arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV zet aanval op linkerzijde verder

by Guy Van Sinoy Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:18 PM

ABVV zet aanval op linkerzijde verder

ABVV zet aanval op linkerzijde verder

Vier maand geleden, na de putsch tegen Albert Faust (algemeen secretaris BBTK-Brussel-Halle-Vilvoorde en voorzitter ABVV-Brussel), schreven we dat dit een eerste stap was in het gevecht tegen de syndicale linkerzijde. Zonder noodzakelijk akkoord te zijn met alle standpunten die hij in het verleden innam, erkenden we dat Faust binnen de vakbond ter linkerzijde stond. We schreven ook dat de klacht voor de rechtbank, ingeleid tegen Faust door nationaal BBTK-secretaris Christian Roland, de deur opende voor allerlei juridische onderzoeken in vakbondsaangelegenheden.

door Guy Van Sinoy

Onze voorspellingen worden jammer genoeg bevestigd. Midden oktober kondigde het nationale ABVV-apparaat het ontslag aan - wegens "slecht beheer" - van Anne-Marie Appelmans, intergewestelijk secretaris van ABVV-Brussel. BBTK Brussel heeft schulden, maar ABVV-Brussel heeft geen enkel tekort. Begrijpe wie kan!

De echte reden voor hun uitsluiting door de nationale top is uiteraard politiek. De draai naar rechts, geïncarneerd door de komst van Mia De Vits aan het hoofd van het ABVV, en de toegevingen op sociaal vlak die het ABVV voorbereidt, dwingen het apparaat komaf te maken met haar linkervleugel. De COFI (de Financiële commissie van het ABVV) is niet samengesteld uit boekhoudkundige experts, maar groepeert de voorzitters van de centrales. Het is een machine om koppen te doen rollen, officieel om boekhoudkundige redenen.

Ook inzake de gerechterlijke onderzoeken kwam onze prognose uit. Twee BBTK-delegees en een regionale secretaris van BBTK-BHV zijn aangehouden voor het verduisteren van syndicale premies, de BBTK-boekhouder wegens medeplichtigheid. De patroonsorganisatie heeft zich burgerlijke partij gesteld. Verduistering van syndicale premies is jammer genoeg een wijdverspreide praktijk. Blijkbaar is Christian Roland de enige die dat niet weet: bij ieder interview groeit zijn neus als die van Pinokkio.

De patronale milieus verheugen zich in het algemene diskrediet van het ABVV. Het weekblad Trends/Tendances heeft een dossier gewijd aan "het geheime geld van de vakbonden" en ondervroeg de vakbonden hierover. ACV en ACLVB beantwoordden de vragen, Mia De Vits weigerde. Het weekblad onthult dat de ABVV-verantwoordelijken, in tegenstelling tot hun ACV-collega's, vergoedingen voor het zetelen in raden van bestuur niet terugstorten aan hun organisatie. Volgens Trends/Tendances zou voormalig ABVV-voorzitter Michel Nollet op die manier zijn pensioen met 2.200 euro per maand aanvullen! Wedden dat COFI daarover niets te zeggen heeft...

Het is niet aan de rechtse pers, maar aan de basis dat de leiding verantwoordelijkheid moet afleggen. We stellen helaas vast dat 4 maand na het ontslag van Faust het Uitvoerend Comitee van BBTK-BHV nog niet is samengeroepen om over dit punt te discussiëren.

Crimineel is crimineel!

by Jos Thursday, Nov. 07, 2002 at 8:30 AM

Ze hebben groot gelijk. Schop al dat krapuul dat op kosten van de arbeiders hun zakken vult buiten. Criminelen blijven criminelen, of ze nu links of rechts zijn.

Back to basics

by Avanti Thursday, Nov. 07, 2002 at 8:33 AM

Is het "Uitvoerend Comitee van BBTK-BHV" 'De Basis'?
Vertrekkende vanuit zo'n stelling mag men niet stom staan dat de arbeidersstrijd zo eenvoudig te saboteren is.

Dat het vakbondsapparaat zich voorbereid op een nieuwe aanval tegen de arbeidersbelangen is normaal. De tijd van Daens is vervlogen en zo is ook de positie en de rol van vakbonden veranderd. Zo ook wat betreft het parlement: de tijd dat daar werkelijk beslissingen genomen werden was ten tijde van het cijnskiesrecht.

Organisaties veranderen van aard naargelang het de machthebbers uitkomt. Een revolutionair moet vertrekken vanuit dat inzicht. Toch om enig perspectief te kunnen bieden. Let op voor de (klein-)burgerlijke ideologische saus kameraad!

