arch/ive/ief (2000 - 2005)

De plundering van Congo: Knack op theevisite bij Georges Forrest

by jpe Sunday, Nov. 03, 2002 at 8:44 PM

De Roularta-bladen hebben iets met Georges Forrest. Eerst begon Trends te spitten in 's mans handel en wandel en deze week pakte Knack uit met een coverartikel getiteld "Exclusief, Op bezoek bij George Forrest in Lubumbashi - Plundert deze man Congo ?"

* De kern van de vrije markt: Neokolonialisme

Voor we aan het interview toekomen, wordt ons in zowel het edito van Rik Van Cauwelaert (fijnzinnig betiteld met: 'De terugkeer van Kurtz'), het rubriekje 'De Rode Draad: Forrest in opspraak' als het 'Lopende zaken'-stuk van Marc Reynebeau, duidelijk gemaakt dat er in Het Hart der Duisternis, vuil spel gespeeld wordt. Ook Belgische belangen (banken, mijnbouwgroepen, politici ...) zijn daar bij betrokken. "De inzet van de belangen is groot" stelt Reynebeau. "Ze raken de kern van de vrije markt, waarvan ethiek niet het fort is. Is het moralistisch of larmoyant om daarop te wijzen ? Er is natuurlijk nog een andere optie mogelijk om in het leven te staan. De cynische bijvoorbeeld."

Rik Van Cauwelaert eindigt al even donker. "In Congo blijft de gruwel waarover de stervende Kurtz ijlde, voortduren. Alleen, in de tijd van Conrad was er nog hoop."

Dat we anders dan kon blijken in het PVDA-weekblad Solidair, geen hoop moeten stellen in de jonge Kabilla, maakt Van Cauwelaert met één pennetrek duidelijk: "President Kabilla staat in de hoofdstad Kinshasa onder het militaire toezicht van Zimbabwanen en Angolezen en mag zich bezighouden met zijn snelle Italiaanse wagens." Van Cauwelaert beschrijft verder hoe in een serie Centraal-Afrikaanse landen "de machthebbers, geïnstalleerd worden door buitenlandse, veelal westerse mogendheden." Neo-kolonialisme ! Maar die term hanteert de Rik Van Cauwelaert niet.

In het interview dan dat Dirk Draulans met Forrest had, krijgt Forrest de kans om zowat alle belangrijke aantijgingen tegen hem, te weerleggen. En het VN-rapport - waardoor hij wereldwijd een schade lijdt "die enorm zal zijn" - dat kwam er onder druk van concurrenten en andere vijanden, zoals de Belgische consul-generaal in Lubumbashi; in Knack afgeschreven als een 'geobsedeerde', blunderende vijand van Forrest.

Van de Belgische politiek verwacht Forrest dat ze 'Belgische onderdanen die vals beschuldigd worden op een agressieve manier, zal steunen." Twee politici die in Congo een rol spelen, de VDL'ers Pierre Chevalier en Johan Van Hecke, mochten vervolgens in Knack reageren op aantijgingen tegen hun persoon. Interessant is daarbij de vraag die Chevalier stelt of behalve hijzelf bij Forrest, ook J.L. Dehaene bij Umicore en Mark Eyskens bij BBL (beide door de VN genoemd), moeten opstappen. Zelf denkt Chevalier er niet aan Forrest "in de steek te laten." "Moet je de VN nog ernstig nemen ?" Van Hecke daarentegen vindt het VN-rapport wel ernstig.

* Wat was nu eigenlijk de bedoeling ?

Eindconclusie: wat een zware aanval tegen Forrest leek te worden (zie de stukken van R.V.C. en M.R.) draait bijna uit op een witwasoperatie ... Bijna: de titels op de cover en boven het interview met Forrest ("Corruptie is een kunst"), alsook de artikels van RVC en MR scheppen een sfeer die de woorden van Forrest ongeloofwaardig maken. Een handige manier om toch 'uit te halen' naar de man die eerder al dreigde met processen tegen al wie zijn naam besmeurde ? En Forrest beschikt ongetwijfeld over de middelen om zijn dreigementen uit te voeren. Wie zich in het Hart der Duisternis als 'zakenman' stand kan houden is geen zachtgekookt eitje.