arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 06/11/02

by Filippijnengroepen België Thursday, Nov. 07, 2002 at 9:05 AM

INHOUD: VREDE: Is advies bij vredesonderhandelingen nu ook al terrorisme voor EU? MOROS: MILF verweert zich eveneens tegen valse beschuldigingen TERRORISME: Filippijnen regionale voorpost in "anti-terrorisme" campagne van de VS REPRESSIE: Identiteitskaart terug uit de kast MIGRANTEN: Filippijnse migranten in het buitenland mogen stemmen ECONOMIE: Lenen aan de Filippijnse staat wordt riskanter

Filippijnen actueel 06/11/02

VREDE: Is advies bij vredesonderhandelingen nu ook al terrorisme voor EU?

Na gelijkaardige verklaringen van de VS en een recente tournee door Europa van buitenlandminister Blas Ople werden het New People's Army (NPA) en Jose Maria Sison ook door Europa vogelvrij verklaard. De huidige adviseur van het Nationaal Democratisch Front (NDF), en oprichter van het NPA bijna 34 jaar geleden, werd op 28 oktober door de Raad van Ministers van de Europese Unie toegevoegd aan de zwarte lijst van terroristen. Dat is op zijn zachtst uitgedrukt zeer opmerkelijk aangezien de EU officiëel de vredesonderhandelingen steunt en Sison een erkend asielzoeker is in Nederland en er tot voor kort van een bescheiden uitkering genoot.

Het Filippijnse leger en het paleis toonden zich zeer opgetogen met deze ontwikkeling. Rigoberto Tiglao, de woordvoerder van presidente Gloria Macapagal-Arroyo, zei dat de men overwoog om de uitlevering van Sison te vragen.
Anderen, waaronder, vice-president Teofisto Guingona, wezen er echter op dat de EU verklaring het vredesproces ernstig in gevaar brengt. Guingona voegde eraan toe dat men een onderscheid moet maken tussen een rebel die vecht omwille van honger en onrechtvaardigheid en een terrorist die terreur en haat zaait. Zijn commentatoren konden op instemming rekenen in de media en bij de progressieve volksorganisaties. Het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de andere belangrijke guerillagroep, verklaarde ook te sympathiseren met Sison en bevestigde daarmee diens voorspelling dat deze ontwikkelingen tot meer eenheid onder de gewapende verzetsbewegingen zouden leiden.

"Blacklisting sets back peace process: Guingona" in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2002/nov/02/text/nat_2-1-p.htm
"Bush-GMA Pressure on EU Seen to Scuttle Peace Talks" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-39/2-38-eujms.html
"EU planning to tag RP as terror haven" een analyse van Amando Doronila in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2002/nov/04/text/nat_30-1-p.htm
De website van de campagne om de democratische rechten van Sison te verdedigen
http://www.defendsison.be

MOROS: MILF verweert zich eveneens tegen valse beschuldigingen

Ook het MILF ligt onder vuur in de propaganda-oorlog nu wordt beweerd dat de moslimguerilla banden heeft met Jemaah Islamiah, de groep die verantwoordelijk gesteld wordt voor de aanslag van vorige maand in Bali. Volgens de Filippijnse politie werden recente aanslagen in de Filippijnen beraamd door een zekere Muklis Yunos die volgens hen een vooraanstaand lid is van het MILF. De stafchef van het leger beweert dan weer dat MILF kampen in Mindanao gebruikt worden door Jemaah Islamiah. Volgens hem is de VS ook van plan om het MILF terug toe te voegen aan de zwarte lijst van terroristische organisaties nadat het in juli daarvan geschrapt was. Het MILF ontkent de aantijgingen echter ten stelligste en beweert dat de VS erop uit is om alle moslimgroeperingen in de regio te vernietigen.

"The MILF on Alleged Links with Al Qaeda-Jemaah Islamiyah: Ours Is A People's Struggle" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-38/2-38-caloy.html

TERRORISME: Filippijnen regionale voorpost in "anti-terrorisme" campagne van de VS

Op de jaarlijkse topontmoeting van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) nam presidente Arroyo het intiatief om de andere landen in de regio in de pas te laten lopen van de VS-plannen voor de regio. Dat alles gebeurt natuurlijk in de naam van de strijd tegen het terrorisme. Volgens ondersecretaris voor buitenlandse zaken Lauro Baja wordt de Filippijnen als leider beschouwd in de anti-terrorisme campagne.

Arroyo deed vergaande voorstellen op de ASEAN-vergadering voor de regionale coördinatie van veiligheids- en politiediensten. Op 8 en 9 november zal ze gastvrouw spelen op een regionale conferentie over anti-terrorisme. De Filippijnen zal ook regionale simulatie-oefeningen organiseren in anti-terrorisme. Het is nog niet duidelijk of de VS militairen ook aan deze oefeningen zullen deelnemen.

REPRESSIE: Identiteitskaart terug uit de kast

De plannen voor een nationale, verplichte identiteitskaart worden in het kader van de "strijd tegen het terrorisme" terug uit de kast gehaald. Dit plan was in 1996, onder president Ramos, al door het Hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard maar wordt nu ook door het paleis terug gesteund. De volksorganisaties en consumentengroepen wijzen echter op de verregaande inperkingen van de burgerrechten door een gecentraliseerd identificatiesysteem.

"National ID System: 6 Reasons Why it Should Be Rejected" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-38/2-38-cincoidsystem.html
"GMA Faces Impeachment Over ID System, Youth Group Says" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-38/2-38-gerryidsystem.html

MIGRANTEN: Filippijnse migranten in het buitenland mogen stemmen

Na 15 jaar heeft het parlement eindelijk een wet goedgekeurd die Filippijnse migranten in het buitenland de mogelijkheid moet geven om deel te nemen aan verkiezingen. Bayan Muna wijst er echter op dat in de finale versie de migranten enkel kunnen stemmen voor de president, de vice-president en de senaat. Stemmen voor de partijlijsten, zoals Bayan Muna, kan echter niet.

"Exclusion of Party-List Election from Absentee Voting Bill Hit" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-38/2-38-migrantwatch.html


ECONOMIE: Lenen aan de Filippijnse staat wordt riskanter

Standard & Poor's (S&P) paste haar beoordeling van de kredietwaardigheid van de Filippijnen aan van ‘stabiel' naar ‘negatief'. De economen van S&P zijn zeer verontrust over het groeiende begrotingstekort. Ze verwachten een tekort van om en bij de 5% van het BNP of een slordige 200 miljard pesos. Als gevolg van de aanpassing van S&P's beoordeling wordt het voor de overheid moeilijker om te lenen waardoor ze nog meer geneigd zal zijn om tot grootscheepse privatisering over te gaan.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 06/11/02)