arch/ive/ief (2000 - 2005)

European Social Forum op een dood spoor?

by Pol De Vos Friday, Nov. 08, 2002 at 10:26 AM

"The European social Forum attempts to modernize capitalism. The working class struggles for its reversal", stelt een pamflet van de PAME, het internationaal front van strijdsyndicalisten.

Uitgenodigd door het Balkan Anti-Nato Center, nam ik hier gisteren (donderdag) deel aan een boeiend debat over de strijd tegen de Navo en het Euroleger. De discussie ging over hoe een internationaal netwerk tegen de VS en Europese oorlogspolitiek, waarin NAVO en Euroleger een belangrijke rol spelen, kan worden uitgebouwd. De NAVO-top in Praag (20-22 november) wordt gezien als een kristallisatiepunt om dit netwerk verder uit te bouwen: ook de anti-navo-beweging zal er massaal aanwezig zijn!
Tegelijk werd me duidelijk dat - ondanks vaak boeiende debatten - dit Europees Sociaal Forum op een dood spoor zit. "The European social Forum attempts to modernize capitalism. The working class struggles for its reversal", stelt een pamflet van de PAME, het internationaal front van strijdsyndicalisten, dat ik in mijn handen kreeg geduwd. Een vertegenwoordiger van de Turkse communistische partij reageerde: "Ze hebben gelijk. 'Klassenstrijd', 'partij' en 'revolutie' worden hier in het ESF 'happening', 'forum' en 'verbeteren van de democratie'..."
Voor vanavond (vrijdag) is zelfs Elio di Rupo aangekondigd als spreker! We kunnen ons al inbeelden welke "vernieuwende ideeën" de voorzitter van de PS en verdediger van het Europa van het grootkapitaal, hier zal komen spuien...
Geen beter voorbeeld denkbaar van hoe deze 'happening' vooral staat voor recuperatie en het onschadelijk proberen maken van de antiglobaliserings-beweging...

scandaleux !

by arty Friday, Nov. 08, 2002 at 10:59 AM

c'est scandaleux que l'on ait donné aux politiciens l'occasion de récupérer le forum à leur profit

s'agit-il vraiment de naïveté de la part des personnes qui ont pris cette décision ?

ignorent-elles vraiment qui est Di Rupo, et quelles sont ses méthodes et réalisations politiques ?

arty
http://www.ARTivisme.net

Foire annuelle

by Janovitch Friday, Nov. 08, 2002 at 12:11 PM

Ces forums deviennent des événements du genre "Foire annuelle de l'altermondialisme", on s'y montre et on y vient humer le parfum des dernières tendances.

François Hollande, en grand défenseur des classes exploitées, est lui aussi venu montrer sa tête.

Heureusement, restent les milliers de participants qui pourront peut-être redresser la barre et remettre une bonne dose de contestation dans tout ça.

A+

Janovitch

wat is het alternatief ?

by dimitri Friday, Nov. 08, 2002 at 1:47 PM

u zegt: het ESF praat niet over 'partij', maar over 'forum'.

ja inderdaad, het is toch de bedoeling om de diversiteit aan ideeen en alternatieven aan bod te laten komen? moeten we dan alleen het discours van de -excusez le mot- klein linkse partijen aan het woord laten? met alle respect voor deze bewegingen, want ik waardeer hun inbreng zeer, maar daarin verschilt de andersglobaliseringsbeweging net van de vorige eeuw. we hebben nog geen nood aan een nieuwe 'waarheid', maar aan een diversiteit van alternatieven, niet enkel het 'klassenstrijd'- verhaal uit de 19de eeuw (hoe bruikbaar sommige lessen daaruit nog zijn). de democratische experimenten in Porto Alegre en Argentinie kan je moeilijk enkel kommunistisch noemen. het zijn wel degelijk nieuwe demokratische experimenten.

wat is jouw alternatief? je afzonderen? niet meer naar het forum gaan? alsjeblief, blijf komen, zeg uw mening, gooi Di Rupo buiten (ik ben het eens met je dat conventionele politici geen spreektijd zouden mogen krijgen)!

