arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische Noor-Zuid beweging op het Europees Sociaal Forum

by 11.11.11 (posted by han) Tuesday, Nov. 05, 2002 at 11:34 AM

Van 6 tot 10 november verzamelen duizenden mensen uit heel Europa in het Italiaanse Firenze. Ze nemen er deel aan het eerste ‘Europees Sociaal Forum'. Ook een uitgebreide Belgische delegatie maakt zich op om mee deel uit te maken van dit continentale overlegplatform.

Europees Sociaal Forum Firenze, Italië

6 november - 10 november 2002



PERSBERICHT BELGISCHE DELEGATIE FIRENZE


BELGISCHE NOORD-ZUIDBEWEGING EN SYNDICALE ORGANISATIES NAAR EUROPEES SOCIAAL FORUM

Van 6 tot 10 november verzamelen duizenden mensen uit heel Europa in het Italiaanse Firenze. Ze nemen er deel aan het eerste ‘Europees Sociaal Forum'. Ook een uitgebreide Belgische delegatie maakt zich op om mee deel uit te maken van dit continentale overlegplatform. Een platform dat er duidelijk op gericht is de basis te leggen voor een meer sociaal Europa. Niet minder dan 165 Belgen zijn op dit ogenblik ingeschreven, een meer dan representatieve delegatie voor België.

De Italiaanse regering met op kop de rechtse premier Berlusconi ziet het ondertussen met lede ogen aan, de premier wil geen Europese andersglobalisten in de Italiaanse kunststad, geen progressief gedachtegoed om zijn kiezerspubliek te ‘besmetten.' Berlusconi ondernam verwoede pogingen om het Forum af te zeggen, uit te stellen of weg te halen uit Firenze. Zijn regering overwoog zelfs om tijdens de duur van het forum het Schengen-akkoord op te heffen en weer grenscontrole in te voeren om de instroom van conferentiegangers te bemoeilijken. Na scherpe reacties in media en parlement en verschillende protestacties zagen ze af van de maatregel. De organisatie van het ESF stuurt nu advocaten, parlementairen en groepen van waarnemers naar de voornaamste grensovergangen om erop toe te zien dat de conferentiegangers vlot de grens over kunnen.

Ook de Belgische pers is uitgenodigd om erbij te zijn. Om de contacten ter plaatse optimaal te laten verlopen, zal de persverantwoordelijke van 11.11.11 de contacten van ‘de Belgen in Firenze' coördineren. Een volledige lijst van de Belgische deelnemende organisaties is later vandaag beschikbaar, compleet met namen, doelstellingen en contactgegevens ter plaatse. Voor de volledige lijst, geef een seintje aan Koen.Stuyck@11.be of op 02-536.11.51. Journalisten die het ESF volgen kunnen hem hun e-mail adres, en eventueel lokale gsm, bezorgen. Zij krijgen dan berichten over het verloop van het Forum en de activiteiten van de belgische deelnemers en kunnen bij hem terecht voor alle doorverwijzigingen.

Reeds enkele belangrijke agendapunten ter plaatse:
Ø De officiële opening van het Europees Sociaal Forum vindt plaats op woensdag 6 november met een concert op Piazza S. Croce. De ateliers en workshops en plenaire vergaderingen starten op donderdag 7 november in het Fortezza da Basso.
Ø De Belgische media zijn uitgenodigd wanneer de Belgen verzamelen blazen op donderdag 7 november om 18 uur. Plaats van de samenkomst: Circolo Il Girone, Via Aretina 24, Girone Fiesole (bus nr. 14 nemen aan centraal busstation tot eind van de lijn)
Ø Grote vergadering van de sociale bewegingen op zondagochtend 10 november in het Stazione Leopolda, Piazzale di Porta un Prato, Firenze.

Het Europees Sociaal Forum = Meer dan 20.000 deelnemers van 105 landen verwacht.

Meer informatie:
Koen Stuyck, Koen.Stuyck@11.be, tel: 02-536.11.51, gsm: 0496-80.78.93
11.11.11 Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging