arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Propaganda of info ?" Bedenkingen bij discussies op Indymedia - deel 2

by jp everaerts Tuesday, Nov. 05, 2002 at 11:13 PM

Het artikel 'Propaganda of informatie' gepost ongeveer een week geleden, lokte veel reactie uit. Ik zocht naar de essentie in de bijdragen en werkte vervolgens (in 'De denker is niet de gedachte') één en ander wat verder uit.

1) De vorige discussie kort samengevat

Over één ding raakten we het eigenlijk eens: iedereen maakt propaganda. Het is informatie én propaganda (dixit 'Woody'). En zoals Han Soete schreef: "Iedereen kiest kant". Han haalde er het woordenboek bij: "Volgens Vandaele is propaganda niets meer of niets minder dan iemand van je mening trachten te overtuigen: 'een mening propageren'."

* Een anonieme debateerder leverde volgende bijdrage aan de discussie. "Mijn vraag bij dit alles is of het uiteindelijke doelwit niet gemist wordt? Waar zijn die mensen die wel eens de andere informatie kunnen en willen, laat staan eens zouden moeten, lezen? Weten die dat deze informatie bestaat en toegankelijk is? Eenmaal ze dit weten, komen en blijven ze dan ook of lopen ze al gillend weg? Draagt de radicale "fuck off" mentaliteit (of stel, "niet met ons is tegen ons...") en het propaganda-model van sommigen bij tot het doel: het propageren van echte informatie naar de massa? (...) Een onafhankelijk informatieplatform zou moeten werken met een anti-dogma attitude (hoera! we mogen nog tegen iets zijn!) die objectiviteit, realiteits- en waarheidsgehalte hoog in het vaandel voert. Of die realiteit en waarheid ons ligt of niet...een switch van "fuck-off" naar "anti-bullshit" dus. Enkel op die manier kan het platform op termijn zijn doelstelling bereiken, namelijk een geapprecieerde, waardevolle en een door een breed lezerspubliek bezochtte autonome infomatiebron worden. "

* Stijn O. gaf aan dat je eerlijk met mensen kan omgaan, door "duidelijk zijn over je eigen standpunt en dat standpunt blijvend in vraag te stellen."

"Propaganda is een stap verder. Het is een ATTITUDE om bewust dat deel van de realiteit weer te geven dat past binnen de eigen doelstellingen en belangen en dat deel dat er niet binnen past te verwaarlozen, niet te vermelden, weg te denken, ... . Het is dus een sterk doorgedreven, uitgekiende en strategische versie van schrijven vanuit een bepaalde visie of standpunt. "

En die manier van schrijven treft Stijn iets te vaak aan op Indymedia. "Bewust kritiek inslikken of bewust geen moeite doen om kritisch te zijn .. voor mij is dat propaganda! Je gaat dus imperialistische propaganda te lijf met anti-imperialistische propaganda. " (...) "Macht en machtsmisbruik doordringt de hele samenleving is niet enkel een zaak van de imperialist tegen de anti-imperialist. Degenen die in één opzicht slachtoffer zijn, kunnen in een ander opzicht de beul zijn. Weg dus met die bullshit van hoofd- en nevenproblemen! "

* Een reactie op het standpunt van Stijn stelde: "Ik hou niet van dat kleed van maagdelijkheid dat je jezelf probeert aan te meten." Die zin onthult een ergernis die je als onafhankelijke wel vaker tegenkomt. Mensen die voor (de voordelen van) een partijpolitieke visie kiezen, vinden het vreselijk om altijd weer met 'zogenaamde' onafhankelijken geconfronteerd te worden.

Enerzijds terecht, omdat er onder die onafhankelijken nogal wat zijn die in feite mooi met het systeem meelopen.

Anderzijds onterecht, omdat er wel degelijk - maar ze lopen dun - onafhankelijke denkers zijn die niet voor de 'geborgenheid' van een partijstandpunt kiezen maar die onafhankelijk willen denken.

