arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging STOP USAPersbericht van de Legal Teams

by legal teams Sunday, Nov. 10, 2002 at 7:12 PM

We waren vandaag met een 40 tal studenten en advocaten aanwezig op de betoging. Het doel van de Legal Teams is de verdediging van de democratische rechten van de actievoerders. Het werk van de Teams bestaat erin informatie te verspreiden over de rechten van actievoerders en te waken over de wettelijkheid van het optreden van de ordediensten. Wij verzamelen getuigenissen en doen observaties op het terrein.



Betoging tegen de oorlog tegen Irak 10/11/2002
Kort Bilan van de Legal Teams


We waren vandaag met een 40 tal studenten en advocaten aanwezig op de betoging. Het doel van de Legal Teams is de verdediging van de democratische rechten van de actievoerders. Het werk van de Teams bestaat erin informatie te verspreiden over de rechten van actievoerders en te waken over de wettelijkheid van het optreden van de ordediensten. Wij verzamelen getuigenissen en doen observaties op het terrein.

Wij wensen u op de hoogte te brengen van onze besluiten op basis van de vele getuigenissen die wij verzamelden :

1. Het ging om een zeer militante betoging. De organisatoren voorzagen een interne ordedienst die zeer efficiënt gewerkt heeft.

2. Na de ontbinding van de betoging stelden we een zeer grote aanwezigheid van politieagenten in burger vast (een vijftigtal). Wij verzamelden meerdere getuigenissen over willekeurige arrestaties van jongeren die reeds rustig naar huis gingen.

3. Eén feit kwam zeer veel naar voor doorheen de verschillende getuigenissen. Een vrij grote groep politieagenten in burger arresteerde enkele jongeren die reeds in tram 18 aan de Anderlechtse poort zaten op weg naar huis. Tijdens de arrestaties droegen de agenten geen erkenningsteken. Er was geen concrete aanleiding voor de arrestaties. Familieleden van de slachtoffers vertelden ons dat de gearresteerden minderjarig zijn. Zij werden geslagen en gewond.

4. De Legal Teams waren er getuige van dat agenten in burger bij verschillende fotografen hun film in beslag werd genomen. Dit is des te ernstig omdat het aantoont dat de ordediensten hun monopolie over de bewijsgaring met harde hand willen behouden. Zij aanvaarden geen controle over hun daden, noch van de pers noch van de Legal Teams.


Al deze gebeurtenissen bewijzen het belang van onze aanwezigheid.
Wij zetten ons werk verder.

Voor meer info :

Ivo FLACHET

ivo.flachet@pandora.be

0476/947.258

"politie-agenten in burger"

by erik Sunday, Nov. 10, 2002 at 8:22 PM

"Politie-agenten in burger" is wel een zeer neutrale beschrijving van wat ik eerst dacht een fascistische knokploeg te zijn.
Het waren een vijftiental jonge gasten in zwarte leren jekkers, sommigen petjes op het hoofd, sommogen halsdoeken als motards die ik op enkele jongeren zag toestappen. zonder enige reden begonnen zij er op in te slaan: opeens haalden zij matrakken uit hun jas. Ik wist niet wat ik zag: mijn eerste idee: "de bokken" uit de film Daens zijn terug!
algauw bleek dat het om "politie-agenten in burger" ging. Dit was pure provocatie.
Er stond nog zo'n luguber groepje toe te kijken: één ervan hield een ineengeschoven wapenstok in zijn hand. Ik kon het niet nalaten te vragen wat dit te betekenen had op een vredesbetoging. Hij reageerde onthutst dat ik dit soort wapen kende en stopte het gauw weg. Ik riep de omstaanders toe dat er hier gewapende mensen rondliepen. Toen daagden ook mensen van het Legal Team op. De provocateurs dropen af. Achteraf vervoegden zij de eerste groep die de jongeren hadden aangevallen. Ook zij waren "politie-agenten in burger".
Dit heeft niks meer te zien met de oude "BOB-ers" (lage jas en hoed op dekop)maar met fascistische provocateurs onder bevel van de eenheidspolitie.
Verschillende mensen getuigden trouwens dat zulke groep "politie-agenten in burger" uit een politie-busje stapten thv het kruispunt met de Lemonnierlaan en hun instructies krgen van een geuniformeerde politieman.

Waar hebt ge dat gezien ?

by raf Sunday, Nov. 10, 2002 at 8:35 PM

Erik, probeer wat preciezer te zijn. Waar hebt ge die Bokken beziggezien, welke straat etc. ?

Ordedienst AEL correct.

by JH Monday, Nov. 11, 2002 at 11:30 AM

Als deelnemer van de ordedienst georganiseerd door het front (gele jasjes) kon ik getuige zijn van een correcte aanpak van onze collega's: AEL security. Toch maakte een maat van mij de opmerking dat je niet duidelijk kon zien wie nu AEL Security was en wie niet. De militante jongeren trachtten de AEL Security over te nemen; ikzelf heb dit niet gezien... maar het kan... omdat ikzelf wél een "leider" eerst een groep jongeren zag toespreken/ophitsen en nadien de ordedienst meeleidde... Ondertussen duidelijk zeggend: we betogen hier samen en het is niet onze bedoeling om amok te maken... .
De getuigenis van een andere kameraad heb ikzelf ook niet gemerkt; maar wederom: het kán. Arabische jongeren omgekocht door de politie om amok te maken? Jongeren met arafat-sjaals én een "oortje"; nadien samen gezien met enkele flikken in burger... Tsja... . Het kán. De provocatie van binnenuit... .

Waarom zwijgt de nationale pers?

by Carline Monday, Nov. 11, 2002 at 5:25 PM

Als getuige van het incident aan de tramhalte, ben ik niet alleen geschokt door de aanpak door de politie - heel toevallig weer gericht op migrantenjongeren - maar vooral ook over de TV-ploegen van VRT en VTM. Op één van deze zenders, ik weet niet meer precies dewelke, heb ik het incident gezien, dus blijkbaar waren zij daar aanwezig. Toch hebben ze met geen woord gerept over de ware omstandigheden! Op Teletekst van zowat alle TV-zenders (zelfs CNN!) werd de betoging afgeschilderd als één grote gewelddadige actie in de trant van "gemaskerde jongeren die ruiten van Amerikaanse firma's ingooiden". De enige gewelddaden die ik zag, waren die van de "knokploegen" van de politie. Volgens mij moesten ze relletjes uitlokken om zo een excuus te hebben om volgende betogingen te verbieden, en om de AEL in diskrediet te brengen, want een Arabier die ons hier in België de waarheid durfde zeggen, dat hadden we voor Dyab Abou Jahjah nog niet meegemaakt. Tot gisteren dacht ik dat we in een democratisch land leefden met vrijheid van meningsuiting. Nee dus: we leven blijkbaar in een gecensureerde politiestaat. Of hoe een betoging verrassend ontnuchterend kan werken.

carline

by guido Monday, Nov. 11, 2002 at 5:53 PM

In het RTBF-journaal van gisteren is duidelijk gezegd dat de twee agenten twee jongeren hebben gearresteerd alhoewel ze geen identificatie hadden getoond en het ook niet zichtbaar was dat ze van de politie waren. De rest van het verslag ging eventjes over de betoging, de rest over de kapotte ruitjes.

"we leven blijkbaar in een gecensureerde politiestaat. Of hoe een betoging verrassend ontnuchterend kan werken."

welkom bij de wakkeren. ;)