arch/ive/ief (2000 - 2005)

meeting van de Belgen op het forum

by elke Thursday, Nov. 07, 2002 at 8:43 PM

Deze avond om 18uur kwamen de Belgen die naar het ESF in Firenze afzakten bijeen. Ze wisselden er hun eerste indrukken uit.

Jean van de FGTB was aan het woord toen ik wat later toekwam op de plaats van afspraak, even buiten het centrum van Firenze.
Hij had flink wat kritiek op het ESF. Vandaag hoorde hij veel zinnige dingen zeggen maar het waren allemaal zaken die hij reeds eerder op congressen en fora allerhande hoorde.
Hij vond dat iedereen zijn tijd beter kon gebruiken door die zaken op straat te gaan vertellen. Dat is de plaats waar de mensen nog overtuigd moeten worden. De juiste vragen moeten gesteld worden en de juiste antwoorden moeten aangereikt worden op de juiste plaats en dat is niet op een zoveelste forum.

Daarna placeerde Paolo Peebles een woordje. Zij zette het Belgisch Sociaal Forum op poten en maakte ook deel uit van het Europese coordinatieteam.

Net als Frank Slegers trouwens die in het verleden de Euromarsen hielp organiseren. Hij vertelde dat het coordinarteteam deze voormiddag een eerste evaluatie maakte. En die was positief omdat de opkomst groter was dan verwacht, er waren 30 000 mensen. Dit laatste ondanks de haatcampagne die in de media gelanceerd werd. De komst van duizenden inwoners van Firenze had zeker iets te zien met de duizenden bezoeken die op voorhand aan de scholen, fabrieken en winkels gebracht werden. De inwoners van Firenze mochten gratis deelnemen aam het forum maar de meeste van hen stonden erop om de inkomstprijs te betalen zodat zij niet louter toeschouwers maar echte deelnemers van het forum zouden zijn.

Frank gaf ook meer uitleg over de betoging van zaterdag. In deze betoging tegen de dreigende oorlog met Irak zullen de Belgen samen een blok vormen.

Koen Alberts van het ACW Limburg gaf mee dat een dag als vandaag hem duidelijk maakte dat 'we met veel zijn en sterk'. Allen activisten die een andere wereld willen. Welke de beste strategie is, is nog niet duidelijk maar dat zal zich gaandeweg wel uitwijzen. Belangrijk is dat we doorgaan en 17 november is de volgende afspraak.

Kris die actief is in het ACV en Oxfam doet een concrete oproep om een brief te schrijven naar de Belgische overheid om die ook op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Meermaals wordt benadrukt dat het toch niet te geloven is dat er geen enkele Vlaamse journalist naar Firenze afgezakt is. Dat was echter buiten indymedia gerekend !

Eric Goeman (attac Vl.) en Frank Slegers

by elke Friday, Nov. 08, 2002 at 11:36 AM

Eric Goeman (attac  ...
fotobelgen.jpg, image/jpeg, 640x480