En natuurlijk: je hebt beiden nodig: mensen die zich in partijen organiseren zowel als onafhankelijken die steeds weer alles in vraag stellen maar die bv. ook de kloven tussen partijpolitieke standpunten kunnen overbruggen.


2)De denker is niet de gedachte

a) Hinderpalen genoeg om een debat om zeep te helpen

Zoals ieder van ons al vaak heeft gemerkt dienen zich bij elke iet of wat uitgesponnen discussie tal van moeilijkheden aan die het debat kunnen doen stranden.

Vooreerst: iedereen interpreteert 'woorden' op zijn/haar manier. Zie de disussie over radicaliteit en consequentie.

Sommigen mensen lezen ook gewoon niet wat er staat. Discussiëren via een website werkt dat in de hand. Enerzijds omdat het toch niet zo leuk lezen is op een scherm. Anderzijds omdat het antwoorden bij sommigen gebeurt terwijl de telefoonlijn openligt ...

Sommigen mensen sluiten zich gewoon af voor punten die niet in hun kader passen. Zo reageerde 'Vredesduif' op mijn 'propaganda-artikel' met te stellen dat ik de kloof tussen arm en rijk, alleen toeschrijf aan klimaat en wetenschap. Daarbij vergat hij wel het eerste punt in mijn betoog: een Marxistische economische analyse. Dankzij die vergetelheid kon hij besluiten: "Ik denk dat de schrijver geen kaas heeft gegeten van economie. (...) Het probleem met de schrijver is dat zijn kijk op de wereld zo onduidelijk en verwarrend is, dat hij wel een op hol geslagen schrijfmachine lijkt. In zijn uiteenzetting haalt hij zelf voorbeelden aan die andere verklaringen tegenspreken (bv over Allende) Is dat een toonbeeld van evenwicht in informatie?"

Dat brengt ons bij een vierde probleem: nogal wat mensen kunnen gewoon niet overweg met de tegenstellingen, de paradoxen in de wereld. Ze eisen duidelijke visies maar hoe kan je duidelijke visies ontwikkelen op een onduidelijke wereld ?

Probleem nummer 5 is dat veel mensen zichzelf (en anderen) vereenzelvigen/identificeren met hun gedachten. Enerzijds gaan veel mensen zo 'prat' op hun gedachten over allerlei aangelegenheden, dat ze kritiek daarop beschouwen als kritiek op zichzelf.

Anderzijds spreken veel mensen anderen ook aan op hun gedachten. Als 'KaM' op Indymedia een verklaring poogde te ontwikkelen (zo zei hij zelf) waarom Tsjetsjenië niet en Palestina wel media- aandacht geniet, dan werd hij daarop aangepakt door iemand' die schreef: "Je hebt het weer eens mis". Zo krijg je geen uitwisseling van ideeën, maar een strijd tussen ego's. De 'aanvaller' had kunnen schrijven: "Die redenering klopt niet echt" of "Vergeet ook dit en dat niet" ... Dan kan je verder discussiëren.

Want ... de twee - iemands persoonlijkheid en iemands gedachten - zijn echt te onderscheiden.

Wie een beetje de werking van het menselijk lichaam kent, beseft dat je bv. wanneer je tegenslagen kent of vermoeid bent, er heel ander gedachten op na houdt dan in periodes van vreugde en veel energie.

Wie beseft hoe we bijna constant gemanipuleerd worden door de media (denk maar aan reclame en politieke 'info'), realiseert zich ook dat we veel ideeën en visies 'opdoen' waar we, als we even doordenken, het eigenlijk niet mee eens zijn.

Een onderscheid maken tussen jezelf en je gedachten - die eigenlijk 'passanten'/gasten zijn - is nodig om kritiek op ideeën en visies, tot op de bodem te kunnen maken. Anders verstrikken we in pogingen om "ons gezicht te redden", om "niet af te gaan in een discussie". Dan laten we het grote voordeel van een open debat, links liggen.

