arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Het verschil tussen Bush en Hitler? Bush leeft nog."

by Lieveke Norega & Thomas Blommaert Sunday, Nov. 10, 2002 at 6:30 PM

"Wapeninspecties in Irak? Akkoord, als de VN ook inspecteurs stuurt naar Kleine Brogel en naar de VS. Of liggen daar verdomme geen nucleaire wapens?" De naar schatting 5000 betogers in Brussel zijn boos. Een bloemlezing van hun reacties.

"Wapeninspecties in Irak? Akkoord, als de VN ook inspecteurs stuurt naar Kleine Brogel en naar de VS. Of liggen daar verdomme geen nucleaire wapens?" De naar schatting 5000 betogers in Brussel zijn boos. Een bloemlezing van hun reacties.



"Waarom ik kom betogen? Heb je een uurtje?", grijnst Pierre (54) uit Brussel. "Kijk, ik vind het onaanvaardbaar dat de machtigste staat ter wereld op het punt staat een Derde Wereldland aan te vallen. Er bestaat geen enkele legitimiteit voor die nakende aanval. En die pas gestemde VN-resoluties, tja... (denkt na) Die zijn ronduit schandalig, eigenlijk gewoon een soort van façade waarachter het zogenaamd pacifistische Europa zich kan verbergen".


"Als ik Bush op televisie verschillende Derde Wereldlanden hoor bestempelen als terroristenstaten kookt mijn bloed", zegt Kofi Komma (43) van Christenen voor het Socialisme uit Herentals. "Gisteren Afghanistan, vandaag Irak. Wiens beurt is het morgen? Ik begin steeds meer en meer te geloven dat de vergelijking tussen Bush en Hitler wel degelijk steek houdt. (cynisch) Bovendien, Bush leeft nog, hé. Hij heeft al ontelbare slachtoffers op z'n rekening. We hoeven niet te wachten tot hij de zes miljoen van Hitler evenaart".


"Ik kom tegen de dreigende oorlog, tegen de Amerikaanse agressie en voor een oplossing van de Palestijnse kwestie", trapt Attac-lid Jan Dumolyn (28) uit Brugge, een open deur in. "Wat als er oorlog komt? Ik ben natuurlijk geen helderziende, maar ik ben wel benieuwd hoe de Arabische wereld gaat reageren. Want vergeet niet dat de Arabische Liga de VN-resoluties ondersteunt. Niet moeilijk, de Arabische leiders zijn bijna stuk voor stuk dictators die zichzelf en hun land verkocht hebben aan de VS. De Arabische leiders hebben het Palestijnse volk bijvoorbeeld ook nooit geholpen. Een eventuele aanval op Irak zou voor de bevolking wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn".

Olie & zionisme

" Het verband tussen Bush en Sharon?" Koen Calliauw (60), districtraadslid voor Agalev in Antwerpen en een van de coryfeeën van de ter ziele gegane provobeweging, hoeft niet lang na te denken: "Op economisch gebied, volstaat één woordje als antwoord: olie. Op politiek gebied: hun voorliefde voor het zionisme als racistische en koloniale ideologie".


"Eerlijk is eerlijk. Eigenlijk snap ik niet helemaal precies waarom deze betoging plaatsvindt. Daar ben ik iets te jong voor", lacht de 13-jarige Bilan uit Schaarbeek zijn tanden bloot. "Maar ik ben niet te jong om te begrijpen wat mijn ouders me vertelden. Dat de VS een klein, arm Arabisch land willen aanvallen omdat dat land zijn olie niet zomaar wil afgeven. Dat is zoals een arm kind dat gestraft wordt omdat hij iets dat van hem is, niet wil afgeven aan een rijk kind."

Voor de volgende generaties

"Een ABVV-delegee die betoogt tegen de oorlog in Irak. Vind je dat zo raar?" Leo Fetler, 60 en afkomstig van Brugge, kijkt ons verbaasd aan als we hem naar de reden van zijn komst vragen. "De link met mijn syndicaal engagement en mijn steun aan de strijd tegen de oorlog, is heus niet zo ver te zoeken. Maar wat mij vooral bezighoudt, zijn de generaties kinderen die achter mij komen. Ik vind dat ik voor hen een verantwoordelijkheid heb om nu te betogen. Als er oorlog uitbreekt, is er maar één slachtoffer: de kleine man."


