arch/ive/ief (2000 - 2005)

kaSSablanka

by Guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 4:43 PM

"Wat een onzin! Praktiserende moslims zijn net als praktiserende katholieken intolerante, hypocriete, conservatieve zakken, overtuigd van het eigen ‘grote gelijk', die het liefst de vrouw als babymaker aan de haard zien en censuur toepassen op alles wat ruikt naar seksualiteit." citaat Guy Lee Thys, regisseur kaSSablanca

Gisteren kon ik nog eens aanschouwen wat men op Het Kastje toont aan de 'gewone' Vlaming.

In De Laatste Show werden de twee regisseurs geïntervieuwd, Guy Lee Thys en Ivan Boeckmans, die de nieuwte Vlaaaamsche film maakten, KaSSablanca.

Guy had voor de gelegenheid op de kanten van de kraag avn zijn hemd, in het geel; de naam van de film aangebracht, met de S'en op een welbepaalde manier geschreven.

Toen hem gevraagd werd wat het doel van zijn film was, antwoordde hij: " De gelijkenissen tussen de Islam en het Vlaams Blok tonen."

Hij sprak niet over 'extremistische moslimfundamentalisten".
Wel over de twee extremen, Vlaams Blok aan de ene kant en Islam langs de andere kant.

De regisseurs willen zogezegd de negatieve uitvloeisels van de multiculturele maatschappij aan de kaak stellen.

Toen bleek dat één van de regisseurs nog porno-acteur geweest was, vroeg ik me af wat de eigenlijke bedoeling van hun film is.

Toen er ook nog bijgzegd was, dat er nog geen script was, de dag dat de acteurs allemaal gekozen waren, kreeg ik zo'n raar gevoel.

Dat mensen vlug geld willen verdienen, dat weten we. Dat de manier waarop hen niet interesseert, weten we ook.

Ook het feit dat Guy sprak over kontneuken, laat mij al vermoeden dat sommige moslims hierdoor gaan geschockt zijn.

Gemakkelijk succes, niet? Maak een film, en maak daar de extremen belachelijk, ze zullen het dan wel uitvechten in de media wat gratis reclame is voor onze film, dus extra geld.

Waarom heb ik het gevoel dat deze film nog eens alle clichés gaat bevestigen?

Beelden werken sterker dan woorden en zou het dan mogelijk zijn dat in de toekomst deze beelden mee gaan spelen in het stemhokje?

De recensie in De Morgen gaf nog maar eens aan hoe bruin Vlaanderen al is.

"Het racisme wordt er niet verbloemd in "kut-marrokaantjes", buitenlanders noemt men daar 'makakken'.

Waarmee de recensent zelf zegt dat DeSmet racistisch is, denken we maar aan zijn stukje over 'kut-marokkaantjes'

Onderstaande tekst is van Guy Lee Thijs en ligt het aan mij of heeft deze persoon een probleem met de Islam en minder met Katholieken en Vlaams Blokkers?


IN DE MARGE VAN ‘FATIMA MON AMOUR'— ISLAMITISCH REVEIL: EEN VLAAMS BLOK VOOR ALLOCHTONEN
Van: Guy Lee Thys
Category: Politiek
Datum: 30/10/2001
Tijd: 8:24:38
Externe naam: 213.224.83.102


Opmerkingen
IN DE MARGE VAN ‘FATIMA MON AMOUR'— ISLAMITISCH REVEIL: EEN VLAAMS BLOK VOOR ALLOCHTONEN


Bijdrage van Guy Lee Thys in de marge van de speelfilm ‘Fatima mon Amour', die binnenkort gedraaid wordt en die zowel de extreem-nationalisten van het Vlaams Blok als de adepten van het Islamitisch Reveil te kakken zet. Reacties zijn zeer welkom.


Sedert 11 september bezweren anders zo scherpzinnige commentatoren en uitgekookte journalisten ons met hetzelfde dictaat: "de Islam is in wezen een zeer vredelievende en verdraagzame godsdienst en de overgrote meerderheid van haar adepten is dan ook uiterst verdraagzaam." Wat een onzin! Praktiserende moslims zijn net als praktiserende katholieken intolerante, hypocriete, conservatieve zakken, overtuigd van het eigen ‘grote gelijk', die het liefst de vrouw als babymaker aan de haard zien en censuur toepassen op alles wat ruikt naar seksualiteit.