Wat is dan dat grote voordeel ? Wel, door een open debat kunnen we enerzijds ideeën verliezen (ook het fenomeen van de 'hechting' - in Boeddhistische zin - speelt hier). Maar anderzijds kunnen we nieuwe ideeën winnen, oude ideeën verrijken met nieuwe inzichten enzoverder. Twee of meer, weten altijd meer dan één. Dat is de essentie van een debatcultuur. Niet het staande houden van een 'ego'.


b) Socrates, Diogenes, Fassbinder ...: lastige mollen

Een ander 'gegeven' is dat de meeste dieren én mensen naar zekerheid zoeken.

Een pijn (aan de tanden bv.) waarvan je weet dat het gewoon wachten is tot ze verdwijnt, is veel makkelijker om dragen dan wanneer je die zekerheid niet hebt. De vrees voor een onzeker levenslot leidde in het westen tot sociale verzekeringsstelsels, tot 'levens-verzekeringen' zelfs.

Een citaat, dat ik ooit in een documentairefilm-tijdschrift vond en nooit vergat, stelt het zo: "Reality does not exist, that we already know. This is also proven by the fact that most people live not in reality but in comfortable fictitious worlds in which they seek to maintain their role, the leading role of course, and this with maximum selfconfidence and plenty of gravity, always plenty of gravity."

Nu bestaat 'dé realiteit' natuurlijk wel. Drop een atoombom en ... Maar in het citaat gaat het om de 'sociale realiteit' en die kan niemand geheel objectief beschrijven. En echt: we leven grotendeels in vaak comfortabele fictieve werelden in dewelke we zelf de hoofdrol spelen.

Figuren zoals Socrates, Diogenes of de Duitse cineast Fassbinder doorprikten die wereldjes van zelfgenoegzaamheid. Doorprikten de schijn. En dat deed pijn. Ze haalden zekerheden onderuit. Ze kregen dan ook alle drie 'de wind van voor'.


c) Twijfel komt harder aan ter linkerzijde

Fassbinder zag het als doel van zijn films, mensen aan het twijfelen te zetten, zowel de bourgeoisie als de linkse 'sien'. De hardste tegenkritiek kreeg hij vaak uit die 'sien'. Wat begrijpelijk is. 'Alternatievelingen' aan het twijfelen brengen, komt bij hen vaak harder aan dan bij 'gevestigde burgers', voor wie de ideeën er niet zoveel toe doen, als ze maar de zekerheid van een gespekte bankrekening hebben. Mensen die voor hun ideeën willen leven (linksen, maar ook 'idealistische' rechtsen) doen twijfelen, het is om moeilijkheden vragen.

Eén en ander bleek de jongste maanden in discussies op Indymedia. 'Discussies' waarbij sommigen de anderen 'ziek' verklaarden.

Je zag het ook in het 'Nachtwacht'-debat over Europa. Ex-socialist Karel Van Miert - nu beheerder in multinationals, maar van huis uit een arme boerenzoon die aan Charlie Chaplin doet denken, die was ook tot in zijn oude dag bezig geld bijeen te harken om nooit meer arm te zijn - wel, die Karel Van Miert voelde zich door Ludo De Brabander persoonlijk aangevallen. Het was alsof Van Miert zelf Europa gebouwd had. Dat zou hij door Ludo niet even laten onderuit halen. Wilfried Martens daarentegen bleef stoïcijns kalm en begon 'vanuit de macht', Ludo te betuttelen.

Een les die hieruit te leren valt, voor wie maatschappelijke discussies wil stimuleren, is dat we zo weinig mogelijk (alleen maar als het echt niet anders kan) op de man/vrouw moeten spelen maar vooral op de bal, op de ideeën. En dat ofschoon het vaak meer aandacht trekt indien we zoals de massamedia het debat organiseren als een boksmatch. Alternatief links mag - als het samen een eind vooruit wil komen - niet (te veel) in die val trappen. Al was het ook maar om zichzelf te sparen: om het aantal mensen te beperken dat er door de bikkelharde discussies ter linkerzijde de brui aan geeft.