"Ik kom vandaag betogen, maar ik ben ook volgende week van de partij. En als het moet, kom ik binnen twee weken nog eens terug", legt Mieke Marieën (51 en uit Herentals) van Werkgroep Theologie en Maatschappij uit. "Wat mij vooral bezighoudt, is hoeveel slachtoffers er nu weer gaan vallen onder de gewone mensen. Dat is toch wraakroepend? Ach, in de politiek wordt met twee maten en gewichten gewerkt. Kijk maar naar de wapeninspecties. Op zich vind ik dat geen slechte zaak. Maar hier in Kleine Brogel liggen verdomme ook nucleaire wapens. En in de VS? Mogen ook daar wapeninspecteurs een kijkje gaan nemen?"

Tegen oorlog en tegen Coca-Cola

"Ik ben tegen de oorlog! Tegen de politiek van Israël, tegen Coca-Cola!", zegt Fatiha, een 23-jarige Brusselse fel. "En ik ben kwaad, omwille van alle munitie die ze leveren om de Arabische wereld uit te moorden. De wapeninspecties zijn alleen maar een uitvlucht, uiteindelijk vallen de VS toch aan. Wat de VN zeggen, dat doet er niet toe, er gebeurt toch niets. Amerika wil gewoon zoveel mogelijk territorium veroveren, en haar macht demonstreren. Daar gaat het in Palestina ook over".


"Ik kom om te betogen tegen de politiek van Bush, tegen de oliebelangen van de VS", legt de 31 jarige LBC'er Jef uit Borgerhout, uit. "We moeten aan de mensen uitleggen hoe het komt dat de olie `van de VS' onder de grond van andere mensen zit. We moeten ervoor zorgen dat de strijd van de arbeidersbeweging verbonden wordt met de strijd tegen de oorlog om olie. Alles wat weerstand biedt, wordt tegenwoordig terroristisch genoemd, en moet uitgeroeid worden. Terwijl de gewone mens dezelfde strijd voert. De link tussen die twee gevechten, is heel belangrijk. Daarom dat ik het platform STOP USA als LBC-delegee onderschreven heb".


"De militaire uitgaven van Bush nemen nog veel grotere proporties aan dan die van Hitler, toen die zich klaarmaakte om de wereld te veroveren. En u vraagt me waarom ik kom betogen?", lacht Alexis (20) uit Ciney. "Waarom ik én voor Palestina, én voor Irak betoog? Israël staat duidelijk aan de kant van Bush. En Bush wil Irak destabiliseren, om zo het hele Midden Oosten te kunnen beheersen. Daar hoort ook Palestina bij".


"Het kapitalisme is een vuil spelletje", roepen Soel en Laura (beiden 17 en uit Gent-Zelzate) in koor. "Maar nu gaan de VS te ver, dit kan niet meer. Deze oorlog is totaal onterecht. Zelfs als je naar het nieuws kijkt, heb je al snel door dat het allemaal heel doorzichtig is. De VS moeten stoppen met te denken dat ze alleen zijn op de wereld. We zijn met 6 miljard, en we moeten met iedereen samen bepalen wat er met de wereld gebeurd".

toch nog verschillen

by teller Sunday, Nov. 10, 2002 at 7:30 PM

Hitler had maar één teelbal.
Alle twee zijn het grote klootzakken

Bush fascist?

by KaM Sunday, Nov. 10, 2002 at 7:52 PM

Hitler was een fascist, Bush niet.

Met alle respect maar het is idioot om Bush met Hitler te vergelijken. Het ontkrachtigt het woord ,fascisme, en het brengt mensen in verwarring. Als Bush een fascist is dan kan het allemaal niet zo erg zijn geweest. Da's gevaarlijk dus maken we die vergelijking beter niet.

En wat is dan Facsime volgens de LSP ???

by han Sunday, Nov. 10, 2002 at 9:36 PM

Volgens mij is Fascisme niets meer of niets minder dat het imperialisme in zijn meest extreme vorm.

Wel KAm, volgens mij zitten die mensen die Bush met Hitler verglijken er niet ver van.

Misschien moet het maar eens gedaan zijn met dat links negationisme tegeover Bush, SP.A en AGALEV.

Groeten

han

Inflatie

by KaM Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:01 PM

Han met alle respect maar je kent de botten van ,fascisme,. Ik ook niet trouwens maar wie wel van onze generatie?

Dat Bush een rechtse reactionair met christelijk fundamentalistische trekjes is. Ok Dat de VS imperialistische neigingen heeft. Ok

Maar dat hij een fascist zou zijn is een regelrechte belediging voor iedereen die geleden heeft onder de fascistische dicatuur van Hitler,Mussolini,Franco etc....

Vraag een keertje aan de overlevenden van het ,fascisme, of Bush een fascist is.

Fascisme is woord die we niet lichtzinnig mogen gebruiken. Da's alles.

Groeten.

