arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met 3 oud-Sabeniens

by Mara Saturday, Nov. 09, 2002 at 9:41 PM

Christa, Monique en Nicole hebben respectievelijk 32, 28 en 27 jaar gevlogen als stewardess voor Sabena. Begin jaren `90 gingen ze op prepensioen met het plan `Goidefroid`. De goede vriendinnen zijn aanwezig op het volkstribunaal. Als er vanachter in de zaal te veel wordt gebabbeld kijken ze geërgerd om omdat ze niet kunnen luisteren naar de getuigenissen. Ze voelen heel erg mee met de ex-Sabeniens die vorig jaar hun baan hebben verloren. Monique legt uit. [ foto: red kitten ]

Interview met 3 oud-...
sabeniens.jpg, image/jpeg, 400x300

Wat brengt u hier?

Wel, uit solidariteit natuurlijk. Wat er vorig jaar gebeurd is raakt ons allemaal heel diep. Heel wat van onze familieleden werkten bij Sabena. Een zoon die piloot was, iemand bij het grondpersoneel,…het is ongelooflijk hoeveel mensen wij kennen die getroffen zijn door het faillissement.

Had u niet meer volk verwacht vandaag?

Tja, maar op hetzelfde moment was er ook een vlucht gepland door het ex-luchtpersoneel en het zal wel aantrekkelijker zijn geweest om nog eens allemaal samen te kunnen vliegen. Maar wij zijn hier gekomen omdat we ook solidair zijn met het grondpersoneel. Als stewardess spreek je niet zo veel met de mensen van het onderhoud of de catering, maar ik heb altijd heel goed beseft dat die mensen mee mijn veiligheid bepalen in de lucht en daar heb ik altijd veel respect voor gehad.

Denkt u dat de verantwoordelijken van dit drama ooit zullen gestraft worden?

Ach, ik ben heel cynisch hoor. Ik geloof helemaal niet dat men ooit de echte verantwoordelijken zal straffen.
Ik weet nog dat Herman De Croo in de jaren `80 zich meerde malen negatief heeft uitgesproken tegen een Belgische luchtvaartmaatschappij. Dat past gewoon niet in de huidige wereldeconomie, he. We moeten competitief zijn ten opzichte van Amerika. Maar ondertussen maken ze de personeelsleden wel vanalles wijs en doen ze alsof hun neus bloedt.
En men heeft de mond toch zo vol van `transparantie`en andere moderne termen, maar veel transparantie komt daar niet bij kijken. Wat men doet is het Amerikaans systeem overplanten op de Europese bedrijven. Daar hebben wij niets over te zeggen.
Ik vraag me hoe langer hoe meer af: waar is die zogenaamde christelijke moraal die wij hier zouden moeten hebben in Europa? Er bestaan hoe langer hoe minder genade voor de medemens.

Hoezo?

Wel, Ik heb de indruk dat de bazen van vroeger toch iets beter waren. Wij hebben vroeger nog gestreden voor een beter positie van de vrouw binnen Sabena toen de luchtvaart redelijk macho was. Wij wilden als vrouw evenveel kansen op een carrière krijgen en dat was toen niet zo vanzelfsprekend. De toenmalige baas heeft ons daarin gesteund. Maar vandaag de dag zijn ze veel meedogenlozer geworden.

Wat vindt u van zo`n volkstribunaal?

Het woord `volkstribunaal` heeft nogal een negatieve connotatie vind ik. Het wekt bij mij spontaan beelden op van uit de hand gelopen toestanden bv. tijdens de Franse revolutie en zo. Maar ik ben toch blij dat we gekomen zijn. Die advocate Vandeputte heeft alles heel duidelijk op een rijtje gezet en het was echt heel leerrijk. Het is echt een gelegenheid om alles te analyseren wat er gebeurd en gezegd is misschien ook een manier om met je woede om te gaan.
,