arch/ive/ief (2000 - 2005)

een interpretatie van de betoging van vandaag

by Guido Sunday, Nov. 10, 2002 at 8:54 PM

Hier volgt mijn eigen interpretatie van de betoging van vandaag. Ik ben blij dat ik geweest ben, maar dat is dankzij een opmerking gisteren van iemand als reactie op de grote betoging in Firenze dat ik het besloten heb.

Hier volgt mijn eigen interpretatie van de betoging van vandaag.
Ik ben blij dat ik geweest ben, maar dat is dankzij een opmerking gisteren van iemand als reactie op de grote betoging in Firenze dat ik het besloten heb.

Die persoon vroeg mij of iedereen tegen de oorlog was of er ook mensen voor de oorlog waren omdat er zo weinig mensen op straat komen tegen de oorlog.

Er zijn nu wel overal grote betogingen, in sommige landen de grootste sinds de anti-oorlogsprotesten van de jaren zestig.

Maar toch blijft het merendeel thuis.

Toen besefte ik dat het niet voor iedereen evident is om op straat te komen om een mening te uiten.

Ik dacht eerst niet te gaan wegens persoonlijke redenen maar vond dat na de opmerking van een vriendin idioot.

De betoging ging toch door gaan en ze was tegen de oorlog, dus waarom niet gaan?

We kwamen met twee omstreeks 13u25 uit het Noordstation en vervoegden andere mensen die ook pas aangekomen waren.

We gingen de trappen naar beneden en dan naar links en in de verte zagen we een grote menigte. We naderden en zagen dat de betoging nog niet echt op gang was. Voorbij de menigte reed een waterkanon. Ronduit een provocatie, dacht ik, bij het begin van een betoging het waterkanon eens tonen.

Op het einde van de boulevard zagen we waarom mensen stilstonden. Op het einde van een andere boulevard stonden enkele waterkannonen en een zestigtal agenten met helm, knuppel en schild.

Ik heb toen aan enkele mensen gevraagd wat er gebeurde en die wisten te vertellen dat enkele jongeren wat te vurig geweest waren en dat de politie daarop gereageerd had.

Ik zag geen gebroken ruiten of andere kapotte dingen.

Het ontging me waarom de Federale politie daar dan stond met enkele waterkannonen en zoveel manschappen in een uitdagende houding.

Ik zag toen een groep jongeren met zwarte vuilniszakken een ketting vormen om aan het hoofd van de betoging te lopen.

Na hen vormden peacekeeprs een tweede ketting, wat ze ook deden voor de rij "Ridders van de Staat".

De betoging kwam op gang en er deden zich ondanks de provocatie geen incidenten voor.

Vooraan liep een groep, "lichtjes opgehitste" jongeren en de politie heeft er niet echt toe bijgedragen opdat ze wat rustiger zouden worden, integendeel.

In elke zijstraat kon je wel agenten zien in oproerkledij. Op een bepaald moment liepen we in een straat met een voetpad van een meter en een half breed. Een kleinere straat kwam uit op die straat en was geblokkeerd door een achttal agenten in oproerkledij (enkel de "coördinators" waren in "gewoon" uniform gekleed).

Dat is gewoon provoceren, ze konden evengoed meelopen in de betoging.

Toen zijn er enkele stenen geworpen en een paar voetzoekers ontploft.
Toen zijn ze echt opgewonden geraakt en sneuvelden er onderweg enkele ruiten. De peacekeeprs probeerden de opgewonden jongeren van de betoging te scheiden en dat lukte een beetje. Toen de politie op een bepaald moment charcheerde waren deze jongeren heel blij om terug in de betoging te kunnen lopen.

Toen kwamen we aan de Beurs kwamen, stonden er in een zijstraat weer agenten en een waterkanon. Toen een autoruitje eraan ging kwam de politie naderbij en klonk er een stem vanuit het waterkanon. En weer renden ze naar de betoging.