PS. IK bén de LSP niet.

'VS imperialistische trekjes'

by brecht Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:27 PM

Ongelooflijk hoe je er telkens weer in slaagt de agressie van de VS, hun fascistische politiek, in binnenland en zeker in het buitenland, te minimaliseren.

'De VS heeft imperialistische trekjes'

Herlees deze zin zelf eens en besef wat voor een onzin je uitkraamt. De VS verklaren niet alleen de oorlog aan Irak, maar aan elk land dat hen een strobreed in de weg legt of dreigt te leggen. Op een bijeenkomst van veteranen van oorlogen van de VS in het buitenland verklaarde Cheney dat er 60 landen op het lijstje staan van de VS. Een derde van de wereld dus! Zelfs Hitler was nooit zo megalomaan.

'Maar dat hij een fascist zou zijn is een regelrechte belediging voor iedereen die geleden heeft onder de fascistische dicatuur van Hitler,Mussolini,Franco etc....

Vraag een keertje aan de overlevenden van het ,fascisme, of Bush een fascist is. '

Vraag misschien eens aan de overlevende Iraki's na een eerste Golfoorlog en na 10 jaar moordend embargo of ze vinden dat Bush een fascist is.

'Fascisme is woord die we niet lichtzinnig mogen gebruiken. Da's alles. '

Wat is fascisme anders dan het imerialisme ten top gedreven? Wat is Bush en zijn regering anders dan het imperialisme ten top gedreven?

'Het fascisme is de ontkenning van de democratie' zei Lenin. Met 25% van de gevangenen ter wereld (terwijl de VS slechts 4% van de wereldbevolking is) is de VS de grootste gevangenis ter wereld. Wat is de Patriot Act trouwens anders dan de ontkenning van de democratie?

Voor zijn buitenlandse politiek verdient het Amerikaanse imperialisme echter nog meer de stempel fascistisch. Zoals Lenin al zei bij het begin van de vorige eeuw: de macht van de multinationals leidt tot nieuwe barbaarse veroveringsoorlogen. Bush kondigde al aan dat hij in zijn oorlog tegen het terrorisme veel landen viseert. Cheney, de éminence grise van de regering-Bush, gaf in augustus 2002, voor een zaal van "VS-veteranen van buitenlandse oorlogen", een concreet cijfer: 60 landen, dat wil zeggen een derde van de wereld. Zelfs Hitler had nooit zo'n grote veroveringshonger als de Verenigde Staten vandaag.

groeten,
Brecht

KaM, Bush is een neo-...?

by Guido Sunday, Nov. 10, 2002 at 10:30 PM

Laten we het dan houden op neo-facist, neo-nazi, neo-conservatief,... een verzameling van neo's.

Bush zijn omgeving is dat ook en samen controleren ze het Witte Huis en het Pentagon, een leger waarvan Hitler alleen maar kon dromen.

Zijn grootvader gaf geld aan Hitler, zijn vader was directeur van de C.I.A., Rumfsfeld was één van de ontwerpers van de koude oorlog, Cheney gaat ook al meer dan dertig jaar mee in de hoogste regionen van de Amerikaanse politiek, Rice heeft nog een functie bekleed bij Chevron.

De eerste bedrijf dat zaken deed in Irak was Standard Oil, en bedrijf van John Rockefeller. Het WTC in New York was een idee en constructie van de familie Rockefeller.

Rumsfeld is in 1983 nog bij Saddam geweest, Bush zijn vader heeft er al eens tegen gevochten, met bijna dezelfde mensen als nu in zijn regering.

Ben Laden was ook een marionet van hen.

KaM,

iedereen trok Bush in het belachelijke toen hij pas president was.

Hij had zich wel al uit enkele internationale verdragen teruggetrokken en hij had al van in het begin duidelijk gemaakt dat hij ging afrekenen met Saddam.
Mensen lachten nogal met zijn spelfouten.

Rumsfeld wou afrekenen met Saddam twee dagen na de 11-9 aanslagen.

Kijk naar Bush nu,

precies een keizer, gaat naar de V.N. en geeft daar een speech om te zeggen als de V.N. geen resolutie tekent voor een aanval tegen Irak, de V.N. geen reden meer van bestaan heeft. Er wordt zogezegd gediscussieerd, maar het eindresultaat is een tekst van de VS die nogal veel toelaat.

De tekst komt er één dag na de Congress-verkiezingen en nu heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd dat Bush geen teolating van de V.N. nodig heeft om Irak aan te vallen.

