Dat Europa vooral lippendienst bewijst aan eerlijke handelsverhoudingen bleek nog meer eens tijdens een workshop op het ESF over de regionale handels akkoorden die de EU overal ter wereld probeert af te sluiten. Ander domein waar Europa de liberalisering wil doordrijven: de GATS
Dat Europa vooral lippendienst bewijst aan eerlijke handelsverhoudingen bleek vanochtend nog meer eens tijdens een workshop over de regionale handels akkoorden die de EU overal ter wereld probeert af te sluiten. Marc vertelde een geïnteresseerd publiek over de onderhandelingen tussen de Unie en de ACS landen (77 landen uit Afrika, Caraïben en Stille Oceaan). In de vergadering zaten vele vertegenwoordigers van NGO's uit Azie; LA en Afrika.
De EU wil met deze landen een reeks regionale vrijhandelsakkoorden afsluiten die Europa toegang zal geven tot de markten van die landen. De meerderheid van ACS landen zijn MOL landen (minst ontwikkelde landen) en de EU wil hen alleen nog vrije handelstoegang geven tot Europa als deze landen hun markten vrij geven voor Europese produkten. Vanzelfsprekend stelt dat deze landen voor onnoemelijke problemen, ondanks het zalvende discours van EU-onderhandelaar Pascal Lamy. Ze zullen immers moeten concurreren met Europese produkten. Wat Lamy er overigens niet bij vertelt is dat de EU haar donorschap misbruikt om deze landen te dwingen toe te geven.
Tijdens de workshop werd verder afgesproken om de discussie verder te zetten in Porto Alegre waar 11.11.11 samen met CNCD een groot seminarie zal opzetten over de rol van de EU in de globalisering. De vertegenwoordigster van het Afrikaans handelsnetwerk zei alvast dat zij een oproep zullen lanceren naar de Afrikaanse regeringen om niet te onderhandelen over dit soort akoorden. Wie meer wil weten, 11.11.11 heeft over deze onderhandelingen een website gestart: http://www.epawatch.net
In de namiddag volgden verschillende druk bijgewoonde vergaderingen over de GATS, het wereldhandelsakkoord over de handel in diensten waar we als 11.11.11 samen met het Europese netwerk ‘From Seattle to Brussels' kort op de bal spelen om deze nefaste ontwikkelingen te volgen en de tegenreactie te organiseren. De toeloop naar het seminarie was zo groot dat het seminatie moest ingekort worden en twee maal werd gegeven, telkens voor een nokvolle zaal. Uiteindelijk werd beslist het ‘s avonds een derde maal over re doen, eens te meer voor een volle zaal. Ook hier kwam Marc aan het woord om de grote lijnen van het akkoord uiteen te zetten. De massale belangstelling toont aan dat GATS begint te leven onder vele activisten en basismilitanten.
Positief was de grote inbreng van PSI (Internationale koepel van de vakbonden in de openbare sector), lid van het netwerk ‘From Seattle to Brussels.' Deze mensen bevestigen dat Gats een bedreiging is voor de openbare diensten. Ze Veroordelen sterk het feit dat de onderhandelingen daarover in het grootste geheim verlopen zonder inspraak van vakbonden of gebruikers van openbare diensten.
Tijdens het seminarie kwamen verder verschillende vertegenwoordigers van de GATS campagnes aan het woord uit Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Italië. In België zijn er verschillende organisaties nu reeds actief en staat er een gecoördineerde campagne op stapel in het kader van het Belgisch Sociaal Forum. Vanuit heel Europa wordt er opgeroepen om in maart 2003 te komen betogen inBrussel tegen de GATS. Eind maart treft de EU beslissingen over welke diensten Europa zal aanbieden in de WTO om geliberaliseerd te worden. De eisen in een notedop: (1) geen enkele dienst mag nog worden aangeboden voor liberalisering zonder voorafgaand; (2) worden sowieso uitgesloten van liberalisering: de openbare diensten zoals gezondheid, onderwijs, water, electriciteit, post en openbaar transport.
Voor het Belgisch Sociaal Forum ligt de taak voor om die Europese demonstatie te organiseren, in de avondvergadering is heel de revue gepasseerd van alle Gats campagnes en daar is afgesproken om te betogen. Zondag wordt er vergadert om concreet de betoging te bespreken.
Last but not least: de 11.11.11 campagne van 2003 gaat over GATS en over de liberalisering van de waterdistributie. Water is één van de prioritaire sectoren waar de EU probeert de liberalisering door te drijven.
websites rond Gats:
http://www.gatswatch.org
http://www.s2bnetwork.org
http://www.international-psi.org
Marc Maes en Koen Stuyck