Hierbij wil ik me meteen op voorhand verontschuldigen voor die keren dat ik op dit vlak in gebreke zal blijven. Wijs me dan maar terecht.

P.S. Bovenstaand voorstel tot bal en niet man spelen, geldt natuurlijk alleen voor de 'echt linksen'. Of wat had u gedacht ? Dat ik Yves Desmet voortaan gerust zouden laten ?

goeie analyse minus...

by klaas Wednesday, Nov. 06, 2002 at 10:26 AM

Grotendeels akkoord met je analyse maar niet hiermee:

"ze lopen dun - onafhankelijke denkers zijn die niet voor de 'geborgenheid' van een partijstandpunt kiezen maar die onafhankelijk willen denken."

Die uitspraak doet me denken dat we ons in twee verschillende werelden bewegen. Je moet ze natuurlijk wel willen zien hé. Ik weet dat het in België qua onafhankelijke denkers niet zo'n sterk beestje is. Maar we gaan ons toch niet aan staatsgrenzen houden zeker ? Denk maar eens aan Chomsky, Bookchin, Albert,... . Of in België Jacobs, Lenaerts,... . En dat zijn dan nog enkel de 'bekende'.

En nog:
"En natuurlijk: je hebt beiden nodig: mensen die zich in partijen organiseren zowel als onafhankelijken die steeds weer alles in vraag stellen maar die bv. ook de kloven tussen partijpolitieke standpunten kunnen overbruggen."

Je stelt het hier voor alsof de nuttigheid van een partij-engagement algemeen aanvaard is. Quod non.
Sorry, maar actief zijn in een partij geeft een door en door rot systeem legitimiteit. Zowel de arbeidersbeweging als de ecologisten zijn er door 'part of the system' en afwaswaterkleurig geworden. En is er iets veranderd aan de kern van het uitbuitingssysteem?
Laat ons eindelijk eens wijs worden ipv. mekaar te bekampen in partijtjes die genant vechten voor een paar promille van de stemmen. Door bottom-up een écht alternatief opbouwen. Zoals het gros van de andersglobobeweging wereldwijd doet. Want, geloof me vrij, we zullen bredere bevolkingslagen niet aanspreken met een 'suck-up-to-the-system'doorslagje maar wel met iets dat fundamenteel anders is.

Mon Dieu

by El Pimo Wednesday, Nov. 06, 2002 at 12:44 PM

Zelden zo'n goed artikel gelezen die de problemen op indymedia bij de wortel aanpakt. Merci voor deze fantastische bijdrage JPE, al sluit ik me aan bij de opmerkingen van Klaas.

Het probleem met indymedia is dat er niet meer nagedacht wordt over het oorspronkelijk doel, zoals de anonieme schrijver reeds weergaf. Een heleboel mensen die hier naar onafhankelijke informatie komen zoeken of hun mening kwijtwillen worden gewoon weggepest omdat hun ideeën niet overeenkomen met de groep mensen die regelmatig op dit forum post. Zo krijg je een hegemonie van bepaalde overtuigingen, het tegenovergestelde effect van wat men wil bereiken.

Ik geloof niet meer in de vrije markt van de 'free publishing', waarbij zogezegd alle meningen aan bod komen omdat iedereen vrij kan posten. Een medium als indymedia heeft serieuze technische tekortkomingen. Het grootste deel van de informatie van een boodschap gaat verloren (zoals intonatie, lichaamstaal,...). Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen elkaar vaak niet begrijpen of gewoon lezen wat ze zelf willen. Als de mensen dan nog elkaars berichten gaan herformuleren of herinterpreteren wordt het al helemaal desastreus. De praktijk op indymedia.be heeft uitgewezen dat sommige meningen op niet meer geuit worden omdat men schrik heeft verkeerd begrepen en aangevallen te worden.