Hier is een link om één van die foto's te zien hoe Amerikaanse soldaten omgaan met hun gevangenen.

http://indymedia.org/front.php3?article_id=215974&group=webcast

De reactie van het Pentagon is op zoek naar wie die foto's gelekt heeft, over de foto's zelf zei het alleen dat de gevangenen op een correcte manier behandeld werden.

KaM, hopelijk geeft de geschiedenis je gelijk. ;)

IS HET DAT WAT ZE OP HET LSP CONGRES VERTELDEN

by BOSVOS Sunday, Nov. 10, 2002 at 11:19 PM

"Ok Dat de VS imperialistische neigingen heeft. Ok"

IS HET DERGELIJKE ONZIN DAT ZE OP HET LSP CONGRES VERTELLEN.

JE HAD BETER MEE BETOOGD VANDAAG IN PLAATS VAN NAAR DIE ONZIN TE LUISTEREN.

Trekken

by KaM Sunday, Nov. 10, 2002 at 11:24 PM

Brecht, OK de VS heeft imperialistische trekken. Het was een beetje ironisch bedoeld dus je moet je niet zitten opwinden. Ik denk dat de PVDA en U de term fascisme vrij ruim interpreteren terwijl wij een veel engere definitie van fascisme hanteren. Was Trotski volgens jullie trouwens geen sociaal-fascist, agent van de CIA etc.....? De VS wil trouwens geen landen veroveren maar wil ze enkel controleren, da's vb een verschil met Hitler of het Brits imperialisme van de 19 de eeuw. Daarom dat ik ook zei ,trekjes, omdat er verschillen zijn met andere imperialistische landen uit het verleden.

Guido, wat je zegt zal wel kloppen maar daarom is Bush nog geen fascist, zelfs geen neo-fascist. Gewoon het feit dat er nog een vredesbewegingen, vakbonden, communistische partijen bestaan in de VS bewijst al dat Bush geen fascist is. Fascisten dulden geen oppositie. Dat Bush zijn oppositie ook hard en vuil durft aan te pakken klopt maar als je de Belgische politiek bekijkt dan zie je dat men hier ook het spel vuil durft te spelen maar is Belgie daarom een fascistisch? Ik denk van niet anders waren mensen als u en ik al dood.

Woordkeuze

by KaM Sunday, Nov. 10, 2002 at 11:35 PM

Een aantal leden zijn naar de betoging geweest maar je kan met alle respect van de wereld moeilijk van ons verwachten dat we het congres uitstellen om naar de een betoging van de PVDA en Co te gaan. De datum van het congres staat voor zover ik weet al maanden vast. (reserveringen etc.....)

,,neigingen,,

Och gottekes ik gebruik een verkeerd woordje en de aasgieren cirkelen al rond in het bos of moet ik zeggen vossen? Da's geen reden om te beginnen schreeuwen.

Jah jongen ....

by BoRsteL Sunday, Nov. 10, 2002 at 11:39 PM

Jah manneke, voor je zegt dat anderen er niets van begrepen hebben zou je toch wel beter zelf eens trachten te bergijpen hoe de vork in de steel zit.

Je hebt het bijvoorbeeld over het Italiaanse fascisme,.... ken je daar iest van. Wist je bijvoorbeeld dat het racisme en de jodenhaat bij Mussolini helemaal niet meespeelden.

Je verhaaltje over Bush:
"De VS wil trouwens geen landen veroveren maar wil ze enkel controleren, da's vb een verschil met Hitler of het Brits imperialisme van de 19 de eeuw. "

Ja zulle ventje, echt waar,... je moet echt Lenin niet gelezen hebben om te weten dat je wat aan het raaskallen bent.

Bush wil in Irak niet eens een nieuw regime installeren, hij wil dat een Amerikaans generaal het land gaat beheren. (Een soort Eisenhouwer)

Ik heb de indruk dat gij niet al te veel de actualiteit volgt.

La Vitta é Bella

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 12:03 AM

Welk land bezetten de Amerikanen op DIT ogenblik. Afghanistan kan je nog zeggen maar da's al. Als je dat vergelijkt met het Duits of Brits imperialisme is dat toch een groot verschil. De VS werkt met onderaannemingen terwijl Hitler en Queen Victoria rechtstreeks de boel onder controle probeerden te houden. Ik heb trouwens nergens gezegd dat anderen er niets van kennen. Waar schrijf ik dat? Lenin is trouwens gestorven in de jaren twintig dus kun je moeilijk van hem verwachten dat hij een beschrijving heeft van het Amerikaans imperialisme. We kunnen wel veel van hem leren om de huidige situatie te begrijpen. Ik kan genoeg van mussolini om te beseffen dat hij een fascist was en Bush niet, dat hij niemand heeft uitgeroeit doet er niet echt iets toe. Heeft u trouwens La Vitta é Bella van Roberto Benini gezien? Moet u echt een keertje doen.

bezetten

by Guido Monday, Nov. 11, 2002 at 10:23 AM

KaM, je moet eens nagaan waar de Amerikanen allemaal basissen hebben.

