arch/ive/ief (2000 - 2005)

ESF : strenge controles aan de Italiaanse grens

by lize Friday, Nov. 08, 2002 at 9:48 AM

Heel wat deelnemers aan het Europees Sociaal Forum werden streng gecontroleerd aan de grenzen van Italiƫ. Een aantal mensen werd de toegang tot het Italiaans grondgebied geweigerd, zonder geldige reden. In Ventimiglia, aan de Frans-Italiaanse grens staken enkele activisten de grens over met een rubberbootje, als symbolische actie tegen de grenscontroles en de strenge Italiaanse immigratiewet Bossi-Fini.

Brennerpas

2 Zwitserse jongeren werd de toegang tot Italiƫ geweigerd, omdat ze als niet-EU burgers geen 'duidelijke en specifieke reden voor hun reis konden opgeven'. Ook werden 3 Oostenrijkse jongeren tegengehouden, omdat ze genoemd zijn in het onderzoek naar de bloedige inval van de Italiaanse politie in de Diaz school tijdens de G8 in Genua. Eveneens werden twee mensen opgepakt omdat ze zich 'geweldadig' verzette tegen de behandeling van de grenspolitie.

Ventimiglia

In Ventimiglia, aan de Frans-Italiaanse grens hebben een groep Franse en Italiaanse activisten op een symbolische wijze actie gevoerd tegen de grenscontroles en de racistische Italiaanse immigratiewet 'Bossi-Fini'. Om de grenscontroles te omzeilen staken ze met een rubberbootje de grens over, op die manier verwijzend naar de riskante onderneming van talrijke migranten. Daarna trokken de activisten naar de grens om toezicht te houden op de controles van 25 autobussen met 1500 Spaanse deelnemers aan boord. Tijdens de uitgebreide controles van de Spaanse autobussen blokkeerden de activisten enkele vrachtwagens omdat goederen blijkbaar zonder problemen de grens over geraken. Met hun actie vestigden ze de aandacht op het feit dat het 'Europa zonder grenzen' blijkbaar alleen geldt voor produkten en winstbejag, maar niet voor personen, voor cultuur en voor kennis.

Ancona

In de havenstad Ancona kwamen drie boten aan met deelnemers uit de Balkan en uit Griekenland. Dertig Turkse, Koerdische, Palestijnse en Macedonische manifestanten werden tegengehouden. Uiteindelijk werden 26 van hen Italië toch binnengelaten en werden ze onthaald door de plaatselijke bevolking met een collectief georganiseerde lunch. Het visum van enkele Russische en Turkse intellectuelen werd echter geweigerd.

Op de persconferentie van het ESF (7/11) werd gezegd dat de organisatoren klacht hebben ingediend tegen de Italiaanse overheid voor de onnodige grenscontroles en de poging om mensen toegang te ontzeggen tot het Italiaanse grondgebied zonder degelijke juridische basis.