arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT-journalist: verkiezingsfraude verklaart niet massale steun aan Hoessein

by Ng Sauw Tjhoi Wednesday, Nov. 06, 2002 at 9:17 PM

Ng Sauw Tjhoi, Journalist, was in opdracht van de VRT (Radio en TV) en op uitnodiging van het Iraaks Ministerie voor Informatie in Irak van 14 tot en met 21 oktober 2002 Artikel gepost aan Indymedia door Dirk Adriaensens (www.irak.be)

Voor jou geschreven, goeie vriend(in),en voor iedereen die dit lezen wil...stuur dus gerust door.

Gezond en wel terug uit het verre Bagdad. En -cynisch genoeg, in weerwil van de ondervoeding van miljoenen Iraakse kinderen- ben ik verdikt, volgestouwd door de gastvrije Iraakse middenklasse met mezze's, kip, vis en rijst en pasta's, ..en kilo's dadels ! Maar naast de culinaire uitspatting was mijn Iraakse uitstap een contrastrijke ervaring.

Ik heb -toegegeven, tegen alle verwachtingen in- volledig onafhankelijk kunnen werken. Mijn persvrijheid is mij dierbaar, maar, de Saddam getrouwen hebben me mijn werk laten doen. Eén klein incidentje niet te na gesproken: mijn mobieltje is me aan de grens ingehouden. "No network" klonk het, "So what" was mijn antwoord, maar het resultaat was een in een officieel papiertje gewikkelde tri-band gsm van de VRT mooi opgeborgen in een douanierskastje. Bij het verlaten van het land zonder enig gemor teruggekregen, nog steeds in het desbetreffende vergeeld documentje verpakt. Al bij het aankomen luidde het meest gehoorde gefluister "baksiesh" (smeergeld, vrij vertaald), van de gewapende grenssoldaat tot de receptionist van het hotel. Een embargo-effect eerste klas, iedereen wil wel wat verdienen aan elke beweging van een buitenlander. De inflatie is torenhoog, een eenvoudige geldtransactie om bijvoorbeeld een soft drink te kopen, lijkt algauw op een maffia-achtige geldoperatie, waarbij een aktentas vol pakjes geldbriefjes moet worden overhandigd. Reken maar uit, een briefje van 250 Iraakse Dinar is 5 oude Belgische Franken of een 12,5 Eurocent. Een limo in een hotel kost ongeveer één Euro. En als je dus een taxichauffeur moet betalen die een dag lang voor jou heeft gewerkt, dan smijt je al snel enkele pakjes bankbiljetten over de balk.

Mijn reportage-interviewee's hebben sinds het embargo drie jobs en dus drie salarissen nodig om dezelfde levensstandaard van voor de Golfoorlog te kunnen bewaren. En dan hebben deze middenklassers (een koppel van universiteitsprofessoren Engelse literatuur, met twee schatten van zonen) het relatief goed, maar ze zien er erg moe uit.
Ingeleverd, ja, maar naar West-Europese normen doen ze het goed. Ze hebben een nette ouderwetse Toyota (vroeger twee), een huis met airco, eten twee tot driemaal daags en zijn meer dan behoorlijk gekleed volgens westerse fashion-normen. Het was wel twee jaar geleden dat ze nog eens op restaurant waren geweest, en dat wilden ze dan ook prompt met mij doen.
Geen nee gezegd, dat spreekt, beleefdheidshalve en uit respect... maar om eerlijk te zijn ook met veel "goesting".

Iets anders is het gesteld met de upperclass. In de rijke wijken –waar ik overigens niet mocht filmen wegens inbreuk op privacy, en politiecontroles- puilt de welvaart over de ommuurde villa's die met goud bombastisch verfraaid zijn.
Moneymakers van de oorlog weet je wel. Veel zakenlui en ook Saddam's bourgeoisie, die de sluipwegen van de illegale handel in oorlogstijd wisten en weten te vinden. Wapens, medicijnen, licensies op consumptiegoederen, geld zelf als meerwaardescheppend product.

Het "verzwegen verhaal" van elke oorlog....

Bagdad is een "fiere" stad, geen typisch derdewereld-vuilnisbelten, geen bedelaars, tenzij je krantenverkopende oude vrouwtjes of schoenlappende tienertjes, bedelaars noemt. Nette en verzorgde autosnelwegen, door Fransen en Belgen aangelegd overigens, in de Golden American Days toen Irak nog een US-bruggenhoofd was in het Midden-Oosten. Nauwelijks nog littekens van de Golfoorlogsbombardementen, die er nochtans met duizenden geweest zijn.
Veel bouwwerken, her- en verbouwwerken.
Voorts zindert in elk gesprek op straat of in de lobby van het hotel, de voorbije oorlog na, en staat -da's evident- de nakende oorlog hoog op de agenda van het gesprek.

Over het "referendum" waarbij de president voor een nieuwe ambtstermijn van 7 jaar van de bevolking de goedkeuring kreeg (0,04 % meer dan de 99,96% in 1995) valt slechts één ding te zeggen... verkiezingsfraude en terreur verklaren niet de massale steun die de Iraki's aan hun leider geven.
Anti-Amerikanisme en nationale trots zijn wellicht veel belangrijker als reden dan de "verplichte verafgoding" waar het Westen en onze corporate media zich zo graag aan houden.
Maar in deze wil ik geen schijn van eenzijdigheid en subjectiviteit over mij krijgen. Laten we wel wezen, ik vereer noch verafgood de Iraakse leider, maar mijn sympathie voor Irak (het land en zijn inwoners) is -dat is waar- stevig geworteld.

De arme wijken heb ik ook gezien en gefilmd. Ook al had mijn begeleidster (een Iraakse Belgische die in 1978 door de liefde via Londen in dit kikkerland aanbelandde en twee drie keer per jaar haar familie bezoekt, en dus enorm veel contacten heeft in alle lagen van de Iraakse samenleving) een haast panische angst voor straatrellen als ik te lang filmde. En misschien terecht, want de geruchten doen de ronde dat zelfs de politie niet meer durft op te treden in Saddam-City (bijnaam voor de wijk Al Tahwra, in het Nederlands vertaald: De Revolutie! ). Het is een Sji'itische wijk waar 2 miljoen mensen verpauperd leven, die ooit als gastarbeider uit het Zuiden zijn gelokt om de industrialisatie in en om Bagdad te verwezenlijken. Nu verbitterd en licht-opstandig tegen het regime en zijn Soennitische president. In Saddam-City kan je letterlijk alles kopen -volgens welingelichte bron-, kalashnikov's, spiksplinternieuwe mercedessen, valse paspoorten en wat je hartje maar lust.
In een andere wijk waar duizenden arme Bagdadi leven en waar ze dachten dat ik van de Iraakse TV was, trokken de mensen mij hun huizen in en hoopten ze dat ik hun armtierig bestaan zou filmen zodat de president zou kunnen zien hoe dringend er iets aan hun situatie moet veranderen. Van openlijke kritiek op Saddam gesproken.... Armoede ten gevolge van het embargo. Waaronder overigens ook het onderwijs stevig lijdt. Irak -zo zegt een Unicefman mij- had een zeer goed ontwikkeld onderwijssysteem, gratis en van kwaliteit.
Vandaag is het -door oorlogen en embargo- beneden alle peil. Kinderen kunnen nog maar twee à drie uur naar school, ze gaan in "shifts" naar de les, beeld je in. Er zijn zo'n 5.000 scholen tekort en er zouden zo'n 4.500 scholen heringericht moeten worden. Leraars verdienen zo'n 3 à 4 USD per dag.

Die Saddam, ach ja daar weten we van dat hij van geen kleintje vervaard is, en dat communisten en andere opposanten "opgeruimd" zijn geweest, ... is een bourgeois van het zuiverste alooi. Hij blijkt sympathie te hebben voor figuren als Nasser, Stalin en Churchill. Niet vreemd voor een autoritaire patriarch, met nogal wat chauvinistisch-nationalistische ideeën. En toch heb ik een vorm van democratie kunnen proeven onder de Iraki's. Ik heb ellenlange gesprekken en interviews gehad met verschillende mensen. Ik heb geen openlijke militaire aanwezigheid in het straatbeeld gevoeld. Het leger
demonstreert geen machtswellust in de stad. Ik heb meermaals te horen gekregen "Iraq is not Saddam Houssein".
Ik hou het op een autoritair-patriarchale, niet-gebonden, arabische leider, waarvan de solidariteit met Palestina één van de meest opmerkelijke politieke karakteristiek is, en zijn anti-amerikanisme kan ik ook -eerlijk gezegd- best pruimen.
Maar of we hier nu te maken hebben met een dictator pur sang, ... I doubt it.
Psychologie is altijd gevaarlijk om politieke kwesties te verklaren, maar misschien
kan het in deze bijkomend verhelderend werken.
Zelfs een autoritaire patriarch geeft meestal een zekere hoeveelheid vertrouwen, misbruik je die dan word je buitensporig gestraft.