Toen kalmeerden ze en gebeurde er niets meer.
Enkele mensen van de ordediensten riepen hen toen toe, ze waren echt wel boos. Aanvankelijk luisterden de jongeren niet Toen kalmeerden ze en gebeurde er niets meer. Naar het einde van de betoging toe was de weg afgezet met dranghekkens en peacekeepers ervoor. We gingen toen een klein straatje in en daaruit komend zagen we aan onze linkerkant de kant van het Zuidstation volledig geblokkeerd door agenten en enkele waterkanonnen en daarvoor een grote groep jongeren. Die zijn op een bepaald moment teruggelopen naar de betoging toen de politie charcheerde, kwamen de jongeren weer naar de betoging gerend en daar stopte het dan. Enkele jongeren werden gearresteerd door agenten in burger.

Het deed me denken aan de betoging van december vorig jaar, waar de politie dezelfde tactieken gebruikte om te provoceren.

Toen de mensen aankwamen op een plein, waar het eindpunt van de betoging was, passeerde weer eens een waterkanon dat zich dan iets verderop dwars in een straat parkeerde opdat iedereen het wel goed zou kunnen zien. Na een tiental minuten verdween het in een zijstraat.

We zijn toen terug naar achteren gelopen en elke zijstraat was afgesloten door de politie.
De politie die de weg naar het Zuidstation hadden afgesloten kwamen dichterbij naar het en wat daarbij opviel was een groep van een twintigtal stevig geschouderde mannen die mocht je ze tegen komen in het donker, je zeker schrik zouden aanjagen, ze lijken op hooligans. Maar men noemt ze agenten in burger. Deze kwamen gewoon aan een tankstation staan om een tiental meters van het plein, dezelfde die al enkele arrestaties hadden verricht.

Er werden nog enkele toespraken gehouden die last hadden van het geluid van de politiehelicopter.

Er werd nog muziek gespeeld en mensen praten nog wat na en gingen toen huiswaarts. Eventjes bleef ik nog stilstaan omdat ik in de verte veel beweging zag rond een tram.
Toen snelden twee mensen nar de tram toe en werd er geroepen.

In een op de RTBF vernam ik dat agenten zonder identiteitsbewijs of maar iets van aanwijzing( bv. een lint)om te tonen dat ze agent waren, twee jongeren van de tram hebben gehaald.

We gingen toen ook door en zagen aan het Zuidstation nog enkele waterkannonen en overvalwagens en toen passeerde ons nog een waterkanon.

Sorry, maar de deelnemers aan deze betoging zijn behandeld als een bende hooligans. Ze werden gewoon opgewacht door politie die zichtbaar klaarstond om in actie te treden.

Het RTBF-journaal zei ook dat de betoging door extreem-links was georganiseerd en dat er volgende week de grote betoging is van de 'progressieve organisaties".

Het journaal had natuurlijk veel aandacht voor de gebroken ruitjes maar ook de sprekers werden getoond en geïntervieuwd. Er werd ook vermeld dat er 29 arrestaties verricht waren.

Ik zie niet echt in waarom. Voor een paar gebroken ruiten?
Een gebroken autoruitje?
Een paar steentjes?

Ik heb die jongens in de gaten gehouden en ze waren echt wel jong en gewoon wat opgewonden.

Had de politie zich afzijdig gehouden dan was alles heel vreedzaam verlopen.

Ik ben heel benieuwd of de politie volgende week ook opvallend sterk in het straatbeeld aanwezig zal zijn.

Na de betoging babbelde ik nog met enkele mensen en iemand zei dat de moslims zich persoonlijk aangevallen voelen door de taal die nu gesproken wordt in Amerika en Europa.

Islam en fundamentalisme worden alsmaar meer gelijk gesteld aan elkaar.

Hoe zouden katholieken zich eigenlijk voelen mocht hun religie aangevallen worden?

Iemand anders zei dat het er momenteel niet toe doet wat voor een figuur Saddam is en eigenlijk is dat zo.

Waarom moeten we nu kritiek geven op Saddam, wat levert het op?
Discussies waar niemand iets aan heeft.

Hopelijk is de derde betoging tegen de oorlog in België er één waar mensen samen kunnen lopen en hun persoonlijke kwesties eventjes op zij kunnen zetten.









Wat levert het op?

by Dirk Aksels Monday, Nov. 11, 2002 at 11:07 AM

Wat levert kritiek op Saddam op? Deze man beweert dat je maar beter kan zwijgen over de misdaden van Saddam en enkel die van de VS in de verf zetten... Tja, ik vrees nochtans dat we veel meer mensen kunnen mobiliseren als we duidelijk maken dat een verzet tegen de imperialistische smeerlapperijen en moordpartijen van de VS niet impliceert dat je automatisch aan de kant van andere smeerlappen komt te staan. Er niets over zeggen is (misschien) een optie (hoewel, waarom eigenlijk?). Helaas was het dat niet wat de organisatoren van STOPUSA deden, integendeel. Ze verdedigden het regime van Saddam op de hun persconferentie en publiceerden negationistische stukjes op deze site.

Eindelijk

by Tijs Boelens Monday, Nov. 11, 2002 at 11:28 AM

Eindelijk nog eens een frisse kop met wat gezond verstand in dit land.
Eindelijk nog eens iemand die gaat betogen voor hetgeen waar een betoging om draait. En niet het platform of de vlag die de betoging leidt. Wordt het eigenlijk geen tijd dat we allen gaan beseffen dat er een OORLOG op komst is en geen spelletje tussen de machtsverhoudingen van verschillende organisaties. Ik weet niet 100% wat er juist voor een problemen waren. Maar als je niet helemaal akkoord bent met elk ordewoord maar wel voor het hoofdoel. Waar zit ge dan nog om te zagen, we moeten als een blok naar buiten treden niet al een hoopje moegediscutieerd zagemeel.

Wel alle respect voor iedereen zijn mening daar ni van ge doet wa ge wilt eh, maar er is gewoon een massamoord op komst en betogen is nodig. Hoe meer volk hoe beter.

Dirk

by Guido Monday, Nov. 11, 2002 at 1:33 PM

Han sprak niet over het feit dat hij Saddam steunt:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=33808&group=webcast

Roberto wel, maar misschien was zijn woordkeuze wat slecht.

"Op het einde kwam D'Orazio nog met een uitdagende stelling op de proppen. "Ik verdedig Saddam. Zeggen dat je het volk steunt, dat is gemakkelijk. Dat doet Bush ook. Maar op dit moment is het wel Saddam die zijn volk verdedigd en dan heb ik er geen problemen mee om te zeggen dat ik hem steun."
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=33802&group=webcast


Dyab Abou Jahjah:

"Op de vraag of de 10/11-betoging niet een pro-Saddam-betoging dreigt te worden, antwoordde Dyab Abou Jahjah dat AEL al altijd tegen de Arabische dictators geweest is. "We weten dat er problemen zijn in de regio, maar die problemen zijn onze zaak en van de mensen die er wonen. Als we hier in Europa zijn, moeten we beseffen dat de vijand de USA is. Als we onder elkaar zijn, kunnen we nog altijd over de toekomst van Irak praten. Als we nu de slogans van Bush overnemen, winnen we de oorlog voor hem.""

Hij zei ook iets heel slim:

"De islam vormt daarmee een substituut voor het communisme."

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=33805&group=webcast

Dirk,
ik heb hier ook meegadaan aan discussies over Saddam en ingezien dat dat niet de kwestie is.

Mijn grootvader, 91, zei me dat die oorlog er komt omdat Bush de wapenfabrikanten te belonen voor hun steun tijdens de verkiezingen.Hij vindt Saddam ook geen toffe en vind dat een reden om wat de Amerikanen gaan doen, toch ergens goed te keuren alhoewel hij beseft dat Saddam geen bedreiging vormt voor het Westen, allez, hij is een dictator.

Daarom is het belangrijk om aan mensen te zeggen dat hij NU niet het probleem is.

Anders spelen we in de kaart van de VS en kunnen ze dan een vrijbrief geven om overal ter wereld dictators af te zetten.

Aan Louis Michel zijn handen kleeft ook bloed, aan Verhofstadt de zijne ook.

Ze knijpen hun oogjes dicht wanneer George Foster weer in het nieuws komt, omdat die in Kongo, negertjes uitbuit.

Ook de handel in BLOEDdiamantjes blijft onbestraft.
Michel zorgt er zelfs voor dat wapens, gemaakt door een bedrijfje dat bestuurt wordt door vriendjes van hem, kunnnen geleverd worden aan een land waar de koning zichzelf tot baas heeft uitgeroepe, een prille democratie noemen ze dat dan.

Of Duquesne, die verantwoordelijk is voor het asielbeleid.

Alleen noemen ze dat bij ons democraten die de maatschappij een dienst bewijzen.

Dirk, weet je, eens de oorlog begint, zal iedereen samen voor de Amerikaanse Ambassade staan.

Sommigen denken dat het weer zal zijn zoals de vorige oorlog tegen Irak. Toen heeft men de Amerikaanse publiek opinie geen twee jaar op voorhand bespeeld, gemanipuleerd.

Nu wel, de Amerikanen zijn klaar voor OORLOG, het wordt dringend tijd dat mensen beseffen dat deze oorlog er één zal zijn die gevolgen zal hebben voor iedereen en geen stap vooruit zal zijn voor een multiculturele samenleving.

(Of misschien juist wel?)

Hamas, Djihad, Hezbollah???

by het rooje nest Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:07 PM

Hamas, Djihad, Hezbollah mogen dan wel verzetsslogans zijn. We mogen echter het project van die organisaties niet goedkeuren. Hamas bijvorbeeld spreekt van een "strijd tegen de duistere krachten van het kwaad" in plaats van een strijd tegen de Israelische/zionistische bezetting. Hamas wil een fundamentalistische staat vestigen. Het is dan ook gevaarlijk om vlaggen van die organisatie te dragen en slogans die Hamas verheerlijken te scanderen. Het gaat niet om een heilige oorlog, het gaat om een bevrijdingsoorlog, een dekolonisatie-oorlog. De vredesbeweging in België moet -ons inziens - dan ook de Palestijnse vooruitstrevende krachten steunen (Al Fatah, PLO, Volksfront, Bevrijdingsfront, Palestijnse NGO's edm) in plaats van een dubieuze houding aan te nemen t.o.v reactionaire islamfascisten. Verzet tegen de bezetting is de eerste prioriteit, akkoord, maar laat ons vooral niet toelaten dat die van Hamas (nog mee door Mossad, Shin Bet en CIA opgericht) het voor het zeggen krijgen. Dan nog liever een seculiere absolutist dan een fundamentalist. Of zoals de anarchosyndicalisten (CNT) het zeggen: Ni Capitalisme, Ni Fondamentalisme!

rooie nestje

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:31 PM

wat heeft uw comment nu te zien met bovenstaand artikel?
Waar wordt er hier gesproken over Hams, Jihad,...
Uw comment, hoorde die niet bij en ander artikel?

rooie nestje 2

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:33 PM

Bij de vorige Golfoorlog werden mensen die tegen het embargo waren versleten als pro-saddam, we weten allemaal wart het embargo opgeleverd heeft...

excuses

by het rooje nest Wednesday, Nov. 13, 2002 at 12:09 PM

Guido,

onze excuses... wij zijn verstrooid geweest, het was inderdaad bedoeld als reactie op ander artikel, waarin stond dat de slogans Hamas, Djihad en Hezbollah gretig geroepen werden

kameraadschappelijk,

het rooje nest

toch heeft het rooie nest (nogmaals) gelijk

by Herman L. Friday, Nov. 15, 2002 at 12:23 AM

misschien wat verward en verstrooid, zoals het wijze mensen past, maar het rooie nest blijkt over een gezond denkende geest en een vermogen tot beknopt en helder formuleren te beschikken.
meer van die onverwachte tussenkomsten zou deze site sieren: voor mij mag het nestje zich nog dikwijls van artikel vergissen.