Ze hebben onlangs nog mariniers naar Columbia gezonden, ze zijn gaan ingrijpen aan de ivoorkust,...

De wereld is een kolonie van de Bush geworden alwaar hij en het Amerikaans leger zich amuseren.

Tien Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel is geen kolonisatie?

Imperialisme=Fascisme?

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 2:02 PM

Imperialisme is niet hetzelfde als Fascisme. Franco was een Fascist maar geen imperialist. Bush is een imperialist maar geen fascist. De wereld zit complex in elkaar. Alles hangt natuurlijk af van je defenitie van ,fascisme,. Sommige mensen noemen al hun tegenstanders ,fascisten,.

Je moet ook een keertje kijken naar de verspreiden van de Franse en Britse militaire basissen. Die hebben er ook heel wat in de derde wereld. Zijn Blair en Chirac ook fascisten?

Zelfs Belgie met zijn mini-leger heeft nog soldaten in Duitsland én stuurt regelmatig troepen naar Bénin om de Afrika-ervaring van de troepen op peil te houden en om de belangen van de Belgische staat in Afrika te verdedigen. Is dat fascistisch? We moeten oppassen wanneer we het woord Fascisme gebruiken.

Als een ,communistisch, land (we gaan geen namen noemen) andere landen onder de knoet probeert te houden en ieder verzet tegen die bezetting brutaal neerslaat. Is dat fascistisch? Het toont aan hoe voorzichtig we moeten zijn met het woord fascisme.

rAdikaal

by timmie Monday, Nov. 11, 2002 at 2:58 PM

"Als een ,communistisch, land (we gaan geen namen noemen) andere landen onder de knoet probeert te houden en ieder verzet tegen die bezetting brutaal neerslaat. Is dat fascistisch?"

Ja, Han heeft gelijk, daarom ook: "De strijd tegen het fascisme begint met de strijd tegen het bolsjevisme"!

Idioten: kapitalisme, fascisme, bolsjevisme (staatscommunisme) zijn allen systemen die hun mens-en natuurvernietigende efficiëntie hebben bewezen. Zolang links dit niet begrijpt, zolang men staatscommunisme blijft voorstellen als alternatief voor het kapitalisme, komen we geen stap vooruit, en zullen de kleinzielige discussies blijven voortduren.

Alleen een radikale breuk met het verleden, en met elke bestaande macht, zal ons uit de impasse halen!

Hoe?

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 3:21 PM

Het anarchisme heeft nog niets bewezen. Het is dus goedkoop om op anderen kritiek te geven die wel proberen of geprobeerd hebben om iets te veranderen. Dat het fout liep kan ik wel beamen maar als je niets probeert kan ook niets fout lopen. Probeer zelf een keertje iets. Hoe willen jullie breken met die bestaande macht? Daar hebben mensen als u geen enkel antwoord op. Probeer daar maar een keertje een deftig antwoord op te formuleren en kom binnen een paar jaar een keer terug. Maar ja da's kleinzielig zeker?

Groeten.

Boe!

by timmie Monday, Nov. 11, 2002 at 3:47 PM

Kam,
Niets doen, niets gedaan?
In welke wereld leef jij jongen?
Een beetje geschiedenis (ook hedendaagse) zou je geen kwaad doen.
Een beetje moeite doen hé, en die machtsargumenten laten vallen, dan kom je er wel.

Franco was een Fascist maar geen imperialist.

by jah ..... Monday, Nov. 11, 2002 at 3:59 PM

Jah,....

ga dat maar eens vragen aan de Basken, Catalanen, ...

Echt KaM, op welke wereld leef jij???

Macht.

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 4:02 PM

Ik zeg niet dat jullie nog niets hebben gedaan of doen maar dat jullie er nog nooit in geslaagd zijn om iets fundamenteel in de samenleving te veranderen. Daar is het ons toch om te doen of niet? Alles in het leven is macht, dat ontkennen is het leven ontkennen. Je hebt macht nodig om de samenleving te veranderen. Je kan daar wel veel moralistische zever over verkondigen maar die brengen ons geen stap dichter bij die ,andere, samenleving. Doen jullie maar verder met netwerkjes te vormen wij proberen om de machtsverhoudingen in de samenleving te veranderen. Enkel op die manier kunnen we iets veranderen.