Het meest touchy item tijdens mijn journalistiek werk was voor mij de kwestie van het "depleted uranium" ("verarmd uranium" zou gebruikt zijn door de Amerikanen bij het bombarderenvan de Iraakse troepen in de terugtocht van Koeweit). Ik ben twee dagen in het -voor mij- stoffig-grauwgrijze Basrah geweest waar de dood -naar mijngevoel- nog rondwaart (Zuid-Irak, 20 km van Koeweit-grens, en bij de "dodenweg"). Op bezoek in het kinderziekenhuis.
Heb leukemie en andere kankerpatientjes bezocht en gefilmd.
De gevolgen van de uraniumstraling komen (ook volgens Belgische wetenschappers is dat gesteld) na zowat 5 jaar aan het licht. En sinds 1996 zijn -zo blijkt uit Iraakse statistieken- de "malignant diseases" rates enorm verhoogd, tot vijfmaal meer. Het embargo, het "Food for Oil programme" en de daarmee verbonden "lijst van verboden
producten wegens dubbel gebruik" maar ook de beperkingen op medicijnen spelen de dokters parten. Vaak zijn er geen medicijnen om bijvoorbeeld een chemotherapie toe te passen. Of hebben sommige patientjes al enkele chemo's achter de rug maar dan is er ineens geen medicament meer. Geregeld, zo zegt een van de kinderspecialisten mij, hoor je enkele dagen later dat het kind thuis gestorven is. Misvormingen, kankers, baby's zonder hoofd, of net wel maar dan met twee, kinderen zonder ogen (nomaliter 1 kans op 1 miljoen - daarvan zijn er in Irak tientallen, volgens Belgische medische bronnen). Ook
het milieu is aangetast, en het vee al evenzeer. Schapen met vijf poten, kalveren met twee hoofden, noem maar op (volgens het hoofd van het veterinair ziekenhuis).
Absurdistan !

Ik heb zelf een nare ervaring en verschrikkelijke herinneringen aan de ziekte van mijn dochter Mei Lan (Stevens-Johnson syndrome, 70% van haar lichaam was verbrand door -absurd genoeg- een aspirientje, iemand vergeleek het met de beelden van Vietnam-napalm-patientjes).
Maar hoe cynisch ook, dankzij die ervaring heb ik de afgrijselijke beelden in het kinderziekenhuis kunnen draaien.
Toen ik eergisteren de beelden visioneerde voor de premontage van de TV-reportage voor "Koppen", slaakte mijn beeldregisseur meermaals kreten en draaide het hoofd weg. Ik heb toen ik de beelden draaide hartkloppingen gehad en menigmaal moeten slikken. Het was de tweede keer in mijn elfjarige carriere dat ik tranen in de ogen had na een interview. De moeder die ik vragen stelde heeft vijf gezonde kinderen, maar haar zesde baby, twee weken oud, lag onder de couveusekap krijsend van de pijn van twee kankergezwellen op de oogjes. God is dood, of is doof, en of, is een Amerikaanse generaal.

Bij het krijsen van een baby en het indringend geween van een moeder om haar kind....ja, dan voel je dat je leeft, maar in wat voor een wereld ?

Een nieuwe oorlog tegen Irak, ... de gedachte maakt vele Iraki's verbitterd en lijdzaam, want na twintig jaar oorlog, en zeker na die laatste tegen de Amerikanen, ...went het.
"Ach ja", zei een Iraakse drankverkoper mij "moeten we dan nog dieper op de knieën dan dat we nu al zitten, met het embargo ?"

All we can say, is give peace a chance ?

Ng Sauw Tjhoi
Journalist
O477-280257 (gsm)
tjhoi@euronet.be
* Ik was in opdracht van de VRT (Radio en TV) en op uitnodiging van het
Iraaks Ministerie voor Informatie in Irak van 14 tot en met 21 pktober 2002
(heb mijn eigen programma in overleg met mijn begeleidster opgesteld en gevolgd,
dus ik heb geen papegaai noch spion naast mij neergepoot gekregen en mijn charmante
begeleidster kan ik bezwaarlijk een marionet van het Iraakse regime noemen)



PS:
Hoogstwaarschijnlijk zijn mijn reportages te beluisteren en te zien op volgende data
-VRT / Radio 1 / Piazza / zaterdag 9 november om 13u10 : "Een dame uit Bagdad" (portret van Nawal Abdullah Al Ani, Iraaks-Belgische waarmee ik in Bagdad op zoek ga naar haar jeugd)
-VRT / TV-1 / Koppen / twee reportages over Irak (Kinderen en Embargo) data niet vast, maar wellicht op dinsdag of donderdag 12-14 november rond 21u

Weg Saddam, weg Bush, weg met de rijken!!!

by Guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:11 PM

"Het is een Sji'itische wijk waar 2 miljoen mensen verpauperd leven, die ooit als gastarbeider uit het Zuiden zijn gelokt om de industrialisatie in en om Bagdad te verwezenlijken."