Autogestion

by Janovitch Friday, Nov. 08, 2002 at 4:24 PM

Ce qui est critiqué, ce n'est bien évidemment pas la rencontre des alternatives et des énergies, mais les processus de décision qui sont en place.

Quand on parle d'alternatives, de quoi s'agit-il? D'alternatives au capitalisme, à la domination et à l'exploitation me semble-t-il.

Alors, quand j'apprends qu'un Di Rupo ou un Hollande et leurs potes Blairistes occuppent le devant de la scène, je me dis qu'il y a un problème.

Qui a bien pu décider cela? Quand on examine l'organisation de l'événement (voir post d'hier "Who controls ESF), on s'aperçoit que ce sont quelques têtes pensantes qui peuvent mobiliser de gros moyens qui décident de beaucoup de choses, pour ne pas dire de tout.

Et certainement pas la multitude, la vraie, composées de tous ceux et celles qui participent sincèrement au projet, qu'on n'interrogera pas à la télévision et dont le nom n'apparaîtra dans aucun journal.

L'alternative? Peut-être l'autogestion, c'est-à-dire la capacité à proposer un espace où toutes les voix peuvent s'exprimer et où les décisions se prennent librement, collectivement et démocratiquement. Ce qui n'est semble-t-il pas encore le cas de l'ESF.

A+
Janovitch

PS.: Dimitri, tu crois vraiment que la lutte des classes (Klassenstrijd) est une idée dépassée. Si c'est le cas, tu as au moins ça en commun avec Di Rupo. Si non, c'est moi qui doit parfaire mon néerlandais :-)

Récupération ...

by red kitten Friday, Nov. 08, 2002 at 6:08 PM

Arty, inutile de t'offusquer, ce genre de forums sont récupérés de la sorte depuis le départ, c'ets même en partie leur vocation ...

Lors du premier Forum Social Mondial de Porto-Allegre, il y avait déjà un sommet alternatif, organisé par les franges radicales du mouvement [ sous le titre "Un autre WSF" est possible, je crois ... :)) ]

Il suffit de voir les liens personnels, idéologiques et structuresl entre les grandes OnGs et les partis gouvernementaux, et on a compris ...

Celà dit, il y a surement des bonnes choses dans ces forums aussi ...

typisch

by Toon Mondelaers Sunday, Nov. 10, 2002 at 8:23 AM

Het is weer typisch een pvda fenomeen.Een paar uittreksels uit een pamflet moet bewijzen dat het ESF op een doodlmopend spoor zit. Wanneer zullen die kerels eindelijk eens leren objectief de veelkleurige tegenbeweging te bekijken??

inderdaad typisch...

by stefaan Sunday, Nov. 10, 2002 at 11:53 AM

Vraagje: hoe kan je nu weten dat het op een doodlopend spoor zit als je 1 dag aanwezig bent geweest ?

Ander vraagje: als Elio di Rupo hier aanwezig was is het waarschijnlijk om zijn show op te voeren.
Maar in hoeverre kan je een conferentie houden over: 'de verhouding tussen de sociale beweging en de politieke partijen' als je geen politieke partijen uitnodigt ?
Of mag daar zelfs niet over gepraat worden ?

Nog een vraagje: is er recuperatie als Di Rupo in een poging om sympathiek over te komen een rode trui aantrekt en in het Italiaans spreekt, enkele keren uitgejouwd wordt omdat hij zich verspreekt en uiteindelijk in zijn drang om toch een weinig succes te oogsten zegt: 'ik zal duidelijk zijn: ik ben tegen de oorlog tegen Irak en ik ben voor de afschaffing van de schulden van de derde wereld' ?

Laat het duidelijk zijn: hij heeft hier ingebonden niet de 'beweging'. Kwestie is nu hem ten gepaste tijd te herinneren aan wat hij vertelde want zo stom zijn we nu ook weer niet om daar een woord van te geloven. Laat ons kijken naar zijn daden.

En Pol, waarom was jij hier niet op de betoging gisteren ?
Was die betoging van vandaag in Belgie die je moest voorbereiden zoveel belangrijker ?

Om te eindigen: waarom kan hier in Firenze samen betoogd worden door 100-duizenden door zowel vakbonden, kommunistische partijen (reformistische en marxist/lenininstische...), sociale bewegingen, anarchisten, etc, etc... en moet er in Belgie perse weer twee zijn ?

groot gelijk stefaan

by het rooje nest Sunday, Nov. 10, 2002 at 3:55 PM

"Geen beter voorbeeld denkbaar van hoe deze 'happening' vooral staat voor recuperatie en het onschadelijk proberen maken van de anti-globaliseringsbeweging"

Omdat er een onozelaar van de PS komt spreken is in één keer gans het sociaal forum een 'recuperatie'. Omdat Agalev een vredesplatform mee onderschrijft ben je ineens een imperialist (en betoog je voor de regering). Omdat je tracht genuanceerd te zijn ben je een revisionist. Omdat je kritisch bent ten opzichte van de PVDA ben je een anticommunist. Spijtig dat bepaalde delen van de andersglobaliseringsbeweging zo denken. We zouden al een stap verder kunnen zetten moesten ze hun dwaze woordenkramerij en holle retoriek achterwege laten en de zaken op een correcte manier onderzoeken en weergeven. De communisten zijn niet de enige altermondialisten!!! De 'dictatuur van het proletariaat' staat voorlopig nog niet op de agenda, dat is waar, maar moet je daarom een internationale meeting op een totaal ongenuanceerde en goedkope manier het graf in praten? Het rooje nest roept dan ook op om het ESF naar juiste waarde te schatten en het niet op basis van 1 argument de grond in te boren. Het rooje nest hoopt dat de dynamiek in Italië overwaait naar andere Europese landen. Op dit moment is het noodzakelijk alle progressieve krachten te bundelen en onze stem te verheffen tegen de oorlog en tegen het neoliberalisme en voor een andere wereld. In Italië lukt dat, hier moet dat ook lukken, daar geloven wij in.

De beweging is alles, het einddoel ???

by Pol De Vos Monday, Nov. 11, 2002 at 8:23 AM

"typisch..." is ook wel de neerbuigende toon in enkele van bovenstaande reacties, zeker?
Toegegeven, mijn conclusie over het ESF klonk scherp. Te scherp??
Op de twee(!)(;-)) dagen die ik in Firenze doorbracht heb ik toch een 5-6tal debatten kunnen volgen, heb ik heel wat stands bezocht, heb ik veel discussies gehad.
Ik heb op dit sociaal forum veel bewogenheid, engagement en verzet mee beleefd... De massale anti-oorlogsbetoging van zaterdag was een belangrijke opsteker. Een dikke proficiat (zelfs al kon ik er niet bij zijn). En toch, mijn scherp kritische bedenkingen blijven hangen.
Summithoppen of ESF-hoppen is op zich niet verkeerd, uiteraard. Maar we moeten toch ook de vraag durven stellen waar we met die beweging heen gaan. De beweging is alles, en het einddoel wordt steeds minder duidelijk???
De vraag die ik me al enige tijd stel (en met mij zeer zeker ook vele anderen) is hoe deze beweging méér kan worden, en in de toekomst ook echt resultaat zal behalen.