Waar zitten al die vrijzinnige anti-klerikale humanisten plots? Het heet dat elke kritiek op de moslimgemeenschap koren op de molen zou zijn van het populistisch-racistische Vlaams Blok. De twee groepen met elkaar vergelijken zou misschien wel eens vele suffe ogen kunnen openen.

Terwijl ik zonder enig gevaar voor lijf en leden aan Getuigen van Jehova door de intercom mag vragen of ze de emmer water deze maal koud of warm willen, is elke discussie over de Islam er een die onmiddellijk ontaardt in agressie als de gesprekspartner een moslim is of in racistische wartaal als een Blok-sympathisant de tegenpool is.

Religie heeft gelukkig niets met racisme te maken, alles met dwangneurose. Daar mogen we toch van uitgaan? Het dagelijks belijden van een godsdienst is een neurose, ja toch? Dan is de praktiserende moslim rijp voor some serious therapy. "Dertig opeenvolgende dagen lang van zonsopgang tot zonsondergang geen druppel water drinken en geen hap brood eten, wat is daar nou eigenlijk de bedoeling van?" wordt steevast beantwoord met: "We moeten dat van ons Geloof." "Zich als een pinguin verkleden in hartje zomer (dus buiten de carnavalsperiode), wat is daar nou de bedoeling van?" "Dat moet zo van ons Geloof." Van lotje getikt dus. En wat in vredesnaam te zeggen van een ‘vrome' moslim die zijn bidmatje heeft uitgerust met een klein kompas om er toch maar zeker van te zijn in de richting van Mekka te bidden, vijf maal daags, in een taal die vaak niet eens de zijne is?

Ikzelf was dertien toen ik de katholieke paters van het college om hun indoctrinerende onzin hartelijk uitlachte. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk toch geholpen, dunkt mij, want in grote getale zijn ‘onze' pinguins op retraite naar hun muffe kloosters gestuurd, vermoedelijk om het aantal pedoschandalen gevoelig terug te schroeven...

Waar hoort men de stem van al die Maghrebbijnen, waar ik zo'n lol mee had in de jaren ‘70 en ‘80 in Brussel, Tunis of Parijs? Laat men die bewust niet aan het woord in de media or what? Zijn ze bang of voelen ze zich absoluut niet aangesproken vanwege de enorme kloof tussen de simpele ex-geitenneuker uit het achterlijke Rifdorp en de Noord-Afrikaanse intelligentsia? Jammer. Enig vegen voor de eigen deur zou ook van die kant wel eens mogen. Net zoals de weldenkende autochtoon van Vlaamse komaf —tot nader order stemt meer dan 84% gelukkig niet voor het Vlaams Blok— zich terecht bezighoudt met de eigen ‘mestkevers'. Oké, niet erg succesvol, toegegeven, maar er wordt aan gewerkt, van schelden in het parlement tot procederen voor de rechtbank of het maken van een film...

Ikzelf zou het bijzonder aardig vinden een niet-gelovige Marokkaan een huichelende imam zijn vet te zien geven op ‘de 7de Dag'. Nu kan zo'n Saudi- gesubsidieerde of erger nog: de bekeerde ex-calotin Omar Van den Broeck, steeds weer dezelfde zalvende leugens komen verkopen, niet onderbroken door enige harde, kritische vraag of verstandig weerwoord.

Een voorganger van Omar VDB als spokesperson van de Belgische moslimgemeenschap was Rabbia (née Claudine) Lemahieu. Claudine was door haar huwelijk met een Syriër een vrome moslima geworden. In een ‘Humo sprak met...' halfweg jaren ‘80 ontpopte ze zich als een erudiete, eigengereide en onafhankelijke dame. In werkelijkheid echter was ze een rabbiate Jodenhaatster die (in mijn bijzijn, anders zou ik het u niet kunnen vertellen) een wilde vreugdedans maakte toen het nieuws bekendgemaakt werd dat in Antwerpen de Palestijnse terrorist Walid een groep Joodse kinderen met een granaat om het leven had gebracht. Walid liep daarbij zelf geen noemelijke schade op, werd na 11 jaar gevangenis vrijgelaten en als spion voor la Douce France ingezet. Rabbia Lemahieu, die ook de moord op Anwar Saddat uitbundig vierde —en laten we raden: de dood van 6000 ‘ongelovigen' op 11 september jongstleden?— heeft momenteel een leerstoel in de Islamkunde aan een Londense hogeschool... Zou het voor Tony Blair niet verstandiger en stukken goedkoper zijn de eigen terroristenachterban in de Londense buitenwijken te laten oppakken in plaats van de Afghaanse steenwoestijn te bombarderen?