Saddam hanteerde hetzelfde principe als Europa, we halen gastarbeiders binnen en laten hen na het gedane werk stikken.

"In de rijke wijken –waar ik overigens niet mocht filmen wegens inbreuk op privacy, en politiecontroles- puilt de welvaart over de ommuurde villa's die met goud bombastisch verfraaid zijn. Moneymakers van de oorlog weet je wel."

Vertel eens wat meer over de moneymakers van de oorlog, Dirk,
gaan ze nu weer geld verdienen en de gewone mens laten creperen?


"Iraq is not Saddam Houssein"


"In een andere wijk waar duizenden arme Bagdadi leven en waar ze dachten dat ik van de Iraakse TV was, trokken de mensen mij hun huizen in en hoopten ze dat ik hun armtierig bestaan zou filmen zodat de president zou kunnen zien hoe dringend er iets aan hun situatie moet veranderen. Van openlijke kritiek op Saddam gesproken...."

Hopelijk moet ik nu niet meer lezen dat we niet tegen Saddam mogen zijn, omdat we dan in de kaart spelen van Bush.

Door de vorige postings van Dirk had ik het gevoel dat Irak een heel arm land was, waar de bevolking achter hun leider stond.

Dankzij dit artikel heb ik er toch een beter beeld over.

Bedankt Dirk om dit te posten.

"In de rijke wijken –waar ik overigens niet mocht filmen wegens inbreuk op privacy, en politiecontroles- puilt de welvaart over de ommuurde villa's die met goud bombastisch verfraaid zijn. Moneymakers van de oorlog weet je wel."

Vertel eens wat meer over de moneymakers van de oorlog, Dirk,
gaan ze nu weer geld verdienen en de gewone mens laten creperen?

er moet ons iets ingepompt worden...

by Rudy Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:24 PM

Waarom worden bepaalde bijdragen hier telkens opnieuw gepost? Een aantal "waarheden" moeten er hier blijkbaar ingedramd worden; het principe indachtig: "Vertel een leugen 1000 maal en het wordt waarheid"! (wie zei dat ook weer?)
Waarom laat indymedia in deze toe dat bepaalde artikels meerdere keren kunnen gepost worden??

Ja zeg

by christophe Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:38 PM

Rudy, nu word je gortig. Met welk recht durf jij hier te schrijven dat wat Ng Sauw Tjhoi schrijft leugens zijn?

Vind je het normaal dat "indymedia" jouw ongefundeerde beschuldigingen laat staan?

Lees eerst eens die tekst. Schrijf er dan desnoods een kritiek op, maar heb een heel klein beetje respect voor de mensen die de moeite doen om dingen te schrijven en te posten.

En zeg eens wie je bent. Ik word altijd achterdochtig als ik zo voornaampjes zie staan die niemand en iedereen kunnen zijn.

Rudy, niet boos worden

by guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:54 PM

Rudy,

Dit artikel was al eens gepost maar is dan verwijderd, je moet maar eens naar search(articles) gaan en daar VRT-journalist intikken. Slechts één resultaat, dit artikel.

Tewaar dat de heer Adriaensens het artikel nu een andere titel gegeven heeft, maar dat zou hij niet durven, hé Dirk? ;)

Rudy, maak ook niet de fout om u blind te staren op de postings van sommigen en daarmee heel indymedia.be te vergelijken.

nogmaals

by Rudy Wednesday, Nov. 06, 2002 at 11:08 PM

Ik heb het niet specifiek over de bijdrage van deze journalist, wel dat hier al enige weken systematisch, door steeds dezelfde mensen, wiens bijdragen ook meerdere malen gepost worden (bijv. dat van deze VRT journalist - de VRT nu plots toch een betrouwbare info-bron?), één bepaalde boodschap wordt doorgezonden: verzet tegen de oorlog is steun aan Saddam (of op z'n minst: is zwijgen over de misdaden van Saddam).

