arch/ive/ief (2000 - 2005)

Succesvolle start van een brede en radicale beweging tegen de oorlog

by Pol De Vos Sunday, Nov. 10, 2002 at 6:32 PM

10 november, Brussel. 5000 mensen stappen op tegen de oorlog in Irak een voor solidariteit met het verzet van de Palestijnen. Enkele woordvoerders van de coördinatie "STOP USA" geven hun evaluatie van deze strijdlustige betoging.

Van over het hele land waren ze naar Brussel afgezakt: vijf volle bussen uit Antwerpen, een grote groep jongeren uit Luik, een migrantendelegatie uit Kortrijk, de ABVV-militantengroep van Caterpillar, het ACV van Brussel-Halle-Vilvoorde en nog zoveel meer. "Stop USA" kreeg ook de steun van Latijns-Amerikaanse vluchtelingen die hun solidariteit met het Colombiaans verzet uitdrukten en van de beweging ter verdediging van José Maria Sison, de in Nederland wonende stichter van de Filippijnse KP, die op de Europese lijst van terroristen werd geplaatst.
Veel combativiteit, veel enthoesiasme. De initiatiefnemers hadden dus alle redenen om tevreden te zijn.
Han Soete van Indymedia: "Alleen al het feit dat deze betoging vandaag kan plaats vinden is een succes. We kunnen stellen dat eindelijk ook in België - in navolging van New York, Londen en Firenze - een start is gegeven aan een radicale beweging tegen de oorlog. Daar kunnen we in de volgende maanden verder op bouwen. Indymedia wil het verhaal van de vredesbeweging uitgebreid op zijn website brengen en op die manier ook het debat in de vredesbeweging stimuleren.

Abou Jahjah Dyab, voorzitter van AEL: "Ik ben verheugd dat zoveel mensen de oproep van ons front hebben beantwoord. Dat is zeer belangrijk, omdat precies nu de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Irak nog zeven dagen heeft gegeven om de VN-resolutie te aanvaarden. We moeten duidelijk maken dat we onder geen beding willen dat Irak wordt aangevallen. Deze VN-resolutie verkracht nog maar eens de soevereiniteit van het Irakese volk. De VS gebruiken de VN om hun eigen belangen na te streven". Bij veel jonge betogers liepen de emoties duidelijk heel hoog op. Ze pikken deze situatie niet meer… En dan is de oorlog nog niet eens begonnen! We hebben er dus echt alle belang bij dat er geen oorlog komt. Iedereen zou best beseffen dat - als die oorlog er komt - er ook in heel Europa heel moeilijke tijden te wachten staan."
Silvio Mara, metgezel met Roberto D'Orazio in de strijd van Clabecq: "De beweging tegen de oorlog komt op gang. Maar ze zal veel sterker worden. Want nooit voorheen in de geschiedenis is er zo'n grote haat geweest tegen de Verenigde Staten als vandaag. Na de val van de Muur in 1989 zijn de VS met een oorlogspolitiek begonnen. Bush heeft die agressiviteit nu nog verder opgevoerd, en stelt dat ze nog vele tientallen jaren zal duren. We moeten de VS stoppen!"
Rafik Rassa, woordvoerder van de PVDA-jongeren: "De mensen zeggen heel duidelijk nen aan de Amerikaanse oorlog tegen Irak en aan de medeplichtigheid van Europa. De Amemrikaanse treopen zitten in de haven van Antwerpen. Twee dagen geleden gaf de Belgische regering toestemming om de Amerikaanse troepen via de haven van Antwerpen te laten verschepen. Dat is een duidelijk bewijs dat België en ook Europa zich medeplichtig maken aan de oorlog! Daar volgt voor mij een belangrijke les uit: we moeten de beweging van de antiglobalisten tegen de Europese toppen verbinden met de beweging tegen de oorlog."
Peter Mertens, verantwoordelijke van de PVDA-jongerenorganisatie, was met de bus meegekomen uit Antwerpen: "De Che-Leila-brigades, de jongeren van de PVDA en AEL hebben vanuit Antwerpen samen vijf bussen ingelegd voor deze betoging. Dat is een zeer goed resultaat. We zullen hier in de komende weken en maanden zeker op kunnen steunen om de acties tegen de oorlog ook in Antwerpen verder te zetten. En dat zal nodig zijn: dokwerkers hebben ons al laten weten dat het Amerikaans leger materieel en troepen doorvoert naar het Midden-Oosten via de Antwerpse haven. Daar hebben ze toelating voor gekregen van het kernkabinet. Ook Jef Tavernier (Agalev) en Johan Vandelanotte (SP.a) hebben die beslissing dus goedgekeurd. En dan durven die politieke partijen het platform van de 17 november betoging onderschrijven!"