En waarom hebben wij de eigen mestkevers van het Vlaams Blok zolang een mediaforum gegeven in naam van de democratie tot ze zo incontournable zijn geworden dat een terugschroeving van hun aanwezigheid in de media hen alleen nog meer stemmen zal opleveren?

De democratie misbruiken om ze af te schaffen of ze tenminste zo uit te hollen dat de verworven persoonlijke vrijheden hoe langer hoe meer aan banden gelegd worden, daarin verschilt de doelstelling van het Blok geen zier van die van het Islamitisch Reveil. In geen enkel Mohameddaans ‘thuisland' (geladen woord, sorry) bestaat er immers een democratische rechtstaat met respect voor een afwijkende mening of levensstijl. Ooit was dat anders, maar zo is de boel nu eenmaal verziekt de laatste 25 jaar. Je zou denken dat als 1,2 miljard mensen (veelal in armoe) leven onder al die semi-feodale regimes van corrupte dictators, stinkendrijke oliesjeiks en achterlijke mullahs ze toch massaal in opstand zouden komen? Het rare is dat moslims telkens weer tegen een verruiming van de persoonlijke vrijheid betogen, van Teheran in de jaren zeventig (toen de eerste hoofdstad met een vrouwelijke politiecommissaris) tot in Marokko vorig jaar (200.000 moslima's kwamen de straat op om te protesteren tegen een plan dat de ergste vrouwonvriendelijke wetten wilde opheffen). En steeds wordt het Vrije Westen geviseerd als de Grote Satan, en dit van Mindanao tot Mali, van Jemen tot Tsjetsjenië, nooit de eigen onderdrukkers.

En het gezeik over Israël! Dat miezerige lapje grond met wat lelijke betonnen woonkazernes en sinaasappelbomen erop... Enough already! Ter vergelijking: zijn de katholieken (zoals gezegd niet mijn beste vrienden) ooit hysterisch geworden over de Noord-Ierse kwestie? Werden er vrijheidsstrijders gerecruteerd in de favela's van Rio of in de sloppen van Manila om in Belfast de ‘goddeloze indringers' (lees: de Britse bezettingstroepen) via een heilige oorlog de zee in te drijven? Ik dacht van niet. Da's alvast één bende die toch iets geleerd heeft van haar donkerbruine verleden... Misschien moeten we de godsdienstvrijheid an sich maar meteen in vraag stellen, zeker als er zich weer een religie ontpopt tot een gevaarlijke ideologie. Het adagium indachtig: vrijheid van meningsuiting en tolerantie, zeker, behalve voor hen die die vrijheden willen afschaffen... En dat geldt zowel voor onze nationalistische neo-fascisten als voor hun evenknie uit het Oosten.

Guy Lee Thys 30 oktober 2001

http://www.tuinkabouters.com/kabuit/_disc1/0000000c.htm

meer leuke dingen op volgende site:

http://www.tuinkabouters.com/kabuit/disc1_tocf.htm

De Standaard daarentegen schreef: ...

by jpe Wednesday, Nov. 06, 2002 at 5:38 PM

Guido, ik zag gisteren het laatste stukje van die Rode Loper reportage ook: heel positief. En dan de pers vandaag: Knack en De Morgen lovend. Maar in De Standaard schreef 'NR' dit: "Wat de regisseurs doen is intellectueel oneerlijk: alle Vlaamse extremisten zijn extremisten, maar niet alle moslims zijn per definitie extremistisch. Plat en ondoordacht." Voilà, net zoals we het van Guy Lee Thys konden verwachten.

De Standaard citeert beide regisseurs ook nog en ze zeggen o.a. dat ze met hun "komedie" willen voorkomen "dat mensen nog op het Blok stemmen" of "zeggen dat Dyab Abou Jahjah een 'toffe peer' is."

bruin

by guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 7:23 PM

"Wat de regisseurs doen is intellectueel oneerlijk: alle Vlaamse extremisten zijn extremisten, maar niet alle moslims zijn per definitie extremistisch. Plat en ondoordacht."

Zou het ook plat geweest zijn als alle moslims extremistisch gebracht werden en niet alle Vlamingen?