arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerps Anti-OorlogsComité in actie!

by AAOC Friday, Nov. 08, 2002 at 12:18 PM

Op 19 oktober werd de actie Shipspotting tegen het gebruik van de Antwerpse haven voor Amerikaanse wapentransporten georganiseerd. Daarna werd door de actievoerders het Antwerps Anti-OorlogsComité (AAOC) opgericht om verder te werken rond dit thema. Wij willen daarmee de anti-oorlogsbeweging een perspectief aanreiken om te ageren tegen de Amerikaanse oorlog tegen Irak (en andere landen).

Volgens Amerikaanse defensierapporten zijn de Europese havens vitaal voor hun troepenontplooiingen bij oorlogsconflicten. Door ons te focussen op de havens kunnen we dus het Amerikaans imperialisme een zware slag toebrengen. Maar om daartoe te kunnen komen, moeten we natuurlijk krachtsverhoudingen opbouwen. Daarom plant het AAOC een hele reeks acties zodat we steeds meer mensen op de hoogte brengen van de wapentransporten in onze havens. Een meerderheid van de Belgen is immers tegen de nieuwe oorlog om olie. Bovendien houden de wapentransporten ook allerlei milieurisico's in, zeker met al die chemische fabrieken in de buurt van de haven. Het potentieel voor een beweging tegen die wapentransporten is dus groot. Op dinsdag 5 november hielden we met een veertigtal mensen een actie aan de gemeenteraad. We ontvouwden ons spandoek met de eis "Havens wapenvrij" en scandeerden slogans om de boodschap kracht bij te zetten en gehoord te worden. Het hoofddoel van onze actie was om de politieke vertegenwoordigers ter verantwoording te roepen via een pamflet dat we uitdeelden aan de gemeenteraadsleden. Van de gemeenteraadsleden, en in het bijzonder diegenen wiens partij zich uitspreekt tegen de oorlogsvoorbereidingen, met name SP.a en Agalev, verwachten wij dat zij aandringen op duidelijkheid en dat ze elk militair transport in opdracht van een vreemde mogendheid via onze havens afwijzen. Bovendien stelt zich een probleem van veiligheid: noch de politie, noch de brandweer, noch de andere interventiediensten weten wat er op ons afkomt. Wij eisen dan ook dat schepen voor veiligheid Grootjans zijn job doet en aan de bevolking uitlegt waarom hij vindt dat onze stad, haar veiligheidsdiensten en haar bevolking deze risico's moet nemen. Wij eisen ook dat Grootjans duidelijkheid verschaft over de aard van het gevaar en over de preventieve maatregelen die (niet?) genomen werden. Wij eisen eveneens dat havenschepen Delwaide meer tekst en uitleg verschaft over wat er in de haven omgaat. De haven is evengoed onderworpen aan de regels van de democratie en de openbaarheid van bestuur dan gelijk welk ander aspect van de samenleving. Of niet? [het volledige artikel is te lezen op het internetadres hier vermeld http://www.vonk.org/CallReadOnly.asp?artikelID=443 ]

Maar

by Vonkje Friday, Nov. 08, 2002 at 12:31 PM

Laat u wel niet vangen: bij de komende verkiezingen roepen wij natuurlijk wel weer op om op de SP-a te stemmen.

tweede "maar"

by Maarten Vanheuverswyn Friday, Nov. 08, 2002 at 12:46 PM

...jouw commentaar doet niet ter zake. Het is triest telkens weer op Indymedia diezelfde 'argumenten' te horen. Stop toch eens met dat pathetische "ze roepen op om te stemmen op de Sp.a", ondertoon "de vuile verraders" (zowat elke keer hetzelfde liedje bij de commentaar op onze artikels; commentaar die zowat altijd niet gaat over het artikel in kwestie, maar meer weg heeft van een scheldtirade). Maar ja, anoniem achter een computerscherm is het blijkbaar makkelijk de harde revolutionair te spelen.

Maarten, Vonk-Gent

maar maar (1) heeft wel gelijk

by maar (3) Friday, Nov. 08, 2002 at 12:59 PM

Het doet misschien niet ter zake, maar de eerste maar heeft wel gelijk, hoe kun je als organisatie (deze keer vonk) geloofwaardig een dergelijk stuk posten als je volgende keer gewoon weer meedoet met een van de oorlogspartijtjes??

Toch relevant

by Jan Friday, Nov. 08, 2002 at 1:07 PM

Het is gewoon hypocriet om TEGEN de oorlog, maar VOOR de S.P.a te zijn. Comentaar op de inhoud is overbodig zolang ge daar geen afstand van neemt.

hahaha

by TUc Friday, Nov. 08, 2002 at 2:07 PM


telkens weer lachen geblazen op Indymedia. Of is het beschamend?

TUc

Wat zitten jullie aan te vangen??

by Jean Friday, Nov. 08, 2002 at 5:12 PM

Maarten Vanheuverswyn en Filip Staes met wat zijn jullie bezig??

Jullie roepen bij elke verkiezingen op om voor de SP te stemmen, elke maal worden er waarschijnlijk dankzij jullie hulp SP'ers verkozen! Is een van jullie kandidaten ondertussen verkozen?? Neen, maar ondertussen wel stemmen geronseld voor de SPA.
Jullie slagen erin een klein aantal jongeren te mobiliseren, en op 2 jaar slagen jullie erin om elk revolutionare vezel er uit te zeveren!

Denk eens na wie is burgemeester van Antwerpen?? Toevallig een SPA burgemeester?
Dan zitten jullie een actie te voeren op de grote markt!

Of je zegt nu officiel je steun aan de SPA op! Je roept niet meer op om tijdens de verkiezingen op de SPA te stemmen, en zet geen mensen meer op hun lijsten...

Of stop met een inhoudelijke discussie te voeren want dat is Hypocriet!
Maarten en je kan beginnen jammeren op deze comment, maar toch is het waar!!!

Conclusies

by KaM Friday, Nov. 08, 2002 at 5:46 PM

Ik denk dat de meeste mensen binnen de SP-a ,zeker de leden, tegen de oorlog zijn. Het is toch niet omdat je lid bent van een partij dat je je daarom moet neerleggen met de hypocriete houding van de leiding? Voor de rest denk ik dat ik inhoudelijk min of meer op dezelfde golflengte zit als de ,Vonk, alleen heb ik mijn conclusies getrokken. Maar het is nooit te laat natuurlijk. ;)

Groeten