arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Belgisch asielbeleid zit goed fout. BONITHA: een stand van zaken

by Vluchtelingen Aktie Komitee Sunday, Nov. 10, 2002 at 3:26 PM

Wat volgt is een stand van zaken in het juridisch en politiek kluwen rond het 17-jarig Congolese meisje Bonitha Uwera Kankera. Haar tante, die 5 jaar geleden de oorlog in Congo ontvluchtte en ondertussen politiek asiel kreeg, wil Bonitha adopteren. De Dienst Vreemdelingenzaken wil haar uitwijzen, omdat Bonitha volgens hen een 22-jarige Rwandese is.

De bewijzen van het tegendeel zijn overgroot, alleen… men moet die ook wíllen zien. In Congo, en al helemaal niet in Rwanda, zijn er geen verwanten meer van Bonitha. Er zijn alleen soldaten, die Bonitha jarenlang "beschermd" hebben, in ruil voor…

Vrijdag kort na de middag beslist Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne dat Bonitha uitgewezen moet worden. Hij volgt met andere woorden de Dienst Vreemdelingenzaken, die stelt dat Bonitha een 22-jarige Rwandese is. Zowat een uur later beveelt de Brusselse Raadkamer de vrijlating van Bonitha, expliciet omwille van haar minderjarigheid. Dit betekent dus dat de rechter de argumenten van de DVZ, waarop de beslissing om Bonitha uit te wijzen gestoeld is, van tafel veegt.

Na de positieve beslissing van de raadkamer wordt Bonitha teruggevoerd naar de Refuge. Daar wordt ze tot haar ontzetting niet vrijgelaten, maar in een isoleercel gestopt (omstreeks 17u). De bedoeling is haar de volgende ochtend uit te wijzen. Een klein uur later wordt het meisje toch uit de isoleercel gehaald, maar ze blijft opgesloten in de Refuge. Duquesne heeft blijkbaar toch besloten dat het niet zo verstandig zou zijn om Bonitha meteen het land uit te zetten. Zeker na de opschudding die de gelijkaardige uitwijzing van de 5-jarige Tabita heeft veroorzaakt. Publieke verontwaardiging belemmert nu even de gewone gang van zaken bij de DVZ. Normaal gezien wacht die dienst zelden op de afloop van gerechtelijke procedures en zet asielzoekers alvast het land uit.

Die vrijdagavond houden de familie van Bonitha, vrienden en sympathisanten een fakkelwake in Tielt. De opkomst is heel goed: ruim 100 mensen trotseren het gure weer voor wat jammer genoeg geen warme verwelkoming van Bonitha gebleken is, maar een protest tegen de beslissing van Duquesne. Naast "Bonitha vrij", is "Duquesne, kleur bekennen" dan ook een veelgehoorde slogan. De neefjes en het nichtje van Bonitha hebben hun vrienden opgetrommeld, die hebben hun ouders meegesleurd enz. Ook de lokale vluchtelingenwerkgroep Albatros, Oxfam Wereldwinkel, de natuurvereniging de Torenvalk, jeugdhuis Zero One, enkele leraars en politici zijn van de partij. Ook het Vluchtelingen Aktie Komitee heeft mee gemobiliseerd, zodat een sporadische Brugse, Gentse, Antwerpse en Brusselse actievoerder de charme ontdekt van een fakkeltocht in een provincienest. De boodschap is duidelijk: Bonitha is welkom in Tielt.

Maar er is nog een andere boodschap die begint door te dringen: het Belgisch asielbeleid zit goed fout. Dit is niet het enige dossier waarbij de DVZ zwaar uit de bocht is gegaan. Asielzoekers die levensgevaar lopen in hun land worden niet geloofd en gedeporteerd, hun dood tegemoet. Bij de uitwijzingen wordt steeds vaker geweld gebruikt, mensen worden vastgebonden, hun mond dichtgekleefd, geschopt en geslagen. Ondertussen stuurt de DVZ euforisch statistieken de wereld in: het aantal asielaanvragen daalt, de uitwijzingen nemen toe…

De DVZ heeft tot dinsdag de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer, zolang blijft Bonitha opgesloten. Als de dienst in beroep gaat, heeft de rechtbank 15 dagen de tijd om een beslissing te vellen. Het kan verwacht worden dat ze in beroep zal gaan, om haar gezicht niet te verliezen, al zal de DVZ natuurlijk des te meer in haar blootje staan als de rechter in beroep de eerste beslissing bevestigt.

Ondertussen wordt de situatie voor Bonitha en haar familie stilaan onhoudbaar. Bonitha kwam in juli zwaar getraumatiseerd aan in België. 3 maanden gesloten asielcentrum en enkele uitwijzingspogingen verder, is ze er nóg erger aan toe.


