arch/ive/ief (2000 - 2005)

Honderden activisten waren in de weer om van 10.11 een succes te maken.

by han Saturday, Nov. 09, 2002 at 6:36 PM

Zo ongeveer een maand geleden stelde STOPUSA zichzelf voor aan de media en kondigde ze aan dat de coördinatie op 10 November zou betogen door de straten van Brussel. Sindsdien zijn honderden activisten in de weer geweest om van de betoging een succes te maken. Gisteren werd nog een laatste persbericht verstuurd, en vandaag waren tientallen mensen in de weer om alle spandoeken, bordjes, .... klaar te krijgen voor betoging van morgen.

Honderden activisten waren in de weer om van 10.11 een succes te maken.

Zo ongeveer een maand geleden stelde STOPUSA zichzelf voor aan de media en kondigde ze aan dat de coördinatie op 10 November zou betogen door de straten van Brussel. Sindsdien zijn honderden activisten in de weer geweest om van de betoging een succes te maken.
Gisteren werd nog een laatste persbericht verstuurd, en vandaag waren tientallen mensen in de weer om alle spandoeken, bordjes, .... klaar te krijgen voor betoging van morgen.

Als ik vandaag in het Internationaal centrum aankom is het er een drukte van jewelste. De ene is bezig spandoeken aan het maken, iemand anders is met Palestijnse vlaggen bezig, nog anderen kleven affiches op oranje zakken (zodat mensen die kunnen aandoen).
De verantwoordelijke van het Internationaal centrum verteld me dat het vorige zaterdag ook al zo'n drukte was. "We hebben het centrum speciaal te beschikking gesteld, we deden dat vorig jaar ook voor D14, toen waren we dag en nacht open, nu hebben we enkele namiddagen speciaal opengehouden voor activisten die iets wilden doen."

Ik zie op een tafeltje nog een stapeltje met honderd flyers voor de betoging liggen. "Het zijn de laatste hoor, er zijn er geen meer over". Mieke vertelt me hoe op zo'n drie weken tijd meer dan 110.000 flyers werden verdeeld, en ook nog 6.600 affiches werden geplakt.
"We hadden er half zoveel voorzien, maar na een week zaten we al door onze voorraad heen en hebben we moeten bijbestellen. Ik heb er moeten wegsteken, mensen bestelden affiches en anderen wilden die dan weer hebben voor in hun wijk. Ik hoorde dat men ook in Gent posters te kort had."

Toch is er niemand die durft te voorspellen met hoeveel we morgen zullen zijn.
Tribak zegt dat het niet anders kan dat we met veel zullen zijn. Iemand anders wijst er dan weer op dat er toch ook wel heel wat weerwerk is geweest. In Schaarbeek en Molenbeek bijvoorbeeld heeft de PS zijn troepen gemobiliseerd om te mobiliseren tegen STOPUSA.
"Je mag dat niet onderschatten hoor, veel mensen hebben hun woning, de school van de kinderen, .... te danken aan één of ander politiek dienstbetoon van de PS, en als die dan zeggen dat je beter niet kan gaan betogen op 10 November heeft dat zeker effect.
Ze waren ook slim hé, ze zegden tegen de mensen dat ze maar op 17.11 moesten gaan betogen."
"Ja dat kan wel zijn, maar de jongeren zijn dat allemaal wel meer dan beu, ik denk niet dat die zich nog door dergelijke dingen laten afschrikken"
"We hebben ons best gedaan, we zullen moeten afwachten tot morgen, laat ons hopen dat het niet regent.

Er wordt natuurlijk meer dan positief gereageerd op de positieve berichten over de betoging in Italië.
Tribak: "Het is goed dat men overal in de wereld op straat komt tegen de oorlog, we moeten onze stem laten horen."

han, hoe dan ook ze zullen er zijn.

by pat Saturday, Nov. 09, 2002 at 8:31 PM

Natuurlijk zullen er velen niet zijn.
Dit betekent nog altijd niet dat wij verkeerd zijn.
Oorlog kan, moet, zal niet een oplossing zijn tussen ons allen.
Het bedrog die wij van USA, in weze, Bush moeten horen, ervaren, kunnen wij niet over ons laten gaan.Welke parij dan ook die kiest om zijn eigen achterban te mobiliseren om niet, laat staan tegen te betogen is zwaar in de fout.
Maar soit han, ik hoop meer en meer op individuele keuzes en niet op partij-keuzes.
STOPUSA daar gaat om.
groetjes,
pat
mA.f@pandora.be