Groeten

Nationalisme=Imperialisme?

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 4:37 PM

Franco was een Spaans nationalist die de eenheid van Spanje wilde bewaren cf Le Pen in Frankrijk. Baskenland en Catalonië zijn al tientallen of honderden jaren een deel van Spanje. Het is dus moelijk om binnen je eigen land een imperium uit te bouwen. Franco wilde gewoon alle seperatistische gedachten de kop indrukken. Spanje was vrij geïsoleerd van de rest van de wereld tijdens het regime van Franco.

KaM?

by guido Monday, Nov. 11, 2002 at 5:09 PM

"Doen jullie maar verder met netwerkjes te vormen wij proberen om de machtsverhoudingen in de samenleving te veranderen. Enkel op die manier kunnen we iets veranderen."

Is dit niet wat alle kleine linkse partijtjes doen, netwerkjes vormen, nationaal en internationaal?

Fascisme:

1. Doctrine, système politique que Mussolini établit en Italie en 1922(totalitarisme, corporatisme, nationalisme.

2.toute doctrine tendant à instaurer dans un Etat une dictature du type mussolinien.

Uit een Frans woordenboek.


Binnenkort in de States,

Homeland Security Department,

je moet volgende document eens heel aandachtig lezen KaM, heel aandachtig.

http://www.whitehouse.gov/deptofhomeland/bill/hsl-bill.pdf

Dit is een voorstel van Bush en voor de Congress-verkiezingen woedde er een hevig debat tussen het Congress en Bush. Het Congress had een eigen versie ingediend en Bush zag dat niet zitten omdat hij dan de mensen die daar zouden werken niet zomaar zou kunnen ontslaan (lees: als ze tegen Bush ingingen).

Nu hebben de Republikeinen de macht in het Congress en is dit punt het eerste dat gaat besproken worden, men heeft al laten weten aan Bush dat zijn versie goedgekeurd zal worden.

Hoe noem jij een land waar je je werk kan verliezen als je de president bekritiseert?

Communisme vs Anarchisme

by KaM Monday, Nov. 11, 2002 at 5:22 PM

Er zijn netwerken en er zijn netwerken. Natuurlijk ben ik niet tegen netwerken op zich. Ik denk alleen niet dat het vormen van losse netwerken voldoende zijn om de samenleving radicaal te veranderen. Dat we nood hebben aan een revolutionaire partij(en). Dat is de 100 jarige ,oorlog, tussen communisten en anarchisten. De verschillen in doelstelling zijn niet zo groot alleen de manier om die doelstelling te bereiken. Da's het grote discussiepunt.

Wat denk je dat er vandaag gebeurt met werknemers van Belgische politici, vakbondsleiders, managers als ze te veel amok maken? Da's het kapitalisme m'n beste.

anarchisme en revolutie

by Bart Tuesday, Nov. 12, 2002 at 3:17 PM

Natuurlijk ben je niet tegen netwerken; zonder de tientallen netwerken en netwerkjes zou er gewoon geen antiglobaliseringsbeweging zijn, zelfs niet dit medium (indymedia) waar je nu van gebruik maakt...

En alsof anarchisten alleen netwerken... , nog wat studeren inderdaad, Kam.

Maar als je op zoek bent naar een alles verklarende theorie zul je er niet komen, die bestaat niet, en degenen die beweren dat ze er één hebben bedriegen zichzelf en de anderen.

Het anarchisme is veel meer een praktijk dan een Theorie, het werd geboren uit de zelforganisaties (arbeidersraden, volksvergaderingen, ...)van de arbeiders, onafhankelijke en basisdemocratische organisaties die ondermijnd en gebruikt werden door politieke partijen. Partijen die zich in de plaats gingen stellen van de arbeiders en op hun rug de staatsmacht beoogden. Staatsmacht die keer op keer tegen de arbeiders werd gebruikt.
Dat is heel summier, ik weet het...

Maar zie vandaag de ontwikkelingen, vooral in de Latijns-Amerikaanse landen, de strijd daar is historisch altijd sterk anarchistisch geïnspireerd geweest...
Kijk naar de Zapatista's...
Kijk naar bijv. de massale volksbeweging in Argentinië op dit eigenste moment ... wat zie je daar gebeuren?!
En de slogan daar: "Que Se Vayan Todos" (Dat ze allen vertrekken) slaat op àlle politieke partijen! Zij hebben het begrepen, opnieuw is het afwachten of zij aan de repressie en de recuperatiepogingen gaan kunnen weerstaan.

