de betoging?

Ik ben blij met de massale opkomst. De sfeer was goed volgens mij.

Voor herhaling vatbaar?

Voor meerdere herhaling vatbaar.