arch/ive/ief (2000 - 2005)

massademonstratie in Firenze tegen de oorlog met Irak

by elke Saturday, Nov. 09, 2002 at 8:35 PM

Op zaterdag 9 november vond er een massamanifestatie plaats in Firenze, waar het ESF doorging.

Normaal zou de betoging om 15u van start gaan. Door de enorme opkomst vertrok de betoging vroeger. Om 13u30 vertrok de kop van de betoging. Op dit moment circuleren er schattingen over het aantal manifestanten die spreken over meer dan 500 000 tot 1 miljoen mensen. Toen de kop van de betoging het eindpunt, na een wandeling van 13 kilometer, bereikte waren aan het begintpunt nog niet alle mensen vertrokken.

De betoging was een bonte mengeling van kleuren en geluiden. De meer dan 30 000 deelnemers aan het ESF namen ook deel aan deze betoging. Daarnaast zakten mensen uit heel Italiê af naar Firenze.

Het hele gebeuren verliep enorm sfeervol. Er was veel muziek en er werd gedanst maar er was ook een sterke boodschap.Een duidelijke NJET tegen de geplande oorlog tegen Irak. De Italiaanse overheid, met Berlusconi op kop, staat te springen om te mogen deelnemen aan deze oorlog.

Berlusconi zelf was op deze betoging de kop van jut. Op voorhand deed hij er alles aan om het ESF en deze betoging te boycotten. De rechtste regering en het rechtse klimaat in Italiê zorgen er echter voor dat de eenheid onder de linkse Italianen groot is. Voor velen onder hen waren de betoging en het ESF een heuse verademing.

De Italianen die zeer bang waren voor een tweede Genua, de media werkte die angst erg in de hand, halen nu opgelucht adem. Ze konden met hun eigen ogen zien dat de betogers een boodschap hadden en boordevol positieve energie zitten.
Ondertussen ondervinden zij aan de lijve de gevolgen van het beleid van de rechtse regering. De sociale zekerheid wordt beetje bij beetje afgebroken. De retoriek van Berlusconi verandert niets aan de ellendige situatie van de vele werkloze Italianen. En de wetten die Berlcusoni laat stemmen oñ zichzelf onschendbaar te maken bevestigen zijn corrupte imago.

Deze avond legde Berlusconi een verklating af over de menifestatie. Daarin bedankte hij de ordetroepen. Zonder hun inzet was de betoging immers niet zo vredevol verlopen..

Vandaag ontmoette ik een freelance fotograaf die onder andere voor de Standaard werkt. Hij vertelde dat enkel Le Monde interesse toonde in zijn foto's van de betoging. Tenzij er geweld zou gebruikt worden, dan zou hij nog wel een telefoontje van de Belgische pers krijgen.