De vraag is: aan welke kant sta jij: aan die van de arbeiders en het volk dat zich basisdemocratisch organiseert, zichzelf ook verdedigt, in de praktijk van elke dag een nieuwe wereld tracht te creëren, ... of aan de kant van diegenen die alleen maar chaos zien en zonodig het volk moeten gaan leiden en organiseren, in hun plaats wel zal denken en ...regeren!?

Wij weten aan welke kant wij staan.
Viva L'Anarchia

Democraat

by KaM Tuesday, Nov. 12, 2002 at 3:57 PM

Ik ga akkoord met je stelling over de anti-globaliseringbeweging maar de vraag is of we op die manier in staat zijn om iets fundamenteel in de samenleving te veranderen. Ik denk van niet.

Idem met Argentie. Er komt volk op straat maar daarmee is alles gezegd. Volk is volgens mij niet voldoende. Er is ook nood aan een duidelijk programma. Een duidelijk alternatief voor de huidige samenleving. En dat programma is er niet in Argentinië. 1 miljoen mensen in Florence maar wat is de impact op de rest van de samenleving?

Ik ben een democraat, het volk moet dus zijn leiders kunnen kiezen. Hoe worden beslissingen in een anarchistische samenleving gekozen? En kom nu niet af dat er geen leiders zijn want dat is reinste onzin. Er moeten daar toch ook mensen worden gekozen en die mensen hebben toch ook een ,programma, (meningen,standpunten,doel)? Of is het verkiezen van mensen niet aan jullie besteed. Leve de dictatuur van het individu?

programma

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:22 PM

"Er is ook nood aan een duidelijk programma. Een duidelijk alternatief voor de huidige samenleving."

Eerst breken we de kerken af, dan de stadhuizen, dan naar Brussel alwaar het parlement en de senaat bezet worden, het koninklijk paleis laten we afbranden en dat doen we ook met de gebouwen van de Europese Commissie en de Navo.

En dan kijken we wat de reactie is van de machthebbers.

"Er komt volk op straat maar daarmee is alles gezegd"

Ja, en het feit dat deze mensen niet eens aan hun geld kunnen, het feit dat ze daarvoor in mekaar geslagen worden. Plus het feit dat Argentinië uit de media gehouden wordt.

Misschien toch schrik van de woede van het volk, KaM?

OK, ok, Bush=Hitler. En Saddam?

by Zy-Clown B Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:23 PM

Bush=Hitler. Sure, why not.

Heeft er iemand een voorstel voor een koosnaampje voor de democratisch (99,9 %) verkozen Saddam Hoessein?

BTW, Ik dacht dat Saddam meer ervaring had met het gebruik van GIFGAS tegen onschuldige burgers dan Bush, maar bon, ik kan mij vergissen natuurlijk.

B

by Clown Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:32 PM

U kan zich vergissen, inderdaad.

clown

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 4:41 PM

Bush is een bedreiging voor planeet aarde en haar bewoners, Saddam is een gevaar voor zichzelf.

Laten we het houden op Michey Mouse? ;)

En vanwaar denk je dat dat gifgas kwam?

Sure.

by Zy-Clown B Tuesday, Nov. 12, 2002 at 5:24 PM

OK no problem.

Kunnen we geen briefje schrijven naar de inwoners van Irak, iets in deze stijl:


Beste inwoners van Irak,

Saddam is enkel een gevaar voor zichzelf. Trek het u dus niet te veel aan. Hij is er vanzelf gekomen, dus zal hij vanzelf opnieuw verdwijnen.
Ondertussen zijn wij volop bezig de planeet aan het redden, vandaar dat u nu eventjes uw eigen boontjes zal moeten doppen.


Groetjes uit België

waarom voor saddam?

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 5:33 PM

Waarom niet voor Sharon, de president van Columbia, Poetin, Berlusconi, Verhofstadt, Aznar, Saoudische koning en zijn familie, Cheney, Rumsfeld, de dictators in Afrikan de Australische regering(fantastisch vluchtelingenbeleid: vluchtelingen worden geplaatst in de woestijn in kampen),
Blair,...

Omdat je teveel het nieuws volgt?

zeg

by guido Tuesday, Nov. 12, 2002 at 5:46 PM

Ok , had iets te vlug geschreven, die man heeft ook bloed an zijn handen maar vanwaar komt volgens u het gevaar?

Bovenstaand artikel probeert aan te tonen waarom Bush een gevaar is en u komt dan met de vraag welk naampje voor Saddam.

"BTW, Ik dacht dat Saddam meer ervaring had met het gebruik van GIFGAS tegen onschuldige burgers dan Bush, maar bon, ik kan mij vergissen natuurlijk"

Bush heeft meer ervaring met verarmd uranium, net als zijn papa en de NAVO.

