De organistatie van het ESF heeft klacht ingediend tegen de Italiaanse overheid. Reden is de politiek die aan de grenzen gevoerd wordt.
Zojuist maakte de organisatie van het ESF op een persconferentie bekend dat er een klacht is ingediend tegen de Italiaanse overheid.
Die heeft de opdracht gegeven om strenge controles uit te voeren aan de grens.
Op basis van zwarte lijsten worden activisten niet binnengelaten in Italië.
De organisatie van het ESF is hierover verontwaardigd. Dit past volgens hen in een politieke strategie. Die strategie is allesbehalve democratisch. En toont aan dat de politieke overheid niet geïnteresseerd is in een kritische en constructieve dialoog.
Een dame die op het ESF kwam spreken namens de Europese organisatie van de sans-papiers, werd aan de grens tegengehouden en mocht Italië niet binnen.
In Duitsland is Attac begonnen met een mediacampagne over de zwarte lijsten. Attac klaagt de Duitse overheid aan omdat die aan Italië een zwarte lijst met namen van activisten overhandigd heeft. Attac klaagt dit in de media en via brieven aan de Duitse overheid aan.
De andere lidstaten van de Europese Unie overhandigden ook elk een zwarte lijst.
Op die manier wordt iedereen die probeert Italië binnen te komen 'gescand'.
Dit doet denken aan het optreden van de Spaanse overheid nav de top van Barcelona. Toen werden verschillende bussen tegengehouden aan de grens. Ook bussen met Belgische activisten hebben toen Barcelona, waar een grote betoging doorging, niet bereikt.
Van een open Europa is dus geen sprake. Althans, wanneer het om activisten gaat. Grenzen vormen voor het grote kapitaal geen enkel probleem, voor de 'kleine' activist is dit echter anders.