Een oplossing zou zijn bepaalde gedragscodes te ontwikkelen waar men zich aan dient te houden. Bvb. geen persoonlijke aanvallen op discussiepartners, andere personen enkel letterlijk citeren,... in het verleden zijn er al genoeg van dit soort constructieve voorstellen geweest, maar toen had ik de indruk dat men het probleem niet wou inzien. Laten we hopen dat daar ondertussen verandering is ingekomen.

Liefdevolle groeten,
El Pimo

indymedia.be

by guido Wednesday, Nov. 06, 2002 at 1:40 PM

ik lees indymedia.be voor informatie die ik niet kan vinden in de mainstreammedia, of voor verslagen van acties die in de media gecensureerd worden.

Ik lees het niet om schrijfsels te lezen van individuen die op hun teen getrapt zijn door sommigen en daarom dan een artikel schrijven.

En als ik reageer in een comment is omdat ik het echt niet meer kan aanzien wat voor zever er geschreven wordt.

En de discussies binnen "klein-links" zijn al 100 jaar oud, het wordt tijd dat ze eens volwassen worden.

Met al hun stomme idolen uit het linkse archief zoals Lenin, Trotsky, Stalin, Che, Marx,...

Ze zijn dood en ze hebben niets veranderd.

De rijken werden rijker en de armen armer,...

Blijf lekker voortdoen met uzelf links te noemen, niemand die nog weet wat het is.

Of kijk naar dat andere toverwoordje gegeven door de media aan een verzameling van activisten allerhande(vredesactivisten, mensenrechtenactivisten, tegen GMO-activisten).

De media noemde hen anti-globalisten waarop de reformisten binnen 'de beweging' het dan andersglobalisten noemden.

En wat lees je nu in de media:
"vredesactivisten, milieuactivisten èn andersglobalisten".

Orwell en Huxley zouden zich omdraaien in hun graf moesten ze nu leven.

En voor al diegenen die zo graag dwepen met Marx,

denken jullie nu echt dat men voor Marx niet wist hoe de wereld in elkaar zat?

Tirez pas sur l'ambulance

by arty Wednesday, Nov. 06, 2002 at 2:21 PM

ok, critiquer Indy est nécessaire.
Mais faut pas perdre de vue que la plupart des critiques émisent à l'égard d'Indy peuvent également l'être à l'égard de la presse professionnelle.
Les utilisateurs déçu d'Indy pensent avoir découvert les faiblesses d'Indy, alors qu'il n'ont découvert que les faiblesses de la communication en général et du journalisme en particulier.

Antwoord voor Klaas, El Pimo, Guido et Arty

by jpe Wednesday, Nov. 06, 2002 at 5:32 PM


1) Dank Klaas voor je instemming én voor je terechte opmerkingen. Maar je afwijzen van partijen lijkt me iets te sterk. Kunnen we het niet met én én doen: én via de grond opbouwen én via partijen werken ? Ik weet het niet hé; ik vraag het maar. Concreet voorbeeld: als al die gasten die bij de PVDA een deel van hun loon afstaan, dat niet zouden doen,, dan zou er geen Solidair zijn; het enige linkse weekblad nog in België. Wel dat zou jammer zijn. En dus vind ik dat alvast een concreet positief punt van wat een partijwerking kan opleveren (en voor de nieuwkomers op de site: ik ben tegen het communisme hé; ik schrijf dit dus niet omdat ik voor de PVDA zou zijn).

Dank ook voor de lof van El Pimo. En die gedragscodes: daar moeten we vrijdag terug over spreken.

Voor Guido: niet té radicaal worden hé. Marx heeft ons toch wel wat bijgebracht hoor. En informatie is goed; maar streven naar wijsheid wat met dit artikeltje een beetje bedoeld werd, is ook hard nodig.

Pour Arty: oui, c'est vrai que tu as écrit. A nous d'aider les 'utilisateurs déçu'.

