arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zohra Othman (PVDA) speech betoging STOP USA

by Zohra Othman Sunday, Nov. 10, 2002 at 6:27 PM

Vandaag betogen we tegen de oorlog die de VS willen voeren tegen Irak. Vandaag drukken wij onze steun uit aan het verzet van het Palestijnse volk, het Irakese volk en hun leiders. Deze oorlog wordt gevoerd onder het mom van de strijd tegen het terrorisme. Maar waar zitten ze, de echte terroristen, die de vrede bedreigen?

Toespraak Zohra Othman
Zohra Othman, woordvoerster van de PVDA, sprak aan het einde van de betoging de betogers toe.

10-11-2002

Salam Halikoum, Beste kameraden,
Vandaag betogen we tegen de oorlog die de VS willen voeren tegen Irak. Vandaag drukken wij onze steun uit aan het verzet van het Palestijnse volk, het Irakese volk en hun leiders. Deze oorlog wordt gevoerd onder het mom van de strijd tegen het terrorisme. Maar waar zitten ze, de echte terroristen, die de vrede bedreigen?


In april ben ik in Jenin geweest. Ik heb de verwoeste huizen gezien, en de Palestijnse bewoners. Ze hadden het aangedurfd weerstand te bieden tegen de Israëlische invasie. Ze hadden het aangedurfd in hun huizen te blijven. Ze hadden het aangedurfd hun recht op een vrij Palestina te verdedigen, tegen de zionistische bezetting die nu al 54 jaar aan de gang is. Sharon had de massamoord in Jenin en al die andere moorden nooit kunnen begaan zonder de militaire en politieke steun van de VS.


Ik heb de verhalen gehoord van de mensen die Irak bezochten. Ze zagen de ellende veroorzaakt door tien jaar embargo. Een embargo dat onze gele, blauwe, rode, groene ministers altijd door dik en dun verdedigd hebben. Dit embargo vermoordde een miljoen mensen onder wie 500.000 kinderen. Onze rode en groene ministers zijn medeplichtig aan kindermoord, ze hebben bloed aan hun handen. Hun tranen over het lot van het Irakese volk zijn wansmakelijk en hypocriet.


Kameraden en vrienden, de terroristen van vandaag zitten niet in Irak en Palestina, niet in Pyongyang of Havana, maar in Washington en Tel Aviv, in Londen en Madrid. En onze politici zijn medeplichtig aan deze misdaden tegen de mensheid.

Gisteren prezen Verhofstadt en Michel zich gelukkig om de VN-resolutie die wapeninspecteurs naar Bagdad stuurt. Deze inspecties dienen alleen om de VS een alibi te bezorgen voor een aanval tegen Irak. Wij zeggen klaar en ondubbelzinnig: niet Saddam maar Bush bedreigt vandaag de vrede in de wereld. Vandaag in Irak, morgen in Syrië en Iran, overmorgen in Noord-Korea en China, daarna in Europa en Japan. Wij mogen de fouten van de jaren '30 niet herhalen. We moeten de Hitler van de 21ste eeuw stoppen vanaf het begin.


Kameraden, ik zal nooit de Palestijnse moeder vergeten - haar naam was Abla - die me vertelde dat ze bang was, elke keer ze een checkpoint moest passeren. Niet voor de Israëlische soldaat, maar voor haar zoon, die telkens met luide stem vroeg: `Mama, waarom koop je geen geweer om die soldaat dood te schieten?' Het is deze houding die onze steun verdient.


Wij van de PVDA steunen onvoorwaardelijk het heroïsche verzet van het Irakese en Palestijnse volk, van alle Arabische volkeren, van alle volkeren en hun leiders in de hele wereld, die hun onafhankelijkheid verdedigen.

De wapeninspecteurs moeten niet naar Bagdad gestuurd worden maar naar Washington en naar Tel Aviv. Zolang de VS over hun wapenarsenaal beschikken, zolang ze onafhankelijke landen met aanvallen bedreigen, met interventies en met oorlog, zeggen wij: al wie bedreigd wordt, heeft het recht zijn volk en zijn onafhankelijkheid te verdedigen.


In 1989 juichten de kapitalistische landen toen de Sovjet-Unie en het socialistisch kamp uiteenspatten. Ze hadden daar trouwens zelf hard aan meegewerkt. Ze beloofden ons een tijdperk van vrede. Maar nooit waren er zoveel oorlogen als de voorbije dertien jaar: de eerste Golfoorlog, de oorlog tegen Joegoslavië, genocide in Rwanda, drie miljoen doden in Congo, Afghanistan, Palestina en morgen opnieuw een aanval tegen Irak...

Het kapitalisme bracht geen vrede, maar oorlog. Omdat kapitalisme oorlog betekent, omdat het kapitalisme vandaag niet meer tegengehouden wordt door een sterk socialistisch kamp.

Kapitalisme is oorlog, oorlog voor olie, voor grondstoffen, voor overheersing van de wereld. Oorlog tegen de socialistische landen, oorlog tegen de volkeren van de Derde Wereld. Oorlog tegen de arbeiders in de kapitalistische landen zelf. Denk maar aan de doden van de ontploffing bij Cockerill in Seraing, aan de 21 doden bij Arcelor, aan de doden in de haven van Antwerpen. Ze zijn allemaal gevallen op het slagveld van het patronaat.


Wij zeggen neen aan de oorlog om olie, om staal, om winst. Wij zeggen neen aan het kapitalisme, ja aan het socialisme. Wij zeggen ja aan al diegenen die weerstand bieden: hier, in Washington, in Europa, in Irak, in de Arabische wereld, in Noord-Korea en in China. Laten we de VS tegenhouden, de vijand van alle vredelievende volkeren in de hele wereld. Geen oorlog in Irak! Een onafhankelijke staat voor het Palestijnse volk.

dzjeezes!!!!!!!

by Wouter Tuesday, Nov. 12, 2002 at 2:48 PM

'de doden van de ontploffing bij Cockerill in Seraing'
En het meisje dat omvergereden werd door de boze kapitalistische vierwieler toen ze met de fiets naar school ging . De jongen die stierf door een alcoholvergiftiging te wijten aan de duivelse kapitalistische drankenleveranciers, de oma door het euthenasiespuitje van de duistere kapitalistische dokter...... Ik hoop dat als ik straks van mijn trap val mijn dood niet zal worden gerecupereerd voor dingen waar ik niks mee te maken heb. Nie overdrijven hè.