arch/ive/ief (2000 - 2005)

Carline, solidair met de Irakezen

by christophe / mara Sunday, Nov. 10, 2002 at 9:07 PM

De meeste mensen zien Saddam Hoessein als dé boeman en als je dan zegt "we zijn vóór Irak", dan denken ze onmiddellijk dat je sympathiseert met Saddam Hoessein, terwijl wij voor het Iraakse volk op straat komen.

Carline, solidair me...
carline.png, image/png, 300x225

Jij bent één van de Irak-reizigers?

Ja ik ben met de reis van Sos-Irak meegeweest, de internationale delegatie uit 17 landen die in april naar Irak is geweest.


Klopt het beeld dat je vooraf had van Irak met wat je daar gezien hebt?

Niet helemaal en zeker niet zoals het land afgeschilderd wordt in de media. De media wil ons doen geloven dat het een volk is dat echt onder de knoet gehouden wordt, dat dom gehouden wordt en dat zit te wachten op de Amerikaanse bevrijder. Maar dat is helemaal niet zo. De mensen zijn heel goed op de hoogte van de internationale politiek. Ze weten dus ook heel goed wat Bush en Sharon op hun kerfstok hebben. Ze zitten niet te wachten om verlost te worden van Saddam Hoessein.

Wat is volgens jou het belang van de betoging van vandaag?

Wij moeten proberen om met zoveel mogelijk protest een oorlog te voorkomen, hoewel dat na die nieuwe resolutie alsmaar moeilijker wordt. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre ze daar in Washington naar ons zullen luisteren.

België hinkt in vergelijking met andere landen wat achterop wat protest tegen de oorlog betreft. Wat moet er volgens jou gebeuren om dat recht te trekken?

Eerst en vooral vind ik het belangrijk om de publieke opinie te overtuigen. De meeste mensen zien Saddam Hoessein als dé boeman en als je dan zegt "we zijn vóór Irak", dan denken ze onmiddellijk dat je sympathiseert met Saddam Hoessein, terwijl wij voor het Iraakse volk op straat komen. Die anti-oorlogsbeweging moet dus dringend sterker worden en nog veel meer manifesteren. En dan moeten we er voor zorgen dat we hier volgende week ook terug zijn, denk ik.