Avanti

>Het is niet aan de rechtse pers, maar aan de basis dat de >leiding verantwoordelijkheid moet afleggen. We stellen >helaas vast dat 4 maand na het ontslag van Faust het >Uitvoerend Comitee van BBTK-BHV nog niet is samengeroepen >om over dit punt te discussiëren.

heilige Daens en co

by mario Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:51 PM

Toch vreemd dat het verleden van de arbeidersbeweging altijd zo mooi wordt voorgesteld-laten we nu effen vergeten dat Daens geen socialist was en dus sprken over de tijd van Anseele- wel toen was het ook niet allemaal rozegeur en maneschijn. Wie de geschiedenis goed kent ( en dat zijn er weinigen want de geschiedschrijving van de arbeidersbeweging gebeurt grotendeels in verzuilde instellingen en door proffen die hun benoeming aan hun partijkaart te danken hebben, ofwel hebben linksen daar geen tijd voor omdat ze actie moeten voeren in plaats van het verleden te bestuderen) weet dat in gans die geschiedenis penningmeesters er met de stakingskas vanonder gemuist zijn , aan persoonlijke verrijking gedaan is door leiders...Anseele richtte zelfs zijn N.V.'s op
Er is nooit eeen "zuivere" tijd geweest

Dood spoor

by Yves VD Thursday, Nov. 07, 2002 at 3:25 PM



Bovenstaande commentaar geeft goed weer op welk dood spoor Faust en Co de linkerzijde gebracht heeft.

Enkele feiten:

- Er is een financiële put van meer dan 150 miljoen frank bij BBTK BHV
- Faust heeft twee jaar geleden de voogdij aanvaard zonder het uitvoerend bestuur in te lichten of te raadplegen.
Hij die lessen geeft in democratie lapte zelf de democratie frontaal aan zijn laars.
- Het uitvoerend bestuur van BBTK BHV heeft met meer dan 90 % de voogdij aanvaard.
- Het is Faust die een voorlopig bewindvoerder binnengebracht heeft in BBTK met als d. Een rechtse advokaat die 1,4 miljoen BF gevraagd heeft voor 5 weken supervisie.
- De statuten van het ABVV en BBTK voorzien de mogelijkheid om voogdij op te leggen. Faust had trouwens zelf de voogdij over BBTK Antwerpen goedgekeurd.
- Faust heeft elke kans gegrepen om zich te verdedigen: voor hij afgedankt werd, en daarna in de pers en in een document t.a.V. alle BBTK militanten.
- Faust ontkent niet dat hij regelmatig grotye sommen kontant uit de kas nam. Hij heeft alleen geen bewijsstukken meer die deze uitgaven verantwoorden. Waarom kontant? Waarom heeft hij de bewijstukken vernietigd.?

beste VD

by mario Thursday, Nov. 07, 2002 at 4:52 PM

IK begrijp totaal niet waarom ge hier Faust bijsleurt, ik heb gewoon gereageerd tegen de commentaar die boven de mijne stond en een nogal rooskleurig beeld gaf van het verleden, dus de "goeie" tijd van Daens..
Overigens keur ik geen enkele verduistering goed, ook niet die van de huidige aanvallers van Faust. Dus uw commentaar op mijn woorden zijn geen antwoord. Ben ik trouwens juist als ik denk dat u dat antwoord al aan andere mensen gegeven heeft in andere omstandigheden? Het lijkt wel een passe-partout die te pas en te onpas gebruikt wordt. Wat meer respect aub.

Beste Mario

by Yves VD Thursday, Nov. 07, 2002 at 9:11 PM

Beste Mario,

Mijn kommentaar was op Guy Van Sinoy.
Ik ben het trouwens eens met je kommentaar.

Poen scheppen of met de poen gaan lopen?

by Avanti Thursday, Nov. 07, 2002 at 10:27 PM

Laat er geen misverstand bestaan: een zaligmakende tijd bestond er niet ten tijde van Daens en ook nu niet. Waar mijn vorige bijdrage over gaat is de rol van de vakbeweging 'toenertijd' en nu. Het beeld van "Daens" is gebruikt als tijdskader en niet om de smeerlapperij van Anseel te verdoezelen.

De stakingskassen van toen zijn niet te vergelijken met de vakbonden van later. Waar de huidige vakbonden onderhandelen over de verkoop van arbeid aan het kapitaal stonden de stakingskassen "t.t.v. Daens" ten dienste van mensen die weigerden te arbeiden voor het kapitaal. De eisen waren niet zozeer 'de macht' maar eten en betere werkvoorwaarden. Nu komt het er op aan de macht te veroveren en dus de ideologie van het corporatisme, de heilige eenheid van Arbeid en Kapitaal, te breken en het platte materialisme te vervangen voor een meer sociale manier van leven.

Ons bezig houden met ene of andere pipo die al dan niet veel of weinig corrupt is en dat 'van hogerhand' en dan nog vanuit een organisatie die bewezen heeft waar ze op het klasseterein staat - op zijn/haar brood krijgt en op de blaren moet zitten heeft niets van doen met te strijden voor klassebelangen.

Macht

by KaM Thursday, Nov. 07, 2002 at 11:18 PM

Hier op indymedia zever zitten te verkondigen heeft wel van doen met het strijden voor klassebelangen?

De vakbonden kunnen of konden de belangen van hun leden verdedigen zonder macht? Alles is macht in het leven, mijn beste. Dat ontkennen is het leven ontkennen.

De vraag die we ons moeten stellen is. Hoe verwerven we macht en hoe kunnen we die macht ten dienste stel van de meerderheid van de bevolking. Zonder macht kunnen we niets veranderen in de samenleving.

We kunnen natuurlijk leuk ,netwerkjes, vormen en carnavalsstoeten organiseren. Da's leuk voor eventjes maar ik ben niet van plan om dit voor de rest van mijn leven te doen.

Groeten