arch/ive/ief (2000 - 2005)

Knack: ERT-Managers leiden de facto de Europese Unie

by jpe Sunday, Nov. 03, 2002 at 8:55 PM

"Als er één plek is waar anti-globalisten moeten zijn, dan is het wel bij de European Rount Table (ERT) in Brussel." Die goede raad kregen we deze week mee van Knack. Een paar citaten uit een veelzeggend artikel. Maar eerst ééntje van Marcel Van Dam.

Europa krijgt steeds meer over ons te zeggen. Wij krijgen steeds minder over Europa te zeggen. En het interesseert ons ook steeds minder. Bij de eerste Europese verkiezingen ging 60 % van de Nederlanders kiezen. Nu komt nog 30 %."

Marcel Van Dam, 'Het lagerhuis', Nederland 1, 2/11


"Als er één plek is waar anti-globalisten moeten zijn, dan is het wel bij de European Rount Table (ERT) in Brussel. (...) Dit is waarschijnlijk de meest invloedrijke lobby in het labyrint van de Europese Unie. Het geheim van de ERT schuilt in haar leden die twee keer per jaar - op onbekende plek en tijdstip - bijeenkomen. Het zijn de machtigste mannen van Europa, oftewel: de bestuursvoorzitters van 43 grote multinationals, zoals Siemens, Renault, BP, Unilever, Shell, Bayer en Nokia. Samen vertegenwoordigen ze een jaaromzet van minimaal 950 miljoen euro en ruim 4 miljoen werknemers. (...) De leden van de ERT stippelden de toekomst van Europa uit. De interne markt, de euro, de uitbreiding van de EU: allemaal zaken die de ERT de afgelopen twintig jaar op de agenda zette. Wie de rapporten van de ERT doorbladert, komt tot de vaststelling dat veel wensen van de multinationals in vervulling zijn gegaan. Sterker: veel van deze teksten zijn - soms bijna letterlijk - overgenomen door de politieke leiders van Europa."

Aldus journaliste Mathilde Sanders in Knack van 30/10.

Sanders interviewde Wim Philippa, secretaris-generaal van de ERT. Die stelt onomwonden: "De industrie brengt de Europese eenheidsgedachte politiek tot stand."

Sanders sprak ook met Olivier Hoedeman van Corporate Europe Observatory. Hij stelt: "Delors was heel openlijk over de invloed van de ERT. Hij hield zelfs gemeenschappelijke persconferenties met de ERT. Zijn opvolger Santer was veel minder open en Prodi is ook veel voorzichtiger met de PR. In deze tijd van anti-globalistische demonstraties is het niet meer dan logisch dat de Commissie de samenwerking met de ERT graag buiten de schijnwerpers houdt." Logisch ? Democratisch ?

check volgende websites

by jan buelinckx Monday, Nov. 04, 2002 at 1:44 PM

Een organisatie die zich bezighoudt met het opvolgen van lobbygroepen als de ERT is (zoals in het artikel reeds aangestipt) Corporate European Observatory. Op hun website heel wat info over lobbygroepen. Check: http://www.corporateeurope.org

De website van de ERT is simpel: http://www.ert.be

Meer lobbywatching is absoluut nodig!