De PvdA mensen blijken niet te beseffen dat indymedia niet functioneert volgens de principes van het "democratisch centralisme" (gelukkig maar)en dat zij misschien wel hun leden hun partijlijn en het zwijgen kunnen opleggen, maar zeker niet indymedia.

Of vergis ik mij in indymedia?

(PS: En wie ben jij dan wel christophe?)

Rudy

by christophe Thursday, Nov. 07, 2002 at 9:03 AM

Rudy,

Als je een artikel ontdekt dat twee keer gepost werd, moet je dat melden aan het edito-team (imc-belgium-edito@lists.indymedia.org). Zij zullen dat dan weghalen want dat heet een 'double posting'.

Dan weet het edito-team ook meteen je naam. Vergeef me dat ik een beetje argwanend word tegenover commentaarschrijvers als jij die anoniem allerlei leugens blijven verspreiden zonder zelf ooit een bijdrage te leveren.

daar gaan ze weer...

by Rudy Thursday, Nov. 07, 2002 at 10:54 AM

Welke leugens?
Je reactie is typisch, als er inhoudelijk niet op een kritiek kan geantwoord worden, op de man spelen, verdachtmakingen, ...
Opnieuw: geen retorische truk is jullie teveel om jullie gelijk te halen en door te drijven.

De leugens van Rudy

by christophe Thursday, Nov. 07, 2002 at 11:09 AM

Dit is de laatste keer dat ik hier op reageer:

"Waarom worden bepaalde bijdragen hier telkens opnieuw gepost?"

>>> klopt niet. Dubbele postings worden meteen verwijderd.

"Vertel een leugen 1000 maal en het wordt waarheid"!

>>> ik lees geen enkele leugen in bovenstaand artikel. Dus is jouw zin fout.

"...al enige weken systematisch, door steeds dezelfde mensen, wiens bijdragen ook meerdere malen gepost worden..."

>>> Loze beschuldigingen zonder een concreet voorbeeld te geven (onmogelijk want die bestaan niet)

"De PvdA mensen blijken niet te beseffen dat indymedia niet functioneert volgens de principes van het "democratisch centralisme""

>>> De PVDA heeft niets te maken met Indymedia. Dus opnieuw een leugen.

En dat dus allemaal anoniem, zonder enige relevantie. Dit is geen commentaarsite voor uw persoonlijke frustraties. Dus nogmaals schrijf een mail naar imc-belgium-edito@lists.indymedia.org en leg daar uw probleem voor.

Toch nog een laatste...

by christophe Thursday, Nov. 07, 2002 at 11:17 AM

Gevonden op http://www.vlaamsblok.be/actualiteit_week_6.shtml

"Indymedia is ook in België geen onbekende. Het clubje presenteert zich als 'onafhankelijk' en maatschappijkritisch 'persagentschap' met internationale vertakkingen. In eigen land is het één van de vele mantelorganisaties van de extreem-linkse Partij Van de Arbeid. Geen onschuldige koorknapen als je het ons vraagt."

Rudy, zeg eens eerlijk: heb je daar je mosterd gehaald?

laatste keer?

by Rudy Thursday, Nov. 07, 2002 at 12:47 PM

Je hebt dan ook niets te zeggen, behalve te bevestigen wat ik zei: als je het niet kan halen: platte verdachtmakingen en staalhard ontkennen.

Mijnheer Christophe:
het artikel hierboven van de vrt-journalist werd al gepost op 2 november door dezelfde D.A. onder de titel "Kuifje in Irak"; het staat er nog altijd!
Daarmee is duidelijk gemaakt wie hier de leugenaar is!

Dat is zwart op wit!

Ik hoef op de rest niet in te gaan, je kan niet argumenteren tegen een kind dat zijn gelijk wil halen en wild rond zich heen begint te stampen.

Ik laat het aan de andere lezers om te oordelen; je bent fundamenteel oneerlijk en vals. Punt.

Vragen voor Dirk Adriaensens

by Guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 12:51 PM

Dirk, kan je eens antwoorden op mijn vragen?
Dank u.

Kan kloppen...

by Sara V. Thursday, Nov. 07, 2002 at 12:57 PM

Ik herinner mij dat die Rudy hier in het verleden al het zelfde viooltje bespeelde en toen terecht de mond gesnoerd werd omdat hij plots extreemrechtse praat begon te verkopen.

Mocht ik jullie zijn, zou ik daar niet op ingaan. Ik vindt indymedia heel tof, lees het iedere dag (niet alles natuurlijk!) en dit soort commentaartjes stoort mij enorm.