Meer info vindt u op:

http://www.student.rug.ac.be/vak

GEEN kleefband bij repatriëring

by Herman Bliki Sunday, Nov. 10, 2002 at 3:40 PM

Zaterdagavond 2 november 2002 toonde het VTM-journaal een reactie van een advocaat op de uitwijzing van zijn cliënte, Bonitha K.
De advocaat beweert dat de mond van de vrouw werd dichtgekleefd en dat zij, geboeid aan handen en voeten, over de grond werd meegesleept. De federale politie meldt dat dit fout is. De mond van de vrouw werd niet toegeplakt. Deze procedure wordt trouwens al jaren niet meer gebruikt.
De vrouw werd evenmin geboeid aan de voeten. Haar handen werden wel geboeid maar deze handboeien werden verwijderd voordat zij het vliegtuig betrad.
De federale politie geeft verder geen commentaar op deze onjuiste aantijgingen.

Hoofdcommissaris Herman Bliki
Adjunct-Directeur-Generaal Administratieve Politie

(Persbericht van de politie
06 november 2002)

Herman toch

by guido Sunday, Nov. 10, 2002 at 6:34 PM

Herman,

de mensen die bij Bonita geweest zijn na haar uitwijzing en terugkomst, hebben gezien hoe erg ze er aan toe was.

En al die mensen die mishandeld worden, ja, het zal nog hun eigen fout zijn...

Ja, de politie was ook niet schuldig bij de MOORD op Sémira Adamu.

Herman,

zeg tegen je oversten bij de volgende uitwijzing dat je geen orders volgt voor opdrachten die onhumaan zijn en overgenomen zijn van het beruchte 70-puntenprogramma van het Vlaams Blok.

Je bewijst er jezelf en de maatschappij een dienst mee.

Vind je het zelf als agent ook niet erg dat Dutroux nog steeds niet veroordeeld is voor zijn kindermoorden en dat iemand als een Nihoul zomaar voor de camera kan zeggen dat zijn arm zolang is als de Donau om aan te tonen dat men hem niets kan maken?

Laat die vluchtelingen gerust, ze zijn alleen op zoek naar een beter leven.

Dutroux en co verpesten het leven van kinderen.

Betoog ook eens, Herman, kom met uw manschappen op straat om een rechtvaardige justitie te eisen en eis dan ook dat ze stoppen met jullie het werk te laten doen dat onhumaan is.

Hier nog enkele tips om crimininelen te vatten:

- er bevinden er zich een gans pak in Wetstraat 16; hun misdaad? Meehelpen aan een maatschappij die er op gemaakt is om de belangen van enkelen te dienen.

-in Evere, in het NAVO-hoofdkwartier, kunt u ook zo'n bende vinden; hun misdaad? Het gebruik van verarmd uranium in wapens, zich laten gebruiken voor de belangen van enkelen en meedoen aan het imperialisme van de VS.

- in Brussel, in het paleis zit er een familie die niemand een dienst bewijst, rijk geworden is door o.a. het koloniseren van Kongo en waarbij één van hun dode familieleden verantwoordelijk was voor de dood van 10.000.000 Kongolezen.

Bonita, een Kongolees meisje komt naar hier om een beter leven te zoeken en wordt zomaar heen en weer gevlogen als een stuk vuil. Terwijl het eigenlijk haar geboorte-recht zou moeten zijn om naar België te mogen komen.

Hebt u nooit last van u geweten?

Als

beleefd blijven

by klaas Sunday, Nov. 10, 2002 at 9:49 PM

"Herman, zeg tegen je oversten bij de volgende uitwijzing dat je geen orders volgt voor opdrachten die onhumaan zijn ..."

"Vind je het zelf als agent ook niet erg..."

Beleefd blijven, Guido. Herman is geen agent maar adjunct-directeur-generaal van de administratieve politie. Herman's oversten zijn op één hand te tellen. Herman geeft de orders.

De mond van Bonitha werd toegeplakt. Deze procedure wordt officieel al jaren niet meer gebruikt, sinds de dood van Sémira Adamu. Bonitha was al ziek toen ze op het vliegtuig gezet werd. Ze moest kotsen, het kwam er door haar neus uit. Ze was gebonden aan handen en voeten, uren aan een stuk (heen en terug naar Rwanda, reken zelf maar uit). Ze werd verrot gescholden. Bij haar terugkomst in België moest Bonitha opgenomen worden in het ziekenhuis. Ze heeft daarna nog 8 dagen in de ziekenafdeling van de Refuge gelegen, vanwaar men haar deze week dinsdag weer wou uitwijzen. Kwestie van de rechter te vlug af te zijn.

Ofwel weet Herman niet welke beulen voor hem het vuile werk opknappen op de luchthaven, ofwel heeft Herman veel te verbergen.

Herman

by Guido Monday, Nov. 11, 2002 at 10:28 AM

Ik bedoelde daar eigenlijk Duquesne mee. ;)

Ik zou Herman toch niet durevn vergelijken met een gewoon agentje? ;)

En Herman, al beslist wanneer jullie gaan betogen voor een rechtvaardigere justitie.