arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pre-misdaad

by Tommy De Cock Wednesday, Nov. 06, 2002 at 12:07 PM

De nieuwe film van Spielberg heeft, wellicht zonder het zelf te weten, een dubbele bodem.

De nieuwste film van Spielberg, Minority Report, heeft naast de futuristische plaatjes en het charmante gezelschap van Tom Cruise en Samantha Marton tevens een moraal: in het jaar 2052 is er een politiecorps dat criminelen aanhoudt en veroordeelt vóór de eigenlijke misdaad gepleegd wordt. Het maakt daarbij gebruik van zowel high-tech als van antieke opsporingsmethodes als handoplegging.

Science Fiction? Toch niet, eigenlijk is er helemaal niets nieuws onder de spreekwoordelijke zon: de pre-misdaad taktiek werd en wordt reeds toegepast door zovele dictaturen en pseudo-democratieën. Ze breien er zelfs een moreel verhaaltje rond: zo wil Bush Irak vernietigen opdat het geen massavernietigingswapens zou hebben. Afghanistan werd platgebombardeerd om de vermeende dader van de aanslagen in New York te vatten, maar hij werd niet gevonden en z'n spook waart verder rond over de wereldbol. De "selectieve zuivering" die de Israelische regering uitvoert zal ook nog wel een tijdje blijven duren, met of zonder laboristen. De doctrine van het recht op "preventieve interventie" is baas.

Putin laat zich natuurlijk ook niet onbetuigd: de vooronderstelling dat de Tsjetsjeense gijzelaars het Dubrovka theater in de lucht zouden laten vliegen was genoeg om met een dodelijk gas ook een groot deel van de gegijzelden om te brengen. De mensenrechtencrisis in Rusland waarover ook Amnesty International spreekt heeft er weer een aantal precedenten bij (zie ook http://www.aivl.be/ShowPage.cfm?PageID=207&News_ID=38).

Ondertussen zitten de gevangenissen zowat overal in Europa overvol, misschien het gevolg van preventieve aanhoudingen, of simpelweg omdat immigranten volgens de heersende logica pre-misdadigers zijn.

preventief verdedigen: aanvallen dus allé

by raoul Wednesday, Nov. 06, 2002 at 12:46 PM

heb die film ook gezien, is trouwens een keigoeie film!
heb daar ook aan gedacht (wat je hierboven schrijft).
t'is nie eens fiction.

maar in de film blijkt ook dat precrime een onhoudbaar systeem is en crasht door de corruptie van de hoge pieten (die dankzij hun systeem als enigen nog wel met misdaad weg geraken, en hun tegenstanders zelf zonder ze maar iets gedaan maar als pre-misdadigers kunnen uitschakelen, het vermoeden is bewijs).
inderdaad de link met de realiteit is schokkend.

(mijn excuses dat ik toegeef dat ik het een goeie film vond, hé)

Bronvermelding

by Tommy Wednesday, Nov. 06, 2002 at 2:02 PM

Even ter aanvulling zeggen dat bovenstaande tekst gedeeltelijk gebaseerd is op een column van Eduardo Haro Tecglen in de Spaanse krant El Pais.

Leuke recensie

by Tommy Wednesday, Nov. 06, 2002 at 3:29 PM

Een leuke "alternatieve" recensie van dezelfde film staat op het World Socialist Web Site:
http://www.wsws.org/articles/2002/jul2002/mino-j04_prn.shtml

hoge pieten

by guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 4:52 PM

"maar in de film blijkt ook dat precrime een onhoudbaar systeem is en crasht door de corruptie van de hoge pieten (die dankzij hun systeem als enigen nog wel met misdaad weg geraken, en hun tegenstanders zelf zonder ze maar iets gedaan maar als pre-misdadigers kunnen uitschakelen, het vermoeden is bewijs)."

Dus gaat de kijker buiten met een gevoel van " het systeem marcheert wel, maar die corruptie, dat is toch erg hé"

Jullie zien wel die dubbele bodem, maar wat gaan minder kritische kijkers onthouden?

dubbele bodem.

by raoul Thursday, Nov. 21, 2002 at 10:17 AM

ik denk ook niet dat er heel veel kijkers die link zullen leggen. Zullen we er dan maar op hopen?

Maar misschien draagt de film wel bij tot het als-we-iets-1000-keer-herhalen-wordt-het-waarheid fenomeen? of zullen we dat ook maar hopen?

ik maak me er geen illusies over, hoor.

groetjes.