Over welk website hebben jullie het

by Gezondheids adviseur. Wednesday, Nov. 06, 2002 at 5:53 PM

Een kijken wat er vandaag in de nieuwslijn staat

-------------------------------------------------


FIRENZE:MEETING ON CITIZENSHIP INCOME.
by multibattito 6:42pm Wed Nov 6 '02
paolopunx@hotmail.com
FIRENZE: 8th november, 12.30/13.00 A.M., in the HUB SPACE, Piazza libertà: MEETING ON CITIZENSHIP INCOME.

FIRENZE:MEETING ON CITIZENSHIP INCOME. (full story)

Florence:Rencontre sur le revenu de citoyenneté
by multibattito 6:40pm Wed Nov 6 '02
paolopunx@hotmail.com
Florence: vendredi 8 novembre à partir de 12h30/13h00 , "spazio HUB", Piazza Libertà: Rencontre sur le revenu de citoyenneté

Florence:Rencontre sur le revenu de citoyenneté (full story)

Brussel wordt veilig!
by nux 6:00pm Wed Nov 6 '02

Brussel gaat miljoenen krijgen om de volksvertegenwoordigers af te schermen 'van de gewonen man'....

Brussel wordt veilig! (full story)

kaSSablanka
by Guido 5:43pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 6:38pm Wed Nov 6 '02)
pannekoekrobert@hotmail.com
"Wat een onzin! Praktiserende moslims zijn net als praktiserende katholieken intolerante, hypocriete, conservatieve zakken, overtuigd van het eigen ‘grote gelijk', die het liefst de vrouw als babymaker aan de haard zien en censuur toepassen op alles wat ruikt naar seksualiteit." citaat Guy Lee Thys, regisseur kaSSablanca

kaSSablanka (full story and one comment)

Sabena-ACV : "economisch paradijs op sociaal kerkhof"
by raf 5:43pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 5:52pm Wed Nov 6 '02)
raf.custers@euronet.be
Een jaar na het faillissement van Sabena zijn er ruim 7100 jobs verloren gegaan die nooit meer terugkomen. Dat zegt de christelijke vakbond ACV. Wie zijn job behield, moet harder werken en verdient minder.

Sabena-ACV : "economisch paradijs op sociaal kerkhof" (full story and one comment)

Intifada électronique sur Radio Islam ?
by Radikal 5:21pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 5:41pm Wed Nov 6 '02)

"Si ce sont les vainqueurs qui écrivèrent, sous forme de légendes, "l'histoire" des anciens empires, les historiens des temps modernes, depuis Ibn Khaldoun, ont définitivement séparé l'histoire de la légende, alors que les sionistes prennent, encore, leurs legendes pour de l'histoire et pour une verité historique.

Intifada électronique sur Radio Islam ? (full story and one comment)
abbc.com/islam/french

Maria Vindevoghel réagit à la faillite de Delsey Airlines
by julien versteegh 5:09pm Wed Nov 6 '02

Au lieu de créer des compagnies bidons, il aurait fallu sauver la Sabena
Jour pour jour, un an après la faillite de la Sabena, Delsey Airlines, compagnie créée par Freddy Van Gaever et reprise par Tony Gram, propriétaire des marques de bagages Kipling et Delsey, n'aura vécu que six mois. Parmi le personnel, 200 anciens Sabéniens sont à nouveau jetés dehors. Maria Vindevoghel, déléguée syndicale de l'ex-Sabena et initiatrice du tribunal Sabena du 9 novembre réagit.

Maria Vindevoghel réagit à la faillite de Delsey Airlines (full story)

Grève à la STIB: une valise au patron pour qu'il se casse
by vinciane convens 5:07pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 6:06pm Wed Nov 6 '02)

«Ville bloquée, chaos dans Bruxelles ce mardi» annonçaient les médias. Mardi 5 novembre, Bruxelles vit la première grève générale à la STIB depuis plus de quinze ans. Quelle est l'origine d'un tel mécontentement? Reportage auprès des grévistes.

