arch/ive/ief (2000 - 2005)

Firenze : 800.000 Europeanen tegen de oorlog

by lize Saturday, Nov. 09, 2002 at 8:42 PM

In Firenze vond vandaag de tot nu toe grootste Europese betoging tegen de oorlog plaats. Er kwamen dubbel zoveel mensen opdagen dan de 300.000 die de organisatoren hadden verwacht. Het officiele cijfer op de Italiaanse radio is 450.000, maar volgens de berichtgeving van indymedia italie waren er zeker meer dan 800.000 mensen.

Tijdslijn Indymedia Italie :

De betoging vertrok officieel om 14h, maar reeds rond de middag liep Firenze, dat volledig werd afgesloten voor alle verkeer, vol met Italianen die in speciale treinen en in talrijke bussen arriveerden.

14h40 De kop van de betoging heeft het 13 km lange traject reeds afgelegd, terwijl aan de staart nog 40.000 mensen van de vakbond CGIL moeten vertrekken.

15h05 Indymediajournalisten laten weten dat steeds meer fiorentijnen hun 'bunkers' verlaten, ramen en deuren openen en zich bij de massa betogers aansluiten.

15h30 De kop van de betoging is reeds sinds een uur op het eindpunt 'Campo di Marte' aangekomen, terwijl het vakbondsblok van de CGIL - reeds aangegroeid tot 120.000 man - nog staat te wachten om te vertrekken.Ondertussen komen nog steeds treinen en bussen aan en zijn er nog heel wat mensen onderweg naar Fortezza di basso.

15h50 Aangezien de kop van de betoging reeds lang is aangekomen, de betoging overal stilstaat en er nog steeds mensen aankomen, lopen schommelen de eerste schattingen tussen de 500.000 en 1.000.000 betogers.

17h50 De betoging is nog steeds niet volledig gearriveerd in het stadion waar een massaconcert plaatsvindt.

Een "wiskundige" maakt op IMC Italy een berekening : "Aangezien ik gedurende 6 uur (20000 sec) de betoging zie passeren en er rekening mee houd dat in een strook van 1 meter zich ongeveer 40 mensen verplaatsen aan een snelheid van 1 meter per seconde, kom ik tot de slotsom dat ik 800.000 mensen heb zien passeren... ongeveer toch"

Beschaamd

by Pijk Monday, Nov. 11, 2002 at 10:24 AM

In Firenze: 800.000 man. In Brussel: 5000...En dan zullen het nog voor een groot deel "immigranten" geweest zijn. Gelukkig dat die er nog zijn, anders was er misschien gewoon niemand geweest. En blijkbaar was er ook geen sprake van dat de gewone Brusselaars langzamerhand ook "uit hun bunkers" kwamen: ze bleven gewoon thuis. Tja, het zal allemaal een beetje te radikaal geweest zijn voor die arme Belgskens. Hen zo afschrikken met slogans tegen de Amerikanen, terwijl hoe langer hoe meer mensen rondlopen met een grote Amerikaanse vlag op hun buik. Foei! En dan die radikale Arabieren in de betoging!Brrrrrrrrrrrrr!

groot gelijk!

by Pieter Monday, Nov. 11, 2002 at 12:11 PM

Groot gelijk Pijk! Da komt er nu van, een tweede betoging organiseren op uw eentje! Want dat is het toch hé, als je de onderschrijving van STOPUSA vergelijkt met de onderschrijving van GeenOorlog, dan kan je toch wel bijna stellen dat ze alleen waren.
We gaan eens zien of het er volgende week ook maar 1500/5000 zijn. Ik denk van niet.

oorlog dichterbij dan je denkt

by marc Monday, Nov. 11, 2002 at 7:28 PM

zie hieronder : uittreksel uit de standaard online van maandagavond 11 11 ! en dat op de dag van 'nooit meer oorlog !' Gaven zij dan hun leven tevergeefs ?

---------------------
Parlementaire commissie adviseert Irak VN-resolutie te verwerpen

BAGDAD - De Commissie voor Buitenlandse en Arabische Zaken van het Iraakse parlement heeft Saddam Hoessein maandag het advies gegeven om de jongste VN-resolutie over de ontwapening van Irak te verwerpen. Dat heeft de voorzitter van de commissie, Salem al-Kobaissi, gezegd.

"De Commissie voor Buitenlandse en Arabische Zaken van het parlement beveelt de Iraakse autoriteiten aan om de onrechtvaardige resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad te verwerpen", klonk het maandagavond nadat de commissieleden zich over de kwestie hadden gebogen.

De commissievoorzitter zei nog dat de VN-resolutie de soevereiniteit van Irak schaadt en in strijd is met het internationale recht. Volgens de commissieleden bevat ze "onvervulbare eisen".

De Iraakse president Saddam Hoessein had het parlement in spoedzitting bijeen geroepen om zich te beraden over de resolutie, die vorige vrijdag werd goedgekeurd. De conclusie werd aan de leiding van de Revolutionaire Raad, de hoogste leidinggevende instantie in Irak, overgemaakt. Saddam Hoessein is voorzitter van deze Raad. Irak heeft tot vrijdag de tijd om te reageren.

Salem al-Kobaissi voegde er nog aan toe dat het Iraakse parlement zijn volledige steun verleent aan de beslissingen van Saddam Hoessein, zowel diegene die hij in het verleden heeft genomen als deze die nog komen.


11/11/2002 bvb

©Copyright De Standaard