Weghalen dus.

Dirk toch...

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:06 PM

"Mijnheer Christophe:
het artikel hierboven van de vrt-journalist werd al gepost op 2 november door dezelfde D.A. onder de titel "Kuifje in Irak"; het staat er nog altijd!
Daarmee is duidelijk gemaakt wie hier de leugenaar is!"
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=36847

"Tewaar dat de heer Adriaensens het artikel nu een andere titel gegeven heeft, maar dat zou hij niet durven, hé Dirk? ;)"

Sorry Rudy, Dirk is toch een stoute jongen.

Christophe, er wordt een antwoord verwacht...

Zeg

by christophe Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:10 PM

Zeg Guido, niet zeveren, hé. Ik heb al tien keer geantwoord en ik reageer normaal niet op Vlaams Blokkers.

Sara

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:10 PM

Sara,
Rudy heeft hier wel gelijk!

christophe

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:26 PM

En welk artikel wordt er nu verwijderd, dit of Kuifje in Irak?

Of die gast nu extreem-rechts is of niet, feit is dat dit artikel tweemaal gepost werd, onder twee verschillende titels.

Het is toch niet omdat Hitler zei dat de lucht blauw is, dat het daarom onjuist was?

En als Dirk niet antwoord op mijn vragen, dan kan jij het misschien doen?

Wat zit hier eigenlijk achter?

by christophe Thursday, Nov. 07, 2002 at 1:43 PM

Zeg, wat hebben jullie vandaag?

Het gaat om één (1) onnozele dubbele posting zoals we er iedere dag tien hebben.

Dat artikel is ondertussen allang weggehaald. Aangezien het tweede in een overview zit, is het eerste weggehaald.

En willen jullie nu allemaal iets nuttigs doen?

Lieve Sara (sic)

by Rudy Thursday, Nov. 07, 2002 at 2:43 PM

"Kan kloppen"; ja, heel doorzichtig, alles kan, maar kan je dan die zgn. vl blok commentaar eens opzoeken? Is niet zo moeilijk: zoekrobot niet waar...
Sara: je liegt.
Jullie geraken stilaan verstrikt in jullie eigen leugens.

Ik zal er zijn op de betoging van 10 en 17 november: tegen Bush, tegen Saddam, tegen alle tirannen (De Winter, Haider, etc. incluis).

Groeten aan allen die nog een greintje waardigheid bezitten en zich niet laten afblaffen door de kleine en grote tirannen die, zo blijkt hier weer, ook op indymedia rondwaren.

Zeg Jan en Christoph

by ikke Thursday, Nov. 07, 2002 at 3:40 PM

Zeg Jan en Christoph willen jullie wel eens stoppen met onnozel doen tegen elkaar.
Hat artikel gaat volledig verloren door jullie gebral.

niet zeveren hé

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 4:38 PM

"Dat artikel is ondertussen allang weggehaald. Aangezien het tweede in een overview zit, is het eerste weggehaald."

Christophe, ook niet zeveren hé!

Allang is iets langer dan twee uren.

Het zegt veel over de Heer Adriaensens, die een betoging tegen oorlog organiseert.

Iedereen voor Saddam is van PVDA

by Rik Thursday, Nov. 07, 2002 at 5:00 PM

Ng Sauw Tjhoi ben jij soms PVDA-lid???
Waarschijnlijk wel. Dit is weer het typische voorbeeld van de werking van de PVDA. Ondergronds onder schuilnamen toch je boodschap doorgeven!
Kom eens met je echte naam uit!

ja

by freddy Thursday, Nov. 07, 2002 at 5:21 PM

Kunnen die van de PVDA inderdaad geen originelere naam vinden dan zo'n exotische reeks letters en klanken naast elkaar?

Jullie zijn echt pathetic dat jullie jullie toevlucht tot zo'n streken moeten nemen.

Denken jullie dat zo'n chinees naampje sympathiek overkomt?

Weg met de pvda. Voor de bevrijding van de linkerzijde.

Meneer 'ikke'

by Jan D. Thursday, Nov. 07, 2002 at 5:41 PM

Als ik de Jan ben die je bedoelt (en ik ken jullie soort platteriken wel, met steeds diezelfde goedkope insinuaties), dan zeg ik het voor eens en altijd duidelijk: ik kom hier - in tegenstelling tot u - niet tussen onder pseudoniemen, ik heb geen tijd voor dergelijke kinderspelletjes en zat de hele dag trouwens op een colloquium. Ik ben het een beetje beu 'the usual suspect' van de lokale stasi te zijn.