Ofwel slaagt de beweging erin zich te verdiepen, te radicaliseren, te structureren in een radicale tegenbeweging met een duidelijk anti-imperialistisch en anti-kapitalistisch karakter. Ofwel wordt ze stapje voor stapje ingekapseld door de reformistische beweging die de scherpe kantjes van dit systeem wil blijven bijvijlen.
Debatten met Verhofstadt in België, debatten met Di Rupo in Firenze, de denkpistes van een aantal "ideologen" van de beweging... ik weet niet of dit marginale en onbelangrijke fenomenen zijn...

De strijd tegen de oorlog is misschien nog het terrein waarop deze tegenstelling zich het scherpst stelt. Tegen de imperialistische agressie? Of tegen de oorlog als vorm van imperialistische interventie...(en dus voor de wapeninspecteurs, voor andere vormen van "vreedzame" interventie tegen Irak).
Naarmate de tijd vordert wordt de inzet van de discussie duidelijker: de inspecteurs worden het ‘voorspel' van de oorlog, het instrument om de agressie goed te praten...

In Londen, in Firenze lopen de twee lijnen door elkaar in eenzelfde betoging. Sommigen kunnen dan al betreuren dat we in België twee betogingen hebben met 1 week tussen, die situatie heeft alvast het voordeel dat we in de voorbije maand het debat tussen die twee tegengestelde lijnen scherp op gang brachten, op een moment dat elke ernstige inhoudelijke discussie compleet de mond werd gesnoerd. Op het ESF heeft dat debat gelukkig(!) wel nog plaats, maar dreigt de inkapseling. Nee: is de inkapseling volop bezig...
Daar een scherp vraagteken bij plaatsen leek me meer dan gepast. Ik zal blij zijn als ik over enkele jaren zou moeten toegeven dat ik het compleet bij het verkeerde eind had!

En ja, deze discussie hangt samen met de discussie in België, met de vraag welke anti-oorlogsbeweging we in België willen opbouwen.
Is het sectair om niet te willen betogen op eenzelfde platform als de partijen die in het kernkabinet (Jef Tavernier voor Agalev en Vandelanotte voor de SP.A)
mee goedkeuren dat de Antwerpse haven als doorvoerhaven kan gebruikt worden voor materiaal en manschappen van het Amerikaanse leger? En die dus hypocriet tegen de oorlog zijn, want ondertussen ondersteunen ze de logistiek ervan. Dan ben ik blij dat we ervoor gekozen hebben om in België de discussie scherp te stellen, en het gevecht tegen de oorlog te verdiepen, te radicaliseren, én te verbreden... Ook al is het nodig om af en toe eens inhoudelijk tegen een aantal schenen te stampen en enig "ongemak" te creëren. Ik ben er zeker van dat de beweging daarmee snel grote stappen vooruit zal zetten.

beoordeling bijsturen...

by Pol De Vos Wednesday, Nov. 13, 2002 at 9:21 AM

De laatste verslagen van Lize uit Firenze, over de betoging en ook over de 'algemene vergadering', doen me besluiten dat ik mijn "dood-spoor"-beoordeling over het ESF moet bijsturen.
De radicale combativiteit van de beweging heeft vandaag duidelijk de bovenhand op de pogingen tot inkapseling in "hervormingen" en "verbetering van de democratie".
Zoals blijkt uit die verslagen, is dat vooral te danken aan het verbinden van de 'strijd tegen de globalisering' aan een radicale en consequente strijd tegen de imperialistische oorlog.
Dat is een belangrijk gegeven. De beweging radicaliseert zich door de "strijd tegen het terrorisme" te ontmaskeren als een grote leugen. Ze stelt zich op tegen de moorddadigheid van het systeem.
Zolang deze lijn consequent wordt doorgetrokken, geeft ze de recuperatie door reformisten van allerlei slag weinig kans, en blijft in de beweging de antikapitalistische opstelling verder groeien. Ze verbindt dan steeds meer de strijd tegen de privatizering en de sociale afbraak, tegen het Europa van het grootkapitaal, met steun aan het verzet van Palestijnen, Irakezen, Colombianen, Congolezen, Filippino's, etc...