Grève à la STIB: une valise au patron pour qu'il se casse (full story and one comment)

Erreur inhumaine
by Freddy Visconti and Denis Pestieau 5:04pm Wed Nov 6 '02

De grâce, le jour ou je serai tué au travail, par une erreur humaine de la Direction d'Arcelor, faites moi le plaisir de chasser à coup de pieds dans le cul toute cette racaille puante, sans foi ni loi. Je veux partir dignement entouré de ma famille, de mes amis et de mes collègues.

Erreur inhumaine (full story)

Rapport/ONU-Congo mandaté par les vrais pillards
by (raf) auteur Leonard Kasimba 4:57pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 6:07pm Wed Nov 6 '02)
raf.custers@euronet.be
Les mandataires de vrais pillards des richesses du Congo ont mené l'enquête sur l'exploitation illicite de ces riches.Consequence:le resultat est erroné.
Par Léonard Kasimba

Rapport/ONU-Congo mandaté par les vrais pillards (full story and one comment)

Israel-Palestine: désinformation sur Indymedia?
by Sacha 4:50pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 6:32pm Wed Nov 6 '02)

Comment expliquer qu'on parle en permanence sur Indymedia (surtout .be) du conflit israélo-palestinien et presque pas d'autres conflits beaucoup plus meurtriers, comme celui au Soudan? Cela fait-il avancer la cause de la paix et de la réconciliation? Comment avancer vers une vraie compréhension mutuelle des deux parties du conflit?

Israel-Palestine: désinformation sur Indymedia? (full story and one comment)
http://www.mideastweb.org

Saddam, de vergasser der Koerden.
by Chris Den Hond, journalist MedyaTV 4:42pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 6:40pm Wed Nov 6 '02)
address: Ducpétiauxlaan 114, 1060 Brussel krikkos@hotmail.com
In een artikel van 24/10 trekt Han Soete in twijfel dat Saddam Hoessein de Koerden van Halabjah zou vergast hebben in 1988. Iran zou hen vergast hebben.

Het aangehaalde bronnenmateriaal (USA) is echter niet betrouwbaar, omdat Irak tot augustus 90 een bevriende staat was van het westen en Iran had geen motief om de Koerden te bombarderen.

Een reactie.

Saddam, de vergasser der Koerden. (full story and 3 comments)

Le FSE interdit aux Palestiniens ?
by Ludovic Prieur 4:31pm Wed Nov 6 '02

Source : Indymedia Italia

Le FSE interdit aux Palestiniens ? (full story)
hns.samizdat.net

Pro-Israel citizen (by Latuff)
by Latuff 2:53pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 5:48pm Wed Nov 6 '02)
latuff@uninet.com.br
Copyright-free artwork by Brazilian cartoonist Latuff.


Pro-Israel citizen (by Latuff) (picture and story and 5 comments)
http://www.44an.com/

Atelier ESF : charte des responsabilités humaines
by Générations Futures (posted by lize) 2:37pm Wed Nov 6 '02

Dans le cadre du Forum Social Européen de Florence,
l'Alliance pour un Monde responsable, pluriel et solidaire (France) et la Fondation pour les Générations Futures (Belgique) organisent un atelier auquel vous êtes cordialement invités.
CHARTE DES RESPONSABILITÉS HUMAINES :
UNE CHARTE DE PLUS OU LA PREMIÈRE DES CHARTES ?
jeudi 7 novembre à 17h
Circolo Arci San Bartolo - Via San Bartolo - Cintoia 95

Atelier ESF : charte des responsabilités humaines (full story)

1996, instauration de la censure Internet en France
by Jean-Pierre Germinal 2:37pm Wed Nov 6 '02

INSTAURATION DE LA CENSURE EN FRANCE

1996, instauration de la censure Internet en France (full story)

NL: III) Aanwijzingen complot Pim Fortuyn
by Mark Metzelaar 2:27pm Wed Nov 6 '02
mailing_mark@yahoo.com
Achtergronden en meer aanvullende en recente informatie bij een zoektocht naar de waarheid rond de moord op Pim Fortuyn en eventuele betrokkenheid van andere personen en organisaties.

