arch/ive/ief (2000 - 2005)

Han Soete, speech betoging STOPUSA

by han Soete Sunday, Nov. 10, 2002 at 6:46 PM

k wil iedereen bedanken en feliciteren die hier vandaag aanwezig was. Met meer dan 5.000 hebben we vandaag getoond dat we een halt willen toebrengen aan de United States of Agression. Sommigen zeggen dat deze oorlog is omwille van cultuur verschillen : de Clash der culturen. Wel ik denk dat die mensen eigenlijk gelijk hebben.

Ik wil iedereen bedanken en feliciteren die hier vandaag aanwezig was. Met meer dan 5.000 hebben we vandaag getoond dat we een halt willen toebrengen aan de United States of Agression.

Sommigen zeggen dat deze oorlog is omwille van cultuur verschillen : de Clash der culturen, je kent die die verhalen wel.
Wel ik denk dat die mensen eigenlijk gelijk hebben.
Enerzijds is er de cultuur van Imperialisme, de onderdrukken en de uitbuiting.
# Meer dan 30.000 kinderen sterven er in de derde wereld elke dag door de cultuur van uitbuiting.
# In Afghanistan stierven meer dan 10.000 mensen onder de bommen van USA.
# Miljoenen Palestijnen werden uit hun land gejaagd, en duizenden vermoord.
Het is de cultuur van de Bush en de United states of Agression, die niest anders willen dan de hegemonie over de wereld.

En onze Belgische regering?
Wel die doet gewoon mee. Ze zegt in woorden dat ze tegen deze cultuur is maar in daden steunt de USA volledig.
In de haven van Antwerpen levert de Belgische regering de logistieke steun om de troepentransporten voor het Amerikaanse leger mogelijk te maken.
De Belgische regering wil Israël niet boycotten, meer nog uit recent rapporten blijkt dat ze zelf militaire steun verlenen aan Israël.

Tegenover die cultuur van het Imperialisme staat de cultuur van het verzet.
Vandaag zijn we hier met 5.000, gisteren zagen we 8.00.000 mensen in Italië, enkele weken geleden 200.000 mensen in Washington, en dan hebben we nog niet gehad over de vele duizenden in de Arabische wereld.

Vandaag moeten we resoluut de kant kiezen van dat verzet tegen het Imperialisme.
Deze betoging vandaag kan slecht een begin zijn. We zullen moeten blijven mobiliseren en het verzet organiseren tegen de United States of Agression.

proficiat

by Marie-Rose Roosen Sunday, Nov. 10, 2002 at 8:20 PM

Enerzijds blij dat het toch 5000 mensen waren ondanks het slechte weer, anderzijds nog altijd spijtig dat het op het weekend van 11.11.11. was, anders was ik er ook bij. Daarbij ook nog spijtig dat het niet samen kon met de NGO en vakbonden die volgende week betogen.

BRAVO!!!!!!!!

by frosty Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:20 PM

Goed gedaan jong!!
united we're strong

droevige berichtgeving

by karen Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:23 PM

Spijtig van al die eenzijdige berichtgeving op een website die juist een alternatief wil zijn voor eenzijdige berichtgeving in de gewone media. Ik kon de hele betoging vanuit mijn raam gadeslaan en heb ongeveer 2000 betogers geteld. Niet slecht, maar bijlange geen 5000 dus.
Dat de aanwezigheid van de politie de jongeren heeft opgehitst wil ik wel geloven. Maar het was heel duidelijk dat het een groepje van een twintigtal jongeren juist daar om te doen was. Zo hebben ze een telefooncel ingeslagen op het moment dat er geen politie in de buurt was. Is een telefooncel nu al een teken van Amerikaans imperialisme misschien?

4.900 om precies te zijn

by han Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:32 PM

We wilden het aantal betogers niet opblazen zoals inderdaad vele andere wel eens gewoon zijn.

Dus telden we de betogers, verschillende mensen deden dat.
En we telden zo'n 4.900 betogers, het kunnen er honderd meer zijn of honder minder.

Zou ik mogen weten waar die telefooncel stond??
Ik dacht niet dat ik die heb gezien, maar ik kan me vergissen.


groeten
han

karen

by frosty Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:37 PM


waar is precies jouw huis?
en waarom heb je 'indy' niet verwittig?
Je was beter mee komen doen in plaats van alleen kritiek te geven!
beetje zielig hoor!!!!!!

och, een telefooncel

by guido Monday, Nov. 11, 2002 at 9:49 AM

Belgacom zal blij zijn, een beetje werk voor hen en alweer iemand die het kan repareren.
Goed voor de werkgelegenehid. Karen, er stierven gisteren alweer 37.000 kinderen, geweld waar niemand over spreekt.

50%

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 2:08 PM

Die telefooncel was nog steeds vijftig procent eigendom van de Belgische staat (van ons dus). Wacht dus nog maar een paar maanden om telefooncellen af te breken. ;)

peace

by Mr.Jones Monday, Nov. 11, 2002 at 7:55 PM

Waarom wordt hier met geen enkel woord gerept over de duizenden Israëlische slachtoffers die de intifada al veroorzaakte ? Dat zijn ook mensen, stuk voor stuk !
Ik wil maar zeggen: is dit een site die geweld verwerpt of een site die de USA verwerpt ? We moeten ijveren voor vrede, dat zou onze eerste prioriteit moeten zijn. En vrede is er maar als beide kanten besluiten om de strijd te staken.

oorzaken en doden

by Els Tuesday, Nov. 12, 2002 at 12:46 PM

'DuizendEN Israëlische doden'? Als het lijstje al aan de 1000 komt, zal 't veel zijn, en dan blijft het nog steeds in een enorme dis-verhouding met de Palestijnse doden. Maar ik wil het hier niet over dodencijfers hebben.
'Veroorzaakt door de intifada'? Als Israël zich eens zou terugtrekken uit Palestina, zou teruggeven wat niet van hen is, zich eens aan het internationaal recht zou houden (waar ze trouwens al veel meer van hebben gekregen dan hen oorspronkelijk toekwam), dan zouden er geen doden meer te tellen zijn!!!

Meneer Jones

by TUc Tuesday, Nov. 12, 2002 at 3:23 PM


Tuurlijk zijn we voor vrede, maar wel voor een rechtvaardige vrede. Een echt vrede, dus. Niet de vrede opgelegd door Israel in het Oslo-proces, die in al haar facetten geen vrede is.

Het aantal doden tijdens de tweede intifada langs Israelische zijde bereikt het duizendtal niet. Het juiste cijfer dacht ik op http://www.electronicintifada.org te hebben gelezen, maar ik vind het niet meer.
Wat zoekwerk zou je tot het min of meer juiste cijfer moeten leiden.

Het aantal Palestijnse doden (cijfers rode halve maan): 21.014 gewonden en 1867 doden. En dan hebben we het over geborgen doden. Ik vrees dat we reeds over de duizend zitten als we alle doden meetellen.

groeten,
TUc

ja maar ...

by Mr.Jones Thursday, Nov. 14, 2002 at 3:43 PM

Ok, ivm het aantal slachtoffers aan Israëlische kant ging ik de mist in. Daar was een rechtzetting inderdaad aan de orde.

Maar, waar ik in mijn betoog eigenlijk wilde op wijzen is dat het aandeel van de Palestijnen in het conflict niet over het hoofd mag gezien worden. Tuurlijk, hun reactie vloeit voort uit de onrechtmatige bezetting van hun gebieden en is daarom ook verstaanbaar. Maar de beslissing om over te gaan op gewelddadige antwoorden is een beslissing die niet evident is. Daar wilde ik dus op wijzen.