arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabéniens geweigerd op de Parlementaire Commissie

by Fatiha Dahmani, juriste Friday, Nov. 08, 2002 at 1:51 PM

Aan een 35-tal Sabéniens wordt de toegang tot de Parlementaire Commissie geweigerd. Na luid protest gaat de veiligheid van de Commissie akkoord om bij de verschijning van Premier Verhofstadt 15h30 om Zaal van het Congres ter beschikking te stellen zodat iedereen de debatten kan volgen.

Het comité van Sabeniens, dat klacht heeft ingediend tegen frauduleus en georganiseerd failliet en 30 miljard schadevergoeding eist, had deze middag rendez-vous gegeven aan metro Parc. Ze wilden in groep naar de parlementaire commissie gaan waar premier Verhofstadt 'getuigt' over zijn aandeel in het failliet van Sabena. Reeds bij de metrostation Park, was de aanwezigheid van de politie duidelijk zichtbaar. Twee agenten stuurden een oud dametje door naar een ander metrostation. Om 13h30 werd het station volledig afgesloten.
Bij aankomst aan de commissiezaal bleek dat er slechts 8 van de 12 plaatsen beschikbaar waren voor het publiek, de overige zitplaatsen werden voor de pers gereserveerd. Ook mochten de mensen geen schrijfmateriaal meenemen en moesten zij hun persoonlijke spullen in de vestiaire achterlaten, zogezegd omwille van veiligheidsredenen. Zelfs de sjaal van een airhostess werd als een 'gevaarlijk wapen' beschouwd'. Deze maatregelen zijn niet alleen totaal ondemocratisch maar hollen de inhoud uit van een "openbare en parlementaire onderzoekscommissie". bij navraag blijkt immers dat er geen rapporten verschijnen over de zittingen. Het publiek kan niet eens nota nemen van de getuigenissen en tussenkomsten. Kwestie van Verhofstadt en co. goed te beschermen. DEMOCRATIE? Nochtans hebben verschillende Sabénies voorheen de commissies bijgewoond en blijken deze maatregelen heel ongewoon. Antwoord van de "veiligheid": dit zijn uitzonderlijke regels, wij wisten dat er vandaag omwille van Mijnheer VERHOFSTADT veel volk ging komen. Waarom werd hiermee dan geen rekening gehouden en een grotere zaal ter beschikking gesteld zodat iedereen de debatten kan meevolgen?
De Sabéniens vroegen opdat een verantwoordelijke naar beneden zou komen om een oplossing te vinden. Na een kwartier kwam men zeggen dat het absoluut niet mogelijk was, terwijl we eerder gehoord hadden dat de pleniaire zaal wel vrij is.
De Sabéniens worden weerom voorgelogen en buitengesloten, maar resoluut weigeren ze op te geven. "Tous ensemle!!". Lucien LAMEIRE, een piloot voegde eraan toe dat indien ze vandaag geen grotere zaal ter beschikking hebben, dat ze zaak dan maar moesten uitstellen en de nodige infrastructuur op poten stellen; "annuler!!! ".
Ondertussen vertelde een secretaresse van het onthaal dat er nog wel een andere grote zaal beschikbaar is.
'Iedereen binnen of niemand', zei Maria Vindevoghel, van het comité van de klacht. 'Wij mogen hier niet eens binnen, terwijl al die ministers die jaren op ons kosten met sabena hebben gevlogen.'

Om 14h05 kwam Mijnheer SEGERS aankondigen dat de Congreszaal om 15h30 ter beschikking zou worden gesteld voor het verhoor van Verhofstadt en dat iedereen binnen kan. Maar, de Wet van 1956 blijft van toepassing dus geen geroep en geen gebaren tijdens de zitting.
Tot zover, verslag vanuit de Parlementaire Commissie. Wordt vervolgd...