NL: III) Aanwijzingen complot Pim Fortuyn (full story)

violence during expulsion of 17- year old female asylumseeker
by refugee action committee 1:07pm Wed Nov 6 '02
address: sint-pietersnieuwstr 45 9000 gent phone: 0497/291839 vak@student.rug.ac.be
this morning a press conference was held by the Refugee action komitee (vak) and the collective against the closed centres and expulsion .
In this press-conference, both organisation, denounced the violent expulsion attempt on Bonita, a 17 year old refugee and other similar cases
the press release can be read below
for the press file:
http://www10.brinkster.com/vakenglish/index.html

violence during expulsion of 17- year old female asylumseeker (full story)
www10.brinkster.com/vakenglish/index.htm...

Pre-misdaad
by Tommy De Cock 1:07pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 5:52pm Wed Nov 6 '02)
creativeurge@hotmail.com
De nieuwe film van Spielberg heeft, wellicht zonder het zelf te weten, een dubbele bodem.

Pre-misdaad (full story and 4 comments)

Les armes irakiennes ?
by ST 12:43pm Wed Nov 6 '02

Les armes irakiennes ?

Les armes irakiennes ? (full story)
slate.msn.com/?id=76886

Who controls the European Social Forum?
by Paul Treanor 12:23pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 4:57pm Wed Nov 6 '02)

Despite the media image, the European Social Forum is not a radical gathering. It is an instrument of large NGO's, political parties, and business - with a neo-corporatist agenda. Unofficial, unauthorised background to the ESF, opening in Florence today, 06 November 2002.

Who controls the European Social Forum? (full story and 2 comments)
web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/esf....

CRISIS Elections to be held by Defeated Sharon Govt.
by Jeff 12:22pm Wed Nov 6 '02

After the defeat of the war criminal Sharons government at the feet of the Intifada, he is forced to hold early elections.

CRISIS Elections to be held by Defeated Sharon Govt. (full story)

Onmenselijke behandeling van de 17-jarige Bonita
by Vluchtelingen Aktie Komitee 12:12pm Wed Nov 6 '02 (Modified on 12:24pm Wed Nov 6 '02)
address: http://student.rug.ac.be/vak phone: 0497/291839 vak@student.rug.ac.be
Deze morgen was er een persconferentie van Het vluchtelingen Aktie Komitee, in samenwerking met het collectief contres les centres fermes et les expulsion

dit is het persbericht voor de persconferentie, later zullen verslagen on line gebracht worden en de documenten ingescand

Onmenselijke behandeling van de 17-jarige Bonita (full story and one comment)
http://www.student.rug.ac.be/vak

PCHR condemns attack on journalists in Gaza
by PCHR 11:55am Wed Nov 6 '02
address: Palestinian Center for Human Rights in Gaza, PO Box 1328, Gaza phone: 972 8 282 4776
PCHR condemns attack on journalists in Gaza

PCHR condemns attack on journalists in Gaza (full story)
http://www.pchrgaza.org

ESF Assembly of the European Social Movement : introduction call
by esf (posted by lize) 11:45am Wed Nov 6 '02

At the end of the ESF, on November 10th the Assembly of the European Social Movement a short but effective introductory part will be read, announcing the agenda of the initiatives, mobilizations and campaigns coming from the discussion in Florence and from the movements.

ESF Assembly of the European Social Movement : introduction call (full story)

Overview 1 year after Sabena went bankrupt
by christophe c. 11:18am Wed Nov 6 '02 (Modified on 11:37am Wed Nov 6 '02)

Overview 1 year after Sabena went bankrupt

Overview 1 year after Sabena went bankrupt (full story)