... iedereen die voor PVDA is noemt saddam.

by kitty Thursday, Nov. 07, 2002 at 6:32 PM

"Iedereen voor Saddam is van PVDA"
>>> dat is veel lidden van de PVDA in Iraq dus!
=^_^=

nog een getuigenis vanuit Bagdad

by Dirk Adriaensens Thursday, Nov. 07, 2002 at 8:14 PM

Beste webmaster van Indymedia
Ik vind de commentaren van Rik, Freddy en Rudy aanstootgevend, en over Thjoi dégoutant en racistisch. Dit kan niet meer. Ik denk dat de webmaster zijn taak niet naar behoren waarneemt, anders zouden dergelijke postings toch niet kunnen??!!
Laten we tot de kern van de zaak terugkeren: hier nog een getuigenis vanuit Bagdad, ongeveer dezelfde periode als Thjoi. Een pakkende getuigenis.

WE ARE HERE TODAY: OCTOBER 26, 2002
FROM BAGHDAD

by Joe Quandt

We are in Washington today to protest the foreign and domestic policies of our government.
We are in Baghdad today to protest the foreign and domestic policies of our government.
We are in Albany today to protest the foreign and domestic policies of our government.
Let us have no illusions.
In Baghdad, people ask me point blank, "Joe, the war.....when is it coming?" At 1st, I thought the question fatalistic. But the 8-year war with Iran in which 200,000 died, the Gulf War, which took possibly another 300,000, besides wrecking the entire infrastructure, the U.N. sanctions, which in 12 years have cost them an additional million and a half lives-22 years of sustained economic and military conflict have made Iraqis immune to illusions, in the matter of war.
Let us, like the Iraqis, have no illusions.
I was in the states a month ago when the House of Representatives sold the birthright of 1776. I was in Baghdad when the Senate followed suit. They have begun the process of making George II king in all but name. Every day we watch the extraordinarily creative posturing of the French and Russian governments, who in the end will cut a handsome deal with our government, and then think they've done very well for themselves.
Political activist Ghazwan Al-Muhkti says that U.S. coercion and deal making is rendering the U.N. irrelevant. Former U.N. head of Iraqi relief programs Dennis Halliday was even more blunt: "The U.N. is dying."
Have no illusions; the U.N. is not going to come to the rescue.
You are here today perhaps because you understand how deeply your civil rights are being slashed at, and recreated in the image of the New World Order.
Or you grasp all too well that U.S. arms sales around the world make inevitable the endless cycle of big and little wars to come, for the next hundred years.
You realize that all future treaties are things of convenience, to be abrogated when their purpose has been served.
That the International Criminal Court, the Kyoto Accords, bans on nuclear and conventional weapon testing, research into alternative energy sources, all of these are only impediments to the agendas of this administration.
That the War on Terrorism is simply a convenient place to focus American fears now that Communism is dead, and that this war on terrorism, the war on Afghanistan, the war for the oil of Iraq, are only the opening gambits in the U.S. bid to secure the fossil fuel reserves of the entire planet in order that they may dictate terms to the rest of the industrialized world.
Ask the shoeshine boys, the art dealers, the cafe operators, the hotel staff, ask anyone in Iraq why the United States is coming here. They have no illusions.
How many countries have been attacked by Iraq in the last 12 years?......................
How many countries have been attacked by the United States in the last 12 years? In the case of Iraq, it has been on a weekly basis.
Lives mean nothing to this administration, yours or the Iraqis'. Have no illusions.
So why are we here today?

We are here because we must be.
We are here because, in the words of Scott Ritter, "There's a drunk at the wheel, and we've got to get the keys away from him."
We are here because the right of assembly has not been taken away from us....yet.
We are here because our government is ruining the good name of the American people.
We are here because we have children.....and parents.....and loved ones.....and cherished ideals, and everywhere our government drops a bomb, an Osama bin Laden seed is sown.
We are here because the answer to war is only more war.
We are here because we have problems in our schools, in Corporate America, in our inner cities, problems of violence, ignorance, and greed, and 100 billion dollars spent on brutalizing our brothers and sisters in another country would be better spent on our own problems than in legitimizing the theft of that nation's natural resources, to fill the pockets of the vultures who are running this country.