Bush heeft ook meer ervaring met 'COLLATERAL DAMAGE', net als de NAVO.

En zijn grootvader gaf centjes aan Hitler.

Zy-Clown, jouw keuze van naam toont al aan hoeveel je wel geeft om mensen. ;)


Kunnen we geen briefje schrijven naar de inwoners van Irak, iets in deze stijl:


Beste inwoners van Irak,

Saddam is een groot gevaar voor jullie, we zijn tegen Bush maar ook tegen Saddam. Hij is er gekomen door de VS, wij zullen hem wel komen afzetten, of toch tenminste druk uitoefenen op onze regeringen om hem af te zetten. Ongelooflijk sorry dat wij hier tien jaar geleden voor het embargo waren, we hadden schrik om anders voor pro-Saddam verslten te worden.


Groetjes uit België

jong toch

by timmie Tuesday, Nov. 12, 2002 at 8:46 PM

Kam jong, nog een beetje studeren, over democratie bijv. (democratie is als het volk zijn leiders kan kiezen... wat een giller...)
Over Argentinië; "er komt volk op straat": man, jij weet echt niet wat daar aan de gang is (het volk zegt luid en duidelijk: politiekers scheer jullie weg, we hebben jullie niet nodig, en organiseert zich via algemene vergaderingen in wijk en fabrieksraden, in verdedigingscomités, etc.)...

Je kan je dat echt niet voorstellen hé, iets meer dan betogen en gaan kiezen... Erg, heel erg.

Maar we gaan hier niet blijven discussiëren, heb wel wat anders te doen, en een aantal mensen hier zijn er nog niet uit voor welke leider ze wel zijn en voor dewelke niet.

Ciao

OK OK no problem

by Zy-Clown B Tuesday, Nov. 12, 2002 at 8:51 PM

Ik dacht dat er een oorlog tussen de USA en Irak zat aan te komen, vandaar dat ik even Saddam Hoessein bij de vergelijking Bush=Hitler heb geïntroduceerd. Sorry hoor. Maar wilt u er ook de rest van de wereld bij schuiven, no problemo.

Aangepaste titel voor deze thread:

Sharon=Hitler
de president van Columbia=Hitler
Poetin=Hitler
Berlusconi=Hitler
Verhofstadt=Hitler
Aznar=Hitler
Saoudische koning en zijn familie=Hitler
Cheney=Hitler
Rumsfeld=Hitler
de dictators in Afrika=Hitler
de Australische regering=Hitler
Blair=Hitler
Saddam=Hitler

Hypocriet

by KaM Wednesday, Nov. 13, 2002 at 10:15 AM

Zeg eens Timmie. De mensen met de grootste mond, met het meeste ,charisma, nemen dan de beslisingen? Zonder dat mensen hen kunnen kiezen? Het is gewoon hypocriet om te beweren dat er geen leiders zijn bij de anarchisten. Die zijn er altijd en overal. Jullie zijn gewoon niet volwassen genoeg om daar de conclusies uit te trekken.

Wat Argentinië betreft is het toch de bedoeling om iets te veranderen en hoe ver staan ze daar mee? Met anti-politieke statements te verkondigen los je geen politieke problemen op.

Fascistisch?

by Leon Wednesday, Nov. 13, 2002 at 1:55 PM

En waar zagen jullie een fascistische massabeweging die de Amerikaanse arbeidersbeweging atomiseert? Zijn jullie Amerikaanse geestesgenoten, revolutionair linksen, ondergronds gegaan tegenover de harde repressie? Hoe werken ze overigens in een land waar er geen mogelijkheid is tot eigen organisaties van de arbeidersbeweging? En was dat in Alaska dat er 6 miljoen joden vermoord worden?

Neen in Irak, Afghanistan, ...

by ikke Wednesday, Nov. 13, 2002 at 2:13 PM

Goed Leon, ...

irak : 1.500.000 doden
Afhanistan: 10.000 doden

Stakingen in de VS verboden.
25% van de gevangen op de deze planeet in een Amerikaanse gevangenis.
.....

Doden

by KaM Thursday, Nov. 14, 2002 at 12:05 PM

Stalin. Hoeveel doden heeft hij op zijn ,geweten,. Is hij dan ook een fascist? Je moet een beetje consequent blijven hé.

en leopold 2?

by guido Thursday, Nov. 14, 2002 at 1:13 PM


Waarom moet men er altijd buitenlanders bij betrekken?

Leopold 2 heeft de dood van 10.000.000 Kongolezen op zijn geweten.

Wanneer houdt de LSP een actie tegen genocide aan het paleis?