arch/ive/ief (2000 - 2005)

400.000 betogers in Florenze

by Guido Saturday, Nov. 09, 2002 at 4:35 PM

Volgens Reuters betogen er 400.000 mensen tegen de komende oorlog. Op indymedia.it spreekt iemand van een cijfer tussen 500.000 en één miljoen betogers.

Volgens Reuters betogen er 400.000 mensen tegen
de komende oorlog in Florenze.

Op indymedia.it spreekt iemand van een cijfer tussen 500.000 en één miljoen betogers.

http://italy.indymedia.org/news/2002/11/106803.php

er waren wel degelijk bijna 1 miljoen mensen

by lize Monday, Nov. 11, 2002 at 2:22 PM

Guido,

als je ons (imc belgie activisten ter plaatse) artikel leest dan zal je inzien dat het reuters cijfer van 400.000 (volgens de rai hier 450.000) heel sterk onderschat is. er was een goede berekening van iemand op imc italie : 6 uur lang mensen zien passeren aan een snelheid van 1m per sec over 13km met per meter ongeveer 40 mensen geeft een resultaat van : 800.000...ongeveer toch.

bovendien was de kop al een uur lang aangekomen als aan de staart nog 120.000 mensen van de CGIL (grootste italiaanse vakbond) moesten vertrekken en er kwamen nog steeds extra treinen en bussen toe. daar komt nog bij dat de bang gemaakte florentijnen in de loop van de middag uit hun gebarikadeerde huizen zijn gekomen en de betoging hebben vervoegd. ik was erbij en het is de eerste keer dat ik aan zo'n massale betoging heb deelgenomen. bovendien was de opkomst verwacht op 300.000. als de rai 450.000 zegt, is de opkomst zeker dubbel, zo zeggen alle italianen hier met wie ik heb gesproken. alle linkse kranten spreken immers van bijna 1 miljoen.

de vervorming in de italiaanse berichtgeving blijft immers verder duren. iedereen heeft met zijn eigen ogen en vol ongeloof gezien hoe de rolluiken van all, werkelijk alle, huizen van firenze - tot op de 4de verdieping toe ! - dicht waren, er was nog 1% van de bevolking die een wit laken had uitgehangen en de betogers toewuifden. Toch brachten de italiaanse media het in beeld alsof alle florentijnen de campagne 'firenze open stad' hadden opgevolgd en ze gaven beelden van florentijnen die de uitgehongerde betogers (alle winkels waren dicht) water en eten gaven.

bovendien krijgen de betogers in de rechtse kranten hier dan nog eens de schuld van het niet opendoen van de domme winkeliers, 500.000 euro verlies zouden de winkels hier lijden ! Neen, minstens 3 keer zoveel zouden ze extra gewonnen hebben als hun winkels open waren. in de hele stad was zaterdagavond gewoon niets te eten noch te drinken te krijgen. voor de 5 open winkels stonden massa's mensen.

eerst maken ze de mensen bang (een bende barbaren zou de kunstschatten komen verwoesten !) en dan stelen ze de overwinning van de tegenpartij om niet al te belachelijk over te komen. de hilariteit is hier groot. Berlusconi's commentaar was : deze betoging was een succes, is vredevol verlopen DANKZIJ zijn goede richtlijnen aan de ordediensten. weet je wat de mensen daarop antwoorden : ehwel, dan is het in Genua slecht afgelopen door ZIJN slechte richtlijnen.

wie geloof je nu ?