As I wrote this last evening, I watched the sun setting over the Tigris River. Here, in the Cradle of Civilization, one is, perhaps, more keenly aware of the historical imprudence of our government's actions.
We are here today because we must be. Because our hearts tell us that the clock is ticking, not quite as loudly as it's ticking for the Iraqis, but time is running out on the American Dream. Have no illusions: An attack against Iraq will be one of the cataclysmic events in American history, on a par with The Civil War and the Great Depression, because it will signal to the world that democratic principals and republican humanism have no more meaning in the American ethos than they did in Nazi Germany. And to send that message is to invite a return to barbarism, but on a scale we must shudder to contemplate.
We are here today because we believe that the Battle Of Iraq will not signal the end of civilization as we have dreamt it, but rather, that it will be but the opening skirmish, for us here today, in the long overdo American War On Greed.

Thank You

Joe Quandt is GEEN lid van de PVDA

by Dirk Adriaensens Thursday, Nov. 07, 2002 at 8:48 PM

Beste mensen,

Joe Quandt is dus geen lid van de PVDA, maar van Voices in The Wilderness. Wie hem "live" wil zien volge deze link: http://www.msnbc.com/local/wnyt/M231364.asp?cp1=1

Ik zeg dit er maar bij vermits iedereen die zegt "Bush is het probleem, niet Saddam" onmiddellijk als PVDA-er wordt gelabeled. Dat wil m.i. zeggen dat de PVDA toch de betere analyse heeft.
Het wordt de laatste tijd steeds maar gortiger op Indymedia.
Ik heb de ervaring met nieuwsgroepen, websites en discussiegroepen over Irak, dat als de web-leiding niet strak genoeg is, het zaakje definitief ontspoort. Ik zou een aantal gedragsregels willen invoeren als het over dit onderwerp gaat:
a)de posting moeten een inhoudelijke bijdrage leveren teneinde de discussie vooruit te helpen.
b) de postings moeten geschreven worden vanuit een visie tégen het embargo, tégen de oorlog. Dat lijkt me logisch vermits het hier een anti-war feature betreft.
b) persoonlijke aanvallen, beledigingen enz. zijn uit den boze. Inhoudelijke polemieken daarentegen dragen bij tot een beter inzicht.
Ik denk dat we met deze richtlijnen al een heel eind verder zouden komen. Bijkomend commentaar op deze voorstellen is welkom, maar onder een andere, nieuwe rubriek aub. Laat deze stek voor de echte anti-oorlogs- en anti-embargodiscussies.
Webmaster, haal die beledigende en racistische postings er nu maar af aub, al is het maar uit respect voor Thjoi. Anders doe ik ook niet meer mee.

pol devos

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 10:28 PM

Dirk, als er nu één iemand is die wel in de propaganda van de VS gelooft, dan is het toch wel Pol DeVos, co-auteur van 11september.

Daarin kunnen we het verhaal lezen over een zogenaamde ontmoeting tussen Atta en een Irakees in Praag.

Dit verhaal is in de Amerikaanse media al afgedaan als onwaar.

Rumsfeld heeft zelfs een speciale cel gecreëerd om toch maar bewijzen te kunnen vinden dat Al Qaida en Saddam banden hebben.

"a)de posting moeten een inhoudelijke bijdrage leveren teneinde de discussie vooruit te helpen.
b) de postings moeten geschreven worden vanuit een visie tégen het embargo, tégen de oorlog. Dat lijkt me logisch vermits het hier een anti-war feature betreft.
b) persoonlijke aanvallen, beledigingen enz. zijn uit den boze. Inhoudelijke polemieken daarentegen dragen bij tot een beter inzicht.
Ik denk dat we met deze richtlijnen al een heel eind verder zouden komen. Bijkomend commentaar op deze voorstellen is welkom, maar onder een andere, nieuwe rubriek aub. Laat deze stek voor de echte anti-oorlogs- en anti-embargodiscussies.
Webmaster, haal die beledigende en racistische postings er nu maar af aub, al is het maar uit respect voor Thjoi. Anders doe ik ook niet meer mee."

Waarom geen opmerking over mensen die hun artikels dubbel posten onder verschillenden titels?

vraag aan Dirk

by guido Thursday, Nov. 07, 2002 at 10:29 PM

"In de rijke wijken –waar ik overigens niet mocht filmen wegens inbreuk op privacy, en politiecontroles- puilt de welvaart over de ommuurde villa's die met goud bombastisch verfraaid zijn. Moneymakers van de oorlog weet je wel."

Vertel eens wat meer over de moneymakers van de oorlog, Dirk,
gaan ze nu weer geld verdienen en de gewone mens laten creperen?